ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης και η Θεσσαλονίκη

 16/04/2024 04:55

Θυμάμαι το 2016. Πόσοι λίγοι επώνυμοι της Θεσσαλονίκης είχαν στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Γιατί μετά έσπευσαν πολλοί. Παρόλα αυτά ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε πάει άσχημα στην πόλη. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι μετά δεν είχε ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη. 

Έτσι έκανε τα λαθάκια του στις επιλογές των ανθρώπων που θα του έβαζαν πλάτη. Για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019 πήγε από τον Άννα στον Καϊάφα: από τον Μπουτάρη στον Μπίλλια και από εκεί στον Ιγνάτιο μέχρι να καταλήξει στον Ταχιάο, που έχασε κιόλας. Τα ίδια και στη Διοικούσα τη ΝΔ: Άλλαξε 4 στελέχη και πάλι προβλήματα. Έτσι αποφάσισε να αντιμετωπίσει διαφορετικά τη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσε τη διαχείρισή της στους δικούς του ανθρώπους, αλλά έβαλε ένα μικρό στοίχημα με τον εαυτό του. Να προχωρήσουν τα έργα. Και σε αυτά είναι καλός.

Με το που έθεσε και ο ίδιος υποψηφιότητα εδώ ως βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, το στοίχημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Και αν η πρώτη τετραετία του έργου «Μητσοτάκης-Θεσσαλονίκη» έμοιαζε πιο πολύ με ταινία Τζέιμς Μποντ παρά με γαλλική αισθηματική κομεντί έχω την αίσθηση ότι τώρα έχουμε μπει σε πιο ήπια νερά.

Φάνηκε και την Τρίτη που ήρθε για έξι ώρες στην πόλη. Τα είπε με τους βουλευτές του χωρίς να ακούσει γκρίνιες και παράπονα (θυμάστε τι του είχε πει ο Γκιουλέκας στο Διοικητήριο όταν τον άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος τον Σεπτέμβριο του 2021), ούτε για τα πρόσωπα αλλά ούτε και για τα έργα. Το αγκάθι της πόλης είναι αυτή τη στιγμή το FlyOver, αλλά έχουν πέσει τόσοι άνθρωποι πάνω στο έργο και πάνω σε πιθανά λάθη που έγιναν που δε νομίζω ότι θα έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις. Το καλό με το έργο είναι ότι το πήραν ζεστά και οι Αθηναίοι κυβερνητικοί και το προσέχουν. 

«Πώς πάει η κίνηση;» ήταν το πρώτο ερώτημα συνεργάτη του πρωθυπουργού όταν με είδε στην Αθήνα. Ο ΟΑΣΘ πάλι, το προβληματικό παιδί της πρώτης τετραετίας του Μητσοτάκη, φαίνεται ότι έχει μπει σε μια σειρά, ενώ και τα έργα στο επίπεδο της δημόσιας υγείας προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς Είτε στον Άγιο Παύλο είτε στο παιδιατρικό. Χωρίς να ξεχάσω αυτό που ειπώθηκε και από τον ίδιο κατά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ότι προσέχει πολύ και το νέο δήμαρχο, όπως δείχνει και η προίκα που του έδωσε με 13 εκατομμύρια για την καθαριότητα της πόλης.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να γίνονται πιο γρήγορα και χωρίς αβλεψίες, όπως αυτή με τη μελέτη για το FlyOver; Ναι. Αλλά έχει σημασία ότι τα έργα προχωρούν και γίνονται. Και ότι το βλέμμα του Μητσοτάκη είναι στραμμένο προς τα εδώ…

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.04.2024