ΑΠΟΨΕΙΣ

Η οικονομία και το αδικαιολόγητο αίτημα για εθνικές εκλογές

 20/04/2024 09:00

Η κλιμάκωση του κλίματος κατά τις προεκλογικές περιόδους είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενη. Ακόμα και αν πρόκειται για τις ευρωεκλογές όπου γνωρίζουμε πως η συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι διαφορετική, ακόμα και αν δεν έχει αποδειχτεί ότι από την απόδοση των κομμάτων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ακόμα ότι και η όξυνση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα είναι λίγο-πολύ «προβλεπόμενη» ειδικά στη χώρα μας. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η αντιπαράθεση έχει μόνον «εθνικά» χαρακτηριστικά, περιορίζεται στις εθνικές πολιτικές και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για το ίδιο το διακύβευμα των ευρωεκλογών: τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την ποιότητα ζωής και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτή τη στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί το σύνολο της αντιπολίτευσης εντάσσεται και το αίτημα για διεξαγωγή εθνικών εκλογών ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δηλαδή, μόλις 10 μήνες από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει το αίτημα αλλά και την ανάγκη(!) να γίνουν ξανά εκλογές. Όταν μάλιστα, απ’ ότι φαίνεται ο πολιτικός χάρτης που θα διαμορφώσουν οι ευρωεκλογές δεν θα είναι καθόλου διαφορετικός από το σημερινό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Είναι κοινός τόπος ότι παρά τη φθορά της κυβέρνησης και τους λανθασμένους χειρισμούς σε ορισμένα ζητήματα η κυριαρχία της δεν απειλείται. Ούτε θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρατηρείται στην κοινωνία αξιοσημείωτη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Όταν μάλιστα το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδέχεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών θα είναι και πάλι δεύτερο.

Η διαφορά από την κλιμάκωση και την όξυνση του πολιτικού κλίματος είναι ότι όταν ξεπερνούν ορισμένα όρια και διεξάγονται χωρίς επιχειρήματα και πολιτικό υπόβαθρο, τότε φτάνουν στον λαϊκισμό. Το ζήτημα είναι ότι ο λαϊκισμός (ιδιαίτερα σε υπέρμετρες δόσεις) προκαλεί ζημιά στην οικονομία. Οι συνέπειες από αυτούς τους μικροπολιτικούς ακροβατισμούς έρχονται σε μία συγκυρία όπου η χώρα «χτίζει» το επενδυτικό της προφίλ, προσπαθεί να καλλιεργήσει φιλο-επενδυτικές συνθήκες και σταθερό οικονομικό περιβάλλον και γενικά προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και οι συνεπείς εκλογικοί κύκλοι αποτελούν βασικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδύσεων. Όταν τα μηνύματα για εθνικές εκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο φτάνουν στους επενδυτές, να θεωρούμε βέβαιο ότι αυτοί κάνουν δεύτερες σκέψεις. Οι δεύτερες σκέψεις οδηγούν σε αναθεώρηση των επενδυτικών τους πλάνων, σε καθυστερήσεις ακόμα και σε ακυρώσεις των σχεδίων τους.

Η σύνδεση της πολιτικής με την οικονομία είναι δεδομένη και αναπόφευκτη. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι στην Ελλάδα η κρίση κράτησε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες του ελληνικού λαού για να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να καταφέρει να ανακάμψει. Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα και να αντιλαμβάνονται ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας είναι ακόμα σε εξέλιξη. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι πάνω από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων είναι η διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας. Ως εκ τούτου, ανεδαφικά αιτήματα για εθνικές εκλογές μόνο ζημιά προκαλούν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.04.2024

Δημοφιλείς Απόψεις