ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΔ: Και μετά τα 50;

 09/04/2024 19:00

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία που μετρά 50 χρόνια ζωής σφράγισε μεταπολιτευτικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας. Είναι το κόμμα που ο λαός της έδωσε την ετυμηγορία να κυβερνήσει τα πρώτα 7 χρόνια της μεταπολίτευσης(1974-1981) με αρχηγό τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, την κρίσιμη τετραετία 1989-1993 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την πενταετία 2004-2009 με τον Κώστα Καραμανλή, την τριετία 2012-2015 με τον Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 μέχρι σήμερα με τον σημερινό πρόεδρο και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το 15ο Εθνικό συνέδριο της ΝΔ λαμβάνει χώρα σε μία κομβική για την παράταξη και τον τόπο συγκυρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που εδραίωσε και θωράκισε τους θεσμούς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης κατηγορείται από τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι καταστρατηγεί τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που κατοχύρωσε συνταγματικά την επικρατούσα Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία ήρθε αντιμέτωπη με την εκκλησία και το πλήρωμά της για τη νομοθετική κατοχύρωση του γάμου των ομοφυλόφιλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που αναμετρήθηκε στα περισσότερα από αυτά τα 50 χρόνια με τον βασικό της αντίπαλο εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, επιλέγει να έχει στον βασικό της κορμό στελέχη που θήτευσαν σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή προέρχονται από αυτό τον χώρο.

Με τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής, η ΝΔ καλείται να επιλέξει την πολιτική της ταυτότητα για το μέλλον της.

Είναι κόμμα δεξιό με ενισχύσεις από το κέντρο και με όχημα τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό που εκφράζει τον δεξιό και μεσαίο χώρο ή είναι ένα κόμμα του χαλαρού κέντρου που έχει στην πρωτοκαθεδρία στελέχη που πιστεύουν στη μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία ;

Είναι κόμμα παραδοσιακό, λαϊκό και πατριωτικό ή είναι κόμμα που έλκεται από τη βιτρίνα του προοδευτισμού και εφαρμόζει την ατζέντα του δικαιωματισμού και του διεθνιστικού κινήματος;

Είναι κόμμα που παράγει πολιτική και στελέχη ή είναι κόμμα που «φτιάχνει» επικοινωνία και μάνατζερ;

H ηγεσία της ΝΔ καλείται με ειλικρίνεια, καθαρότητα και διαφάνεια να ορίσει την ταυτότητα ενός ιστορικού κόμματος για να αντιληφθεί ο απλός ψηφοφόρος της ΝΔ και πολύ περισσότερο οι πολίτες του τόπου ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα.

Θα είναι ψευδαίσθηση να ισχυριστώ ότι το 15ο συνέδριο της ΝΔ θα δώσει απάντηση στο μείζον ερώτημα τι κόμμα είναι πλέον η ΝΔ. Δεν έγινε κανένας ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος και το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Το κλισέ ότι «είμαστε το 41%» τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, την 9η Ιουνίου. Θεωρώ ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας που άδολα, συναισθηματικά και καθαρά στήριξε διαχρονικά όλες τις ηγεσίες αυτού του κόμματος δικαιούται να ξέρει που οδεύει αυτό το κόμμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

Δημοφιλείς Απόψεις