ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μάο, το Μαξίμου και η «γαλάζια» ευρωλίστα

 25/03/2024 22:00

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» ήταν μία φράση του Μάο από την εποχή που είχε θεοποιηθεί στην Κίνα και έβγαζε αποφθέγματα για να συμπληρώσει το περίφημο «κόκκινο βιβλιαράκι» του. Δεν ξέρω αν μετεκλογικά στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να γίνουν… μαοϊκοί, όμως πολλά δείχνουν ότι προς τα εκεί κινούνται. Χωρίς σταθερή γραμμή και με πολύ συχνές αλλαγές στη στρατηγική ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Εξηγούμαστε: δεν πάει πολύς καιρός που στη ΝΔ μιλούσαν για το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα εκλογικά δεδομένα και να σπάσει η χώρα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και αντί του σταυρού να επανέλθει η λίστα. Ο λόγος είχε να κάνει με την εκτίμηση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο σταυρός και η μία εκλογική περιφέρεια ευνοεί τους πολύ γνωστούς υποψήφιους και τους celebrities και αυτό ήταν κάτι που δεν επιθυμούσε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη εκτίμηση υπέκρυπτε και μία αρνητική αξιολόγηση για το έργο των ενεργεία ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Τίποτα από τα παραπάνω τελικά δεν έγινε. Και ο σταυρός παρέμεινε και η χώρα δεν έσπασε σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Επακολούθησε νέο σενάριο αλλαγών -που κούμπωνε και με την προαναφερθείσα εκτίμηση περί της ανάγκης ανανέωσης της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ- σύμφωνα με το οποίο οι ευρωβουλευτές που έχουν κάνει ήδη δύο θητείες δε θα είναι ξανά υποψήφιοι. Έτσι έμεναν εκτός ευρωλίστας οι 5 από τους 8 σημερινούς ευρωβουλευτές της ΝΔ. Δηλαδή, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και φυσικά ο Γιώργος Κύρτσος που είχε ήδη διαγραφεί από τη ΝΔ. Ούτε όμως αυτό προχώρησε. Αντ’ αυτού ξεκίνησαν οι εξαιρέσεις: η Ελίζα Βόζεμπεργκ πήρε το πράσινο φως να είναι ξανά υποψήφια, ενώ στη συνέχεια τα πράγματα έμπλεξαν περαιτέρω. Πρώτον με τη Μαρία Σπυράκη, που επανέκαμψε στη λίστα, καθώς η υπόθεσή της (για την οποία είχε άρση της κομματικής της ιδιότητας) μπήκε οριστικά στο αρχείο, ενώ αναδείχτηκε ανάμεσα στους πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεύτερον με την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που βρέθηκε υπό τεράστια πίεση με τη γνωστή διαρροή των email, γεγονός που την οδήγησε εκτός ευρωλίστας.

Έτσι σήμερα και ενώ πλέον βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές υποψήφιοι θα είναι 3 από τους 5 ευρωβουλευτές με δύο θητείες (που πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούνταν κομμένοι…). Δηλαδή και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Σπυράκη και η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Πλην Λακεδαιμονίων, βέβαια. Δηλαδή του Γιώργου Κύρτσου (λογικό το κόψιμό του με αυτά που σέρνει στην κυβέρνηση), αλλά και του Θοδωρή Ζαγοράκη, που έχει κάθε λόγο να θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο γιατί είναι τελικά ο μόνος «παλιός» που μένει εκτός.

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή ΝΔ δε μας έχουν συνηθίσει σε τόσες αλλαγές πλεύσης. Ελπίζουμε να μη δούμε και celebrities στην ευρωλίστα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

Δημοφιλείς Απόψεις