ΑΠΟΨΕΙΣ

Πού βρισκόμαστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές;

 21/03/2024 09:00

Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το ενδιαφέρον μετατίθεται στις μικρότερες κατηγορίες. Η πρώτη θέση είναι ούτως ή άλλως δεδομένη -ουδείς αμφισβητεί την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό της- και φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά, παρά τις περιπέτειές του, θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση. Πώς συμβαίνει αυτό, έχει άμεση σχέση με το ΠΑΣΟΚ που ποτέ δε μπόρεσε να αναπτύξει μια δυναμική που θα το σταθεροποιούσε πίσω από το κυβερνών κόμμα, στην περιοχή του 15-17%.

Απεναντίας ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον ξεπέρασε τις ατυχείς στιγμές του Συνεδρίου του, αλλά ο αρχηγός του βγήκε ενισχυμένος από αυτό. Άντεξε στην πίεση που δέχθηκε, πέρασε στην αντεπίθεση και κέρδισε χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές. Τα προβλήματα ιδεολογικής και πολιτικής συνοχής παραμένουν, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως φάνηκε και στο Συνέδριο, έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό που τον ακολουθεί, κάτι που θα το δούμε και στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ μπλέχτηκε στην αντιπολιτευτική τακτική του «όχι σε όλα», καθώς η ηγετική ομάδα του πίστευε πως έτσι θα προσεγγίσει τους αντιδεξιούς πολίτες που είναι προβληματισμένοι με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως γνωστό πως οι αρνήσεις και οι ανακολουθίες δε βοηθούν τα κόμματα να φύγουν προς τα εμπρός. Είναι συντηρητικές τακτικές που οδηγούν στη στασιμότητα. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το εξίσου θετικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, σα να επαναπαύθηκε, περιμένοντας τη νομοτελειακή εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως δεν ήρθε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει -αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και αυτή η αντοχή δημιουργεί τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, στην τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται πως παλεύει στον πόντο με την «Ελληνική Λύση» και από κοντά τους παρακολουθεί το ΚΚΕ. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βρίσκεται σε διαρκή άνοδο για δύο λόγους: Πρώτον, φαίνεται ότι καρπώνεται τη διάλυση του κόμματος των Σπαρτιατών και δεύτερον, διότι εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας που προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό ανάγκασε τον πρωθυπουργό, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, να επιτεθεί στον Κυριάκο Βελόπουλο. Η λογική λέει πως η «Ελληνική Λύση» θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία στον βαθμό που και στην Ελλάδα παρατηρηθεί η στροφή προς τα δεξιά, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί η «Ελληνική Λύση» να ξεπεράσει στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ; Αν συνεχιστεί η πορεία των δύο κομμάτων όπως καταγράφεται σήμερα, ναι μπορεί. Βέβαια, να το τονίσω για μια ακόμα φορά, μέχρι τις ευρωεκλογές πολλά μπορεί να συμβούν, όμως οι τάσεις υπάρχουν και δείχνουν τι πάει να γίνει.

Στα μικρότερα κόμματα ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της Νέας Αριστεράς που διεκδικεί μια έδρα στην ευρωβουλή καθώς βρίσκεται κοντά στο 3%, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν δύο παράπλευροι παράγοντες. Πρώτον, τι ποσοστό συνολικά θα λάβουν τα κόμματα που δε θα εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο και δεύτερον, ποιο θα είναι το ύψος της συμμετοχής. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα καθορίσουν πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξει κυρίως το πρώτο κόμμα, αλλά συγχρόνως θα δώσουν συμπληρωματικά το στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024

Δημοφιλείς Απόψεις