ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ζωή και τα φαντάσματα

 29/02/2024 21:00

Κατά τη διάρκεια του «Ντάνιελ», που πλημμύρισε τη θεσσαλική γη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2023, καταστρέφοντας περιουσίες, αγροτικό κεφάλαιο και βυθίζοντας στη λάσπη την καρδιά της Ελλάδας βλέπαμε τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής από την τηλεόραση. Εάν επισκεφτείτε τώρα την περιοχή θα μαγευτείτε από την ομορφιά της και θα ξεχάσετε την καταστροφή.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται και οι πλημμυροπαθείς. Στη λίμνη Κάρλα και τα παρακάρλια χωριά οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Εάν οδηγήσετε στην περιοχή θα χρειαστεί να περάσετε τα τεράστια αναχώματα και να δείτε αριστερά και δεξιά κανάλια. Αυτό που θα βλέπετε δεν θα είναι η λίμνη (περίπου 34.000 στρέμματα) αλλά οι πλημμύρες (180.000) στρέμματα. Οι κορυφές των δέντρων έχουν τώρα αρχίσει να εμφανίζονται στην επιφάνεια του νερού, που στον βυθό του έχει νεκρά ζώα, φερτά υλικά, και περιουσίες μίας ζωής.

Η περιφέρεια ετοιμάζεται τώρα δοκιμαστικά να αποστραγγίσει ένα μικρό κομμάτι της περιοχής για να δει τι θα βρεθεί από κάτω και αναλόγως να προχωρήσει. Οι Ολλανδοί πραγματογνώμονες ήρθαν και ετοιμάζουν το πόρισμά τους, που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη δημιουργία αναχωμάτων σε ψηλά σημεία. Ο Δημήτρης Κουρέτας έχει συγκροτήσει μία δική του επιτροπή εμπειρογνομώνων και ετοιμάζει κι εκείνος το δικό του σχέδιο ανασυγκρότησης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Τριαντόπουλος επισπεύδει την πρώτη αρωγή για τους πλημμυροπαθείς. Οι άνθρωποι τα έχασαν όλα. Οικοσκευές, σπίτια, αλλά και ολόκληρα χωριά. Η μετεγκατάσταση φαντάζει ένα δύσκολο project, ενώ οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών είναι μοιρασμένη με το υπέρ να υπερισχύει. Στα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι αναμένουν αποζημιώσεις για να ξαναχτίσουν από την αρχή τα σπίτια τους. Θα προλάβουν; Σημειώνω πως οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν κάποιοι πλημμυροπαθείς της Φαρκαδώνας που ζουν προσωρινά σε δομή στο Κουτσόχερο. Αντιδρούν στο να μεταφερθούν σε νέα κοντέινερ στη Φαρκαδώνα και ζητούν και εκείνοι να ξαναφτιαχτούν τα σπίτια τους.

Μέσα σε όλα αυτά έχουν καταστραφεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική βιομηχανία αλλά και οι μικρές αγροτικές μονάδες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σκεφτείτε όλα τα καφενεία που γκρεμίστηκαν, ή όλα τα μικρά μαγαζιά στα έρημα χωριά που τα επισκέπτονται μόνο φαντάσματα.

Θα ξαναγίνει η περιοχή ποτέ όπως πριν; Ήμασταν στην περιοχή δύο μέρες για ρεπορτάζ και δεν ξέρω να πω με βεβαιότητα.

Στα μάτια του κόσμου είδα απόγνωση, αλλά και θέληση να τα ξαναφτιάξουν όλα από την αρχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.02.2024

Δημοφιλείς Απόψεις