ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΣΥ: Ο Έλληνας ασθενής

 22/02/2024 18:00

Δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις για να πιστέψουμε πως με την υγεία υπάρχει πρόβλημα. Το σύστημα υγείας το κρατούν οι ειδικευόμενοι οι οποίοι εξαντλούνται με αλλεπάλληλες εφημερίες, οι οποίες δεν ακολουθούνται από ρεπό αλλά από βάρδια.

Οι θέσεις προκηρύσσονται αλλά κηρύσσονται άγονες. Γιατί να πάει ένας αναισθησιολόγος στο ΕΣΥ όταν στον ιδιωτικό τομέα θα εισπράξει με πέντε επεμβάσεις έναν μισθό του ΕΣΥ; Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν έως και 7.000 μισθό για αναισθησιολόγους που επίσης δεν πηγαίνουν. Στην Ελλάδα, ου οι μισθοί είναι πολύ πιο κάτω οι αναισθησιολόγοι απλά δεν πηγαίνουν. Και τα χειρουργεία σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας αναστέλλονται.

Μία άλλη ειδικότητα που έχει μεγάλο πρόβλημα είναι η παθολογική ανατομική. Οι ειδικοί γιατροί είναι περιζήτητοι και ακριβοθώρητοι. Τα μεγάλα νοσοκομεία πλέον κάνουν αναθέσεις σε ιδιώτες καθώς τα παθολογοανατομικά/ιστολογικά τους εργαστήρια είναι υποστελεχωμένα.

Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Οι επόμενες ειδικότητες που θα χτυπήσουν κόκκινο είναι αυτές των ακτινολόγων και των παθολόγων. Ήδη στην παθολογία η αναμονή είναι ανύπαρκτη και όλοι ελπίζουν τα κίνητρα που θα δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσω του προσωπικού γιατρού θα είναι αρκετά για να προσελκύσουν παθολόγους, που αποτελούν τον κορμό του ΕΣΥ.

Ενδεικτικά αναφέρω πως στη Δράμα οι παθολόγοι οι δύο και οι δύο εξαιρετικές και κρατούσαν μέχρι τώρα μία παθολογική κλινική με 52 κλίνες. Η μία έχει παραιτηθεί και η άλλη έχει ζητήσει να πάει στην Καβάλα. Και αναρωτιέμαι, το νοσοκομείο που υπηρετεί μια τεράστια περιφέρεια, τι θα απογίνει; Θα κλείσει;

Υπόψιν ότι ογκολόγος στη Δράμα δεν υπάρχει και οι καρκινοπαθείς ταξιδεύουν στην Καβάλα για τις χημειοθεραπείες τους.

Είναι οι ίδιοι ασθενείς που στα φαρμακεία του ΕΟΠΥ περιμένουν ουρές για να εξυπηρετηθούν με τα πανάκριβα φάρμακα τους, οι ίδιοι ασθενείς που κάνουν λόγο για εξαιρετικούς, αλλά εξαντλημένους γιατρούς.

Και για να κλείσω με τα ψυχιατρεία και τις αντίστοιχες δομές: τα κτίρια είναι άθλια, όπως άθλιες είναι οι υποδομές σε όλο το ΕΣΥ. Θυμίζω το πρόσφατο περιστατικό με τους σοβάδες που έπεσαν στον Άγιο Δημήτριο και δεν είναι το μόνο.

Τι λέει για όλα αυτά το υπουργείο; Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στην ιστορία του ΕΣΥ και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαινίσεων στην ιστορία των δημόσιων νοσοκομείων. Υποσχέθηκε πως θα δώσει κίνητρα στους εργαζόμενους, και ακόμα περισσότερα κίνητρα στις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη. Προανήγγειλε 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους περιμένουν καιρό να χειρουργηθούν και υποσχέθηκε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν το μισό από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Προσθέστε σε όλα αυτά ότι τα νοσοκομεία τα κρατούν οι ειδικευόμενοι. Ναι, οι ειδικευόμενοι που υποτίθεται ότι δεν δικαιούνται αναρρωτική επειδή κάνουν την πρακτική τους δηλαδή εκπαιδεύονται, δηλαδή ειδικεύονται. Είναι οι ίδιοι ειδικευόμενοι που κράτησαν την Ελλάδα και το ΕΣΥ στην κορονοϊό, και οι ίδιοι που ξεκινούν με όνειρα για το λειτούργημά τους, όνειρα τα οποία κομματιάζονται κατά τη διάρκεια από τις συνθήκες εργασίας τους. Είναι αυτοί οι ειδικευόμενοι που θα κρατήσουν στα χέρια τους την υγεία μας στο μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.02.2024

Δημοφιλείς Απόψεις