ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμπεράσματα από το FFF

 05/02/2024 19:00

Τα βασικότερα σχόλια μου πάνω στο πρώτο -και εξαιρετικά επιτυχημένο- FFF που διοργάνωσαν η «ΜτΚ» και το makthes.gr, την περασμένη Δευτέρα.

* Χατζηδάκης και Σκέρτσος δεn φοβήθηκαν τις ερωτήσεις του συντονιστή, όμως έδειξαν να ταυτίζουν την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας με την εθνική. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά στα οικονομικά κίνητρα σχηματισμού μεγαλύτερων επιχειρηματικών οντοτήτων, δεδομένου ότι εδώ πάνω είναι υπερβολικά πολλές οι μικρές. Πάντως πολλοί θεσσαλονικείς δυσκολεύονται ν’ αποδεχθούν αυτή την αντίληψη.

* Σχολιάστηκε θετικά η διάθεση της Ζαχαράκη να συζητήσει -έστω και στο πόδι- με τους πάμπολλους εκπροσώπους φορέων για πάσχοντες κάθε είδους.

* Ως είθισται, ο Ταχιάος ήταν λιγότερο προβλέψιμος από τον πολιτικό του προϊστάμενο, όμως ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σταϊκούρα: τα δημόσια έργα θα πρέπει να προτεραιοποιούνται ορθολογικά, διότι τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα. Ωστόσο παρέμεινε το ερώτημα κατά πόσον μπορούν υπηρεσιακοί παράγοντες στην Αθήνα να ταξινομούν τέτοιες προτεραιότητες σε όλη την επικράτεια.

* Ο Φάμελλος έδειξε ότι είναι σε θέση να τοποθετείται βάσει τεχνοκρατικών επιχειρημάτων, εφόσον φυσικά του το επιβάλλουν οι συνθήκες.

* Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τ’ αστέρια του φόρουμ. Με το ύφος και τον λόγο του, ο Φιλόθεος γέννησε αισιοδοξία για επανασύνδεση της Εκκλησίας με τα δυναμικότερα τμήματα της τοπικής κοινωνίας.

* Ο Αγγελούδης ήταν μετρημένος αλλά ουσιαστικός. Επέδειξε διάθεση να λειτουργεί συνεργατικά με την κυβέρνηση, χωρίς όμως να καταντήσει… γλάστρα. Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του στο κόστος της νυχτερινής αποκομιδής.

* Η Αράπογλου φάνηκε πιο αντιπολιτευτική απέναντι στο Μαξίμου, τουλάχιστον όσον αφορά το θαλάσσιο μέτωπο. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η στάση αποβεί επωφελής για την Καλαμαριά.

* Τα αξιόπιστα νούμερα του Πελαγίδη γύρω από την εξέλιξη του χρέους, τα επιτόκια μα και τη δημογραφική εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ενθαρρυντικά. Ο Υποδιοικητής της ΤτΕ ήταν ειλικρινά αισιόδοξος για τον τόπο του.

* Με τις απροσδόκητες τοποθετήσεις τους, οι Στασινός, Εξάρχου και Χρυσάφης κατέστησαν σαφές ότι η νέα φουρνιά εμπλεκομένων στα δημόσια έργα δε φοβάται τις συγκρούσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες.

* Κρίνοντας απ’ όσα με ευθύτητα κατέθεσαν για τους τομείς ευθύνης τους οι Δερμεντζοπούλου, Μπίλλιας, Γιουτίκας και Νικηφορίδης, τα χέρια των περιφερειακών ΟΤΑ είναι απελπιστικά δεμένα όταν πρόκειται για χρήματα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Η εργατικότητα και οι καλές προθέσεις τους συχνά πάνε στράφι.

* Ο Χρήστος Ταραντίλης θύμισε πόσο αντισυμβατικό μυαλό έχει, για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι δεν αφομοιώθηκε από την πολιτική σκηνή.

* Παρά τη μεγάλη επιτυχία του, το FFF γέννησε νέα ερωτήματα γύρω από τη γεωστρατηγική, τις δεξιότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου, την καινοτομία, την τουριστική εξέλιξη και το πολιτιστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας. Θα χρειαστούν εξειδικευμένες εκδηλώσεις ανάλογης ποιότητας, ώστε να λάβουμε περισσότερες απαντήσεις.

* Για μία ακόμη φορά, καταδείχθηκε ότι -τουλάχιστον στα… χαρτιά- η ευρύτερη Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα εχέγγυα για ν’ απογειωθεί αναπτυξιακά. Έχει τη θέση, έχει τους ανθρώπους, υποτίθεται ότι έχει και τον δυναμισμό και την επιχειρηματική κουλτούρα. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση δεν είναι καινούργια. Συνεπώς, επιβάλλεται κάποτε ν’ απαντηθεί γιατί επιμένει να παραμένει στον πάγο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024

Δημοφιλείς Απόψεις