ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναζητώντας συναίνεση

 02/02/2024 21:00

Παρακολουθήσαμε στην Βουλή την συζήτηση περί της επιστολικής ψήφου. Δυστυχώς κάτι που έπρεπε να είναι κοινή κατάκτηση παρέμεινε κάτι που εγκρίθηκε -κακώς, από την κυβέρνηση και μόνο.

Μερικές παρανοήσεις: όταν το Σύνταγμα αναφέρει (για τις βουλευτικές εκλογές) ότι διεξάγονται στην Επικράτεια και για όσους βρίσκονται εκτός επικράτειας την ημέρα των εκλογών μπορεί να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή με άλλο πρόσφορο μέσο δεν διακρίνει τους Έλληνες εκλογείς ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή; Απλά θα πρέπει να προβλέψουμε όσοι δεν μπορούν να ψηφίσουν εντός Ελλάδας να ψηφίσουν αλλιώς εκείνη την ημέρα.

Αυτονόητα εντός Ελλάδας αν ο καθένας πάει και ψηφίσει σε όποιο εκλογικό κέντρο θέλει -ακόμη και δηλώνοντας το εκείνη την στιγμή ή έστω από πριν όπως έγινε με τα εμβόλια, δεν θα χρειάζεται να στέλνονται επιστολές που λόγω των χρονικών περιορισμών (οι βουλευτικές εκλογές προσδιορίζονται σχεδόν ένα μήνα πριν και άρα δεν επαρκεί ο χρόνος για ψηφοδέλτια κ.λπ.). Τι θα ψηφίζουν; Μπορεί να ψηφίζουν στην απλή εκδοχή μόνο για το κόμμα σε ειδική κάλπη ή σε μία ποιο εξελιγμένη να ψηφίζουν μέσω ειδικού συστήματος -όπως τα ΑΤΜ για την εκλογική περιφέρεια που είναι γραμμένοι. Είμαι σίγουρος ότι μερικοί θυμούνται την πρόταση των Ελληνικών Τραπεζών το μακρινό 2010. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει οι εντός επικράτειας να ψηφίζουν αλλιώς. Μία πολύ απλή επίσης ιδέα είναι να κάνουμε εκλογικά τμήματα που θα μετακινούνται στο σημείο κατοικίας -όπως το βοήθεια στο σπίτι.

Και οι εκτός; Φυσικά και πάλι το απλούστερο είναι να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής! Αντί να κυκλοφορούν γράμματα και φάκελοι ανά τον πλανήτη να αρκεί η ηλεκτρονική δήλωση μέσω μιας εφαρμογής όπως πχ το ΖΕΥΣ για να εξασφαλίζεται η μυστικότητα και η αμεσότητα. Μάλιστα δε το ΖΕΥΣ σε αφήνει να ψηφίσεις όσες φορές θέλεις και μετράει η τελευταία ψήφος! Δηλαδή; Κάποια στιγμή θα βρεθείς ανεπηρέαστος και θα ψηφίσεις αυτό που θέλεις! Και μέσω ΖΕΥΣ θα μπορείς να ψηφίσεις για την εκλογική περιφέρεια σου!

Οι εκτός; Είπαμε δεν είναι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού μόνο. Ξέρουμε πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι; Όχι δυστυχώς. Γιατί λόγω του ανόητου καθεστώτος «ετεροδημότης» είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια εκλογική περιφέρεια από τις 59. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε εκλογικές περιφέρειες εκτός επικράτειας θα πρέπει να βρούμε πόσοι είναι και να τους αφαιρέσουμε από τις 59. Μετά να ορίσουμε ένα αριθμό εδρών (π.χ. ανά Ήπειρο) και να γίνει η εκλογή από τους εγγεγραμμένους σε κάθε μία από αυτές. Φυσικά μπορεί στην απλή περίπτωση να εγγραφούν όσοι θέλουν σε αυτές!

Αλλά και πάλι να μην ξεχνάμε το κεντρικό: Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος! Όχι την εκλογική περιφέρεια! Δηλαδή και από την Ωκεανία να εκλεγείς, το έθνος αντιπροσωπεύεις!

Όλα αυτά και άλλα πολλά μπορεί να αναζητηθούν, να μελετηθούν και να γίνουν μόνο αν ιδρυθεί η Αρχή Εκλογών -ανεξάρτητη από τα κόμματα, υπό τον έλεγχο προφανώς της Βουλής.

Αρκεί το κομματικό μας σύστημα να αναζητά συναινέσεις. Κάτι για το οποίο αμφιβάλλω δυστυχώς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.024