ΑΠΟΨΕΙΣ

Φτάνουν μόνον μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου

 31/01/2024 21:00

Έτσι περιγράφουν το τι συνέβη όσοι βγαίνουν ζωντανοί από τροχαία δυστυχήματα. Πάλι την εβδομάδα που μας πέρασε νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, σε μία στροφή ή σε μία ευθεία. Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετρά είναι πως κι άλλες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος. Εκεί που είχαμε λίγο ανασάνει από τη μάστιγα των τροχαίων, τον τελευταίο καιρό έκαναν την εμφάνισή τους δυναμικά. Αναμφίβολα οι δρόμοι έχουν γίνει καλύτεροι. Αναμφίβολα και ο φωτισμός τους βελτιώθηκε. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους τα περισσότερα είναι τελευταίας τεχνολογίας με πιο αξιόπιστα τα συστήματα οδικής συμπεριφοράς.

Άρα τι φταίει; Ποιος είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας που οδηγεί νέα παιδιά στον θάνατο; Αν κρίνουμε από την ώρα που συμβαίνουν τα ατυχήματα -όλα τις μεταμεσονύκτιες ώρες- το αλκοόλ. Ο οδηγός δεν ελέγχει τις κινήσεις του, αποκτά την αίσθηση του υπεράνθρωπου, πατά γκάζι και επέρχεται το μοιραίο. Τώρα σε αυτό το σκηνικό μπορείτε να προσθέσετε και τα χάπια που έχουν αντικαταστήσει τη σκόνη στον χώρο της νυκτερινής ζωής. Μία διάσταση που δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί με δεδομένο ότι η κυκλοφορία τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μάλιστα ένα κοκτέιλ αλκοόλ και χαπιών είναι από μόνο του θανατηφόρο.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ελεγχθεί; Φυσικά και όχι. Δε γίνεται ο κάθε οδηγός να έχει τον τροχονόμου του. Ούτε είναι δυνατόν να γίνονται κάθε μέρα και παντού αλκοτέστ. Θα έλεγα μάλιστα πως στην περίπτωση των θανατηφόρων τροχαίων έχουμε την ετερογονία των σκοπών. Δηλαδή η εκκίνηση, οι προθέσεις μας, μπορεί να φέρουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Φτιάξαμε καλούς δρόμους, με καλό φωτισμό, σε αυτούς τους δρόμους κυκλοφορούν καινούρια αυτοκίνητα, αλλά όλο αυτό το σκηνικό είναι πρόκληση για την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. Στην Αθήνα υπάρχουν συγκεκριμένες ευθείες που σκορπούν τον θάνατο.

Θα μιλήσει κάποιος για κυκλοφοριακή αγωγή. Συμφωνώ μαζί του αλλά την κυκλοφοριακή αγωγή την εξαφανίζει το οινόπνευμα. Εκείνη την απευκταία στιγμή ο οδηγός δεν υπολογίζει τίποτα. Θέλει να βρει τα όριά του ή να κάνει επίδειξη των δεξιοτήτων του στην παρέα του, έχοντας μηδενικά αντανακλαστικά λόγω αλκοόλ. Όσες συμβουλές και να του δώσουν οι γονείς του -εκείνο το τρυφερό μητρικό «και μην τρέχεις»- χάνονται στο κοντέρ που κτυπά κόκκινο. Το αστυνομικό δελτίο αναφέρει πως «ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του». Μερικές λέξεις που κρύβουν οικογενειακά δράματα. Τέτοιου είδους πένθος οι γονείς το κουβαλούν μέχρι να κλείσουν τα μάτια τους. Μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους η στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο, βαθιά μέσα στη νύκτα, για να αναγγείλει το μοιραίο γεγονός.

Δυστυχώς τα τροχαία με θύματα νέα παιδιά είναι συνυφασμένα με τη διασκέδασή τους, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρέμβασης από καμιά Αρχή ούτε καν από την ίδια την οικογένεια τους. Θα γίνουν ένα από τα μακάβρια μοτίβα της καθημερινότητάς μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.024

Δημοφιλείς Απόψεις