ΑΠΟΨΕΙΣ

Απλή ευρωπαϊκή λογική

 15/01/2024 13:00

Για άλλη μία φορά θα πάρουμε ως χώρα βαθμό κάτω από τη βάση για τον τρόπο που γίνεται ο δημόσιος διάλογος. Γιατί πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό, κάνουμε την τρίχα τριχιά και κομματικοποιούμε τα πάντα. Ο λόγος για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο, την αναγνώριση παιδιών και την υιοθεσία που κατά τη γνώμη μου δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα σοβαρό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας στο γάμο. Αν το κάνουμε νόμο θα πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο την Ευρώπη. Την Ευρώπη για την οποία όλοι διαμαρτυρόμαστε που την βλέπουμε ακόμη από μακριά. Όμως η απόσταση που υπάρχει δημιουργείται μόνο από τις διαφορές στους μισθούς, αλλά και από τις νοοτροπίες και τις νομοθεσίες που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Ο νόμος που έβαλε στην κουβέντα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε την Τετάρτη στην ΕΡΤ μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δεν είναι κάτι το καινοφανές. Δεν ανακαλύψαμε εμείς την πυρίτιδα. Ο πολιτικός γάμος σε ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται σε άλλες 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά σε 20 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όσο για την τεκνοθεσία επιτρέπεται σε 16 χώρες της ΕΕ και σε 22 της Ευρώπη.

Γι’ αυτό το θέμα συζητάμε σήμερα. Και κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε λίγα παιδιά που κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι σε ιδρύματα, αν ο γονέας που τα έχει υιοθετήσει φύγει από τη ζωή, αλλά και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για το μέλλον. Πρόκειται για μια κίνηση που αφορά λίγους, στους οποίους όμως δίνει πολλά. Και δε δικαιολογεί τόσο μεγάλες συζητήσεις. Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το δικό του σχέδιο, συζητήσεις επί συζητήσεων και φωνασκίες στα κανάλια και στον δημόσιο διάλογο. Για ένα θέμα που θα ανακουφίσει ίσως και λιγότερους από 300 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, δε θα βλάψει κανένα, αλλά πάνω απ’ όλα θα προστατεύσει τα παιδιά.

Αντί αυτού βλέπουμε ντρίπλες. Με σκοπό όχι να απαντήσουμε στο βασικό πρόβλημα που λύνει το νομοσχέδιο, αλλά για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προς τιμή του αφού κατέθεσε μια πρόταση πριν καν η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της διαβεβαίωσε δια στόματος Κασσελάκη ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι είναι ατελές. Μακάρι να δείξει τέτοια συναινετική διάθεση και σε άλλα θέματα. Μπράβο του, γιατί έβαλε τα γυαλιά στο ΠΑΣΟΚ, που προς το παρόν πετά την μπάλα στην κερκίδα, παίζει ανεύθυνη άμυνα και κάνει αντιπολίτευση της δεκαετίας του 80 με φτηνές εξυπνάδες του τύπου ότι «εμείς δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ».

Ελπίζω στο τέλος να επικρατήσει η απλή και η σύγχρονη λογική, αλλά και η ανθρωπιά. Και να περάσει ένα νομοσχέδιο για τον οποίο ύστερα από λίγα χρόνια όλοι θα αναρωτιόμασταν γιατί μαλώναμε. Όπως έγινε το 1981 με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που προώθησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου και τις ταυτότητες που πέρασαν το 2000 δια πυρός και σιδήρου χάρις στον Κώστα Σημίτη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.01.2024

Δημοφιλείς Απόψεις