ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Έληξε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα

 17/04/2019 18:16

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών
Φωτ. αρχείου

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, έπειτα από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Με το  τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ ελήφθη η απόφαση επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής για τη διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Αλ. Τσίπρας: Φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Το ελληνικό κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί . "Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό. Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι". Σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. "Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημείωσε ότι λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ πολλά από όσα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, χρεώθηκαν στην γερμανική αδιαλλαξία. Καθώς η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα προς την γερμανική κυβέρνηση με διάθεση αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος. Απαντώντας όμως σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή διευκρίνισε: "Μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα. Το θέμα που συζητάμε τώρα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική με όλα τα άλλα ζητήματα: εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι". Συνεχίζοντας απάντησε σε κριτική που δέχθηκε γιατί έθεσε το ηθικό ζήτημα των επανορθώσεων λέγοντας: "Όταν πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε στο Βερολίνο ουδείς αναμάρτητος, εγώ ήμουν ο πρώτος που το έθεσε στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, πάει πολύ να μας λέτε γιατί είπαμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό". Και παρέπεμψε στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου "και ένα ευρώ να ήταν".

Χαρακτήρισε σταθμό την σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή και εξήγησε: Πρώτα και κύρια είναι φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και σε όσους πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα το ναζισμό και αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης, στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι "σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε γιατί η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών".

Κ. Μητσοτάκης: Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016

Στο θέμα του κατοχικού δάνειου, ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ξεκαθάρισε όμως πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα. Όπως είπε η ΝΔ θα υπερψηφίσει το υπερκομματικό κείμενο που ετοίμασε το προεδρείο, και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι αν και το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή το 2016 η κυβέρνηση επέλεξε να το συζητήσει λίγο πριν τις εκλογές κατηγορώντας την πως επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και επισημαίνοντας πως η ΝΔ ως κυβέρνηση χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπήρξε καταγραφή όλου του υλικού και αργότερα συντάχθηκε έκθεση προς το ΥΠΕΞ, η οποία τον Απρίλιο του 2013 διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο το Κράτους. Προσέθεσε πως στις αρχές του 2014 και μετά από νέο αίτημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπάρξει ποσοτικός προσδιορισμός των αξιώσεων συστάθηκε νέα επιτροπή και το πλήρες πόρισμα υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα και είναι έργο της ΝΔ» είπε για να προσθέσει πως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η ΝΔ ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα, καθώς τον Μάρτιο του 2014 αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Τζαβάρα, μια επιτροπή -όπως είπε- που συνεδρίασε επανειλημμένα, συναντήθηκε με φορείς, μελέτησε το υλικό ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει και μια επικοινωνιακή προώθηση του θέματος. «Η επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της για τους γνωστούς λόγους. Τα συμπεράσματα όμως είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που υπάρχουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια, τις θεατρικές κινήσεις και την επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απουσίαζε τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια αυτή. «Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει. Είναι η τελευταία πρωτοβουλία» είπε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση «ξέχασε τους παλικαρισμούς». «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα» ανέφερε υπενθυμίζοντας τα όσα είχε δηλώσει δημόσια για το θέμα στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. «Ο ίδιος ο Τσίπρας που στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς και λεονταρισμούς τί είχε να πει στη Μέρκελ όταν συναντήθηκαν; Είπε "η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι καινούργιο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Το θέμα είναι διμερές και έχει πρωτίστως ηθική αξία". Εσείς ξεσπαθώνατε ως αντιπολίτευση να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση λέτε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν έχει οικονομικό αντίκτυπο;» τόνισε συνεχίζοντας την κριτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, λέγοντας πως «η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των κρατών ήταν η βαθιά πίστη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Το πείραμα, μιας συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών ήταν απολύτως επιτυχημένο. Όλοι στενοχωρηθήκαμε όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι μαζί μας. Πλέον το χρέος περνά στη δική μας γενιά. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή- και καλούμαστε και εμείς να γράψουμε τη δική μας ιστορία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φώφη Γεννηματά: Ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό:- πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις - αποπληρωμή του κατοχικού δανείου - επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το κατοχικό δάνειο «η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Είναι ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθυμίζοντας τις ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1965, τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κάρολου Παπούλια και του Γ. Α Μαγκάκη, την αντίστοιχη του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012 στη Χάγη και τα αιτήματα προς τη Γερμανία των Μ. Παπαϊωάννου και Φ. Σαχινίδη, επίσης το 2012.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως το θυμήθηκε για προεκλογικούς λόγους, για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει. «Δεν αξιοποίησε την εθνική συνεννόηση, προβαίνοντας σε φθηνά τρικ. Συνέδεσε τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου με τη δημοσιονομική κρίση. Καλλιέργησε τον διχασμό σε καλούς και κακούς πατριώτες. Θέλουν να το εκμεταλλευτούν προεκλογικά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Κατέκρινε τη στάση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερό στη συζήτηση οι νοσταλγοί του φασισμού να μας κουνούν το δάκτυλο. Ας διαβάσουν για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα εναντίον του ανθρωπισμού και των αμάχων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και φασίστες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας, κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» είπε.

«Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται, είναι ζωντανή. Όχι ως εκδίκηση. Όχι ως συμψηφισμός. Αλλά ως ένα μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και δέσμευσης πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Απόδειξη ειλικρινών σχέσεων φιλίας. Σε μια άλλη Ευρώπη, ενωμένη και δίκαιη. Έγιναν εγκλήματα, έγιναν τόσα λάθη. Ας μείνει τουλάχιστον ένα μάθημα: Το μίσος του χθες να μη μπολιάσει με διχόνοια το αύριο», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Μ. Ζορμπά: Καταγράφουμε συστηματικά τα αρχαία που εκλάπησαν την κατοχή

«Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει τη συστηματική καταγραφή των αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής δουλειάς, είναι σημείο αναφοράς στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί ή καταστραφεί στη περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η κ. Ζορμπά, έδωσε έμφαση στο καθοριστικό και αποτελεσματικό ρόλο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν από ιδιώτες και ιδρύματα οι οικειοθελείς δηλώσεις για επιστροφή πολλών άλλων αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί η απωλεσθεί και για τα οποία υπάρχει φωτογραφική ή σχεδιαστική αποτύπωση.

«Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης στοιχείων σε μουσεία και άλλους χώρους για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, προσεγγίζουμε το θέμα με νηφαλιότητα, επιμονή και με επιστημονική έρευνα. Η συνεργασία σε διμερές και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για να κλείσουν οι πληγές στο σώμα της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.

Προκλητική η Χρυσή Αυγή

Σε μείζονα πρόκληση προχώρησε πριν από λίγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς.

Η παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.

«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.

Οι βουλευτές της ΧΑ επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».

«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες...» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.-

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Δικαιώνονται οι αγώνες των ΑΝΕΛ

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα που δικαιώνει τους αγώνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπογράμμισε στην ομιλία της στη Βουλή, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήρισαν 'ανεδαφική' την πάγια απαίτηση των ΑΝΕΛ για αποζημιώσεις, που το γερμανικό κράτος οφείλει στην πατρίδα μας".

«Σας καταλαβαίνουμε γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις και σε δένουν συμφέροντα» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν χρωστούν κανένα γραμμάτιο σε κανένα συμφέρον».

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά απέδωσε την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμού «συνεννοήσεις με εξωγενείς παράγοντες 'κάτω από το τραπέζι' που βγαίνουν στο φως τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για τις οικονομικές κρίσεις που τραυμάτισαν τη χώρα μας».

Επισήμανε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν ποτέ, αν η Ελλάδα δεν γινόταν «ξανά ισχυρή στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό υλικό, αν δεν έβγαινε με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια και αν δεν γινόταν αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών».

Η βουλευτής τόνισε, ότι κεντρικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Είπε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά στην έντοκη επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου των ετών 1941-1944:

Το ποσό του δανείου ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με γερμανικά έγγραφα «η Γερμανία όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου 1945 να επιστρέψει το ποσό του κεφαλαίου το οποίο ποτέ δεν έκανε», ενώ όπως πρόσθεσε, το ύψος του επιτοκίου πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς συναλλακτικές οικονομικές πρακτικές, ενώ για τα κριτήρια καθορισμού του ύψους του επιτοκίου πρέπει να υπολογιστούν η χρησιμότητα και η ωφέλεια του χρήματος γι' αυτόν που το δανείζει και γι' αυτόν που το δανείζεται.

Είπε ότι άλλο κριτήριο (καθορισμού του ύψους του επιτοκίου) είναι η ζημιά που υφίσταται αυτός που δανείζει, ενώ τρίτο, ασφαλέστερο αλλά και επιεικέστερο κριτήριο για τον προσδιορισμό του μεσοσταθμικού επιτοκίου για το κατοχικό δάνειο, είναι αυτό των επιτοκίων/κουπονιών που έδιναν τα κράτη στις διεθνείς τράπεζες ή σε άλλα κράτη, ως εγγύηση προκειμένου να δανειστούν, με το ύψος του να ανέρχεται σε ποσοστά από 3%-5% ετησίως.

«Με το κεφάλαιο του κατοχικού δανείου, με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% και με διάρκεια υπερημερίας της Γερμανίας, 74 χρόνια, η συνολική οφειλή της Γερμανίας στο κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα σε 83 δισ.191 εκ. ευρώ» είπε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Καταλήγοντας, είπε ότι η δεύτερη κατηγορία αφορά στο θεμελιώδες είδος απαιτήσεων της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει άσκηση ενός ένδικου μέσου και για τις δύο περιπτώσεις».

Μ. Καλογήρου: Εργαλείο διεκδίκησης το πόρισμα

Οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες είναι αυτές που θα κρίνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος χαρακτήρισε «αποφασιστική ενέργεια άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας και εργαλείο για τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή φόρα» την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που συζητεί σήμερα η Ολομέλεια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου, το πόρισμα αυτό αποτελεί όμως και ένα ενιαίο εργαλείο διεκδίκησης σε κοινή γραμμή για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, ασχολείται με τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα: τις πολεμικές επανορθώσεις για τη διάλυση των υποδομών, το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Παρότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε ότι «μείναμε πίσω ως προς την επικαιροποίηση των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στα θύματα και τις ζημιές», παρατήρησε ότι «αυτός ο κομματικός διαγκωνισμός και ο αντιπολιτευτικός οίστρος δεν χωράει στη σημερινή συζήτηση και αξιολογείται».

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το θέμα είναι και οι «ιδιωτικές» απαιτήσεις των μαρτυρικών χωριών να ενταχθούν στη συνολική κυβερνητική στρατηγική και - όπως προσέθεσε - στόχος δεν μπορεί να είναι απρόσφορες απόπειρες ή αλυσιτελείς δικονομικές παρεμβάσεις με δεδομένες τις αποφάσεις του ΑΕΔ και της Χάγης για την ετεροδικία. «Ο στόχος πρέπει να είναι να προσέλθει η Γερμανία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για το σύνολο των εκκρεμών νομικών ζητημάτων και υποθέσεων» και αφού επισήμανε ότι κρατάμε ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο και την ιστορική δικαίωση, έθεσε το ερώτημα: «Κρατάμε την πολιτική συναίνεση ώστε να ενεργήσουμε;»

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε εξάλλου ότι στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στην επιβολή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής το ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου επιχειρήθηκε να αναγνωσθεί ως δήθεν εργαλείο διαπραγματευτικής πίεσης, κάτι τέτοιο όμως - είπε - θα ήταν ηθικά αφόρητο και ιστορικά μικροπρεπές και σωστά σήμερα γίνεται η συζήτηση αυτή, χωρίς επιπόλαιους συμψηφισμούς.

«Ολόκληρον το χωρίον, το Δίστομον, κατεστράφη. Με τι να συμψηφίσεις;» διερωτήθηκε και αντί άλλης εξιστορήσεως και περιγραφής των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 στη μαρτυρική κωμόπολη, ο κ. Καλογήρου παρέθεσε αποσπάσματα από την υπ΄αρ. 101/13.6.1944 εμπιστευτική υπηρεσιακή αναφορά του διορισμένου από την κατοχική κυβέρνηση των Κουϊσλιγκ, νομάρχη Βοιωτίας Ιω. Γεωργόπουλου προς το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία διεκτραγωδεί τα όσα συνέβησαν ως εξής:

«Από δύο ημερών διανύω τας δραματικωτέρας, τας πλέον μαρτυρικάς στιγμάς της ζωής μου. Τα συμβαίνοντα εις την περιφέρειάν μου τας δύο τραγικάς αυτάς ημέρας, υπερβαίνουν εις ωμότητα και αγριότητα και αυτήν την νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου και αυτούς τους Σικελικούς Εσπερινούς.

Ολόκληρον χωρίον το Δίστομον κατεστράφη.

Ομάδες στρατιωτών εισήρχοντο εις τα σπίτια και εξετέλουν με αταραξίαν άνευ οίκτου ασυγκίνητα, ανάλγητα τους ενοίκους των. Ο πατήρ πρώτος, η σύζυγος κατόπιν και ηκολούθουν τα τέκνα οιασδήποτε ηλικίας. Βρέφη δύο, πέντε και επτά μηνών εκρεουργούντο δι' αποκοπής της καρωτίδας. ΄Αλλα καθ'ην στιγμήν εθηλάζοντο. Ανευρέθη βρέφος φέρον εις το στόμα το αποκεκομμένον μαστόν της μητρός του, με τραύμα εις το κέντρο του άνω μέρους της κεφαλή τους και με έτερον εις τον λαιμόν. Το παιδί του εκτελεσθέντος ειρηνοδίκου Γκριτσιώπη και της βιασθείσης και σφαγιασθείσης συζύγου του, ευρέθη πληγωμένον την επομένην της φοβεράς σφαγής παρά το πτώμα του πατρός του το οποίον δεν ήθελε ν' αποχωρισθή. ΄Αλλο παιδί επίσης τραυματισμένον ευρέθη οδυρόμενον επί των πτωμάτων του πατρός του δασονόμου Κουρύμπαλη και της μητρός του. Τα έντερα τεσσάρων άλλων χωρικών ευρέθησαν περιτυλιγμένα πέριξ του λαιμού των. Ο ιερεύς του χωριού ευρέθη ακέφαλος. Η εις μικράν από του πτώματος απόστασιν ευρεθείσα κεφαλή του είχε τους οφθαλμούς εξωρυγμένους. Η οικία του ειρηνοδίκου πλέει εις το αίμα. Διότι εις αυτήν είχον καταφύγει πολλοί χωρικοί αγρίως σφαγιασθέντες. Ο Πρόεδρος της Κοινότητος τον οποίον αι πρώται πληροφορίαι έφερον φονευθέντα διεσώθη. Δύο αδελφοί του όμως καταλέγονται μεταξύ των νεκρών. Περί τη δύσιν του ηλίου η φονική δραστηριότης εχαλαρώθη δια δύο λόγους. Πρώτον διότι επήρχετο η νυξ και ο στρατός υποχρεούτο να επιστρέψη εις Λεβάδειαν και δεύτερον διότι δεν υπήρχον θύματα. Είχον απομείνει ελάχιστοι γέροι μόλις αριθμούμενοι εις τα δάκτυλα αμφοτέρων των χειρών, οι οποίοι μόλις ανεχώρησαν εκ Διστόμου τα γερμανικά αυτοκίνητα εξήλθον περίτρομοι της κρύπτης των. Οι περισσότεροι εξ αυτών μόλις αντίκρυσαν το μακάβριον θέαμα, όταν είδον εν όλη τη εκτάσει της την τρομεράν σφαγήν υπέστησαν ισχυρόν κλονισμόν συνοδευθέντα με διασάλευσιν των φρενών. Εθεάθη γέρων παθών προ ολίγων στιγμών εγκεφαλικήν παράκρουσιν να σύρη διά σχοινίου τα πτώματα συγχωρίων του. Καί όταν το σκότος εκάλυψε την πρωτοφανή ιστορικώς αυτήν ανθρωποσφαγήν τα οσφραθέντα την οσμήν των πτωμάτων άγρια όρνεα κατά πυκνά σμήνη επέπεσαν εις τον απέραντον χώρον όπου πλουσία απροσδοκήτως παρετίθετο τροφή».

O Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει υπόψη του την αντιπολίτευση

Να μην προβεί σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση και σε οποιαδήποτε ενέργεια, σε σχέση με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης, να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που ανέβηκε στο βήμα, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί, στο σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής, τη διεκδίκηση αυτού που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος και η ιστορία αυτού του λαού δικαιούται και επιβάλλει. Δεν πρέπει όμως να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, έπειτα από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Με το  τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ ελήφθη η απόφαση επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής για τη διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Αλ. Τσίπρας: Φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Το ελληνικό κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί . "Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό. Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι". Σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. "Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημείωσε ότι λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ πολλά από όσα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, χρεώθηκαν στην γερμανική αδιαλλαξία. Καθώς η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα προς την γερμανική κυβέρνηση με διάθεση αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος. Απαντώντας όμως σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή διευκρίνισε: "Μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα. Το θέμα που συζητάμε τώρα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική με όλα τα άλλα ζητήματα: εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι". Συνεχίζοντας απάντησε σε κριτική που δέχθηκε γιατί έθεσε το ηθικό ζήτημα των επανορθώσεων λέγοντας: "Όταν πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε στο Βερολίνο ουδείς αναμάρτητος, εγώ ήμουν ο πρώτος που το έθεσε στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, πάει πολύ να μας λέτε γιατί είπαμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό". Και παρέπεμψε στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου "και ένα ευρώ να ήταν".

Χαρακτήρισε σταθμό την σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή και εξήγησε: Πρώτα και κύρια είναι φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και σε όσους πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα το ναζισμό και αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης, στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι "σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε γιατί η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών".

Κ. Μητσοτάκης: Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016

Στο θέμα του κατοχικού δάνειου, ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ξεκαθάρισε όμως πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα. Όπως είπε η ΝΔ θα υπερψηφίσει το υπερκομματικό κείμενο που ετοίμασε το προεδρείο, και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι αν και το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή το 2016 η κυβέρνηση επέλεξε να το συζητήσει λίγο πριν τις εκλογές κατηγορώντας την πως επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και επισημαίνοντας πως η ΝΔ ως κυβέρνηση χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπήρξε καταγραφή όλου του υλικού και αργότερα συντάχθηκε έκθεση προς το ΥΠΕΞ, η οποία τον Απρίλιο του 2013 διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο το Κράτους. Προσέθεσε πως στις αρχές του 2014 και μετά από νέο αίτημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπάρξει ποσοτικός προσδιορισμός των αξιώσεων συστάθηκε νέα επιτροπή και το πλήρες πόρισμα υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα και είναι έργο της ΝΔ» είπε για να προσθέσει πως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η ΝΔ ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα, καθώς τον Μάρτιο του 2014 αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Τζαβάρα, μια επιτροπή -όπως είπε- που συνεδρίασε επανειλημμένα, συναντήθηκε με φορείς, μελέτησε το υλικό ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει και μια επικοινωνιακή προώθηση του θέματος. «Η επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της για τους γνωστούς λόγους. Τα συμπεράσματα όμως είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που υπάρχουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια, τις θεατρικές κινήσεις και την επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απουσίαζε τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια αυτή. «Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει. Είναι η τελευταία πρωτοβουλία» είπε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση «ξέχασε τους παλικαρισμούς». «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα» ανέφερε υπενθυμίζοντας τα όσα είχε δηλώσει δημόσια για το θέμα στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. «Ο ίδιος ο Τσίπρας που στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς και λεονταρισμούς τί είχε να πει στη Μέρκελ όταν συναντήθηκαν; Είπε "η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι καινούργιο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Το θέμα είναι διμερές και έχει πρωτίστως ηθική αξία". Εσείς ξεσπαθώνατε ως αντιπολίτευση να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση λέτε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν έχει οικονομικό αντίκτυπο;» τόνισε συνεχίζοντας την κριτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, λέγοντας πως «η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των κρατών ήταν η βαθιά πίστη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Το πείραμα, μιας συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών ήταν απολύτως επιτυχημένο. Όλοι στενοχωρηθήκαμε όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι μαζί μας. Πλέον το χρέος περνά στη δική μας γενιά. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή- και καλούμαστε και εμείς να γράψουμε τη δική μας ιστορία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φώφη Γεννηματά: Ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό:- πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις - αποπληρωμή του κατοχικού δανείου - επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το κατοχικό δάνειο «η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Είναι ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθυμίζοντας τις ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1965, τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κάρολου Παπούλια και του Γ. Α Μαγκάκη, την αντίστοιχη του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012 στη Χάγη και τα αιτήματα προς τη Γερμανία των Μ. Παπαϊωάννου και Φ. Σαχινίδη, επίσης το 2012.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως το θυμήθηκε για προεκλογικούς λόγους, για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει. «Δεν αξιοποίησε την εθνική συνεννόηση, προβαίνοντας σε φθηνά τρικ. Συνέδεσε τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου με τη δημοσιονομική κρίση. Καλλιέργησε τον διχασμό σε καλούς και κακούς πατριώτες. Θέλουν να το εκμεταλλευτούν προεκλογικά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Κατέκρινε τη στάση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερό στη συζήτηση οι νοσταλγοί του φασισμού να μας κουνούν το δάκτυλο. Ας διαβάσουν για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα εναντίον του ανθρωπισμού και των αμάχων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και φασίστες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας, κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» είπε.

«Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται, είναι ζωντανή. Όχι ως εκδίκηση. Όχι ως συμψηφισμός. Αλλά ως ένα μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και δέσμευσης πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Απόδειξη ειλικρινών σχέσεων φιλίας. Σε μια άλλη Ευρώπη, ενωμένη και δίκαιη. Έγιναν εγκλήματα, έγιναν τόσα λάθη. Ας μείνει τουλάχιστον ένα μάθημα: Το μίσος του χθες να μη μπολιάσει με διχόνοια το αύριο», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Μ. Ζορμπά: Καταγράφουμε συστηματικά τα αρχαία που εκλάπησαν την κατοχή

«Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει τη συστηματική καταγραφή των αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής δουλειάς, είναι σημείο αναφοράς στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί ή καταστραφεί στη περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η κ. Ζορμπά, έδωσε έμφαση στο καθοριστικό και αποτελεσματικό ρόλο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν από ιδιώτες και ιδρύματα οι οικειοθελείς δηλώσεις για επιστροφή πολλών άλλων αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί η απωλεσθεί και για τα οποία υπάρχει φωτογραφική ή σχεδιαστική αποτύπωση.

«Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης στοιχείων σε μουσεία και άλλους χώρους για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, προσεγγίζουμε το θέμα με νηφαλιότητα, επιμονή και με επιστημονική έρευνα. Η συνεργασία σε διμερές και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για να κλείσουν οι πληγές στο σώμα της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.

Προκλητική η Χρυσή Αυγή

Σε μείζονα πρόκληση προχώρησε πριν από λίγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς.

Η παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.

«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.

Οι βουλευτές της ΧΑ επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».

«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες...» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.-

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Δικαιώνονται οι αγώνες των ΑΝΕΛ

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα που δικαιώνει τους αγώνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπογράμμισε στην ομιλία της στη Βουλή, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήρισαν 'ανεδαφική' την πάγια απαίτηση των ΑΝΕΛ για αποζημιώσεις, που το γερμανικό κράτος οφείλει στην πατρίδα μας".

«Σας καταλαβαίνουμε γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις και σε δένουν συμφέροντα» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν χρωστούν κανένα γραμμάτιο σε κανένα συμφέρον».

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά απέδωσε την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμού «συνεννοήσεις με εξωγενείς παράγοντες 'κάτω από το τραπέζι' που βγαίνουν στο φως τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για τις οικονομικές κρίσεις που τραυμάτισαν τη χώρα μας».

Επισήμανε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν ποτέ, αν η Ελλάδα δεν γινόταν «ξανά ισχυρή στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό υλικό, αν δεν έβγαινε με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια και αν δεν γινόταν αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών».

Η βουλευτής τόνισε, ότι κεντρικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Είπε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά στην έντοκη επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου των ετών 1941-1944:

Το ποσό του δανείου ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με γερμανικά έγγραφα «η Γερμανία όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου 1945 να επιστρέψει το ποσό του κεφαλαίου το οποίο ποτέ δεν έκανε», ενώ όπως πρόσθεσε, το ύψος του επιτοκίου πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς συναλλακτικές οικονομικές πρακτικές, ενώ για τα κριτήρια καθορισμού του ύψους του επιτοκίου πρέπει να υπολογιστούν η χρησιμότητα και η ωφέλεια του χρήματος γι' αυτόν που το δανείζει και γι' αυτόν που το δανείζεται.

Είπε ότι άλλο κριτήριο (καθορισμού του ύψους του επιτοκίου) είναι η ζημιά που υφίσταται αυτός που δανείζει, ενώ τρίτο, ασφαλέστερο αλλά και επιεικέστερο κριτήριο για τον προσδιορισμό του μεσοσταθμικού επιτοκίου για το κατοχικό δάνειο, είναι αυτό των επιτοκίων/κουπονιών που έδιναν τα κράτη στις διεθνείς τράπεζες ή σε άλλα κράτη, ως εγγύηση προκειμένου να δανειστούν, με το ύψος του να ανέρχεται σε ποσοστά από 3%-5% ετησίως.

«Με το κεφάλαιο του κατοχικού δανείου, με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% και με διάρκεια υπερημερίας της Γερμανίας, 74 χρόνια, η συνολική οφειλή της Γερμανίας στο κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα σε 83 δισ.191 εκ. ευρώ» είπε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Καταλήγοντας, είπε ότι η δεύτερη κατηγορία αφορά στο θεμελιώδες είδος απαιτήσεων της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει άσκηση ενός ένδικου μέσου και για τις δύο περιπτώσεις».

Μ. Καλογήρου: Εργαλείο διεκδίκησης το πόρισμα

Οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες είναι αυτές που θα κρίνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος χαρακτήρισε «αποφασιστική ενέργεια άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας και εργαλείο για τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή φόρα» την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που συζητεί σήμερα η Ολομέλεια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου, το πόρισμα αυτό αποτελεί όμως και ένα ενιαίο εργαλείο διεκδίκησης σε κοινή γραμμή για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, ασχολείται με τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα: τις πολεμικές επανορθώσεις για τη διάλυση των υποδομών, το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Παρότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε ότι «μείναμε πίσω ως προς την επικαιροποίηση των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στα θύματα και τις ζημιές», παρατήρησε ότι «αυτός ο κομματικός διαγκωνισμός και ο αντιπολιτευτικός οίστρος δεν χωράει στη σημερινή συζήτηση και αξιολογείται».

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το θέμα είναι και οι «ιδιωτικές» απαιτήσεις των μαρτυρικών χωριών να ενταχθούν στη συνολική κυβερνητική στρατηγική και - όπως προσέθεσε - στόχος δεν μπορεί να είναι απρόσφορες απόπειρες ή αλυσιτελείς δικονομικές παρεμβάσεις με δεδομένες τις αποφάσεις του ΑΕΔ και της Χάγης για την ετεροδικία. «Ο στόχος πρέπει να είναι να προσέλθει η Γερμανία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για το σύνολο των εκκρεμών νομικών ζητημάτων και υποθέσεων» και αφού επισήμανε ότι κρατάμε ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο και την ιστορική δικαίωση, έθεσε το ερώτημα: «Κρατάμε την πολιτική συναίνεση ώστε να ενεργήσουμε;»

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε εξάλλου ότι στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στην επιβολή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής το ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου επιχειρήθηκε να αναγνωσθεί ως δήθεν εργαλείο διαπραγματευτικής πίεσης, κάτι τέτοιο όμως - είπε - θα ήταν ηθικά αφόρητο και ιστορικά μικροπρεπές και σωστά σήμερα γίνεται η συζήτηση αυτή, χωρίς επιπόλαιους συμψηφισμούς.

«Ολόκληρον το χωρίον, το Δίστομον, κατεστράφη. Με τι να συμψηφίσεις;» διερωτήθηκε και αντί άλλης εξιστορήσεως και περιγραφής των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 στη μαρτυρική κωμόπολη, ο κ. Καλογήρου παρέθεσε αποσπάσματα από την υπ΄αρ. 101/13.6.1944 εμπιστευτική υπηρεσιακή αναφορά του διορισμένου από την κατοχική κυβέρνηση των Κουϊσλιγκ, νομάρχη Βοιωτίας Ιω. Γεωργόπουλου προς το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία διεκτραγωδεί τα όσα συνέβησαν ως εξής:

«Από δύο ημερών διανύω τας δραματικωτέρας, τας πλέον μαρτυρικάς στιγμάς της ζωής μου. Τα συμβαίνοντα εις την περιφέρειάν μου τας δύο τραγικάς αυτάς ημέρας, υπερβαίνουν εις ωμότητα και αγριότητα και αυτήν την νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου και αυτούς τους Σικελικούς Εσπερινούς.

Ολόκληρον χωρίον το Δίστομον κατεστράφη.

Ομάδες στρατιωτών εισήρχοντο εις τα σπίτια και εξετέλουν με αταραξίαν άνευ οίκτου ασυγκίνητα, ανάλγητα τους ενοίκους των. Ο πατήρ πρώτος, η σύζυγος κατόπιν και ηκολούθουν τα τέκνα οιασδήποτε ηλικίας. Βρέφη δύο, πέντε και επτά μηνών εκρεουργούντο δι' αποκοπής της καρωτίδας. ΄Αλλα καθ'ην στιγμήν εθηλάζοντο. Ανευρέθη βρέφος φέρον εις το στόμα το αποκεκομμένον μαστόν της μητρός του, με τραύμα εις το κέντρο του άνω μέρους της κεφαλή τους και με έτερον εις τον λαιμόν. Το παιδί του εκτελεσθέντος ειρηνοδίκου Γκριτσιώπη και της βιασθείσης και σφαγιασθείσης συζύγου του, ευρέθη πληγωμένον την επομένην της φοβεράς σφαγής παρά το πτώμα του πατρός του το οποίον δεν ήθελε ν' αποχωρισθή. ΄Αλλο παιδί επίσης τραυματισμένον ευρέθη οδυρόμενον επί των πτωμάτων του πατρός του δασονόμου Κουρύμπαλη και της μητρός του. Τα έντερα τεσσάρων άλλων χωρικών ευρέθησαν περιτυλιγμένα πέριξ του λαιμού των. Ο ιερεύς του χωριού ευρέθη ακέφαλος. Η εις μικράν από του πτώματος απόστασιν ευρεθείσα κεφαλή του είχε τους οφθαλμούς εξωρυγμένους. Η οικία του ειρηνοδίκου πλέει εις το αίμα. Διότι εις αυτήν είχον καταφύγει πολλοί χωρικοί αγρίως σφαγιασθέντες. Ο Πρόεδρος της Κοινότητος τον οποίον αι πρώται πληροφορίαι έφερον φονευθέντα διεσώθη. Δύο αδελφοί του όμως καταλέγονται μεταξύ των νεκρών. Περί τη δύσιν του ηλίου η φονική δραστηριότης εχαλαρώθη δια δύο λόγους. Πρώτον διότι επήρχετο η νυξ και ο στρατός υποχρεούτο να επιστρέψη εις Λεβάδειαν και δεύτερον διότι δεν υπήρχον θύματα. Είχον απομείνει ελάχιστοι γέροι μόλις αριθμούμενοι εις τα δάκτυλα αμφοτέρων των χειρών, οι οποίοι μόλις ανεχώρησαν εκ Διστόμου τα γερμανικά αυτοκίνητα εξήλθον περίτρομοι της κρύπτης των. Οι περισσότεροι εξ αυτών μόλις αντίκρυσαν το μακάβριον θέαμα, όταν είδον εν όλη τη εκτάσει της την τρομεράν σφαγήν υπέστησαν ισχυρόν κλονισμόν συνοδευθέντα με διασάλευσιν των φρενών. Εθεάθη γέρων παθών προ ολίγων στιγμών εγκεφαλικήν παράκρουσιν να σύρη διά σχοινίου τα πτώματα συγχωρίων του. Καί όταν το σκότος εκάλυψε την πρωτοφανή ιστορικώς αυτήν ανθρωποσφαγήν τα οσφραθέντα την οσμήν των πτωμάτων άγρια όρνεα κατά πυκνά σμήνη επέπεσαν εις τον απέραντον χώρον όπου πλουσία απροσδοκήτως παρετίθετο τροφή».

O Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει υπόψη του την αντιπολίτευση

Να μην προβεί σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση και σε οποιαδήποτε ενέργεια, σε σχέση με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης, να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που ανέβηκε στο βήμα, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί, στο σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής, τη διεκδίκηση αυτού που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος και η ιστορία αυτού του λαού δικαιούται και επιβάλλει. Δεν πρέπει όμως να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων» είπε ο Νίκος Δένδιας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία