ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζεσταινόμαστε οικονομικά και οικολογικά καίγοντας... κουκούτσια! (Φωτ.)

Εγκαθιστούμε λέβητα βιομάζας και αγοράζουμε κουκούτσια ελιάς, ροδάκινου ή κελύφη αμυγδάλου… για καύσιμη ύλη - Η σύμβουλος ενέργειας και ακίνητων Δήμητρα Λυμπερίδου μιλά στο makthes.gr γι’ αυτήν την εναλλακτική πηγή θέρμανσης

 17/09/2022 08:00

Ζεσταινόμαστε οικονομικά και οικολογικά καίγοντας... κουκούτσια! (Φωτ.)

Λίνα Πέτκου

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στο κόστος θέρμανσης η ενεργειακή κρίση, τινάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στον αέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές και οικονομικότερες ενεργειακά λύσεις - προκειμένου ο φετινός χειμώνας να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται- και στρέφονται σε καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια ή σε σόμπες που καίνε πέλετ.

Ωστόσο, μια άλλη μορφή θέρμανσης οικολογική και πολύ οικονομική που έχει κερδίσει αρκετούς καταναλωτές είναι η βιομάζα! Η βιομάζα δηλαδή που δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτικής προέλευσης καύσιμη ύλη σε στέρεη μορφή. Συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή θα υπάρχει πάντα φυτική παραγωγή που θα παρέχει επαρκή ποσότητα βιομάζας (κουκούτσια, κελύφη ή τσόφλια κλπ.)

Στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, το makthes.gr συνάντησε τη σύμβουλο ενέργειας και ακίνητων Δήμητρα Λυμπερίδου, η οποία μας μίλησε για το πώς μπορούμε να ζεσταθούμε τον χειμώνα καίγοντας αντί για ξύλα ή πέλετ, κουκούτσια! Κουκούτσια από ελιά, από ροδάκινο ή ακόμα και από κελύφη αμυγδάλου.

dimitra-lymperidou.jpg

Πώς λειτουργεί

Η δημιουργία βιομάζας από τα υπολείμματα του ροδάκινου ή της ελιάς γίνεται με ειδική επεξεργασία καθαρισμού του κουκουτσιού από τη σάρκα του καρπού ή φρούτου, προκειμένου να ληφθεί η πιο καθαρή μορφή βιομάζας με τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη.

Σύμφωνα με την κ. Λυμπερίδου, η μόνη επένδυση που απαιτείται από τους καταναλωτές είναι η εγκατάσταση ενός ξυλολέβητα βιομάζας μαζί με το αποθηκευτικό χώρο του στερεού καυσίμου και την κατάλληλη καπνοδόχο. Ο λέβητας βιομάζας συνδέεται με τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και η απόδοσή του εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση και την ποιότητα του υλικού το οποίο καίμε. Διαφορετική απόδοση παρουσιάζει το τσόφλι αμυγδάλου κι άλλη το κουκούτσι ελιάς.

thermansi-apo-koukoutsia2.jpg
thermansi-apo-koukoutsia3.jpg

Πόσο κοστίζει

Όσον αφορά στο κόστος, ενώ το πέλετ μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ ο τόνος, το κουκούτσι από το ροδάκινο κοστίζει 250 ευρώ ο τόνος και το κουκούτσι ελιάς φτάνει τα 290 ευρώ ο τόνος. «Ένα μέσο σπίτι περίπου των 100 τ.μ. μπορεί να ζεσταθεί με 3-4 τόνους, δηλαδή με κόστος γύρω στα 1.000 ευρώ», σημειώνει η κ. Λυμπερίδου.

Τα πλεονεκτήματα των κουκουτσιών

Τα κουκούτσια είναι βραδύκαυστα, καθώς πρόκειται για σκληρό υλικό, και μια εντελώς οικολογική καύσιμη ύλη. Επιπλέον, η ενεργειακή τους απόδοση είναι μεγάλη, γιατί τα κουκούτσια κάνουν καλύτερη καύση. Διαθέτουν ειδικά έλαια που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τη θερμότητα.

Ως εγκατάσταση, ο λέβητας βιομάζας είναι φιλικός προς το περιβάλλον, με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με άλλα συμβατικά καύσιμα. Δεν καπνίζει, δεν απελευθερώνει οσμές, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί την ελάχιστη ποσότητα τέφρας.

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στο κόστος θέρμανσης η ενεργειακή κρίση, τινάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στον αέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές και οικονομικότερες ενεργειακά λύσεις - προκειμένου ο φετινός χειμώνας να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται- και στρέφονται σε καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια ή σε σόμπες που καίνε πέλετ.

Ωστόσο, μια άλλη μορφή θέρμανσης οικολογική και πολύ οικονομική που έχει κερδίσει αρκετούς καταναλωτές είναι η βιομάζα! Η βιομάζα δηλαδή που δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτικής προέλευσης καύσιμη ύλη σε στέρεη μορφή. Συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή θα υπάρχει πάντα φυτική παραγωγή που θα παρέχει επαρκή ποσότητα βιομάζας (κουκούτσια, κελύφη ή τσόφλια κλπ.)

Στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, το makthes.gr συνάντησε τη σύμβουλο ενέργειας και ακίνητων Δήμητρα Λυμπερίδου, η οποία μας μίλησε για το πώς μπορούμε να ζεσταθούμε τον χειμώνα καίγοντας αντί για ξύλα ή πέλετ, κουκούτσια! Κουκούτσια από ελιά, από ροδάκινο ή ακόμα και από κελύφη αμυγδάλου.

dimitra-lymperidou.jpg

Πώς λειτουργεί

Η δημιουργία βιομάζας από τα υπολείμματα του ροδάκινου ή της ελιάς γίνεται με ειδική επεξεργασία καθαρισμού του κουκουτσιού από τη σάρκα του καρπού ή φρούτου, προκειμένου να ληφθεί η πιο καθαρή μορφή βιομάζας με τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη.

Σύμφωνα με την κ. Λυμπερίδου, η μόνη επένδυση που απαιτείται από τους καταναλωτές είναι η εγκατάσταση ενός ξυλολέβητα βιομάζας μαζί με το αποθηκευτικό χώρο του στερεού καυσίμου και την κατάλληλη καπνοδόχο. Ο λέβητας βιομάζας συνδέεται με τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και η απόδοσή του εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση και την ποιότητα του υλικού το οποίο καίμε. Διαφορετική απόδοση παρουσιάζει το τσόφλι αμυγδάλου κι άλλη το κουκούτσι ελιάς.

thermansi-apo-koukoutsia2.jpg
thermansi-apo-koukoutsia3.jpg

Πόσο κοστίζει

Όσον αφορά στο κόστος, ενώ το πέλετ μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ ο τόνος, το κουκούτσι από το ροδάκινο κοστίζει 250 ευρώ ο τόνος και το κουκούτσι ελιάς φτάνει τα 290 ευρώ ο τόνος. «Ένα μέσο σπίτι περίπου των 100 τ.μ. μπορεί να ζεσταθεί με 3-4 τόνους, δηλαδή με κόστος γύρω στα 1.000 ευρώ», σημειώνει η κ. Λυμπερίδου.

Τα πλεονεκτήματα των κουκουτσιών

Τα κουκούτσια είναι βραδύκαυστα, καθώς πρόκειται για σκληρό υλικό, και μια εντελώς οικολογική καύσιμη ύλη. Επιπλέον, η ενεργειακή τους απόδοση είναι μεγάλη, γιατί τα κουκούτσια κάνουν καλύτερη καύση. Διαθέτουν ειδικά έλαια που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τη θερμότητα.

Ως εγκατάσταση, ο λέβητας βιομάζας είναι φιλικός προς το περιβάλλον, με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με άλλα συμβατικά καύσιμα. Δεν καπνίζει, δεν απελευθερώνει οσμές, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί την ελάχιστη ποσότητα τέφρας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία