ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Βαριές» κουβέντες κατά του Κ. Ζέρβα από την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης

Το makthes.gr καταγράφει την πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τις «καρατομήσεις» των Δ. Ακριτίδου και Δρ. Τσαβλή για το θέμα των εμβολιασμών-Στο «στόχαστρο» το ήθος του Κ. Ζέρβα

 28/02/2021 08:15

«Βαριές» κουβέντες κατά του Κ. Ζέρβα από την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη διοίκησή του, θέτουν στο «στόχαστρό» τους στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν στο makthes.gr για την «καρατόμηση» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσου Τσαβλή και της αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου, λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στους παράτυπους εμβολιασμούς στον «Άγιο Δημήτριο» και στον «Άγιο Παντελεήμονα», δηλαδή στα δύο ιδρύματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές για την ηθική του κ. Ζέρβα, εκφράζονται με θετικά λόγια για τον χαρακτήρα του κ. Τσαβλή και υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος επιθυμούσε εδώ και καιρό να αντικαταστήσει τον κ. Τσαβλή στην «κεφαλή» του προεδρείου.

Β. Γάκης: Το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου

«Η επίκληση της ηθικής τάξης από τον δήμαρχο, είναι κάτι σημαντικό με την έννοια ότι ακούγεται η ηθική τάξη από τον δήμαρχο ο οποίος ακόμη και μέσω της κορύφωσης των συμπτωμάτων του κορονοϊού, επιδίδονταν σε συναλλαγές με διάφορους δημοτικούς συμβούλους από διάφορες παρατάξεις, προκειμένου να σχηματίσει την πλειοψηφία της παράταξής του και να διαλύσει τις υπόλοιπες παρατάξεις», σημειώνει δηκτικά στο makthes.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Θέμα ηθικής τάξης είναι επίσης το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει μόνο μία φορά τον μήνα και μάλιστα οι συνεδριάσεις καταλήγουν σε «μαραθώνιο» με σκοπό «να εξαντλήσουν βιοσωματικά την αντιπολίτευση μέχρι αργά τα ξημερώματα, προκειμένου να κωφεύουν οι αντιδράσεις», επισημαίνει ο κ. Γάκης.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση Τσαβλή-Ακριτίδου έχει τρεις πτυχές: «Η μία είναι η επιστημονική. Εάν όντως τα εμβόλια θα αχρηστεύονταν και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά που μέχρι τώρα γνωρίζω ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά. Το δεύτερο είναι το νομικό σκέλος. Αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται από το νόμο και από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κάτι το οποίο διερευνάται από την εισαγγελία πρωτοδικών. Το τρίτο σκέλος είναι το πολιτικό. Εάν οι ενέργειες του Δρόσου Τσαβλή απορρέουν από την κατάχρηση πολιτικής θέσης ευθύνης, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται και το δεύτερο πολιτικό είναι ότι η πράξη αυτή αποτελεί μία καλή αφορμή για τον δήμαρχο για να τον αποπέμψει. Είναι το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου», διαμηνύει ο κ. Γάκης και υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2020, είχαν δημοσιοποιηθεί υβριστικές αναφορές από στελέχη της διοίκησης κατά του κ. Τσαβλή. Παράλληλα, ο κ. Γάκης ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Τσαβλής όφειλε «πριν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη, να εξετάσει το ενδεχόμενο της πολιτικής συνέπειας και της πολιτικής λαβής που θα μπορούσε να δώσει σε πολιτικούς του αντιπάλους».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γάκης θεωρεί πως η κ. Ακριτίδου είναι μία «παράπλευρη απώλεια στο όλο πολιτικό σκηνικό εξουσίας στην παράταξη της διοίκησης».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρεται στην απόφαση της ΝΔ να αναστείλει την κομματική ιδιότητα του Δρ. Τσαβλή και της Δ. Ακριτίδου, λέγοντας πως «ορθώς έπραξε, με την έννοια ότι εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και η ΝΔ σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δείξει μία ευθιξία».

Γ. Ορφανός: Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλάει για ήθος, είναι ο κ. Ζέρβας

«Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλάει για ήθος, είναι ο κ. Ζέρβας του οποίους οι πρώτες πράξεις αφορούσαν συνεργασίες με στελέχη άλλων παρατάξεων, κατόπιν πολιτικής συναλλαγής», διαμηνύει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός και προσθέτει πως ο στόχος απομάκρυνσης της Δ. Ακριτίδου και του Δρ. Τσαβλή «ήταν προφανής στους γνωρίζοντες, απλώς βρέθηκε η δικαιολογία. Έπονται και άλλοι».

Παράλληλα ο κ. Ορφανός κάνει λόγο για «κατήφορο» του Κ. Ζέρβα ο οποίος συνεχίζεται και «όποιος αντιδρά, είτε στέλεχος της διοίκησης, είτε εργαζόμενος, καρατομείται». Μάλιστα ο κ. Ορφανός επισημαίνει ότι «η Θεσσαλονίκη διοικείται από μία στενή παρέα που ελάχιστα εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτών της, καθώς η πλειοψηφία της δεν έχει εκλεγεί».

Εξάλλου ο κ. Ορφανός δηλώνει πως αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για το θέμα των εμβολιασμών και ακολούθως αναφέρεται στον κ. Τσαβλή λέγοντας «το ήθος του δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Δεν έχω κανένα στοιχείο. Και ο τρόπος που κινείται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι δεν θέλει να παίξει τον ρόλο κανενός, να γίνει ενεργούμενο».

Γ. Καλφακάκου: Διαφάνεια και πρόβλεψη για έκτακτες λίστες

«Το θέμα των εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχουν θάνατοι, επιχειρήσεις κλείνουν, υπάρχει οικονομική ανασφάλεια και ψυχολογικές επιπτώσεις από το συνεχές λοκντάουν», υπενθυμίζει η δημοτική σύμβουλος της «Θεσσαλονίκης Μαζί», Γλυκερία Καλφακάκου.

Υπό αυτό το πρίσμα τονίζει μέσω του makthes.gr ότι «χρειάζεται διαφάνεια και δημοσιοποίηση ενεργειών κάτω από έκτακτες συνθήκες» και ακολούθως ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για έκτακτες λίστες, όταν περισσεύουν εμβόλια και κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Επιπλέον, η κ. Καλφακάκου θεωρεί πως πρέπει να δοθούν επισήμως εξηγήσεις για το τι ισχύει αναφορικά με τον εμβολιασμό ανηλίκων.

Σπ. Βούγιας: Λάθος λόγω πολιτικής απειρίας και όχι λόγω ελλείμματος ήθους

Την άποψη πως «ήταν λάθος που έγινε λόγω πολιτικής απειρίας και όχι ελλείμματος ήθους», εκφράζει ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας.

«Εγώ θα ήθελα η εκλογή προέδρου να γίνει με έναν διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην έχουμε τα ίδια ζητήματα», σημειώνει ο ίδιος στο makthes.gr. Ειδικότερα, είτε φύγει, είτε παραμείνει ο Δρ. Τσαβλής στη θέση του προέδρου, ο στόχος της πρότασης του κ. Βούγια είναι «να βρούμε τουλάχιστον στο πρόσωπο του προέδρου, έναν ο οποίος θα είναι αντικειμενικός», όπως ήταν σε μεγάλο βαθμό και ο κ. Τσαβλής, κατά την εκτίμηση του κ. Βούγια. Αυτή τη βδομάδα μάλιστα η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» θα θέσει το εν λόγω ζήτημα θεσμικά στη διοίκηση του δήμου και στην αντιπολίτευση, ενημερώνει ο ίδιος.

Σ. Ζαριανόπουλος: Η υπόθεση δεν μπορεί συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου

Σε δήλωσή του στο makthes.gr, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή, με επιστολή της στον δήμαρχο», η παράταξη ζήτησε «άμεση, αναλυτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για όσα συνέβησαν με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς. Αναμένουμε αυτή την ενημέρωση από όλες τις πλευρές, τα δύο στελέχη του δήμου, τον δήμαρχο, τον ΕΟΔΥ».

Κατά την άποψη της παράταξης, «η υπόθεση αναδεικνύει τις καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία των εμβολιασμών, με κορυφαίο την εγκληματική εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής από τα φαρμακευτικά μεγαθήρια και τις κυβερνήσεις. Είναι απόλυτα δικαιολογημένο, με τη πανδημία να καλπάζει, με χιλιάδες θύματα, να υπάρχει αυξημένος φόβος, ανησυχία αλλά και ευαισθησία και αντιδράσεις του κόσμου σε παρόμοιες υποθέσεις, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Ο λαός έχει πικρή πείρα και αγανάκτηση από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαριανόπουλος επισημαίνει ότι «η υπόθεση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου που παρά τις συνεχείς προτάσεις και πιέσεις μας, όπως και των δημοτών, αρνείται πεισματικά να «ενοχλήσει» τη κυβέρνηση με αιτήματα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας (ακόμα και τον Νοέμβρη που η πανδημία θέριζε στη πόλη), όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία αλλά, αντίθετα, παρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνωστίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σαρδελοκούτια της προσχολικής εκπαίδευσης, αντί να αναζητήσει αίθουσες και προσλήψεις εκπαιδευτικών ενώ το ενδιαφέρον της περιορίστηκε στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της ασφάλισης 15.000 μαθητών, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη δραματική κατάσταση στον ΟΑΣΘ και τους χώρους δουλειάς».

«Θερμά» λόγια για τον Δρ. Τσαβλή από την Δ. Αηδονά

Η Δέσποινα Αηδονά, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει ότι «για τον κ. Τσαβλή έχω να πω τα καλύτερα». Η Θεσσαλονίκη «εξακολουθεί να είναι ο καρπαζοεισπράκτορας θαρρείς και εδώ βγάζουνε όλες οι κυβερνήσεις το άχτι τους και αναρωτιέμαι στα εμβολιαστικά κέντρα των Αθηνών δεν πετάχτηκαν εμβόλια; δεν χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους εκτός σειράς; γιατί βρέθηκε ο Τσαβλής να είναι αυτός ο οποίος θα φάει την "καρπαζιά";», συνεχίζει η ίδια.

Ακόμη, η κ. Αηδονά υποστηρίζει ότι «η δυσλειτουργία που προκύπτει είναι εις βάρος της Θεσσαλονίκης» και υπενθυμίζει ότι η παράταξη του κ. Ζέρβα αριθμεί εννέα μέλη καθώς τα υπόλοιπα προήλθαν από άλλες παρατάξεις από τις οποίες αποχώρησαν προκειμένου να σχηματιστεί διοίκηση στον δήμο μετά τις εκλογές του 2019.

Εκφράζει την ενόχλησή της διότι διατηρείται η «υπόγεια σύνδεση» της διοίκησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με την κυβέρνηση, η οποία «νομίζαμε ότι είχε διαρραγεί τον Νοέμβριο με την κρίση» του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζει σκληρή και κλειστή τη διοίκηση του δήμου, εξηγώντας πως «τα περισσότερα πράγματα τα μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δεν χρησιμοποιεί την αντιπολίτευση ούτε για διαβούλευση, δεν χρησιμοποιεί τις ιδέες μας, τις αντιρρήσεις μας για να τις λάβει υπ' όψιν και να πλησιάσει περισσότερο στον κοινό στόχο».

«Με ενοχλεί πάρα πολύ ότι η αντιπολίτευση δεν είναι αυτή τη στιγμή σε διαρκή επικοινωνία» μεταξύ της, κάτι το οποίο οφείλεται σε «μία αδιαφορία, σε μία τεμπελιά, υπάρχει η προσωπική ατζέντα του καθενός. Εγώ είμαι πολύ ενωτική», επισημαίνει η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Αηδονά θεωρεί ότι όπως σε όλους τους ανθρώπους, έτσι και στον κ. Τσαβλή επικρατεί μία ιδιότητα μεταξύ των πολλών. Στην περίπτωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατεί εκείνη του γιατρού, θεωρεί η ίδια ερμηνεύοντας έτσι την ενέργεια του πρώτου να μην αφήσει να καταστραφούν τα περισσευούμενα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, η κ. Αηδονά διερωτάται γιατί η ΝΔ δεν ανέστειλε την κομματική ιδιότητα και της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλικής Νάκου, όπως έπραξε για τη Δ. Ακριτίδου και τον Δρ. Τσαβλή. «Επειδή υπάρχει μία προσωπική οικογενειακή σχέση με την οικογένεια του πρωθυπουργού, προστατεύεται από παντού; Αν πρέπει να τιμωρηθούν, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι. Εκείνη είναι που διοικεί τα ιδρύματα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη διοίκησή του, θέτουν στο «στόχαστρό» τους στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν στο makthes.gr για την «καρατόμηση» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσου Τσαβλή και της αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου, λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στους παράτυπους εμβολιασμούς στον «Άγιο Δημήτριο» και στον «Άγιο Παντελεήμονα», δηλαδή στα δύο ιδρύματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές για την ηθική του κ. Ζέρβα, εκφράζονται με θετικά λόγια για τον χαρακτήρα του κ. Τσαβλή και υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος επιθυμούσε εδώ και καιρό να αντικαταστήσει τον κ. Τσαβλή στην «κεφαλή» του προεδρείου.

Β. Γάκης: Το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου

«Η επίκληση της ηθικής τάξης από τον δήμαρχο, είναι κάτι σημαντικό με την έννοια ότι ακούγεται η ηθική τάξη από τον δήμαρχο ο οποίος ακόμη και μέσω της κορύφωσης των συμπτωμάτων του κορονοϊού, επιδίδονταν σε συναλλαγές με διάφορους δημοτικούς συμβούλους από διάφορες παρατάξεις, προκειμένου να σχηματίσει την πλειοψηφία της παράταξής του και να διαλύσει τις υπόλοιπες παρατάξεις», σημειώνει δηκτικά στο makthes.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Θέμα ηθικής τάξης είναι επίσης το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει μόνο μία φορά τον μήνα και μάλιστα οι συνεδριάσεις καταλήγουν σε «μαραθώνιο» με σκοπό «να εξαντλήσουν βιοσωματικά την αντιπολίτευση μέχρι αργά τα ξημερώματα, προκειμένου να κωφεύουν οι αντιδράσεις», επισημαίνει ο κ. Γάκης.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση Τσαβλή-Ακριτίδου έχει τρεις πτυχές: «Η μία είναι η επιστημονική. Εάν όντως τα εμβόλια θα αχρηστεύονταν και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά που μέχρι τώρα γνωρίζω ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά. Το δεύτερο είναι το νομικό σκέλος. Αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται από το νόμο και από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κάτι το οποίο διερευνάται από την εισαγγελία πρωτοδικών. Το τρίτο σκέλος είναι το πολιτικό. Εάν οι ενέργειες του Δρόσου Τσαβλή απορρέουν από την κατάχρηση πολιτικής θέσης ευθύνης, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται και το δεύτερο πολιτικό είναι ότι η πράξη αυτή αποτελεί μία καλή αφορμή για τον δήμαρχο για να τον αποπέμψει. Είναι το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου», διαμηνύει ο κ. Γάκης και υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2020, είχαν δημοσιοποιηθεί υβριστικές αναφορές από στελέχη της διοίκησης κατά του κ. Τσαβλή. Παράλληλα, ο κ. Γάκης ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Τσαβλής όφειλε «πριν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη, να εξετάσει το ενδεχόμενο της πολιτικής συνέπειας και της πολιτικής λαβής που θα μπορούσε να δώσει σε πολιτικούς του αντιπάλους».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γάκης θεωρεί πως η κ. Ακριτίδου είναι μία «παράπλευρη απώλεια στο όλο πολιτικό σκηνικό εξουσίας στην παράταξη της διοίκησης».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρεται στην απόφαση της ΝΔ να αναστείλει την κομματική ιδιότητα του Δρ. Τσαβλή και της Δ. Ακριτίδου, λέγοντας πως «ορθώς έπραξε, με την έννοια ότι εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και η ΝΔ σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δείξει μία ευθιξία».

Γ. Ορφανός: Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλάει για ήθος, είναι ο κ. Ζέρβας

«Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλάει για ήθος, είναι ο κ. Ζέρβας του οποίους οι πρώτες πράξεις αφορούσαν συνεργασίες με στελέχη άλλων παρατάξεων, κατόπιν πολιτικής συναλλαγής», διαμηνύει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός και προσθέτει πως ο στόχος απομάκρυνσης της Δ. Ακριτίδου και του Δρ. Τσαβλή «ήταν προφανής στους γνωρίζοντες, απλώς βρέθηκε η δικαιολογία. Έπονται και άλλοι».

Παράλληλα ο κ. Ορφανός κάνει λόγο για «κατήφορο» του Κ. Ζέρβα ο οποίος συνεχίζεται και «όποιος αντιδρά, είτε στέλεχος της διοίκησης, είτε εργαζόμενος, καρατομείται». Μάλιστα ο κ. Ορφανός επισημαίνει ότι «η Θεσσαλονίκη διοικείται από μία στενή παρέα που ελάχιστα εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτών της, καθώς η πλειοψηφία της δεν έχει εκλεγεί».

Εξάλλου ο κ. Ορφανός δηλώνει πως αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για το θέμα των εμβολιασμών και ακολούθως αναφέρεται στον κ. Τσαβλή λέγοντας «το ήθος του δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Δεν έχω κανένα στοιχείο. Και ο τρόπος που κινείται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι δεν θέλει να παίξει τον ρόλο κανενός, να γίνει ενεργούμενο».

Γ. Καλφακάκου: Διαφάνεια και πρόβλεψη για έκτακτες λίστες

«Το θέμα των εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχουν θάνατοι, επιχειρήσεις κλείνουν, υπάρχει οικονομική ανασφάλεια και ψυχολογικές επιπτώσεις από το συνεχές λοκντάουν», υπενθυμίζει η δημοτική σύμβουλος της «Θεσσαλονίκης Μαζί», Γλυκερία Καλφακάκου.

Υπό αυτό το πρίσμα τονίζει μέσω του makthes.gr ότι «χρειάζεται διαφάνεια και δημοσιοποίηση ενεργειών κάτω από έκτακτες συνθήκες» και ακολούθως ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για έκτακτες λίστες, όταν περισσεύουν εμβόλια και κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Επιπλέον, η κ. Καλφακάκου θεωρεί πως πρέπει να δοθούν επισήμως εξηγήσεις για το τι ισχύει αναφορικά με τον εμβολιασμό ανηλίκων.

Σπ. Βούγιας: Λάθος λόγω πολιτικής απειρίας και όχι λόγω ελλείμματος ήθους

Την άποψη πως «ήταν λάθος που έγινε λόγω πολιτικής απειρίας και όχι ελλείμματος ήθους», εκφράζει ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας.

«Εγώ θα ήθελα η εκλογή προέδρου να γίνει με έναν διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην έχουμε τα ίδια ζητήματα», σημειώνει ο ίδιος στο makthes.gr. Ειδικότερα, είτε φύγει, είτε παραμείνει ο Δρ. Τσαβλής στη θέση του προέδρου, ο στόχος της πρότασης του κ. Βούγια είναι «να βρούμε τουλάχιστον στο πρόσωπο του προέδρου, έναν ο οποίος θα είναι αντικειμενικός», όπως ήταν σε μεγάλο βαθμό και ο κ. Τσαβλής, κατά την εκτίμηση του κ. Βούγια. Αυτή τη βδομάδα μάλιστα η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» θα θέσει το εν λόγω ζήτημα θεσμικά στη διοίκηση του δήμου και στην αντιπολίτευση, ενημερώνει ο ίδιος.

Σ. Ζαριανόπουλος: Η υπόθεση δεν μπορεί συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου

Σε δήλωσή του στο makthes.gr, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή, με επιστολή της στον δήμαρχο», η παράταξη ζήτησε «άμεση, αναλυτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για όσα συνέβησαν με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς. Αναμένουμε αυτή την ενημέρωση από όλες τις πλευρές, τα δύο στελέχη του δήμου, τον δήμαρχο, τον ΕΟΔΥ».

Κατά την άποψη της παράταξης, «η υπόθεση αναδεικνύει τις καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία των εμβολιασμών, με κορυφαίο την εγκληματική εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής από τα φαρμακευτικά μεγαθήρια και τις κυβερνήσεις. Είναι απόλυτα δικαιολογημένο, με τη πανδημία να καλπάζει, με χιλιάδες θύματα, να υπάρχει αυξημένος φόβος, ανησυχία αλλά και ευαισθησία και αντιδράσεις του κόσμου σε παρόμοιες υποθέσεις, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Ο λαός έχει πικρή πείρα και αγανάκτηση από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαριανόπουλος επισημαίνει ότι «η υπόθεση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου που παρά τις συνεχείς προτάσεις και πιέσεις μας, όπως και των δημοτών, αρνείται πεισματικά να «ενοχλήσει» τη κυβέρνηση με αιτήματα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας (ακόμα και τον Νοέμβρη που η πανδημία θέριζε στη πόλη), όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία αλλά, αντίθετα, παρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνωστίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σαρδελοκούτια της προσχολικής εκπαίδευσης, αντί να αναζητήσει αίθουσες και προσλήψεις εκπαιδευτικών ενώ το ενδιαφέρον της περιορίστηκε στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της ασφάλισης 15.000 μαθητών, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη δραματική κατάσταση στον ΟΑΣΘ και τους χώρους δουλειάς».

«Θερμά» λόγια για τον Δρ. Τσαβλή από την Δ. Αηδονά

Η Δέσποινα Αηδονά, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει ότι «για τον κ. Τσαβλή έχω να πω τα καλύτερα». Η Θεσσαλονίκη «εξακολουθεί να είναι ο καρπαζοεισπράκτορας θαρρείς και εδώ βγάζουνε όλες οι κυβερνήσεις το άχτι τους και αναρωτιέμαι στα εμβολιαστικά κέντρα των Αθηνών δεν πετάχτηκαν εμβόλια; δεν χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους εκτός σειράς; γιατί βρέθηκε ο Τσαβλής να είναι αυτός ο οποίος θα φάει την "καρπαζιά";», συνεχίζει η ίδια.

Ακόμη, η κ. Αηδονά υποστηρίζει ότι «η δυσλειτουργία που προκύπτει είναι εις βάρος της Θεσσαλονίκης» και υπενθυμίζει ότι η παράταξη του κ. Ζέρβα αριθμεί εννέα μέλη καθώς τα υπόλοιπα προήλθαν από άλλες παρατάξεις από τις οποίες αποχώρησαν προκειμένου να σχηματιστεί διοίκηση στον δήμο μετά τις εκλογές του 2019.

Εκφράζει την ενόχλησή της διότι διατηρείται η «υπόγεια σύνδεση» της διοίκησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με την κυβέρνηση, η οποία «νομίζαμε ότι είχε διαρραγεί τον Νοέμβριο με την κρίση» του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζει σκληρή και κλειστή τη διοίκηση του δήμου, εξηγώντας πως «τα περισσότερα πράγματα τα μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δεν χρησιμοποιεί την αντιπολίτευση ούτε για διαβούλευση, δεν χρησιμοποιεί τις ιδέες μας, τις αντιρρήσεις μας για να τις λάβει υπ' όψιν και να πλησιάσει περισσότερο στον κοινό στόχο».

«Με ενοχλεί πάρα πολύ ότι η αντιπολίτευση δεν είναι αυτή τη στιγμή σε διαρκή επικοινωνία» μεταξύ της, κάτι το οποίο οφείλεται σε «μία αδιαφορία, σε μία τεμπελιά, υπάρχει η προσωπική ατζέντα του καθενός. Εγώ είμαι πολύ ενωτική», επισημαίνει η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Αηδονά θεωρεί ότι όπως σε όλους τους ανθρώπους, έτσι και στον κ. Τσαβλή επικρατεί μία ιδιότητα μεταξύ των πολλών. Στην περίπτωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατεί εκείνη του γιατρού, θεωρεί η ίδια ερμηνεύοντας έτσι την ενέργεια του πρώτου να μην αφήσει να καταστραφούν τα περισσευούμενα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, η κ. Αηδονά διερωτάται γιατί η ΝΔ δεν ανέστειλε την κομματική ιδιότητα και της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλικής Νάκου, όπως έπραξε για τη Δ. Ακριτίδου και τον Δρ. Τσαβλή. «Επειδή υπάρχει μία προσωπική οικογενειακή σχέση με την οικογένεια του πρωθυπουργού, προστατεύεται από παντού; Αν πρέπει να τιμωρηθούν, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι. Εκείνη είναι που διοικεί τα ιδρύματα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία