ΠΑΙΔΕΙΑ

Χτυπά και πάλι το κουδούνι για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια έπειτα από τρεις μήνες

Μόνο με αρνητικό self test η επιστροφή στα θρανία - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών - Ανοίγουν επίσης φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

 10/05/2021 07:05

Χτυπά και πάλι το κουδούνι για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια έπειτα από τρεις μήνες
Φωτογραφία αρχείου

Μόνο με τυπωμένη ή χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού self test ανά χείρας θα περνούν την είσοδο του σχολείου οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων που επιστρέφουν σήμερα στα θρανία, μετά από τρεις μήνες.

Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Τα self tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο Open η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν self test, θα έχουν κυρώσεις, ακόμα και μείωση μισθού».

Τα μέτρα για τα σχολεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οδηγός για τα self tests μαθητών και εκπαιδευτικών σε δημοτικά και γυμνάσια

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Το self test θα παραλαμβάνεται δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν ήδη να το παραλάβουν οι γονείς και το προσωπικό, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Συνιστάται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, καταχωρίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, την οποία οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάθε μέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Το self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς και τακτικούς αερισμούς χώρων, προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι το self test είναι απαραίτητο και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στα λύκεια.

Κεραμέως: Δύο πρόσθετα «εργαλεία» για τα σχολεία - Το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test

Για την επανέναρξη της λειτουργίας των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων από αύριο, Δευτέρα, μίλησε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», είπε στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Self-testing.gov.gr: Προβλήματα στη σύνδεση χθες το βράδυ - Έπεσε η πλατφόρμα

Προβλήματα εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το βράδυ της Κυριακής 9 Μαΐου, λίγες μόνο ώρες πριν οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέψουν στα σχολεία τους. Συγκεκριμένα όσοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί ήθελαν να επισκεφτούν την πλατφόρμα και να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self tests τους δεν μπορούσαν να το κάνουν καθώς η σελίδα δεν φόρτωνε και εμφανιζόταν μόνο μία λευκή σελίδα. Σημειώνεται πως έπειτα από περίπου μία ώρα η πλατφόρμα επανήλθε, αλλά όσοι προσπάθησαν να τυπώσουν τα αποτελέσματα αντιμετώπισαν προβλήματα.

Σημειώνεται πως, όπως έχει ανακοινωθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι και κάποιος δεν μπορεί να δηλώσει αποτέλεσμα μέσω πλατφόρμας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα των self tests - των self test - Θετικά τα 858 από τα 255.528 που δηλώθηκαν

Μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής 9 Μαΐου στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είχαν ανακοινωθεί 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών για την ανίχνευση κορονοϊού, εκ των οποίων 858 ήταν θετικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα μαθητών καθώς σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, συνολικά αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία συνολικά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως πολλοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν αύριο στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό και δεν θα πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα και θα πρέπει να κάνουν δεύτερο μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί εάν το αποτέλεσμα του τεστ ήταν σωστό ή όχι. Το δεύτερο τεστ μπορούν φυσικά να το κάνουν είτε σε δομή του ΕΟΔΥ, είτε ιδιωτικά.

Ανοίγουν σήμερα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ την ίδια ημέρα επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Παράλληλα, επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Επίσης, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) επανεκκινούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των κολεγίων, μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για ολόκληρη την εκπαίδευση

  • Οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
  • Το σχολικό έτος παρατείνεται έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
  • Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
  • Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών θα λειτουργήσουν ξανά στις 10 Μαΐου μόνο όμως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και για όσους δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας.
  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
  • Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
  • Την ίδια ημέρα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διεξάγονται και το προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Επανεκκινεί και η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία του Α’ και Β’ κύκλου των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με self test εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών, μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, στις 17 Μαΐου.
  • Εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις θα διεξάγονται και στα ιδιωτικά κολέγια σύμφωνα με όσα ορίζουν οι αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια.

Πότε κλείνουν τα σχολεία - Οι τρεις ημερομηνίες «κλειδιά»

-Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 25 Ιουνίου

-Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου

-Στις 14 Ιουνίου θα αρχίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ

Για δεύτερη χρονιά, ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το μοντέλο της ματαίωσης των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων.

Ενδεχόμενο έναρξης μαθημάτων νωρίτερα τον Σεπτέμβριο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποτιμήσει τα κενά που υπάρχουν από την έως τώρα εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, όπως έγινε και πέρσι, ένας επαναπροσδιορισμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Δηλαδή εκτάκτως τα σχολεία να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα -με πιθανότερο σενάριο την έναρξη των μαθημάτων μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως- προκειμένου να κερδηθεί η χαμένη ύλη.

«Υπάρχει σκέψη η σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβρη» δήλωσε η Ζ. Μακρή, ενώ και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προκειμένου να κερδηθεί περισσότερος χρόνος.

«Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά» είχε δηλώσει η κ. Κεραμέως.

Μόνο με τυπωμένη ή χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού self test ανά χείρας θα περνούν την είσοδο του σχολείου οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων που επιστρέφουν σήμερα στα θρανία, μετά από τρεις μήνες.

Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Τα self tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο Open η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν self test, θα έχουν κυρώσεις, ακόμα και μείωση μισθού».

Τα μέτρα για τα σχολεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οδηγός για τα self tests μαθητών και εκπαιδευτικών σε δημοτικά και γυμνάσια

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Το self test θα παραλαμβάνεται δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν ήδη να το παραλάβουν οι γονείς και το προσωπικό, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Συνιστάται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, καταχωρίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, την οποία οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάθε μέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Το self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς και τακτικούς αερισμούς χώρων, προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι το self test είναι απαραίτητο και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στα λύκεια.

Κεραμέως: Δύο πρόσθετα «εργαλεία» για τα σχολεία - Το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test

Για την επανέναρξη της λειτουργίας των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων από αύριο, Δευτέρα, μίλησε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», είπε στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Self-testing.gov.gr: Προβλήματα στη σύνδεση χθες το βράδυ - Έπεσε η πλατφόρμα

Προβλήματα εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το βράδυ της Κυριακής 9 Μαΐου, λίγες μόνο ώρες πριν οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέψουν στα σχολεία τους. Συγκεκριμένα όσοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί ήθελαν να επισκεφτούν την πλατφόρμα και να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self tests τους δεν μπορούσαν να το κάνουν καθώς η σελίδα δεν φόρτωνε και εμφανιζόταν μόνο μία λευκή σελίδα. Σημειώνεται πως έπειτα από περίπου μία ώρα η πλατφόρμα επανήλθε, αλλά όσοι προσπάθησαν να τυπώσουν τα αποτελέσματα αντιμετώπισαν προβλήματα.

Σημειώνεται πως, όπως έχει ανακοινωθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι και κάποιος δεν μπορεί να δηλώσει αποτέλεσμα μέσω πλατφόρμας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα των self tests - των self test - Θετικά τα 858 από τα 255.528 που δηλώθηκαν

Μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής 9 Μαΐου στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είχαν ανακοινωθεί 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών για την ανίχνευση κορονοϊού, εκ των οποίων 858 ήταν θετικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα μαθητών καθώς σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, συνολικά αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία συνολικά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως πολλοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν αύριο στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό και δεν θα πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα και θα πρέπει να κάνουν δεύτερο μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί εάν το αποτέλεσμα του τεστ ήταν σωστό ή όχι. Το δεύτερο τεστ μπορούν φυσικά να το κάνουν είτε σε δομή του ΕΟΔΥ, είτε ιδιωτικά.

Ανοίγουν σήμερα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ την ίδια ημέρα επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Παράλληλα, επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Επίσης, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) επανεκκινούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των κολεγίων, μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για ολόκληρη την εκπαίδευση

  • Οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
  • Το σχολικό έτος παρατείνεται έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
  • Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
  • Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών θα λειτουργήσουν ξανά στις 10 Μαΐου μόνο όμως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και για όσους δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας.
  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
  • Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
  • Την ίδια ημέρα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διεξάγονται και το προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Επανεκκινεί και η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία του Α’ και Β’ κύκλου των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με self test εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών, μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, στις 17 Μαΐου.
  • Εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις θα διεξάγονται και στα ιδιωτικά κολέγια σύμφωνα με όσα ορίζουν οι αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια.

Πότε κλείνουν τα σχολεία - Οι τρεις ημερομηνίες «κλειδιά»

-Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 25 Ιουνίου

-Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου

-Στις 14 Ιουνίου θα αρχίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ

Για δεύτερη χρονιά, ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το μοντέλο της ματαίωσης των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων.

Ενδεχόμενο έναρξης μαθημάτων νωρίτερα τον Σεπτέμβριο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποτιμήσει τα κενά που υπάρχουν από την έως τώρα εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, όπως έγινε και πέρσι, ένας επαναπροσδιορισμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Δηλαδή εκτάκτως τα σχολεία να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα -με πιθανότερο σενάριο την έναρξη των μαθημάτων μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως- προκειμένου να κερδηθεί η χαμένη ύλη.

«Υπάρχει σκέψη η σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβρη» δήλωσε η Ζ. Μακρή, ενώ και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προκειμένου να κερδηθεί περισσότερος χρόνος.

«Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά» είχε δηλώσει η κ. Κεραμέως.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία