ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χριστούγεννα ξανά στα συσσίτια θα περάσουν χιλιάδες άνθρωποι

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια φτωχαίνει τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα εκκλησία και δήμοι να στρώνουν το εορταστικό τραπέζι σε άπορους

 24/12/2023 19:30

Χριστούγεννα ξανά στα συσσίτια θα περάσουν χιλιάδες άνθρωποι

Φανή Σοβιτσλή

Το τραπέζι των Χριστουγέννων ή αλλιώς της αγάπης στρώνουν και φέτος εκκλησία και δήμοι σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες και τις οικογένειες τους, προσφέροντας καλάθια με τρόφιμα και δώρα και για τα παιδιά τους, τα οποία ο Άη Βασίλης… αδυνατεί να επισκεφθεί.

Οικογένειες και μεμονωμένα άτομα σε ολόκληρη την πόλη αναζήτησαν και αυτές τις γιορτές ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της εκκλησίας και των δήμων, ενώ παράλληλα παρέλαβαν καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης, τα οποία στον καιρό της ακρίβειας δεν μπορούν να τα προμηθευτούν μόνοι τους.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων, από όπου εκατοντάδες οικογένειες λαμβάνουν κάθε μήνα, και τώρα τις γιορτές τα καλάθια αγάπης ή σιτίζονται στα συσσίτια, υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια αύξησε τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε μεγάλη ευαλωτότητα, τονίζοντας ότι πλέον στο καλάθι μπαίνουν ακόμη και νωπά προϊόντα, όπως κρέατα και γάλατα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παραλαμβάνουν και πακέτα με δεκατιανό για τα παιδιά τους.

Τόσο στις κατά τόπους ενορίες, όσο και στους δήμους από την αρχή της εβδομάδας επικράτησε πανικός, με το προσωπικό να δίνει μάχη για να ετοιμάσει πακέτα και καλάθια, προκειμένου οι πολίτες να τα παραλάβουν έγκαιρα και μεθαύριο να στρώσουν το τραπέζι της γιορτής με αγαθά που αδυνατούν να αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ.

Στόχος αυτής της μεγάλης προσπάθειας από εκκλησία και δήμους είναι και αυτά τα Χριστούγεννα να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα τα παιδιά.

Την ίδια ώρα «Ο Άλλος Άνθρωπος», η κοινωνική κουζίνα της Θεσσαλονίκης έδειξε και αυτά τα Χριστούγεννα εμπράκτως την αλληλεγγύη της, μοιράζοντας εκατοντάδες μερίδες φαγητού από κεντρικά σημεία της πόλης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Πακέτα αγάπης σε 8.500 ανθρώπους

Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως το προσωπικό της αλλά και εκατοντάδες εθελοντές έδωσαν μάχη για να ετοιμάσουν πακέτα με φαγητό για 8.500 ανθρώπους που σιτίζονται ούτως ή άλλως καθημερινά στο συσσίτιο.

Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο και φέτος η κατάσταση με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό είναι εξίσου δύσκολη, ίσως και δυσκολότερη, λόγω της ακρίβειας, ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

«Εμείς ως ενορία παραδώσαμε 350 ασήκωτα δέματα με τρόφιμα για αντίστοιχο αριθμό οικογενειών, παρουσία μάλιστα του Δεσπότη μας, Μητροπολίτη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβα. Η δε Μητρόπολη παρέδωσε 8.500 πακέτα με φαγητό σε όσους σιτίζει καθημερινά» τόνισε ο πατήρ Γεώργιος και πρόσθεσε πως η φτώχεια είναι μεγάλη, αφού οι άνθρωποι, λόγω της ακρίβειας, αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα στοιχειώδη. «Για το λόγο αυτό βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα βγάζουν πολύ δύσκολα και τους προμηθεύουμε ακόμη και λάδι, ίσως το ακριβότερο αγαθό σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως θα κάνει και φέτος ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι για 150 άτομα, το οποίο φέτος επιλέχθηκε να γίνει στις 15 Ιανουαρίου σε ένα κέντρο εκδηλώσεων στον Εύοσμο, όπου ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας θα δώσει τις ευχές του για τη νέα χρονιά.

Πάντως ειδικά στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες αυξάνουν διαρκώς, ενώ καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, και αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

Εορταστικά πακέτα σε απόρους και αστέγους

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, και αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά και την Πρωτοχρονιά στέκεται αρωγός στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, πραγματοποιώντας δράσεις με στόχο την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ήδη διανομή τροφίμων σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες, σε κατοίκους των Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Τελευταία παράδοση τροφίμων έγινε προχθές Πέμπτη στη Β’ Δημοτική Κοινότητα.

Επίσης υπήρξε μέριμνα για την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικογενειών που είναι δικαιούχοι της Δομής «Κοινωνικό Παντοπωλείο, παροχή συσσιτίου του δήμου Θεσσαλονίκης».
Στις 19, 20, και 21 Δεκεμβρίου δόθηκαν πακέτα σε 360 οικογένειες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ενώ ανάλογα δέματα μοιράστηκαν στους 760 ωφελούμενους της δομής παροχής συσσιτίου στους έξι χώρους διανομής συσσιτίων του δήμου.
Xθες μάλιστα, σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μοιράστηκαν εορταστικά γεύματα σε πακέτο στους 760 ωφελούμενους των συσσιτίων, ενώ το ίδιο θα γίνει και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, από τους έξι χώρους διανομής.
Για την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των αστέγων της πόλης που είναι ωφελούμενοι των δομών Αστεγίας, (υπνωτήριο αστέγων και ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων), έγιναν σειρά υποστηρικτικών δράσεων, με διανομή συνολικά 350 μερίδων φαγητού σε πακέτο, ενώ σήμερα, αύριο 26 και στις 31 Δεκεμβρίου 2023 καθώς και την 1η και 6 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί και νέα διανομή εορταστικού γεύματος σε πακέτο στους ίδιους ωφελούμενους των παραπάνω δομών.

Με σύνθημα «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς» ο δήμος Καλαμαριάς, με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων, προσέφεραν δεκάδες γεύματα αγάπης σε άπορους πολίτες.

Σύμφωνα με την απερχόμενη αντιδήμαρχο Εύα Ντόντη, μοιράστηκαν πάνω από 60-70 εορταστικά πακέτα σε ανάλογες οικογένειες, τα οποία περιείχαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα δόθηκαν δωροεπιταγές σε πολλά άτομα που έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ αύριο ο δήμος θα στρώσει το εορταστικό τραπέζι σε ωφελούμενους των δομών του. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη βοήθεια τοπικών επιχειρήσεων και χορηγών που διέθεσαν τρόφιμα, γλυκά και παιχνίδια για τα παιδιά σε δεκάδες οικογένειες» ανέφερε η κ. Ντόντη.

Γιορτινό τραπέζι σε 300 οικογένειες

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάστηκε το προσωπικό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για να καταφέρει να ετοιμάσει και να μοιράσει πακέτα αγάπης, ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ελένη Γιαννούδη, και αυτά τα Χριστούγεννα δεν έμεινε κανένας μόνος του. «Προσφέραμε πακέτα με τρόφιμα σε 300 οικογένειες σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Στα καλάθια μας βάλαμε τρόφιμα όλων των ειδών και Χριστουγεννιάτικα γλυκά από το Χορτιάτη έως την Πυλαία σε μοναχικούς ανθρώπους και άπορες οικογένειες» σημείωσε η ίδια.

Μάλιστα φέτος, όπως είπε, στους απόρους του δήμου μας τα παιδιά του Αμερικάνικου Κολλεγίου έδειξαν εμπράκτως την αγάπη και την αλληλεγγύη τους προς το συνάνθρωπο, αφού ετοίμασαν 104 καλάθια με τρόφιμα και άλλα αγαθά, τα οποία συσκεύασαν τα ίδια τα παιδιά.

«Ήταν μΊα σπουδαία πράξη αγάπης και προσφοράς και όταν αυτό γίνεται από παιδιά, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εξάλλου τα παιδιά πάντα ξέρουν καλύτερα» τόνισε η κ. Γιαννούδη.

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι κάθε μήνα ο δήμος προσφέρει καλάθια με τρόφιμα σε δεκάδες ευάλωτες οικογένειες και επειδή η έδρα του παντοπωλείου βρίσκεται στην Πυλαία.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής θα στρώσει το τραπέζι των Χριστουγέννων σε 216 οικογένειες, που είναι ωφελούμενες των δομών του, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Γεύματα αγάπης, σε πακέτα για εκατοντάδες οικογένειες προσέφερε αυτές τις μέρες και ο δήμος Παύλου Μελά, ο οποίος μάλιστα στηρίζει και τα παιδιά, χαρίζοντάς τους δώρα που δεν μπορούν να αγοράσουν οι γονείς τους.

Όπως τόνισε η απερχόμενη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, φέτος τα Χριστούγεννα, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δόθηκαν έξτρα πακέτα εορταστικά και πακέτα με δεκατιανό για 150 παιδιά απόρων οικογενειών.

«Παραδώσαμε ήδη 500 επιταγές σε άτομα με μεγάλη ευαλωτότητα, παραδώσαμε άλλα 150 πακέτα σε οικογένειες για να περάσουν τα Χριστούγεννα, έχοντας ότι χρειάζεται για το γιορτινό τραπέζι, ενώ ακόμη 150 άτομα πήραν φαγητό για το σπίτι τους, από την «Κουζίνα της Καρδιάς μας» τη νέα δομή που στήθηκε στο δήμο εδώ και ένα χρόνο» υπογράμμισε η κ. Αμανατίδου.

Η «Κουζίνα της Καρδιάς μας» είναι πλήρως εξοπλισμένη, ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εδρεύει στη Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στην οδό 1η Μαΐου, δίπλα στον πρότυπο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο», κοντά στο δημαρχείο Παύλου Μελά.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής πρόσφερε γλυκά και δώρα, περί τα 50 δέματα στα παιδιά που νοσηλεύονται στη Παιδοχειρουργική και Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Τα παιχνίδια έστειλαν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, ως… άλλος Άη Βασίληδες με στόχο να δώσουν χαρά και ελπίδα στα παιδιά.


Η περιφέρεια της «Αλληλεγγύης»

Το κοινωνικό πρόσωπό της έδειξε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιώντας στο πλαίσιο των γιορτών συμβολική και ουσιαστική δράση υπέρ των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες λαδιού, κρέατος και άλλων τροφίμων σε συσσίτια και δομές διαφόρων περιοχών με τελικούς αποδέκτες τους ευάλωτους πολίτες για το καθημερινό τραπέζι αυτών και των οικογενειών τους.

melina-hzwmf.jpg

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, εκτός από αυτή τη δράση, στήθηκε και φέτος ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης», στις κατά τόπους λαϊκές αγορές και όπου συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες αγαθών και προϊόντων, τα οποία παραδόθηκαν σε ιδρύματα και συσσίτια της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, η ΠΚΜ προχωρά στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος που αφορά στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους» (ΤΕΒΑ) που υλοποιεί η Περιφέρεια και εξασφαλίζει διαρκή υποστήριξη σε χιλιάδες δικαιούχους.

«Στόχος μας είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι μόνος του. Δίνουμε πραγματική βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ευαισθητοποιούμε ιδιώτες και την κοινωνία των πολιτών. Όλα αυτά εξελίσσονται, ενώ παράλληλα υλοποιούνται απρόσκοπτα οι πολιτικές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» υπογράμμισε η κ. Δερμεντζοπούλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.12.2023

Το τραπέζι των Χριστουγέννων ή αλλιώς της αγάπης στρώνουν και φέτος εκκλησία και δήμοι σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες και τις οικογένειες τους, προσφέροντας καλάθια με τρόφιμα και δώρα και για τα παιδιά τους, τα οποία ο Άη Βασίλης… αδυνατεί να επισκεφθεί.

Οικογένειες και μεμονωμένα άτομα σε ολόκληρη την πόλη αναζήτησαν και αυτές τις γιορτές ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της εκκλησίας και των δήμων, ενώ παράλληλα παρέλαβαν καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης, τα οποία στον καιρό της ακρίβειας δεν μπορούν να τα προμηθευτούν μόνοι τους.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων, από όπου εκατοντάδες οικογένειες λαμβάνουν κάθε μήνα, και τώρα τις γιορτές τα καλάθια αγάπης ή σιτίζονται στα συσσίτια, υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια αύξησε τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε μεγάλη ευαλωτότητα, τονίζοντας ότι πλέον στο καλάθι μπαίνουν ακόμη και νωπά προϊόντα, όπως κρέατα και γάλατα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παραλαμβάνουν και πακέτα με δεκατιανό για τα παιδιά τους.

Τόσο στις κατά τόπους ενορίες, όσο και στους δήμους από την αρχή της εβδομάδας επικράτησε πανικός, με το προσωπικό να δίνει μάχη για να ετοιμάσει πακέτα και καλάθια, προκειμένου οι πολίτες να τα παραλάβουν έγκαιρα και μεθαύριο να στρώσουν το τραπέζι της γιορτής με αγαθά που αδυνατούν να αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ.

Στόχος αυτής της μεγάλης προσπάθειας από εκκλησία και δήμους είναι και αυτά τα Χριστούγεννα να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα τα παιδιά.

Την ίδια ώρα «Ο Άλλος Άνθρωπος», η κοινωνική κουζίνα της Θεσσαλονίκης έδειξε και αυτά τα Χριστούγεννα εμπράκτως την αλληλεγγύη της, μοιράζοντας εκατοντάδες μερίδες φαγητού από κεντρικά σημεία της πόλης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Πακέτα αγάπης σε 8.500 ανθρώπους

Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως το προσωπικό της αλλά και εκατοντάδες εθελοντές έδωσαν μάχη για να ετοιμάσουν πακέτα με φαγητό για 8.500 ανθρώπους που σιτίζονται ούτως ή άλλως καθημερινά στο συσσίτιο.

Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο και φέτος η κατάσταση με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό είναι εξίσου δύσκολη, ίσως και δυσκολότερη, λόγω της ακρίβειας, ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

«Εμείς ως ενορία παραδώσαμε 350 ασήκωτα δέματα με τρόφιμα για αντίστοιχο αριθμό οικογενειών, παρουσία μάλιστα του Δεσπότη μας, Μητροπολίτη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβα. Η δε Μητρόπολη παρέδωσε 8.500 πακέτα με φαγητό σε όσους σιτίζει καθημερινά» τόνισε ο πατήρ Γεώργιος και πρόσθεσε πως η φτώχεια είναι μεγάλη, αφού οι άνθρωποι, λόγω της ακρίβειας, αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα στοιχειώδη. «Για το λόγο αυτό βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα βγάζουν πολύ δύσκολα και τους προμηθεύουμε ακόμη και λάδι, ίσως το ακριβότερο αγαθό σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως θα κάνει και φέτος ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι για 150 άτομα, το οποίο φέτος επιλέχθηκε να γίνει στις 15 Ιανουαρίου σε ένα κέντρο εκδηλώσεων στον Εύοσμο, όπου ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας θα δώσει τις ευχές του για τη νέα χρονιά.

Πάντως ειδικά στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες αυξάνουν διαρκώς, ενώ καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, και αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

Εορταστικά πακέτα σε απόρους και αστέγους

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, και αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά και την Πρωτοχρονιά στέκεται αρωγός στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, πραγματοποιώντας δράσεις με στόχο την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ήδη διανομή τροφίμων σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες, σε κατοίκους των Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Τελευταία παράδοση τροφίμων έγινε προχθές Πέμπτη στη Β’ Δημοτική Κοινότητα.

Επίσης υπήρξε μέριμνα για την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικογενειών που είναι δικαιούχοι της Δομής «Κοινωνικό Παντοπωλείο, παροχή συσσιτίου του δήμου Θεσσαλονίκης».
Στις 19, 20, και 21 Δεκεμβρίου δόθηκαν πακέτα σε 360 οικογένειες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ενώ ανάλογα δέματα μοιράστηκαν στους 760 ωφελούμενους της δομής παροχής συσσιτίου στους έξι χώρους διανομής συσσιτίων του δήμου.
Xθες μάλιστα, σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μοιράστηκαν εορταστικά γεύματα σε πακέτο στους 760 ωφελούμενους των συσσιτίων, ενώ το ίδιο θα γίνει και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, από τους έξι χώρους διανομής.
Για την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των αστέγων της πόλης που είναι ωφελούμενοι των δομών Αστεγίας, (υπνωτήριο αστέγων και ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων), έγιναν σειρά υποστηρικτικών δράσεων, με διανομή συνολικά 350 μερίδων φαγητού σε πακέτο, ενώ σήμερα, αύριο 26 και στις 31 Δεκεμβρίου 2023 καθώς και την 1η και 6 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί και νέα διανομή εορταστικού γεύματος σε πακέτο στους ίδιους ωφελούμενους των παραπάνω δομών.

Με σύνθημα «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς» ο δήμος Καλαμαριάς, με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων, προσέφεραν δεκάδες γεύματα αγάπης σε άπορους πολίτες.

Σύμφωνα με την απερχόμενη αντιδήμαρχο Εύα Ντόντη, μοιράστηκαν πάνω από 60-70 εορταστικά πακέτα σε ανάλογες οικογένειες, τα οποία περιείχαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα δόθηκαν δωροεπιταγές σε πολλά άτομα που έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ αύριο ο δήμος θα στρώσει το εορταστικό τραπέζι σε ωφελούμενους των δομών του. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη βοήθεια τοπικών επιχειρήσεων και χορηγών που διέθεσαν τρόφιμα, γλυκά και παιχνίδια για τα παιδιά σε δεκάδες οικογένειες» ανέφερε η κ. Ντόντη.

Γιορτινό τραπέζι σε 300 οικογένειες

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάστηκε το προσωπικό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για να καταφέρει να ετοιμάσει και να μοιράσει πακέτα αγάπης, ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ελένη Γιαννούδη, και αυτά τα Χριστούγεννα δεν έμεινε κανένας μόνος του. «Προσφέραμε πακέτα με τρόφιμα σε 300 οικογένειες σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Στα καλάθια μας βάλαμε τρόφιμα όλων των ειδών και Χριστουγεννιάτικα γλυκά από το Χορτιάτη έως την Πυλαία σε μοναχικούς ανθρώπους και άπορες οικογένειες» σημείωσε η ίδια.

Μάλιστα φέτος, όπως είπε, στους απόρους του δήμου μας τα παιδιά του Αμερικάνικου Κολλεγίου έδειξαν εμπράκτως την αγάπη και την αλληλεγγύη τους προς το συνάνθρωπο, αφού ετοίμασαν 104 καλάθια με τρόφιμα και άλλα αγαθά, τα οποία συσκεύασαν τα ίδια τα παιδιά.

«Ήταν μΊα σπουδαία πράξη αγάπης και προσφοράς και όταν αυτό γίνεται από παιδιά, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εξάλλου τα παιδιά πάντα ξέρουν καλύτερα» τόνισε η κ. Γιαννούδη.

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι κάθε μήνα ο δήμος προσφέρει καλάθια με τρόφιμα σε δεκάδες ευάλωτες οικογένειες και επειδή η έδρα του παντοπωλείου βρίσκεται στην Πυλαία.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής θα στρώσει το τραπέζι των Χριστουγέννων σε 216 οικογένειες, που είναι ωφελούμενες των δομών του, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Γεύματα αγάπης, σε πακέτα για εκατοντάδες οικογένειες προσέφερε αυτές τις μέρες και ο δήμος Παύλου Μελά, ο οποίος μάλιστα στηρίζει και τα παιδιά, χαρίζοντάς τους δώρα που δεν μπορούν να αγοράσουν οι γονείς τους.

Όπως τόνισε η απερχόμενη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, φέτος τα Χριστούγεννα, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δόθηκαν έξτρα πακέτα εορταστικά και πακέτα με δεκατιανό για 150 παιδιά απόρων οικογενειών.

«Παραδώσαμε ήδη 500 επιταγές σε άτομα με μεγάλη ευαλωτότητα, παραδώσαμε άλλα 150 πακέτα σε οικογένειες για να περάσουν τα Χριστούγεννα, έχοντας ότι χρειάζεται για το γιορτινό τραπέζι, ενώ ακόμη 150 άτομα πήραν φαγητό για το σπίτι τους, από την «Κουζίνα της Καρδιάς μας» τη νέα δομή που στήθηκε στο δήμο εδώ και ένα χρόνο» υπογράμμισε η κ. Αμανατίδου.

Η «Κουζίνα της Καρδιάς μας» είναι πλήρως εξοπλισμένη, ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εδρεύει στη Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στην οδό 1η Μαΐου, δίπλα στον πρότυπο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο», κοντά στο δημαρχείο Παύλου Μελά.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής πρόσφερε γλυκά και δώρα, περί τα 50 δέματα στα παιδιά που νοσηλεύονται στη Παιδοχειρουργική και Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Τα παιχνίδια έστειλαν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, ως… άλλος Άη Βασίληδες με στόχο να δώσουν χαρά και ελπίδα στα παιδιά.


Η περιφέρεια της «Αλληλεγγύης»

Το κοινωνικό πρόσωπό της έδειξε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιώντας στο πλαίσιο των γιορτών συμβολική και ουσιαστική δράση υπέρ των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες λαδιού, κρέατος και άλλων τροφίμων σε συσσίτια και δομές διαφόρων περιοχών με τελικούς αποδέκτες τους ευάλωτους πολίτες για το καθημερινό τραπέζι αυτών και των οικογενειών τους.

melina-hzwmf.jpg

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, εκτός από αυτή τη δράση, στήθηκε και φέτος ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης», στις κατά τόπους λαϊκές αγορές και όπου συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες αγαθών και προϊόντων, τα οποία παραδόθηκαν σε ιδρύματα και συσσίτια της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, η ΠΚΜ προχωρά στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος που αφορά στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους» (ΤΕΒΑ) που υλοποιεί η Περιφέρεια και εξασφαλίζει διαρκή υποστήριξη σε χιλιάδες δικαιούχους.

«Στόχος μας είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι μόνος του. Δίνουμε πραγματική βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ευαισθητοποιούμε ιδιώτες και την κοινωνία των πολιτών. Όλα αυτά εξελίσσονται, ενώ παράλληλα υλοποιούνται απρόσκοπτα οι πολιτικές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» υπογράμμισε η κ. Δερμεντζοπούλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.12.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία