Λόγια του Βαρδάρη

  • Xαμηλό βαρομετρικό μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας - Nέο λαβράκι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο Ωραιόκαστρο. Γράφει ο Σαλονικιός
    18/07/2023 11:53

    Xαμηλό βαρομετρικό μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας - Nέο λαβράκι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο Ωραιόκαστρο. Γράφει ο Σαλονικιός

    Αχός βαρύς ακούγεται τις τελευταίες ημέρες στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου, πληροφορούμαι, κυκλοφορούν εντόνως, ψίθυροι για κάποιες παράτυπες αναθέσεις έργων και προμηθειών που έγιναν εκεί.

    Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, εδώ και κάποιες ημέρες βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου Παντελή Τσακίρη το πόρισμα του ελέγχου τον οποίο έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Ο έλεγχος, όπως ακούγεται, εντόπισε μια σειρά παρατυπίες που χρονολογούνται το 2020. Ενδεικτικά αναφέρω δύο μόνον. Η πρώτη αφορά την κακή συνήθεια των απευθείας αναθέσεων, με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με το πρόσχημα του κατεπείγοντος, για το οποίο η ΕΑΔ αναφέρει πως “δεν στοιχειοθετείται”. Η δεύτερη παρατυπία αφορά την κατάτμηση σε πέντε επιμέρους συμβάσεις προμήθειας χημικού υλικού, με όλες να δίνονται στην ίδια εταιρεία.

    Θυμίζω ότι αυτή, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εντόπισε παρατυπίες στο δήμο Ωραιοκάστρου. Είχε προηγηθεί έλεγχος και σε άλλες υπηρεσίες και είχαν εντοπιστεί κι εκεί δεκάδες απευθείας αναθέσεις που είχαν να κάνουν με συντήρηση και επισκευή δημοτικών οχημάτων, που αφορούσαν ένα συγκεκριμένο συνεργείο, το οποίο μάλιστα πληρώνονταν χωρίς προηγουμένως να υπάρχουν τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής για τις εργασίες που είχε κάνει.

    Επειδή πλησιάζουν και οι εκλογές καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αντί των διαφόρων ψιθύρων, ο δήμαρχος, ο οποίος έχει στα χέρια του και τα δύο πορίσματα, έχει χρέος να ενημερώσει του πολίτες για τα πραγματικά περιστατικά τα οποία συνέβησαν επί ημερών του. Εκτός εάν έχει κάτι να κρύψει.

    Δυσαρέσκεια για την Περιφέρεια

    Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων αυτοδιοικητικών Οργανισμών στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν είναι και οι καλύτερες. Το “πως” και το “γιατί” δεν είναι του παρόντος. Πληροφορούμαι, όμως, ότι τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Αφορμή, όπως μου λένε, αποτέλεσε η απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου να αναστείλει τη λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με Αναπηρία του δήμου το οποίο βρίσκεται στην οδό Κωλέττη, επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

    Σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει και από μητέρα παιδιού που φιλοξενούταν στο ΚΔΑΠμεΑ, αλλά δεν εισακούστηκαν από τον δήμο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη δομή η αρμόδια Επιτροπή της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας η οποία διαπίστωσε μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία ενός ΚΔΑΠ για άτομα με Αναπηρία. Το ΚΔΑΠ στεγάζεται στον πρώτο όροφο οικοδομής γεγονός που δημιουργεί ζητήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας, κυρίως σε περίπτωση που θα χρειαστεί εκκένωση του κτιρίου.

    Η Επιτροπή ελέγχου είχε προτείνει σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ γι' αυτό το διάστημα, έως ότου γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, είχε προτείνει και την αναστολή λειτουργίας της δομής. Τελικά, μετά το πέρας της προθεσμίας που είχε οριστεί για να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις η Πατουλίδου προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της δομής. Η αντιπεριφερειάρχης έκανε αυτό που έπρεπε. Το πρόβλημα ήταν γνωστό στο δήμο εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πως περίπου σαράντα παιδιά με προβλήματα αναπηρίας, στερούνται μια πολύτιμη γι' αυτά δομή, εν μέσω θέρους. Όλα τα άλλα, περί κακών σχέσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, είναι εκ του περισσού.

    Τι γνώμη έχετε για τον αντιδήμαρχο;

    Μιας και ο λόγος για το δήμο Θεσσαλονίκης να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες ένας εκ των αντιδημάρχων διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τι γνώμη έχουν οι πολίτες για την αφεντιά του. Συγκεκριμένα διάφοροι πολίτες δέχονται τηλεφωνήματα και τους ζητείται να περιγράψουν σύντομα, ει δυνατόν με τρεις λέξεις, ποια είναι η γνώμη τους για τον αντιδήμαρχο. Όπως πληροφορούμαι, όσα ακούγονται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής για το... τεράστιο έργο του συγκεκριμένου αντιδημάρχου, δεν είναι και τόσο κολακευτικά. Προτείνω στον αντιδήμαρχο να επαναλάβει την ιδιότυπη αυτή έρευνα κατά τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν υποχωρήσει λιγάκι οι υψηλές θερμοκρασίες διότι, με αυτές τις ζέστες, η μπόχα στην πόλη είναι αφόρητη. Και κάτι ακόμη· φαντάζομαι ότι η, ομολογουμένως πρωτότυπη αυτή έρευνα, διεξάγεται από κάποια εταιρεία και όχι από υπαλλήλους του γραφείου του αντιδημάρχου στο δήμο