Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 – Ποια είναι τα 14 καλύτερα εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική (βίντεο, φωτ.)
14/05/2024 23:11
14/05/2024 23:11
Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το «αθηνόραμα» και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Παρουσία θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας.
Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2024 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το «Varoulko Seaside», χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το εστιατόριο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πολλές διακρίσεις.
Στην φετινή λίστα βρέθηκαν 136 εστιατόρια από όλη την χώρα τα οποία διεκδίκησαν την πρωτιά, ωστόσο 85 ήταν αυτά που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με την τιμητική πλακέτα.
Ανάμεσά τους και νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.
Εννέα είναι τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής. Με βαθμολογία 14/20 βραβεύτηκαν τα εστιατόρια «Αλεπού» και «Γλυκάνισος» ενώ μισή μονάδα παραπάνω κέρδισαν τα: "Grada Nuevo", «Ηλιόπετρα», «Μούργα», «Όλυμπος Νάουσα»,«Trizoni Exclusive», «Χαρούπι» ενώ με βαθμολογία 15/20 βραβεύτηκε το εστιατόριο «Salonica Makedonia Palace».
Πέντε είναι τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που αναδείχθηκαν με υψηλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα με 14/20 βραβεύτηκαν: «Η Μαριγούλα στον Πολύγυρο», «Μαρίνα στο Ποσείδι»,«Trizoni στην Κρυοπηγή» ενώ 15/20 απέσπασαν τα: «Bubo» στο «Ekies Resort» στη Βουρβουρού και «Τομάτα στο Σάνι Resort».
Το παρών στην εκδήλωσης έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος βράβευσε ορισμένα εκ των εστιατορίων τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον τομέα της γαστρονομίας επενδύοντας στο στοιχείο της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών».
Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της προβολής των προϊόντων που παράγει η Μακεδονική Γη. «Από του χρόνου βάζουμε ένα ειδικό σήμα σε όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν Μακεδονικά προϊόντα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έκανε λόγο για ένα κορυφαίο γεγονός που σχετίζεται με την γαστρονομία της πόλης υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα η κουζίνα της Θεσσαλονίκης μέσω πρωτοβουλιών που θα σχετίζονται με την τουριστική ταυτότητα της πόλης.
Τα αποτελέσματα του γευστικού «σαφάρι» που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον πολυβραβευμένο ιταλό chef Luca Piscazzi.
Το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα η παρέλαση των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων κατά την έναρξη της τελετής, σε ένα εντυπωσιακό catwalk,και η αποθέωσή τους από τους προσκεκλημένους της βραδιάς.
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ & επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας την σημασία του θεσμού στην εποχή μας.
Οι παρευρισκόμενοι στην αποψινή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δείπνο με την υπογραφή του πολυβραβευμένου ιταλού chef Luca Piscazzi . Συνδυάζοντας τις ελληνικές σπεσιαλιτέ με την ιταλική του ματιά, ο Luca Piscazzi κατάφερε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του "Makedonia Palace".
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024 παρουσίασαν οι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το «αθηνόραμα» και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Παρουσία θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας.
Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2024 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το «Varoulko Seaside», χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το εστιατόριο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πολλές διακρίσεις.
Στην φετινή λίστα βρέθηκαν 136 εστιατόρια από όλη την χώρα τα οποία διεκδίκησαν την πρωτιά, ωστόσο 85 ήταν αυτά που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με την τιμητική πλακέτα.
Ανάμεσά τους και νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.
Εννέα είναι τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής. Με βαθμολογία 14/20 βραβεύτηκαν τα εστιατόρια «Αλεπού» και «Γλυκάνισος» ενώ μισή μονάδα παραπάνω κέρδισαν τα: "Grada Nuevo", «Ηλιόπετρα», «Μούργα», «Όλυμπος Νάουσα»,«Trizoni Exclusive», «Χαρούπι» ενώ με βαθμολογία 15/20 βραβεύτηκε το εστιατόριο «Salonica Makedonia Palace».
Πέντε είναι τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που αναδείχθηκαν με υψηλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα με 14/20 βραβεύτηκαν: «Η Μαριγούλα στον Πολύγυρο», «Μαρίνα στο Ποσείδι»,«Trizoni στην Κρυοπηγή» ενώ 15/20 απέσπασαν τα: «Bubo» στο «Ekies Resort» στη Βουρβουρού και «Τομάτα στο Σάνι Resort».
Το παρών στην εκδήλωσης έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος βράβευσε ορισμένα εκ των εστιατορίων τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον τομέα της γαστρονομίας επενδύοντας στο στοιχείο της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών».
Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της προβολής των προϊόντων που παράγει η Μακεδονική Γη. «Από του χρόνου βάζουμε ένα ειδικό σήμα σε όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν Μακεδονικά προϊόντα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έκανε λόγο για ένα κορυφαίο γεγονός που σχετίζεται με την γαστρονομία της πόλης υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα η κουζίνα της Θεσσαλονίκης μέσω πρωτοβουλιών που θα σχετίζονται με την τουριστική ταυτότητα της πόλης.
Τα αποτελέσματα του γευστικού «σαφάρι» που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον πολυβραβευμένο ιταλό chef Luca Piscazzi.
Το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα η παρέλαση των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων κατά την έναρξη της τελετής, σε ένα εντυπωσιακό catwalk,και η αποθέωσή τους από τους προσκεκλημένους της βραδιάς.
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ & επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας την σημασία του θεσμού στην εποχή μας.
Οι παρευρισκόμενοι στην αποψινή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δείπνο με την υπογραφή του πολυβραβευμένου ιταλού chef Luca Piscazzi . Συνδυάζοντας τις ελληνικές σπεσιαλιτέ με την ιταλική του ματιά, ο Luca Piscazzi κατάφερε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του "Makedonia Palace".
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024 παρουσίασαν οι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
ΣΧΟΛΙΑ