ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη στη συζήτηση για την ίδρυση ογκολογικού νοσοκομείου παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη»

Από επιφυλακτική έως αρνητική η αντιπολίτευση στην ίδρυση του ιδιωτικού νοσοκομείου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο

 07/03/2023 22:52

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη στη συζήτηση για την ίδρυση ογκολογικού νοσοκομείου παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη»
Φωτογραφία αρχείου

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και αναφορές από τους εισηγητές και αγορητές των κομμάτων για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, άρχισε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία 'Ογκολογικό Κέντρο Παίδων 'Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ', εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να τηρηθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας που σημειώθηκε στα Τέμπη.

H υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες που πενθούν. Σημείωσε πως στο υπουργείο Υγείας «είμαστε όλοι δίπλα στους τραυματίες και τους ευχόμαστε γρήγορά περαστικά». Παράλληλα ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ «που ασχέτως εάν είχαν ή όχι υπηρεσία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή»

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, συλλυπήθηκε τις οικογένειες των αδικοχαμένων νέων και συνανθρώπων μας, οι οποίοι όπως είπε «ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και ζουν αυτές τις μέρες τον πόνο της απώλειας. Εύχομαι από καρδιάς να μην ξαναζήσουμε παρόμοια γεγονότα από εδώ και εμπρός».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην πρόσφατη τραγωδία, είπε πως αυτή «έχει αφήσει βαριά τη σκιά της στην ψυχολογία, στην καθημερινότητα, στη συνείδηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι ανέδειξε ότι είμαστε σε μια εποχή διακινδύνευσης και πολλαπλών απειλών για τη ζωή των ανθρώπων, σε μια εποχή που αυξάνονται οι κίνδυνοι και λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των φυσικών καταστροφών, αλλά και λόγω προφανώς εγγενών ανεπαρκειών στη λειτουργία του κράτους». Αυτές τις ημέρες, τόνισε «με πολύ σαφή και καθολικά αποδεκτό τρόπο, έχει αναδειχθεί το αίτημα της ασφάλειας, ως κοινωνικό αγαθό. Της ασφάλειας, η οποία αφορά όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής ζωής: την εργασία, το εισόδημα, τη μετακίνηση προφανώς, τις υποδομές, την κατοικία, ακόμα και την ασφάλεια δικαίου και φυσικά, την υγειονομική ασφάλεια, που απαιτούν την ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης, κατάλληλη στελέχωση σε έμψυχο δυναμικό και με τους απαραίτητους πόρους». Αυτά, είπε ο κ. Ξανθός «είναι ένα πρόταγμα, βεβαίως, που είναι κόντρα σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, του λιγότερου κράτους» και «θα πρέπει να υπάρξει ένας αναστοχασμός μετά από αυτή την τραγωδία και βεβαίως, ένας χώρος ειδικής ευαισθησίας, όπου πρέπει να υπάρχουν υψηλά στάνταρς ασφάλειας και ποιότητας, είναι ο τομέας του Ε.Σ.Υ. και γενικά ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υποχωρήσεις και σε κρίσιμες προδιαγραφές». Προειδοποίησε, «με κάθε προσοχή και με κάθε ειλικρίνεια» όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «στο κομμάτι της παράτασης των συμβάσεων covid, αυτή την περίοδο τα στάνταρτ ασφαλείας στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, έχουν υποχωρήσει δραματικά και επικίνδυνα, και αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι αφορά τη στελέχωση κρίσιμων νοσοκομειακών μονάδων, κλείσιμο κλινικών, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διακομιδές, όλη την ετοιμότητα του Συστήματος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου και κατά την άποψή μου, το κακό παραμονεύει. Για να μην ψάχνουμε πάλι ανθρώπινα λάθη σε αυτόν ο οποίος είναι ο τελικός αντικειμενικός φυσικός υπεύθυνος, δηλαδή, το γιατρό ή το νοσηλευτή, ο οποίος θα διαχειριστεί ένα περιστατικό, πρέπει να δούμε την ανάγκη συστημικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα θωρακίσουν τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. και θα εγγυηθούν αυτές τις υπηρεσίες».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί βίαια το νήμα της ζωής τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων και φερέλπιδων για την κοινωνία μας. Πρόκειται είπε, για μια «μεγάλη και άδικη απώλεια, όχι μόνο για τις οικογένειες των αδικοχαμένων, αλλά και για όλη τη χώρα μας». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «ζήτησε μια καθυστερημένη και καθαρά επικοινωνιακή συγγνώμη, μετά από την κατακραυγή του κόσμου, αφού πρώτα προσπάθησε να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος ενός μόνο ανθρώπου. Σύστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία αρχικά συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., ενώ πάντα με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, έστειλε και μία ανεπίτρεπτη επιστολή υπόδειξης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης». Σχολιάζοντας το θέμα του γιατρού που έδωσε αναρρωτική στον προϊστάμενο σταθμάρχη μετά το συμβάν, μετά την τραγωδία είπε πως «βεβαίως, αυτό να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε και προπαντός να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες, ότι η τραγωδία δεν οφείλεται στην άδεια που έδωσε ο γιατρός. Οφείλεται στην ανεπάρκεια, στην αδράνεια της κυβέρνησης, που δεν αντιμετώπισε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας της διακίνησης των σιδηροδρόμων, όπως έπρεπε να κάνει τον προηγούμενο καιρό». Ζήτησε «άμεσα να αναζητηθούν τα αίτια και οι ευθύνες του δυστυχήματος, γιατί δεν εισακούστηκαν οι εργαζόμενοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στα τρένα ήταν καλύτερη το 2010 από το 2023. Να κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όλοι εκείνοι που ευθύνονται για την απουσία ασφάλειας, στο θεωρητικό ασφαλέστερο μέσον που είναι το τρένο. Που ευθύνονται για την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης του 2014, που πλήρωσε αδρά ο ελληνικός λαός, και θα εξασφάλιζε μέσα σε δύο χρόνια τις απαραίτητες υποδομές και συνθήκες ασφάλειας, περιορίζοντας το ανθρώπινο λάθος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που δεν είναι ούτε ατύχημα, ούτε δυστύχημα αλλά ήταν ένα προδιαγραμμένο έγκλημα με τεράστιες ευθύνες από όλες τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές επιλογές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων». Αυτές, είπε, «είναι οι συνέπειες των πολιτικών, τις οποίες καλείται να πληρώσει ο λαός μας, αυτή την φορά μετρώντας νεκρούς». Ο κ. Λαμπρούλης, χαιρέτισε όσους συνέβαλαν στην διαχείριση αυτής της τραγωδίας όπως οι γιατροί, οι πυροσβέστες αλλά και τους πολίτες της Λάρισας που έσπευσαν να δώσουν αίμα και συμμετείχαν στις τεράστιες σε όγκο κινητοποιήσεις που έγιναν στην πόλη και σε όλη την Ελλάδα «διεκδικώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα». Ζήτησε από τους νέους και τους πολίτες «η θλίψη και η οργή να γίνει οργάνωση και αγώνας, σύγκρουση με την πολιτική και το κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό για τα κέρδη των ομίλων».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, δήλωσε «συγκλονισμένη από το φρικτό ατύχημα των Τεμπών» και ευχήθηκε «ο Θεός να αναπαύσει στον Παράδεισο τις ψυχές αυτών των αγγέλων, να απαλύνει όσο είναι εφικτό τις φοβερές πληγές των γονέων και οικείων τους και να τους δώσει δύναμη για το αύριο».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη, μίλησε για «δολοφονικές ευθύνες της κυβέρνησης, για το θάνατο νέων ανθρώπων, φοιτητριών και φοιτητών» ως απόρροια «των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες σας προειδοποιούσαμε από την εποχή των Μνημονίων». Επεσήμανε ότι «υπάρχουν ακόμα 57 αγνοούμενοι για τους οποίους δεν έχουμε καμία ενημέρωση».



Επί της αρχής του νομοσχεδίου

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι καλύτερες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους. Περισσότερες μεταμοσχεύσεις», τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι με το νέο σχήμα του Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, απάντησε με το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Ρωτήστε τους ασθενείς του εάν είναι ευχαριστημένοι από την περίθαλψη που λαμβάνουν και εάν χρειάζεται να πληρώσουν ή όχι, Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βγάζει χρήματα κάποιος ολιγάρχης ή λειτουργεί ευνομούμενα και έχει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να έχει καλύτερες δομές;». Επισήμανε ότι είναι άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλο το κρατικό σύστημα υγείας. Οι υπηρεσίες σ' ένα εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να παρέχονται από όλους». Τόνισε πως «η συνεργασία σε μέσα και υπηρεσίες είναι κεφαλαιώδες σε κάθε σύστημα υγείας», «ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ένα δύσκολο γεωγραφικό προφίλ». Ο στόχος μας, υπογράμμισε «θα πρέπει να είναι η προσφορά των καλύτερων υπηρεσιών Υγείας εκεί που τις χρειάζεται και όποτε τις χρειάζεται».

Ειδικά για την μορφή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ανέφερε πως θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες μέσα από την ευελιξία που θα έχει. Είναι αυτονόητο πως κανένας δεν θα πληρώνει από τους ασθενείς. Διευκρίνισε ότι το νέο Κέντρο θα πληρώνει τους ίδιους φόρους που πληρώνει η κάθε μονάδα Υγείας, «δεν αλλάζει τίποτα, δεν υπάρχει ίχνος κέρδους ή ολογαρχίας, υπάρχουν μόνο καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες». Σαφώς, είπε η υφυπουργός, «εάν η νέα αυτή δομή, χρειαστεί μια ειδικότητα ή υπηρεσία που δεν θα την έχει, όπως γίνεται και σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία, θα μπορεί να καλυφθεί από τις μονάδες των παιδιατρικών νοσοκομείων που απέχουν 50 με 100 μέτρα».

Για τις μεταμοσχεύσεις, η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων που θα είναι έτοιμο σαν νοσοκομείο, και αυτό «ναι, είναι μια συλλογική διακομματική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση. Και έτσι θα πρέπει να είναι διακομματική η κάθε προσπάθεια για το ΕΣΥ, με βλέμμα στο μέλλον και στις καλές υπηρεσίες Υγείας». Η υφυπουργός αναγνώρισε ότι το ποσοστό μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας είναι μικρό, αλλά από το 4% που ήταν το 2018 και το 2019 έχουμε ανέλθει το 2022 στο 6%» και εκτίμησε ότι θα φτάσουμε στοΝ μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόσληψη με το σύστημα του Προσωπικού Ιατρού αλλά και με μέτρα όπως αυτά που αφορούν τον σχεδιασμό των ιατρικών ειδικοτήτων και του προσωπικού που έχουμε ανάγκη στην χώρα μας.

Για την στήριξη του ΕΣΥ, η υφυπουργός, ανέφερε ότι ήδη προκηρύχθηκαν οι θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Τις επόμενες ώρες θα υπογράψει και την προκήρυξη για τις 860 θέσεις μόνιμων ιατρών και η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε επιφύλαξη επί της Αρχής του νομοσχεδίου, καθώς είναι όπως είπε «κάθετη η αντίθεσή μας στη μετατροπή της ογκολογικής μονάδας στο Παίδων «Αγία Σοφία» σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Έχουμε αντίρρηση στο συνολικό πλαίσιο των ρυθμίσεων που αφορούν τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση Covid αυτήν την περίοδο». Αντιθέτως «θετική, επί της αρχής, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις, είναι η θέση μας στο κομμάτι που αφορά το σχέδιο των μεταμοσχεύσεων». Με τις ρυθμίσεις covid που εισάγονται στο σχέδιο νόμου, είπε ο κ. Ξανθός «παρατείνεται ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε προβληματικό, αναποτελεσματικό και δεν μπόρεσε, ούτε να εμποδίσει την υγειονομική τραγωδία που έζησε η χώρα, ούτε να αποτρέψει, την αποδιοργάνωση και τη λειτουργική κατάρρευση του Συστήματος Υγείας και γι' αυτό προφανώς είμαστε αντίθετοι». Για το «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων», είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συστηματικό τρόπο αυτό που έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο, σε αντίστοιχες δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχουμε μια Ογκολογική Μονάδα η οποία έχει οργανική σχέση με το ΕΣΥ, ανήκει στο ΕΣΥ, υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών, υψηλής διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης και κύρους και η κυβέρνηση την κάνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό, είπε «δεν έχει πραγματικά καμία λογική. Είναι προφανές ότι εντάσσεται στην ίδια στρατηγική της εργαλειοποίησης δωρεών και της σταδιακής μετάλλαξης του νομικού καθεστώτος που υπάρχουν σε δομές και κλινικές και τμήματα υψηλής ποιότητας στο σύστημα Υγείας». Τόνισε πως «η μετατροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ για τη συγκεκριμένη μονάδα, δεν είναι ούτε αθώα, ούτε πολιτικά ουδέτερη. Η κυβέρνηση έχει μια δυσανεξία και απέχθεια προς το «Δ» και μια λατρεία προς το «Ι» και αυτή η αλλαγή δεν είναι χωρίς περιεχόμενο. Στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος για να έχουμε την απαραίτητη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις για την στάση του κόμματός του. Δήλωσε πως «η κυβέρνηση μας εντυπωσιάζει αρνητικά με την διαβούλευση μιας μόνο εβδομάδας του νομοσχεδίου με τους φορείς». Στην πραγματικότητα, είπε, «έχουμε δύο νομοσχέδια σε συσκευασία ενός, δημιουργώντας ένα νομοθετικό αχταρμά». Βάζετε και εδώ προσχηματικά το θέμα της λήψης έκτακτων μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας, ενώ έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Σχετικά με την μορφή του ΝΠΙΔ του «Ογκολογικού Κέντρο Παίδων 'Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ'» σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, έχουμε την απόσχιση και την αυτονόμηση τμημάτων δημοσίων νοσοκομείων σε ένα νέο κέντρο. Γι' αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις απ' όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών φορέων, τα εθελοντικά σωματεία, τους επιστημονικούς φορείς». Αναρωτήθηκε «ποιος θα ωφεληθεί από την ίδρυση αυτού του νομικού πλαισίου ιδιωτικού δικαίου, καθώς δεν προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου ότι θα ωφεληθούν οι μικροί ασθενείς. Θα υπάρξει μετεγκατάσταση των αποσπώμενων κλινικών στο χώρο του κέντρου, ή μιλάμε για διοικητική μόνο μεταφορά; Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η λειτουργική σύνδεση του κέντρου με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Να εξασφαλιστεί, ότι θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, απέρριψε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το ογκολογικό κέντρο, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η νομική του μορφή ως ΝΠΙΔ είπε, «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά συνέχεια αντίστοιχων άλλων πολιτικών στην Υγεία, που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΝΔ» και διαμορφώνει «τις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες». Θα λειτουργεί με επιχειρηματικά και εμπορευματικά κριτήρια «που για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει να περιορίζει, αφενός τις δαπάνες λειτουργίας στην βάση κόστους - οφέλους και αφετέρου να αυξάνει τα έσοδά του από παντός είδους πώληση των υπηρεσιών του». Προωθεί την ανάπτυξη των εργαστηρίων σε τομείς που υπόσχονται έσοδα και υποβάθμιση όσων δεν αξιολογούνται ως παραγωγικά. Το μόνο που εγγυάται η νέα μορφή, είπε ο κ. Λαμπρούλης «είναι η ευελιξία στην εργασία, στους κανόνες της επιχειρηματικότητας της δημόσιας Υγείας» με τις συνέπειες «που ήδη έχουμε δει σε τι έχει καταλήξει». Χαρακτήρισε «χοντρό ψέμα» ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώνουν αυτές τις δαπάνες μέσω την εισφορών τους στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο δεν συμμετέχει το Κράτος». Παρατήρησε ότι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα καλούνται να το πληρώσουν οι γονείς των μικρών ασθενών. Κατοχυρώνει την ιδιοκτησία από τις «πατέντες» στην έρευνα προς όφελος του νέου Κέντρου και της φαρμακοβιομηχανίας, παρ' όλο που θα έχουν παραχθεί από το δημόσιο χώρο και το δημόσιο χρήμα. Ψευδεπίγραφο, επίσης, χαρακτήρισε τον δημόσιο έλεγχο του Κέντρου μέσω του πλειοψηφίας του διοικητικού του συμβουλίου, καθώς ο στόχος του θα είναι τα ιδιωτικά κριτήρια.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την στάση του κόμματός της επί της αρχής του νομοσχεδίου. Τήρησε αμφιβολίες σε τι θα βοηθήσει αυτή η μορφή της νέας δομής ως ΝΠΙΔ για να παρέχονται υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για ένα νοσοκομείο Παίδων. Τόνισε ότι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «λειτουργούν κατά βάση για την προαγωγή ιδιωτικών συμφερόντων και αν δεν καθοριστεί στο καταστατικό του με σαφήνεια το οικονομικό ζήτημα, είναι εκτεθειμένο να γίνει έρμαιο του κάθε κερδοσκόπου ιδιώτη με θύματα μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους». Ως Ελληνική Λύση, είπε, «διαφωνούμε κάθετα, με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ». Παρατήρησε πως «το νέο κέντρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας, που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων». Επίσης, «η σύνθεση του Δ.Σ. του νέου Κέντρου εγείρει ανησυχίες. Η δυνατότητά του να διαλύει, να καταργεί ή να συγχωνεύει τμήματα, καθιστά βέβαιη την κατάργηση των αποτελεσματικών υπαρχόντων τμημάτων, την επόμενη κιόλας μέρα της μεταφοράς του. Δεν διασφαλίζεται με σαφή κριτήρια η λειτουργική διασύνδεση μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο». Ο σκοπός της κυβέρνησης, υποστήριξε, είναι «η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιάφορα με το αν τα προς ψήφιση νομοσχέδια, μηδέν του παρόντος εξαιρουμένου, οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και αντίστοιχα, στην ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας εις βάρος των παιδιών που υποφέρουν από τη νόσο του καρκίνου και των οικογενειών τους, τα οποία πλέον δεν υποβάλλονται σε ιδιωτική νοσηλεία και ιδιωτικά έξοδα. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας, με αδιαφανείς διαδικασίες, δαπάνες και αμφίβολα αποτελέσματα».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «την στιγμή που ως χώρα βρίσκεται σ' ένα πένθος και η κοινωνία βοά από το θάνατο νέων ανθρώπων, φοιτητριών και φοιτητών, φέρνει ένα νομοσχέδιο που κάνει ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις». Εκτίμησε ότι «τα όσα καταστροφικά ψηφίζονται σήμερα θα τα δούμε στο μέλλον». Πρόκειται είπε «για μια ακόμη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την "Μητσοτάκης ΑΕ", που επιτρέπει τη σύσταση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «Μαριάννας Β. Βαρδογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» όπου εκεί θα μεταφερθούν τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά, αντί να καλύψει τις ελλείψεις που υπάρχουν με μόνιμες προσλήψεις και σε υποδομές, κάνει με το αζημίωτο μια εξωτερική ανάθεση…». Χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις ρυθμίσεις αυτές, λέγοντας ότι «το να μεταφέρονται τμήματα από το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» που είναι δημόσια, σε ένα πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι πρωτόγνωρο». Η βουλευτής τόνισε, πως αυτό «συμβαίνει γιατί η ολογαρχία έχει βάλει για τα καλά στο μάτι και το θέμα της Υγείας». Στόχος σας είναι «η απαξίωση των νοσοκομείων, για να έρχονται μετά οι ολιγάρχες όπως ο Λάτσης, ο Βαρδινογιάννης…» Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «'πλυντήριο' για την κυρία Βραδινογιάννη, που προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στην ελληνική Ιστορία» και κατέληξε: «Εμείς είμαστε σαφείς σε αυτό που ζητάμε και είναι πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Η επιτροπή αποφάσισε αύριο το πρωί να διεξαχθεί η συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων και το μεσημέρι η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Η β' ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και αναφορές από τους εισηγητές και αγορητές των κομμάτων για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, άρχισε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία 'Ογκολογικό Κέντρο Παίδων 'Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ', εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να τηρηθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας που σημειώθηκε στα Τέμπη.

H υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες που πενθούν. Σημείωσε πως στο υπουργείο Υγείας «είμαστε όλοι δίπλα στους τραυματίες και τους ευχόμαστε γρήγορά περαστικά». Παράλληλα ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ «που ασχέτως εάν είχαν ή όχι υπηρεσία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή»

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, συλλυπήθηκε τις οικογένειες των αδικοχαμένων νέων και συνανθρώπων μας, οι οποίοι όπως είπε «ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και ζουν αυτές τις μέρες τον πόνο της απώλειας. Εύχομαι από καρδιάς να μην ξαναζήσουμε παρόμοια γεγονότα από εδώ και εμπρός».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην πρόσφατη τραγωδία, είπε πως αυτή «έχει αφήσει βαριά τη σκιά της στην ψυχολογία, στην καθημερινότητα, στη συνείδηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι ανέδειξε ότι είμαστε σε μια εποχή διακινδύνευσης και πολλαπλών απειλών για τη ζωή των ανθρώπων, σε μια εποχή που αυξάνονται οι κίνδυνοι και λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των φυσικών καταστροφών, αλλά και λόγω προφανώς εγγενών ανεπαρκειών στη λειτουργία του κράτους». Αυτές τις ημέρες, τόνισε «με πολύ σαφή και καθολικά αποδεκτό τρόπο, έχει αναδειχθεί το αίτημα της ασφάλειας, ως κοινωνικό αγαθό. Της ασφάλειας, η οποία αφορά όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής ζωής: την εργασία, το εισόδημα, τη μετακίνηση προφανώς, τις υποδομές, την κατοικία, ακόμα και την ασφάλεια δικαίου και φυσικά, την υγειονομική ασφάλεια, που απαιτούν την ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης, κατάλληλη στελέχωση σε έμψυχο δυναμικό και με τους απαραίτητους πόρους». Αυτά, είπε ο κ. Ξανθός «είναι ένα πρόταγμα, βεβαίως, που είναι κόντρα σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, του λιγότερου κράτους» και «θα πρέπει να υπάρξει ένας αναστοχασμός μετά από αυτή την τραγωδία και βεβαίως, ένας χώρος ειδικής ευαισθησίας, όπου πρέπει να υπάρχουν υψηλά στάνταρς ασφάλειας και ποιότητας, είναι ο τομέας του Ε.Σ.Υ. και γενικά ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υποχωρήσεις και σε κρίσιμες προδιαγραφές». Προειδοποίησε, «με κάθε προσοχή και με κάθε ειλικρίνεια» όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «στο κομμάτι της παράτασης των συμβάσεων covid, αυτή την περίοδο τα στάνταρτ ασφαλείας στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, έχουν υποχωρήσει δραματικά και επικίνδυνα, και αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι αφορά τη στελέχωση κρίσιμων νοσοκομειακών μονάδων, κλείσιμο κλινικών, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διακομιδές, όλη την ετοιμότητα του Συστήματος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου και κατά την άποψή μου, το κακό παραμονεύει. Για να μην ψάχνουμε πάλι ανθρώπινα λάθη σε αυτόν ο οποίος είναι ο τελικός αντικειμενικός φυσικός υπεύθυνος, δηλαδή, το γιατρό ή το νοσηλευτή, ο οποίος θα διαχειριστεί ένα περιστατικό, πρέπει να δούμε την ανάγκη συστημικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα θωρακίσουν τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. και θα εγγυηθούν αυτές τις υπηρεσίες».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί βίαια το νήμα της ζωής τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων και φερέλπιδων για την κοινωνία μας. Πρόκειται είπε, για μια «μεγάλη και άδικη απώλεια, όχι μόνο για τις οικογένειες των αδικοχαμένων, αλλά και για όλη τη χώρα μας». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «ζήτησε μια καθυστερημένη και καθαρά επικοινωνιακή συγγνώμη, μετά από την κατακραυγή του κόσμου, αφού πρώτα προσπάθησε να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος ενός μόνο ανθρώπου. Σύστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία αρχικά συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., ενώ πάντα με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, έστειλε και μία ανεπίτρεπτη επιστολή υπόδειξης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης». Σχολιάζοντας το θέμα του γιατρού που έδωσε αναρρωτική στον προϊστάμενο σταθμάρχη μετά το συμβάν, μετά την τραγωδία είπε πως «βεβαίως, αυτό να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε και προπαντός να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες, ότι η τραγωδία δεν οφείλεται στην άδεια που έδωσε ο γιατρός. Οφείλεται στην ανεπάρκεια, στην αδράνεια της κυβέρνησης, που δεν αντιμετώπισε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας της διακίνησης των σιδηροδρόμων, όπως έπρεπε να κάνει τον προηγούμενο καιρό». Ζήτησε «άμεσα να αναζητηθούν τα αίτια και οι ευθύνες του δυστυχήματος, γιατί δεν εισακούστηκαν οι εργαζόμενοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στα τρένα ήταν καλύτερη το 2010 από το 2023. Να κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όλοι εκείνοι που ευθύνονται για την απουσία ασφάλειας, στο θεωρητικό ασφαλέστερο μέσον που είναι το τρένο. Που ευθύνονται για την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης του 2014, που πλήρωσε αδρά ο ελληνικός λαός, και θα εξασφάλιζε μέσα σε δύο χρόνια τις απαραίτητες υποδομές και συνθήκες ασφάλειας, περιορίζοντας το ανθρώπινο λάθος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που δεν είναι ούτε ατύχημα, ούτε δυστύχημα αλλά ήταν ένα προδιαγραμμένο έγκλημα με τεράστιες ευθύνες από όλες τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές επιλογές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων». Αυτές, είπε, «είναι οι συνέπειες των πολιτικών, τις οποίες καλείται να πληρώσει ο λαός μας, αυτή την φορά μετρώντας νεκρούς». Ο κ. Λαμπρούλης, χαιρέτισε όσους συνέβαλαν στην διαχείριση αυτής της τραγωδίας όπως οι γιατροί, οι πυροσβέστες αλλά και τους πολίτες της Λάρισας που έσπευσαν να δώσουν αίμα και συμμετείχαν στις τεράστιες σε όγκο κινητοποιήσεις που έγιναν στην πόλη και σε όλη την Ελλάδα «διεκδικώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα». Ζήτησε από τους νέους και τους πολίτες «η θλίψη και η οργή να γίνει οργάνωση και αγώνας, σύγκρουση με την πολιτική και το κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό για τα κέρδη των ομίλων».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, δήλωσε «συγκλονισμένη από το φρικτό ατύχημα των Τεμπών» και ευχήθηκε «ο Θεός να αναπαύσει στον Παράδεισο τις ψυχές αυτών των αγγέλων, να απαλύνει όσο είναι εφικτό τις φοβερές πληγές των γονέων και οικείων τους και να τους δώσει δύναμη για το αύριο».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη, μίλησε για «δολοφονικές ευθύνες της κυβέρνησης, για το θάνατο νέων ανθρώπων, φοιτητριών και φοιτητών» ως απόρροια «των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες σας προειδοποιούσαμε από την εποχή των Μνημονίων». Επεσήμανε ότι «υπάρχουν ακόμα 57 αγνοούμενοι για τους οποίους δεν έχουμε καμία ενημέρωση».



Επί της αρχής του νομοσχεδίου

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι καλύτερες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους. Περισσότερες μεταμοσχεύσεις», τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι με το νέο σχήμα του Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, απάντησε με το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Ρωτήστε τους ασθενείς του εάν είναι ευχαριστημένοι από την περίθαλψη που λαμβάνουν και εάν χρειάζεται να πληρώσουν ή όχι, Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βγάζει χρήματα κάποιος ολιγάρχης ή λειτουργεί ευνομούμενα και έχει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να έχει καλύτερες δομές;». Επισήμανε ότι είναι άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλο το κρατικό σύστημα υγείας. Οι υπηρεσίες σ' ένα εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να παρέχονται από όλους». Τόνισε πως «η συνεργασία σε μέσα και υπηρεσίες είναι κεφαλαιώδες σε κάθε σύστημα υγείας», «ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ένα δύσκολο γεωγραφικό προφίλ». Ο στόχος μας, υπογράμμισε «θα πρέπει να είναι η προσφορά των καλύτερων υπηρεσιών Υγείας εκεί που τις χρειάζεται και όποτε τις χρειάζεται».

Ειδικά για την μορφή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ανέφερε πως θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες μέσα από την ευελιξία που θα έχει. Είναι αυτονόητο πως κανένας δεν θα πληρώνει από τους ασθενείς. Διευκρίνισε ότι το νέο Κέντρο θα πληρώνει τους ίδιους φόρους που πληρώνει η κάθε μονάδα Υγείας, «δεν αλλάζει τίποτα, δεν υπάρχει ίχνος κέρδους ή ολογαρχίας, υπάρχουν μόνο καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες». Σαφώς, είπε η υφυπουργός, «εάν η νέα αυτή δομή, χρειαστεί μια ειδικότητα ή υπηρεσία που δεν θα την έχει, όπως γίνεται και σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία, θα μπορεί να καλυφθεί από τις μονάδες των παιδιατρικών νοσοκομείων που απέχουν 50 με 100 μέτρα».

Για τις μεταμοσχεύσεις, η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων που θα είναι έτοιμο σαν νοσοκομείο, και αυτό «ναι, είναι μια συλλογική διακομματική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση. Και έτσι θα πρέπει να είναι διακομματική η κάθε προσπάθεια για το ΕΣΥ, με βλέμμα στο μέλλον και στις καλές υπηρεσίες Υγείας». Η υφυπουργός αναγνώρισε ότι το ποσοστό μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας είναι μικρό, αλλά από το 4% που ήταν το 2018 και το 2019 έχουμε ανέλθει το 2022 στο 6%» και εκτίμησε ότι θα φτάσουμε στοΝ μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόσληψη με το σύστημα του Προσωπικού Ιατρού αλλά και με μέτρα όπως αυτά που αφορούν τον σχεδιασμό των ιατρικών ειδικοτήτων και του προσωπικού που έχουμε ανάγκη στην χώρα μας.

Για την στήριξη του ΕΣΥ, η υφυπουργός, ανέφερε ότι ήδη προκηρύχθηκαν οι θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Τις επόμενες ώρες θα υπογράψει και την προκήρυξη για τις 860 θέσεις μόνιμων ιατρών και η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε επιφύλαξη επί της Αρχής του νομοσχεδίου, καθώς είναι όπως είπε «κάθετη η αντίθεσή μας στη μετατροπή της ογκολογικής μονάδας στο Παίδων «Αγία Σοφία» σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Έχουμε αντίρρηση στο συνολικό πλαίσιο των ρυθμίσεων που αφορούν τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση Covid αυτήν την περίοδο». Αντιθέτως «θετική, επί της αρχής, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις, είναι η θέση μας στο κομμάτι που αφορά το σχέδιο των μεταμοσχεύσεων». Με τις ρυθμίσεις covid που εισάγονται στο σχέδιο νόμου, είπε ο κ. Ξανθός «παρατείνεται ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε προβληματικό, αναποτελεσματικό και δεν μπόρεσε, ούτε να εμποδίσει την υγειονομική τραγωδία που έζησε η χώρα, ούτε να αποτρέψει, την αποδιοργάνωση και τη λειτουργική κατάρρευση του Συστήματος Υγείας και γι' αυτό προφανώς είμαστε αντίθετοι». Για το «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων», είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συστηματικό τρόπο αυτό που έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο, σε αντίστοιχες δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχουμε μια Ογκολογική Μονάδα η οποία έχει οργανική σχέση με το ΕΣΥ, ανήκει στο ΕΣΥ, υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών, υψηλής διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης και κύρους και η κυβέρνηση την κάνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό, είπε «δεν έχει πραγματικά καμία λογική. Είναι προφανές ότι εντάσσεται στην ίδια στρατηγική της εργαλειοποίησης δωρεών και της σταδιακής μετάλλαξης του νομικού καθεστώτος που υπάρχουν σε δομές και κλινικές και τμήματα υψηλής ποιότητας στο σύστημα Υγείας». Τόνισε πως «η μετατροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ για τη συγκεκριμένη μονάδα, δεν είναι ούτε αθώα, ούτε πολιτικά ουδέτερη. Η κυβέρνηση έχει μια δυσανεξία και απέχθεια προς το «Δ» και μια λατρεία προς το «Ι» και αυτή η αλλαγή δεν είναι χωρίς περιεχόμενο. Στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος για να έχουμε την απαραίτητη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις για την στάση του κόμματός του. Δήλωσε πως «η κυβέρνηση μας εντυπωσιάζει αρνητικά με την διαβούλευση μιας μόνο εβδομάδας του νομοσχεδίου με τους φορείς». Στην πραγματικότητα, είπε, «έχουμε δύο νομοσχέδια σε συσκευασία ενός, δημιουργώντας ένα νομοθετικό αχταρμά». Βάζετε και εδώ προσχηματικά το θέμα της λήψης έκτακτων μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας, ενώ έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Σχετικά με την μορφή του ΝΠΙΔ του «Ογκολογικού Κέντρο Παίδων 'Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ'» σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, έχουμε την απόσχιση και την αυτονόμηση τμημάτων δημοσίων νοσοκομείων σε ένα νέο κέντρο. Γι' αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις απ' όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών φορέων, τα εθελοντικά σωματεία, τους επιστημονικούς φορείς». Αναρωτήθηκε «ποιος θα ωφεληθεί από την ίδρυση αυτού του νομικού πλαισίου ιδιωτικού δικαίου, καθώς δεν προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου ότι θα ωφεληθούν οι μικροί ασθενείς. Θα υπάρξει μετεγκατάσταση των αποσπώμενων κλινικών στο χώρο του κέντρου, ή μιλάμε για διοικητική μόνο μεταφορά; Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η λειτουργική σύνδεση του κέντρου με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Να εξασφαλιστεί, ότι θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, απέρριψε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το ογκολογικό κέντρο, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η νομική του μορφή ως ΝΠΙΔ είπε, «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά συνέχεια αντίστοιχων άλλων πολιτικών στην Υγεία, που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΝΔ» και διαμορφώνει «τις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες». Θα λειτουργεί με επιχειρηματικά και εμπορευματικά κριτήρια «που για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει να περιορίζει, αφενός τις δαπάνες λειτουργίας στην βάση κόστους - οφέλους και αφετέρου να αυξάνει τα έσοδά του από παντός είδους πώληση των υπηρεσιών του». Προωθεί την ανάπτυξη των εργαστηρίων σε τομείς που υπόσχονται έσοδα και υποβάθμιση όσων δεν αξιολογούνται ως παραγωγικά. Το μόνο που εγγυάται η νέα μορφή, είπε ο κ. Λαμπρούλης «είναι η ευελιξία στην εργασία, στους κανόνες της επιχειρηματικότητας της δημόσιας Υγείας» με τις συνέπειες «που ήδη έχουμε δει σε τι έχει καταλήξει». Χαρακτήρισε «χοντρό ψέμα» ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώνουν αυτές τις δαπάνες μέσω την εισφορών τους στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο δεν συμμετέχει το Κράτος». Παρατήρησε ότι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα καλούνται να το πληρώσουν οι γονείς των μικρών ασθενών. Κατοχυρώνει την ιδιοκτησία από τις «πατέντες» στην έρευνα προς όφελος του νέου Κέντρου και της φαρμακοβιομηχανίας, παρ' όλο που θα έχουν παραχθεί από το δημόσιο χώρο και το δημόσιο χρήμα. Ψευδεπίγραφο, επίσης, χαρακτήρισε τον δημόσιο έλεγχο του Κέντρου μέσω του πλειοψηφίας του διοικητικού του συμβουλίου, καθώς ο στόχος του θα είναι τα ιδιωτικά κριτήρια.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την στάση του κόμματός της επί της αρχής του νομοσχεδίου. Τήρησε αμφιβολίες σε τι θα βοηθήσει αυτή η μορφή της νέας δομής ως ΝΠΙΔ για να παρέχονται υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για ένα νοσοκομείο Παίδων. Τόνισε ότι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «λειτουργούν κατά βάση για την προαγωγή ιδιωτικών συμφερόντων και αν δεν καθοριστεί στο καταστατικό του με σαφήνεια το οικονομικό ζήτημα, είναι εκτεθειμένο να γίνει έρμαιο του κάθε κερδοσκόπου ιδιώτη με θύματα μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους». Ως Ελληνική Λύση, είπε, «διαφωνούμε κάθετα, με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ». Παρατήρησε πως «το νέο κέντρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας, που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων». Επίσης, «η σύνθεση του Δ.Σ. του νέου Κέντρου εγείρει ανησυχίες. Η δυνατότητά του να διαλύει, να καταργεί ή να συγχωνεύει τμήματα, καθιστά βέβαιη την κατάργηση των αποτελεσματικών υπαρχόντων τμημάτων, την επόμενη κιόλας μέρα της μεταφοράς του. Δεν διασφαλίζεται με σαφή κριτήρια η λειτουργική διασύνδεση μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο». Ο σκοπός της κυβέρνησης, υποστήριξε, είναι «η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιάφορα με το αν τα προς ψήφιση νομοσχέδια, μηδέν του παρόντος εξαιρουμένου, οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και αντίστοιχα, στην ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας εις βάρος των παιδιών που υποφέρουν από τη νόσο του καρκίνου και των οικογενειών τους, τα οποία πλέον δεν υποβάλλονται σε ιδιωτική νοσηλεία και ιδιωτικά έξοδα. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας, με αδιαφανείς διαδικασίες, δαπάνες και αμφίβολα αποτελέσματα».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «την στιγμή που ως χώρα βρίσκεται σ' ένα πένθος και η κοινωνία βοά από το θάνατο νέων ανθρώπων, φοιτητριών και φοιτητών, φέρνει ένα νομοσχέδιο που κάνει ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις». Εκτίμησε ότι «τα όσα καταστροφικά ψηφίζονται σήμερα θα τα δούμε στο μέλλον». Πρόκειται είπε «για μια ακόμη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την "Μητσοτάκης ΑΕ", που επιτρέπει τη σύσταση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «Μαριάννας Β. Βαρδογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» όπου εκεί θα μεταφερθούν τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά, αντί να καλύψει τις ελλείψεις που υπάρχουν με μόνιμες προσλήψεις και σε υποδομές, κάνει με το αζημίωτο μια εξωτερική ανάθεση…». Χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις ρυθμίσεις αυτές, λέγοντας ότι «το να μεταφέρονται τμήματα από το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» που είναι δημόσια, σε ένα πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι πρωτόγνωρο». Η βουλευτής τόνισε, πως αυτό «συμβαίνει γιατί η ολογαρχία έχει βάλει για τα καλά στο μάτι και το θέμα της Υγείας». Στόχος σας είναι «η απαξίωση των νοσοκομείων, για να έρχονται μετά οι ολιγάρχες όπως ο Λάτσης, ο Βαρδινογιάννης…» Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «'πλυντήριο' για την κυρία Βραδινογιάννη, που προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στην ελληνική Ιστορία» και κατέληξε: «Εμείς είμαστε σαφείς σε αυτό που ζητάμε και είναι πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Η επιτροπή αποφάσισε αύριο το πρωί να διεξαχθεί η συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων και το μεσημέρι η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Η β' ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία