ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Ελλάδα: Αποκριές γεμάτες πολύχρωμα καρναβάλια και παράδοση

Λαϊκά δρώμενα, παρελάσεις καρναβαλιστών, χοροί και γλέντια στήνονται σήμερα και αύριο σε κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας

 17/03/2024 10:00

Β. Ελλάδα: Αποκριές γεμάτες πολύχρωμα καρναβάλια και παράδοση

Φανή Σοβιτσλή

Στον ρυθμό της Αποκριάς ζει από την Τσικνοπέμπτη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν σε μία γιορτή γεμάτη χρώμα, χορό και γλέντι που υπόσχεται να διώξει μακριά κάθε δυσάρεστη σκέψη και διάθεση.

Αρκετές περιοχές, πόλεις και χωριά, γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο την Αποκριά, τιμώντας ήθη και έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου, και έχουν διατηρηθεί μέχρι και στις ημέρες μας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, και αύριο Καθαρά Δευτέρα με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

Από τον Σοχό στον Λαγκαδά, όπου οι Κουδουνοφόροι ετοιμάζονται να… ακουστούν παντού, την όμορφη Νάουσα με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, την Κοζάνη με τους θρυλικούς Φανούς, την Κρύα Βρύση, που ήδη «καρναβαλίζει» έως την «βασίλισσα» της Αποκριάς την Ξάνθη, η «ΜτΚ» δίνει το στίγμα των δημοφιλέστερων καρναβαλιών, που και φέτος υπόσχονται να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα, έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν.

Στο μπουλούκι των χορευτών στο οποίο μπαίνουν υπό προϋποθέσεις μόνον όσοι έχουν την αποδοχή της ομάδας και πάντως μόνο νέοι άνδρες, ενώ την νύφη-μπούλα υποδύεται πάντα κάποιος άνδρας, με την ένδυση να υπακούει σε αυστηρούς πατροπαράδοτους κανόνες.

Οι εκδηλώσεις από τον δήμο Ηρωικής Πόλης της Νάουσας κορυφώνονται σήμερα και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

• 17.00, πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «προσώπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου που ακολουθεί τα μπουλούκια, από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες.

• 21.00, «Ο τελευταίος χορός της ημέρας», η κορύφωση του εθίμου όπου τα μπουλούκια χορεύουν τον τελευταίο χορό πριν αποχωρήσουν. Προσφέρονται κουλούρια και τυρί «μπάτζος» από το πιο παλιό αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης και ένα από τα φημισμένα «κουλουρτζίδικα» της Ελλάδας.

Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και μεταφέρει μία ονειρική ατμόσφαιρα. Τα κουδούνια, που «φέρουν» (οι Κουδουνοφόροι), με τους δυνατούς και διαφορετικούς τους ήχους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό διεκδικώντας την ίδια την ζωή. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια οι αθυρόστομοι Κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας στο ξέφρενο γλέντι τους όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το έθιμο κορυφώνεται σήμερα και αύριο Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα, στον Σοχό αναβιώνουν αυτές τις ημέρες και άλλα τοπικά έθιμα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον παραδοσιακό γάμο, αλλά και τη συγχώρεση των νέων από τους γηραιότερους.

Συγκροτήματα απ’ τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους Λαγυνών-Αυγής και Αγίου Μάρκου Κιλκίς θα χορέψουν «αντάμα» σήμερα από τις 11.00-12.30 το πρωί συνοδεία της διάσημης ορχήστρας «BRONZA BANDA», η οποία θα ντύσει μουσικά και τον «Γάμο της Αράπκας» σε μία παρωδία γάμου, με καλεσμένους όλους τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Σοχού θα ντύσει στο «Σπίτι» που έφτιαξε τη «Νύφη», ενώ «οι συγγενείς του κουμπάρου θα χορεύουν».

Νταούλια και ζουρνάδες, πνευστά και χάλκινα, γλέντι και χορός, τσίπουρο, κρασί και άφθονα κεράσματα θα υπάρχουν παντού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, αύριο Καθαρά Δευτέρα, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «ΜΕΡΙΟΥ».

Ξάνθη: Η βασίλισσα της Αποκριάς

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη. Είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το καρναβάλι της Πάτρας. Αποτελεί ένα από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Επιδεικνύει σειρά εκδηλώσεων με μουσική, χορό θέατρο, εκθέσεις κ.ά.

Οι πλούσιες εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στις 13.30. Οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους, όπου με την ζωντάνια και την ευρηματικότητά τους θα αποζημιώσουν τους χιλιάδες θεατές, που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν στο ξακουστό αυτό γεγονός. Είναι το μήνυμα χαράς, δημιουργίας είναι η μεγάλη γιορτή της νεολαίας που τους καλεί όλους να γιορτάσουν. Η αρχόντισσα της Θράκης έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά της και περιμένει να παρελάσουν μαζί της κάτοικοι και επισκέπτες. Τη μουσική έχουν αναλάβει οι djs Φώτης Ίλτσιος, Χρήστος Κοτσάνης και Δημήτρης Σταυρίδης (Dinosaur).

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου ΑΟ Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων υπό τους ήχους των dj Tori Papadima και Alienis.

Οι Φανοί στην Κοζάνη

Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι ένα πλέγμα εθίμων με πυρήνα της τo Φανό, μία εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του εθίμου και τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα στις 15.00 στην οδό Παύλου Μελά -έως τέρμα Πλατείας Αριστοτέλους- με την παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων. Στις 20.30 θα γίνει το άναμμα όλων των Φανών σε Άη Δημήτρη, Άη Θανάση, Αλώνια, Αριστοτέλη, Γιτιά, Κασμιρτζίδις, Κεραμαριό, Κόζιανη, Κρεβατάκια, Λάκκος τ’ Μάγγαν, Μπουγδανάθκα, Παύλος Μελάς, Πηγαδ’ απ’ του Κεραμαριό, Πλατάνια, Σκ’ρκα.

Στον Πολύγυρο

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Πολυγυρινού Καρναβαλιού, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό του δήμου από τη δεκαετία του 1950!. Σήμερα Κυριακή οι επισκέπτες θα απολαύσουν φαγητό, ποτό και έκθεση με τοπικά προϊόντα στην πλατεία των Έξι Βρύσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Πολυγύρου.

Στις 11.00 θα γίνει επίδειξη παραδοσιακών χορών στην πλατεία των Έξι Βρύσεων από τον Χορευτικό Όμιλο Πολυγύρου, ενώ στις 15.00 θα γίνει η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων στην οδό Πολυτεχνείου).

Στην Κρύα Βρυση, στη Σκύδρα και την Αριδαία

Σε ρυθμούς καρναβαλιού βρίσκεται και η Κρύα Βρύση, όπου σήμερα θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στις 3 το μεσημέρι, ενώ από τις 18.00 όπου θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα υπάρξει ξεφάντωμα στην Κεντρική Πλατεία.

Το καρναβάλι της Σκύδρας έρχεται και φέτος φανταχτερό, πλούσιο και δυναμικό για να προσφέρει χαρά, διέξοδο και ψυχαγωγία στους καρναβαλιστές, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας. Οι εκδηλώσεις του δήμου κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Carnival party θα γίνει σήμερα και στα Λουτρά Πόζαρ, ενώ αύριο Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα κούλουμα σε όλη την Αλμωπία.

Στην Έδεσσα το καρναβάλι ξεχωρίζει

Ξεχωριστό είναι και φέτος το καρναβάλι της Έδεσσας, όπου η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και χιλιάδων καρναβαλιστών άρχισε χθες από το Δημαρχείο και ολοκληρώθηκε με ένα μοναδικό πάρτι στους καταρράκτες. Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση στην Πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, το απόγευμα θα ακολουθήσει παραδοσιακή Εδεσσαϊκή Αποκριά, το έθιμο της Λάμκας και το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα κάτοικοι και επισκέπτες θα απολασύουν «Γκουρμεδολογική» φασολάδα και αμόλα καλούμπα με χαρταετούς στο ανεμοδρόμιο της Αερολέσχης Έδεσσας και στη Λίμνη Βεγορίτιδα.

Αποκριά και Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος εκδηλώσεων έχουν οργανώσει και φέτος δήμοι της Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα.

Με ξυλοπόδαρους, animater, mascot, face painting, κουκλοθέατρο και άλλες εκπλήξεις για τα παιδιά, υποδέχθηκε το τριώδιο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη προσφέροντας ένα πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του. Ραντεβού με τους δημότες, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» δίνει ο δήμος αύριο, Καθαρά Δευτέρα σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2024».

Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στις 11.00 στο Γυμνάσιο του Χορτιάτη, στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Εξοχή, στον προαύλειο χώρο των δημοτικών σχολείων στο Ασβεστοχώρι, στην πλατεία Φιλύρου, στο πάρκο «Γαλανού» στο Πανόραμα και στο Ελαιόρεμα στην Πυλαία.

Με ένα παραδοσιακό, διπλό γλέντι δίπλα στη θάλασσα θα γιορτάσει η Καλαμαριά τα Κούλουμα. Ο δήμος Καλαμαριάς περιμένει μικρούς και μεγάλους, την Καθαρά Δευτέρα στην πλαζ Αρετσούς για να γλεντήσουν όλοι μαζί με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ASMA, αλλά και υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας από τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη Κογκαλίδη. Ο δήμος και η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού, θα τιμήσουν, όμως, και το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού, μοιράζοντας δωρεάν 300 χαρταετούς που θα ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό. Το ραντεβού είναι στην πλαζ Αρετσούς στις 11 το πρωί.

Ο δήμος Θέρμης συνεχίζει και φέτος μία παράδοση πολλών ετών με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και την καθιερωμένη συνάντηση την Καθαρά Δευτέρα στο Φράγμα.

Μικροί και μεγάλοι θα πετάξουν χαρταετό, ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν από τις 11.00 τους καλεσμένους. Στις 12.00 ξεκινά ένα υπέροχο λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους δημοφιλείς μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες - Full band»
Θα ακολουθήσει DJ Party μέχρι το κλείσιμο της ημέρας (18.00), ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος τροποποιημένα βανάκια με Street Food για όσους θέλουν μία διαφορετική γευστική εμπειρία.
Συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Στα Βασιλικά, σήμερα Κυριακή θα αναβιώσει το έθιμο «της καμήλας τα πέταλα», ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα… τελεστεί παραδοσιακός γάμος, παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου. Στον Τρίλοφο οι φορείς της Κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν σήμερα την 1η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Την Καθαρά Δευτέρα γλέντια με σαρακοστιανά θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες σε όλες τις Κοινότητες του δήμου Θέρμης (Σουρωτή, Πλαγιάρι, Άγιος Αντώνιος, Κάτω Σχολάρι και Καρδία).

Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού και γλέντι θα γιορταστούν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Τραυματιούπολη Ευκαρπίας στον δήμο Παύλου Μελά. Τα εδέσματα που θα μοιραστούν είναι φασολάδα, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί. Και στα δύο σημεία θα διανεμηθούν δωρεάν χαρταετοί. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου και οι δημοτικές κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Με σύνθημα «Όλα... χορός να γίνουνε», ο δήμος Λαγκαδά είναι έτοιμος να διοργανώσει το «Λαγκαδιανό Καρναβάλι».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και σήμερα Κυριακή, από τις 16.00 θα γίνει και φαντασμαγορική παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων, αλλά και την βασίλισσα του «Λαγκαδιανού Καρναβαλιού» να πρωταγωνιστεί και να… υπόσχεται ότι θα μείνει αξέχαστη σε όσους θα έχουν την τύχη να τη δούνε από κοντά.

Με ανανεωμένο περιεχόμενο, κέφι και δημιουργική διάθεση το καρναβάλι του δήμου Θερμαϊκού έρχεται φέτος με νέα πνοή φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Πρωταγωνιστής είναι το μοναδικό νυχτερινό καρναβάλι και ένα από τα παλαιότερα σε όλη τη χώρα, το «Επανομίτικο Καρναβάλι», σήμερα στις 19.00, στο Νέο Πάρκο Επανομής. Αποκριάτικα άρματα, γκρουπ καρναβαλιστών, πρωτότυπη, επίκαιρη και «πονηρή» θεματολογία, κοστούμια και περίτεχνες στολές, μουσική, χορός και εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες.

Με φασολάδα, λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα στον δήμο Ωραιοκάστρου.

Στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στις εξής τοποθεσίες:

Ωραιόκαστρο: Αλώνια, Νεοχωρούδα: Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων Εκκλησίας, Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία, Μεσαίο: Πλατεία, Πετρωτό: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Μονόλοφος: Πλατεία, Μελισσοχώρι: Πλατεία, Λητή: Ανεμόμυλοι και Δρυμός: Τσούκες.

Κούλουμα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα θα γιορτάσει τα Κούλουμα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα:

*Στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου - Πλ. Τσιάτρα) από τις 10.00 έως και τις 15.00, συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα: του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Παράδοσης», το χορευτικό νέων καταφυγής Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, το χορευτικό ενηλίκων Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης και ο Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη.

*Στη Δ’ Δημοτική Κοινότητα η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) από τις 11.00 μέχρι τις 15.00. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι Τούμπας με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

*Η Ε’ Δημοτική Κοινότητα μας προσκαλεί στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 «να γίνουμε μια παρέα» για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, με ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

*Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας τα κούλουμα θα εορταστούν στην αυλή του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας από τις 11.00 έως και τις 15.00 με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων των Συλλόγων της Τριανδρίας

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024

Στον ρυθμό της Αποκριάς ζει από την Τσικνοπέμπτη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν σε μία γιορτή γεμάτη χρώμα, χορό και γλέντι που υπόσχεται να διώξει μακριά κάθε δυσάρεστη σκέψη και διάθεση.

Αρκετές περιοχές, πόλεις και χωριά, γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο την Αποκριά, τιμώντας ήθη και έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου, και έχουν διατηρηθεί μέχρι και στις ημέρες μας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, και αύριο Καθαρά Δευτέρα με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

Από τον Σοχό στον Λαγκαδά, όπου οι Κουδουνοφόροι ετοιμάζονται να… ακουστούν παντού, την όμορφη Νάουσα με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, την Κοζάνη με τους θρυλικούς Φανούς, την Κρύα Βρύση, που ήδη «καρναβαλίζει» έως την «βασίλισσα» της Αποκριάς την Ξάνθη, η «ΜτΚ» δίνει το στίγμα των δημοφιλέστερων καρναβαλιών, που και φέτος υπόσχονται να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα, έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν.

Στο μπουλούκι των χορευτών στο οποίο μπαίνουν υπό προϋποθέσεις μόνον όσοι έχουν την αποδοχή της ομάδας και πάντως μόνο νέοι άνδρες, ενώ την νύφη-μπούλα υποδύεται πάντα κάποιος άνδρας, με την ένδυση να υπακούει σε αυστηρούς πατροπαράδοτους κανόνες.

Οι εκδηλώσεις από τον δήμο Ηρωικής Πόλης της Νάουσας κορυφώνονται σήμερα και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

• 17.00, πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «προσώπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου που ακολουθεί τα μπουλούκια, από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες.

• 21.00, «Ο τελευταίος χορός της ημέρας», η κορύφωση του εθίμου όπου τα μπουλούκια χορεύουν τον τελευταίο χορό πριν αποχωρήσουν. Προσφέρονται κουλούρια και τυρί «μπάτζος» από το πιο παλιό αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης και ένα από τα φημισμένα «κουλουρτζίδικα» της Ελλάδας.

Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και μεταφέρει μία ονειρική ατμόσφαιρα. Τα κουδούνια, που «φέρουν» (οι Κουδουνοφόροι), με τους δυνατούς και διαφορετικούς τους ήχους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό διεκδικώντας την ίδια την ζωή. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια οι αθυρόστομοι Κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας στο ξέφρενο γλέντι τους όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το έθιμο κορυφώνεται σήμερα και αύριο Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα, στον Σοχό αναβιώνουν αυτές τις ημέρες και άλλα τοπικά έθιμα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον παραδοσιακό γάμο, αλλά και τη συγχώρεση των νέων από τους γηραιότερους.

Συγκροτήματα απ’ τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους Λαγυνών-Αυγής και Αγίου Μάρκου Κιλκίς θα χορέψουν «αντάμα» σήμερα από τις 11.00-12.30 το πρωί συνοδεία της διάσημης ορχήστρας «BRONZA BANDA», η οποία θα ντύσει μουσικά και τον «Γάμο της Αράπκας» σε μία παρωδία γάμου, με καλεσμένους όλους τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Σοχού θα ντύσει στο «Σπίτι» που έφτιαξε τη «Νύφη», ενώ «οι συγγενείς του κουμπάρου θα χορεύουν».

Νταούλια και ζουρνάδες, πνευστά και χάλκινα, γλέντι και χορός, τσίπουρο, κρασί και άφθονα κεράσματα θα υπάρχουν παντού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, αύριο Καθαρά Δευτέρα, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «ΜΕΡΙΟΥ».

Ξάνθη: Η βασίλισσα της Αποκριάς

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη. Είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το καρναβάλι της Πάτρας. Αποτελεί ένα από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Επιδεικνύει σειρά εκδηλώσεων με μουσική, χορό θέατρο, εκθέσεις κ.ά.

Οι πλούσιες εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στις 13.30. Οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους, όπου με την ζωντάνια και την ευρηματικότητά τους θα αποζημιώσουν τους χιλιάδες θεατές, που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν στο ξακουστό αυτό γεγονός. Είναι το μήνυμα χαράς, δημιουργίας είναι η μεγάλη γιορτή της νεολαίας που τους καλεί όλους να γιορτάσουν. Η αρχόντισσα της Θράκης έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά της και περιμένει να παρελάσουν μαζί της κάτοικοι και επισκέπτες. Τη μουσική έχουν αναλάβει οι djs Φώτης Ίλτσιος, Χρήστος Κοτσάνης και Δημήτρης Σταυρίδης (Dinosaur).

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου ΑΟ Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων υπό τους ήχους των dj Tori Papadima και Alienis.

Οι Φανοί στην Κοζάνη

Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι ένα πλέγμα εθίμων με πυρήνα της τo Φανό, μία εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του εθίμου και τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα στις 15.00 στην οδό Παύλου Μελά -έως τέρμα Πλατείας Αριστοτέλους- με την παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων. Στις 20.30 θα γίνει το άναμμα όλων των Φανών σε Άη Δημήτρη, Άη Θανάση, Αλώνια, Αριστοτέλη, Γιτιά, Κασμιρτζίδις, Κεραμαριό, Κόζιανη, Κρεβατάκια, Λάκκος τ’ Μάγγαν, Μπουγδανάθκα, Παύλος Μελάς, Πηγαδ’ απ’ του Κεραμαριό, Πλατάνια, Σκ’ρκα.

Στον Πολύγυρο

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Πολυγυρινού Καρναβαλιού, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό του δήμου από τη δεκαετία του 1950!. Σήμερα Κυριακή οι επισκέπτες θα απολαύσουν φαγητό, ποτό και έκθεση με τοπικά προϊόντα στην πλατεία των Έξι Βρύσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Πολυγύρου.

Στις 11.00 θα γίνει επίδειξη παραδοσιακών χορών στην πλατεία των Έξι Βρύσεων από τον Χορευτικό Όμιλο Πολυγύρου, ενώ στις 15.00 θα γίνει η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων στην οδό Πολυτεχνείου).

Στην Κρύα Βρυση, στη Σκύδρα και την Αριδαία

Σε ρυθμούς καρναβαλιού βρίσκεται και η Κρύα Βρύση, όπου σήμερα θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στις 3 το μεσημέρι, ενώ από τις 18.00 όπου θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα υπάρξει ξεφάντωμα στην Κεντρική Πλατεία.

Το καρναβάλι της Σκύδρας έρχεται και φέτος φανταχτερό, πλούσιο και δυναμικό για να προσφέρει χαρά, διέξοδο και ψυχαγωγία στους καρναβαλιστές, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας. Οι εκδηλώσεις του δήμου κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Carnival party θα γίνει σήμερα και στα Λουτρά Πόζαρ, ενώ αύριο Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα κούλουμα σε όλη την Αλμωπία.

Στην Έδεσσα το καρναβάλι ξεχωρίζει

Ξεχωριστό είναι και φέτος το καρναβάλι της Έδεσσας, όπου η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και χιλιάδων καρναβαλιστών άρχισε χθες από το Δημαρχείο και ολοκληρώθηκε με ένα μοναδικό πάρτι στους καταρράκτες. Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση στην Πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, το απόγευμα θα ακολουθήσει παραδοσιακή Εδεσσαϊκή Αποκριά, το έθιμο της Λάμκας και το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα κάτοικοι και επισκέπτες θα απολασύουν «Γκουρμεδολογική» φασολάδα και αμόλα καλούμπα με χαρταετούς στο ανεμοδρόμιο της Αερολέσχης Έδεσσας και στη Λίμνη Βεγορίτιδα.

Αποκριά και Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος εκδηλώσεων έχουν οργανώσει και φέτος δήμοι της Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα.

Με ξυλοπόδαρους, animater, mascot, face painting, κουκλοθέατρο και άλλες εκπλήξεις για τα παιδιά, υποδέχθηκε το τριώδιο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη προσφέροντας ένα πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του. Ραντεβού με τους δημότες, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» δίνει ο δήμος αύριο, Καθαρά Δευτέρα σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2024».

Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στις 11.00 στο Γυμνάσιο του Χορτιάτη, στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Εξοχή, στον προαύλειο χώρο των δημοτικών σχολείων στο Ασβεστοχώρι, στην πλατεία Φιλύρου, στο πάρκο «Γαλανού» στο Πανόραμα και στο Ελαιόρεμα στην Πυλαία.

Με ένα παραδοσιακό, διπλό γλέντι δίπλα στη θάλασσα θα γιορτάσει η Καλαμαριά τα Κούλουμα. Ο δήμος Καλαμαριάς περιμένει μικρούς και μεγάλους, την Καθαρά Δευτέρα στην πλαζ Αρετσούς για να γλεντήσουν όλοι μαζί με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ASMA, αλλά και υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας από τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη Κογκαλίδη. Ο δήμος και η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού, θα τιμήσουν, όμως, και το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού, μοιράζοντας δωρεάν 300 χαρταετούς που θα ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό. Το ραντεβού είναι στην πλαζ Αρετσούς στις 11 το πρωί.

Ο δήμος Θέρμης συνεχίζει και φέτος μία παράδοση πολλών ετών με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και την καθιερωμένη συνάντηση την Καθαρά Δευτέρα στο Φράγμα.

Μικροί και μεγάλοι θα πετάξουν χαρταετό, ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν από τις 11.00 τους καλεσμένους. Στις 12.00 ξεκινά ένα υπέροχο λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους δημοφιλείς μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες - Full band»
Θα ακολουθήσει DJ Party μέχρι το κλείσιμο της ημέρας (18.00), ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος τροποποιημένα βανάκια με Street Food για όσους θέλουν μία διαφορετική γευστική εμπειρία.
Συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Στα Βασιλικά, σήμερα Κυριακή θα αναβιώσει το έθιμο «της καμήλας τα πέταλα», ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα… τελεστεί παραδοσιακός γάμος, παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου. Στον Τρίλοφο οι φορείς της Κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν σήμερα την 1η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Την Καθαρά Δευτέρα γλέντια με σαρακοστιανά θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες σε όλες τις Κοινότητες του δήμου Θέρμης (Σουρωτή, Πλαγιάρι, Άγιος Αντώνιος, Κάτω Σχολάρι και Καρδία).

Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού και γλέντι θα γιορταστούν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Τραυματιούπολη Ευκαρπίας στον δήμο Παύλου Μελά. Τα εδέσματα που θα μοιραστούν είναι φασολάδα, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί. Και στα δύο σημεία θα διανεμηθούν δωρεάν χαρταετοί. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου και οι δημοτικές κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Με σύνθημα «Όλα... χορός να γίνουνε», ο δήμος Λαγκαδά είναι έτοιμος να διοργανώσει το «Λαγκαδιανό Καρναβάλι».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και σήμερα Κυριακή, από τις 16.00 θα γίνει και φαντασμαγορική παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων, αλλά και την βασίλισσα του «Λαγκαδιανού Καρναβαλιού» να πρωταγωνιστεί και να… υπόσχεται ότι θα μείνει αξέχαστη σε όσους θα έχουν την τύχη να τη δούνε από κοντά.

Με ανανεωμένο περιεχόμενο, κέφι και δημιουργική διάθεση το καρναβάλι του δήμου Θερμαϊκού έρχεται φέτος με νέα πνοή φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Πρωταγωνιστής είναι το μοναδικό νυχτερινό καρναβάλι και ένα από τα παλαιότερα σε όλη τη χώρα, το «Επανομίτικο Καρναβάλι», σήμερα στις 19.00, στο Νέο Πάρκο Επανομής. Αποκριάτικα άρματα, γκρουπ καρναβαλιστών, πρωτότυπη, επίκαιρη και «πονηρή» θεματολογία, κοστούμια και περίτεχνες στολές, μουσική, χορός και εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες.

Με φασολάδα, λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα στον δήμο Ωραιοκάστρου.

Στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στις εξής τοποθεσίες:

Ωραιόκαστρο: Αλώνια, Νεοχωρούδα: Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων Εκκλησίας, Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία, Μεσαίο: Πλατεία, Πετρωτό: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Μονόλοφος: Πλατεία, Μελισσοχώρι: Πλατεία, Λητή: Ανεμόμυλοι και Δρυμός: Τσούκες.

Κούλουμα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα θα γιορτάσει τα Κούλουμα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα:

*Στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου - Πλ. Τσιάτρα) από τις 10.00 έως και τις 15.00, συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα: του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Παράδοσης», το χορευτικό νέων καταφυγής Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, το χορευτικό ενηλίκων Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης και ο Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη.

*Στη Δ’ Δημοτική Κοινότητα η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) από τις 11.00 μέχρι τις 15.00. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι Τούμπας με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

*Η Ε’ Δημοτική Κοινότητα μας προσκαλεί στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 «να γίνουμε μια παρέα» για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, με ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

*Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας τα κούλουμα θα εορταστούν στην αυλή του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας από τις 11.00 έως και τις 15.00 με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων των Συλλόγων της Τριανδρίας

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία