ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας

Σε θετικό κλίμα και με περιθώρια εμβάθυνσης οι διμερείς επαφές ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Ελλάδας με τη νότια διαδρομή του φυσικού αερίου

 07/12/2018 16:42

Ο Τσίπρας εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας

Δήμητρα Μακρή

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες ανέφεραν τη σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες. Τόνισαν πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε εμβάθυνση στις διμερείς επαφές και πως υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης συνεργασίας στον ενεργειακό και τον εμπορικό τομέα. Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος τόνισαν πως οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Άγγιξαν μια σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Αμφότεροι τόνισαν το θετικό κλίμα που υπάρχει στη σχέση τους ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας.   

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 

Αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες, έπειτα από την τελετή υπογραφής μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες έλαβε τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, ως οικοδεσπότης, ο οποίος ανέφερε πως Ελλάδα και Ρωσία έχουν συνεργασία σε όλους τους τομείς. Δήλωσε πως είναι μια επωφελής συνεργασία σε όλους τους κλάδους και πως πρόκειται για συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δυο χώρες στον εμπορικό και τον επενδυτικό τομέα οι οποίες είναι σε εμφανή δυναμική (συν 27% ). Υπογράμμισε πως το διμερές εμπόριο έφτασε στα 3,7 δισ. δολάρια. Ενώ φέτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ήδη σε αύξηση κατά 11%. 

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως στις 5-6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση στην οποία έγινε προσπάθεια εμβάθυνσης στις σχέσεις και πως συμβάλλει σε αυτό η δραστηριότητα του επιχειρηματικού συμβουλίου. Επίσης ανέφερε πως είναι σημαντική η συμμετοχή στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες είναι σημαντική σε ό,τι αφορά τον κλάδο ενέργειας καθώς η Ρωσία προμηθεύει με 50% σε φυσικό αέριο τη χώρα και 10% το πετρέλαιο, πως συμμετέχει σε έργα υποδομών και πως ανοίγουν οι δρόμοι για προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία και στον εκσυγχρονισμό. Ακόμη για σχέση εταιριών στην ελληνική αγορά που θα έχουν ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες

Ανέφερε και πως υπάρχουν ή θα προγραμματιστούν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το 2019 είναι ένα αφιερωματικό έτος στη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Κατέθεσε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στον τουρισμό καθώς καταγράφτηκε αύξηση ρεκόρ της τάξης των 850% φέτος και 9% το 2017. Πρόσθεσε ότι φέτος είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφτηκε τη χώρα ενώ ο Πούτιν είπε πως θα στηρίξει η Ελλάδα και την ανάπτυξη του τουρισμού και προς τη Ρωσία. Έθεσε δε έναν επιπρόσθετο στόχο είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και να ανοίξουν καινούρια θέρετρα στην Κριμαία καθώς και σε άλλες πόλεις, πέραν της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Ροστόφ. Τέλος, είπε πως αναφέρθηκαν σε μια σειρά διεθνών θεμάτων από τη Συρία και το Κυπριακό στην ΕΕ και πως είχαν περιεκτικές συνομιλίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας 

 Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του για τη  θερμή υποδοχή και φιλοξενία που τους παρείχε  και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες σε όλα τα θέματα και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια και την περιφερειακή ασφάλεια.  

Πως ήταν ευκαιρία το γεγονός της συμπλήρωσης των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς δεσμούς. Σχέσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο που επιτρέπει να οικοδομήσουμε διαχρονικά σταθερή δυναμική σχέση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι η δεύτερη φορά που επισκέφτηκε το Κρεμλίνο ως πρωθυπουργός και η τρίτη τη Ρωσία καθώς πριν 3,5 χρόνια συμμετείχε στο φόρουμ  της Αγίας Πετρούπολης. Δήλωσε πως τότε ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και η κυβέρνηση βρήκε σύμφωνη τη Ρωσία στην προσπάθεια να ξαναχτίσουμε μια σταθερή κι εποικοδομητική βάση έπειτα από μια πενταετία αδράνειας στη σχέση των δυο κρατών.

Τόνισε πως την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε η πολυδιάστατη κι ενεργητική πολιτική Ελλάδας. Υπενθύμισε πως η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά πως ταυτόχρονα προωθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και τόνισε πως είναι εντελώς διαφορετική η θέση της χώρας έπειτα από 3,5 χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα ήταν το φάσμα της χρεοκοπίας ενώ πλέον έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως πλέον ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο κος Τσίπρας ανέφερε ωστόσο πως δεν λιγόστεψαν οι προκλήσεις, αντίθετα η χώρα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα που επηρεάζεται από προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την κρίση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε πως η Ρωσία ανέπτυξε τη δυναμική της σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε αυτή την ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη περιοχή. Ανέφερε τη σημασία του ελληνορωσικού διαλόγου. Ενός διαλόγου ο οποίος δεν ήταν πάντα εύκολος όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι αλλά τελικά φάνηκε πως η επιθυμία να παραμείνουν οι σχέσεις σταθερές από το 2015 και πως ξεπερνάμε τις δυσκολίες με τον αναγκαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν εκτενώς θέματα της ανατολικής Μεσογείου και τον ενεργειακό χάρτη. Ανέφερε πως κατανοεί τη σχέση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία αλλά εξήγησε και τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας ειδικά όταν ισχύει το casus beli εναντίον μας.  

Υπογράμμισε πως αναφέρθηκαν στο νέο ενεργειακό χάρτη και στη δυνατότητα να ενισχυθεί παραπάνω ο ρόλος της Ελλάδας επενδύοντας στην ενέργεια και βοηθώντας ώστε να περάσουν αγωγοί από την Ελλάδα και να καταστεί έτσι η χώρα σε περιφερειακό επενδυτικό κόμβο.   

 Τόνισε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μια σταθερή σχέση στο κυπριακό πρόβλημα και τη στήριξη που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και την προοπτική επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την οριστική επίλυση του κυπριακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως συζήτησαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ανάγκη για  ειρήνη και  σταθερότητα στη Συρία και τη Λιβύη και την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.  

Και φυσικά πως συζήτησαν για τα δυτικά Βαλκάνια. Εξήγησε στον συνομιλητή του ρη σημασία που δίνουμε στο ζήτημα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας και το πόσο σημαντικό είναι για την ιστορία και την κληρονομιά μας.  

Τόνισε τη σημασία του διαλόγου για τη σχέση ανάμεσα σε ΕΕ, Ρωσία και ΝΑΤΟ ειδικά για αυτή την περίοδο που συζητούνται οι εξοπλισμοί και τα πυρηνικά. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα και πως υπάρχει ένα αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στη Μαριούπολη ζουν πάνω από 130.000 έλληνικής καταγωγής πολίτες και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την αναλυτική ενημέρωση.   

Ανακοίνωσε πως πέραν των συμφωνιών θα συνεχιστεί σε πολλούς τομείς και σε επενδύσεις και σε ενέργεια. Πως έχει μεγάλη σημασία η συμφωνία προώθησης ελληνικών εξαγωγών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τελειώνοντας τόνισε πως το 2019 θα είναι το έτος πολιτιστικής συνεργασίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας στη διάρκεια των οποίων θα τονωθούν οι πρωτοβουλίες αμοιβαίων μεταφράσεων βιβλίων γλώσσας και ανταλλαγών πανεπιστημιακών.  

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως υπάρχει μια πολυετής φιλία που χαρακτηρίζεται από τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και την αλληλοεκτίμηση των πολιτισμών. Χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητική την επίσκεψη που ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και πως συμβάλλει ώστε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και στο μέλλον.  

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων 

Με το πέρας των δηλώσεών τους οι δυο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τέθηκε το ερώτημα από Ρωσίδα δημοσιογράφο σχετικά με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

"Όχι" στην στρατιωτικοποίηση της Κύπρου 

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νίκου Λιονάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία,.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες ανέφεραν τη σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες. Τόνισαν πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε εμβάθυνση στις διμερείς επαφές και πως υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης συνεργασίας στον ενεργειακό και τον εμπορικό τομέα. Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος τόνισαν πως οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Άγγιξαν μια σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Αμφότεροι τόνισαν το θετικό κλίμα που υπάρχει στη σχέση τους ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας.   

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 

Αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες, έπειτα από την τελετή υπογραφής μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες έλαβε τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, ως οικοδεσπότης, ο οποίος ανέφερε πως Ελλάδα και Ρωσία έχουν συνεργασία σε όλους τους τομείς. Δήλωσε πως είναι μια επωφελής συνεργασία σε όλους τους κλάδους και πως πρόκειται για συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δυο χώρες στον εμπορικό και τον επενδυτικό τομέα οι οποίες είναι σε εμφανή δυναμική (συν 27% ). Υπογράμμισε πως το διμερές εμπόριο έφτασε στα 3,7 δισ. δολάρια. Ενώ φέτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ήδη σε αύξηση κατά 11%. 

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως στις 5-6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση στην οποία έγινε προσπάθεια εμβάθυνσης στις σχέσεις και πως συμβάλλει σε αυτό η δραστηριότητα του επιχειρηματικού συμβουλίου. Επίσης ανέφερε πως είναι σημαντική η συμμετοχή στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες είναι σημαντική σε ό,τι αφορά τον κλάδο ενέργειας καθώς η Ρωσία προμηθεύει με 50% σε φυσικό αέριο τη χώρα και 10% το πετρέλαιο, πως συμμετέχει σε έργα υποδομών και πως ανοίγουν οι δρόμοι για προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία και στον εκσυγχρονισμό. Ακόμη για σχέση εταιριών στην ελληνική αγορά που θα έχουν ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες

Ανέφερε και πως υπάρχουν ή θα προγραμματιστούν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το 2019 είναι ένα αφιερωματικό έτος στη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Κατέθεσε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στον τουρισμό καθώς καταγράφτηκε αύξηση ρεκόρ της τάξης των 850% φέτος και 9% το 2017. Πρόσθεσε ότι φέτος είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφτηκε τη χώρα ενώ ο Πούτιν είπε πως θα στηρίξει η Ελλάδα και την ανάπτυξη του τουρισμού και προς τη Ρωσία. Έθεσε δε έναν επιπρόσθετο στόχο είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και να ανοίξουν καινούρια θέρετρα στην Κριμαία καθώς και σε άλλες πόλεις, πέραν της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Ροστόφ. Τέλος, είπε πως αναφέρθηκαν σε μια σειρά διεθνών θεμάτων από τη Συρία και το Κυπριακό στην ΕΕ και πως είχαν περιεκτικές συνομιλίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας 

 Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του για τη  θερμή υποδοχή και φιλοξενία που τους παρείχε  και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες σε όλα τα θέματα και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια και την περιφερειακή ασφάλεια.  

Πως ήταν ευκαιρία το γεγονός της συμπλήρωσης των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς δεσμούς. Σχέσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο που επιτρέπει να οικοδομήσουμε διαχρονικά σταθερή δυναμική σχέση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι η δεύτερη φορά που επισκέφτηκε το Κρεμλίνο ως πρωθυπουργός και η τρίτη τη Ρωσία καθώς πριν 3,5 χρόνια συμμετείχε στο φόρουμ  της Αγίας Πετρούπολης. Δήλωσε πως τότε ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και η κυβέρνηση βρήκε σύμφωνη τη Ρωσία στην προσπάθεια να ξαναχτίσουμε μια σταθερή κι εποικοδομητική βάση έπειτα από μια πενταετία αδράνειας στη σχέση των δυο κρατών.

Τόνισε πως την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε η πολυδιάστατη κι ενεργητική πολιτική Ελλάδας. Υπενθύμισε πως η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά πως ταυτόχρονα προωθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και τόνισε πως είναι εντελώς διαφορετική η θέση της χώρας έπειτα από 3,5 χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα ήταν το φάσμα της χρεοκοπίας ενώ πλέον έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως πλέον ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο κος Τσίπρας ανέφερε ωστόσο πως δεν λιγόστεψαν οι προκλήσεις, αντίθετα η χώρα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα που επηρεάζεται από προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την κρίση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε πως η Ρωσία ανέπτυξε τη δυναμική της σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε αυτή την ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη περιοχή. Ανέφερε τη σημασία του ελληνορωσικού διαλόγου. Ενός διαλόγου ο οποίος δεν ήταν πάντα εύκολος όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι αλλά τελικά φάνηκε πως η επιθυμία να παραμείνουν οι σχέσεις σταθερές από το 2015 και πως ξεπερνάμε τις δυσκολίες με τον αναγκαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν εκτενώς θέματα της ανατολικής Μεσογείου και τον ενεργειακό χάρτη. Ανέφερε πως κατανοεί τη σχέση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία αλλά εξήγησε και τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας ειδικά όταν ισχύει το casus beli εναντίον μας.  

Υπογράμμισε πως αναφέρθηκαν στο νέο ενεργειακό χάρτη και στη δυνατότητα να ενισχυθεί παραπάνω ο ρόλος της Ελλάδας επενδύοντας στην ενέργεια και βοηθώντας ώστε να περάσουν αγωγοί από την Ελλάδα και να καταστεί έτσι η χώρα σε περιφερειακό επενδυτικό κόμβο.   

 Τόνισε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μια σταθερή σχέση στο κυπριακό πρόβλημα και τη στήριξη που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και την προοπτική επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την οριστική επίλυση του κυπριακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως συζήτησαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ανάγκη για  ειρήνη και  σταθερότητα στη Συρία και τη Λιβύη και την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.  

Και φυσικά πως συζήτησαν για τα δυτικά Βαλκάνια. Εξήγησε στον συνομιλητή του ρη σημασία που δίνουμε στο ζήτημα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας και το πόσο σημαντικό είναι για την ιστορία και την κληρονομιά μας.  

Τόνισε τη σημασία του διαλόγου για τη σχέση ανάμεσα σε ΕΕ, Ρωσία και ΝΑΤΟ ειδικά για αυτή την περίοδο που συζητούνται οι εξοπλισμοί και τα πυρηνικά. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα και πως υπάρχει ένα αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στη Μαριούπολη ζουν πάνω από 130.000 έλληνικής καταγωγής πολίτες και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την αναλυτική ενημέρωση.   

Ανακοίνωσε πως πέραν των συμφωνιών θα συνεχιστεί σε πολλούς τομείς και σε επενδύσεις και σε ενέργεια. Πως έχει μεγάλη σημασία η συμφωνία προώθησης ελληνικών εξαγωγών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τελειώνοντας τόνισε πως το 2019 θα είναι το έτος πολιτιστικής συνεργασίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας στη διάρκεια των οποίων θα τονωθούν οι πρωτοβουλίες αμοιβαίων μεταφράσεων βιβλίων γλώσσας και ανταλλαγών πανεπιστημιακών.  

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως υπάρχει μια πολυετής φιλία που χαρακτηρίζεται από τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και την αλληλοεκτίμηση των πολιτισμών. Χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητική την επίσκεψη που ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και πως συμβάλλει ώστε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και στο μέλλον.  

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων 

Με το πέρας των δηλώσεών τους οι δυο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τέθηκε το ερώτημα από Ρωσίδα δημοσιογράφο σχετικά με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

"Όχι" στην στρατιωτικοποίηση της Κύπρου 

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νίκου Λιονάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία,.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία