ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: «Φουλάρουν» τα χειμερινά θέρετρα της Βορ. Ελλάδας

Έρευνα του makthes.gr για τις τιμές, τις πληρότητες και τους δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο σε ξενοδοχεία και καταλύματα Airbnb - Tο ενεργειακό κόστος «θηλιά» για τα ξενοδοχεία, παρά τις ικανοποιητικές κρατήσεις

 20/10/2022 07:00

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: «Φουλάρουν» τα χειμερινά θέρετρα της Βορ. Ελλάδας
Φωτ. αρχείου

Λίνα Πέτκου

Το πρώτο crash test της χειμερινής τουριστικής σεζόν που έρχεται είναι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς πραγματοποιείται η πρώτη μαζική έξοδος των κατοίκων των πόλεων με προορισμό τα ξενοδοχεία και καταλύματα κυρίως των ορεινών όγκων της χώρας. Το τριήμερο (ή ακόμα και πενθήμερο για πολλούς Θεσσαλονικείς που θα εκμεταλλευτούν και την αργία της 26ης Οκτωβρίου), αποτελεί για τους περισσότερους μια καλή ευκαιρία για μια μίνι απόδραση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του makthes.gr, τα μηνύματα για το τριήμερο είναι πολύ αισιόδοξα, με τις προ-κρατήσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς να παρουσιάζουν άνοδο μέρα με τη μέρα και σε κάποιες περιοχές να αγγίζουν και το 100%.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις που αγγίζουν το 100% το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονταν εντυπωσιακές σε ποσοστά 51%-85%. Πλέον, μια εβδομάδα σχεδόν πριν από την επέτειο του «ΟΧΙ», οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται από 85% έως και 100%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκεται ήδη άνω του 90%.

Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ικανοποιητικές προ-κρατήσεις καταγράφονται και στους δημοφιλείς προορισμούς, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 58% έως και 100%. «Θα πρέπει παράλληλα να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες) που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Ο κ. Μπάκας δεν παρέλειψε να τονίσει πως η δυναμικότητα, στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, είναι πολύ περιορισμένη. Εξαιρούνται η Καβάλα (487 ακίνητα), τα Τρίκαλα (195 ακίνητα), την Αράχωβα (171 ακίνητα), Καλάβρυτα (85 ακίνητα), Καρπενήσι (81 ακίνητα), τη Καλαμπάκα (283 ακίνητα), Ναύπλιο (287 ακίνητα), Καλαμάτα (1.035 ακίνητα) και τα Ιωάννινα (355 ακίνητα).

Η υψηλή ζήτηση «έχει επιβάλει» στους ανθρώπους του χώρου να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, παρά την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους και ειδικά της ενέργειας που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Oι τιμές των καταλυμάτων που παραμένουν διαθέσιμα στους περιζήτητους προορισμούς παραμένουν σταθερές και γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Πίνακας: Οι τιμές ενοικίασης μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε χειμερινούς προορισμούς το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

pinakas-prokratiseis.jpg
*Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδιά, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία. Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.


Στα Τρίκαλα με δυναμική 195 ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 92% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/αυτοτελή κατοικίες. Το κόστος διαμονής για δύο διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 280€ για οικογένεια με δύο παιδιά ή/και για τετραμελή παρέα.

Στην Καλαμπάκα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται πλέον από 180€ έως 320€ για δύο διανυκτερεύσεις για το τριήμερο.

Στη Φλώρινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 35τμ. διαμορφώνεται στα 180€ για δύο διανυκτερεύσεις και ποσοστό προ-κρατήσεων στο 94%. Η Φλώρινα, δεν καταγράφει υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παρόμοια η εικόνα και στα Γρεβενά με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 58% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ. να διαμορφώνεται στα 180€ για δυο διανυκτερεύσεις.

Ανοδικά κινείται η Καβάλα

Στην Καβάλα, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 86%. Το κόστος διαμονής για δυο διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 122€ για κατοικία 45τμ. σε απόσταση 1,2 χιλ από το κέντρο της πόλης και 144€ για κατοικία 100τμ σε απόσταση 1,5χιλ από το κέντρο. Τα ακίνητα που βρίσκονται περιμετρικά του κέντρου σε απόσταση 150-200μέτρων, είναι κυρίως έως 50τμ-55τμμ με ζητούμενο μίσθωμα στα 187€ συνολικά.

«Must» προορισμός τα Ιωάννινα

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Επιπλέον, τα Ιωάννινα καταγράφουν έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 335 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατων, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου κυμαίνονταν στο 77%, αρχές Οκτωβρίου το 94% και πλέον το 98%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 260€ έως και 396€ .

«Βουλιάζουν» το Μέτσοβο και η Καστοριά

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% αρχές Οκτωβρίου, πλέον αγγίζουν το 100% . Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 300€ έως 400€. Στο Μέτσοβο διατίθενται προς μίσθωση κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζήτησης είναι η Καστοριά, όπου δεν υπάρχει πλέον καθόλου διαθεσιμότητα σε κάποιο κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ως προς τα κόστος μίσθωσης, αυτό ξεκινάει από τα 140€ για δύο διανυκτερεύσεις.

Στους δημοφιλείς προορισμούς που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα για τα τριήμερο της Εθνικής Επετείου σε όλη τη χώρα συγκαταλέγονται μέρη όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, η Ναύπακτος, αλλά και το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και οι ορεινές περιοχές του νομού Αρκαδίας.

Μια πρώτη «τονωτική ένεση» για τα ξενοδοχεία το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν σιγά σιγά οι ταξιδιώτες για να «δραπετεύσουν», έστω για λίγες ημέρες με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Πάρα τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, πολλοί Έλληνες έχουν αποφασίσει να κάνουν τις εξορμήσεις τους σε χειμερινά θέρετρα της χώρας μας, με το υστέρημά τους. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η τουριστική κίνηση του τριημέρου 28-30 Οκτωβρίου κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, σχεδόν σε όλη τη χώρα.

«Οι μεγαλύτερες πληρότητες καταγράφονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα και κυρίως σε κοντινούς προορισμούς της μεγάλης “δεξαμενής” τουριστών, την Αθήνα. Αυτό αυτόματα στερεί αριθμό τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η μέση πληρότητα για τον Οκτώβριο κυμαίνεται κοντά στο 25-30%», σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας).

Στο 70-80% οι πληρότητες στη Δράμα – Μόνο 25% η μέση πληρότητα όλον τον Οκτώβριο

Στο νομό Δράμας οι πληρότητες για το τριήμερο πηγαίνουν πολύ καλά, μιας και κινούνται περίπου στο 70-80% . Οι τιμές κυμαίνονται από 50 ως 100€ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ανάλογα με το ξενοδοχείο.

«Χαμηλές πτήσεις» στον τουρισμό τον Οκτώβριο

Με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά σήμερα το 25% , παρά τα θετικά νούμερα του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, κινείται ολόκληρος ο μήνας Οκτώβριος, στη Δράμα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, τα ίδια χαμηλά επίπεδα αναμένονται και για τον μήνα Νοέμβριο.

«Κλεισμένα» τα Ιωάννινα

Κοσμοσυρροή αναμένεται στο νομό Ιωαννίνων για το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου, με τις κρατήσεις να φτάνουν ως το τέλος της εβδομάδας το 100%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθη Σιούτη, τόσο μέσα στα Ιωάννινα όσο και στα αγαπημένα χειμερινά θέρετρα του νομού, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα. «Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας είναι μοναδικό. Το φυσικό κάλλος είναι ασύγκριτο και το γεγονός ότι η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη κυρίως για τους βορειοελλαδίτες από τους οδικούς άξονες, καθιστά την περιοχή πολύ δημοφιλή».

Οι τιμές έχουν διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019 και κυμαίνονται από 65€ σε 4άστερο ξενοδοχείο και από 190-200€ σε 5άστερο ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο με πρωινό.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες ως προς τη λειτουργία των ξενοδοχείων, το παρήγορο για την περιοχή είναι πως από τον Νοέμβριο ξεκινούν οι σχολικές εκδρομές, κάτι που δίνει έξτρα ώθηση ως τα Χριστούγεννα για την τουριστική κίνηση», τονίζει ο κ. Σιούτης.

Κινητικότητα σε Πήλιο και Βόλο

Για μια αρκετά καλή αρχή σεζόν έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. «Οι πληρότητες κινούνται στο 75%, όμως πάντα υπάρχουν και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής, επομένως αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό. Δεν καμαρώνουμε για τις προ-κρατήσεις, είναι κάπως "αίολο" το ποσοστό. Στο τέλος εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο οι κρατήσεις και τα έσοδα που θα μας αφήσουν».

Οι τιμές ανά διανυκτέρευση κινούνται μεταξύ 60€ και 120€ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Τρίκαλα - Στο 70% οι προ-κρατήσεις

Ικανοποιητικά κινούνται και οι πληρότητες στον νομό Τρικάλων, με την Καλαμπάκα να κρατά τα σκήπτρα. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο 70% με τις πληρότητες και πιστεύουμε θα μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση στα περισσότερα καταλύματα κινούνται μεταξύ 70-80€ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο με πρωινό», αναφέρει ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραμένει «ζεστό» κυρίως για τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς του νομού, το Περτούλι και την Ελάτη, όπως και για την Καλαμπάκα και βέβαια την πανέμορφη πολιτεία των πανύψηλων βράχων των Μετεώρων.

Με υψηλές πληρότητες και τα Λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία

Μόλις δέκα ημέρες πριν το 3ημερο της 28ης Οκτωβρίου και τα επίπεδα πληρότητας στα Λουτρά Πόζαρ κινούνται σε επίπεδα της τάξης του 80%-85% και οδεύουν προς το 100% όσο πλησιάζει το τριήμερο. «Η λουτρόπολη δέχεται τουρίστες όλο τον χρόνο και ήδη οι προ-κρατήσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων πάνε πολύ καλά, φτάνουν το 30%», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων των Λουτρών Αλμωπίας, Γιάννης Ουζούνης. «Το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο θέμα για εμάς. Ο υδράργυρος εδώ πέφτει νωρίς οπότε ανάβουμε ήδη θέρμανση κάποιες ώρες της ημέρας αλλά προς το παρόν κρατήσαμε τις τιμές χαμηλά, με μια μικρή αύξηση στο 10%». Μπορεί κανείς να βρει δίκλινο σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα καταλύματα από 50€ ως 150€ με πρωινό.

Στο «κόκκινο» η Καστοριά

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για καταλύματα στην τουριστική «ναυαρχίδα» της περιοχής, την Καστοριά, όπως και του Καϊμακτσαλάν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας Ιορδάνης Μιχαηλίδης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εκτιμήσει τις πληρότητες που θα επιτευχθούν. «Ελπίζουμε να φτάσουμε στο απόλυτο νούμερο, οι κρατήσεις είναι πάρα πολλές», είπε χαρακτηριστικά. Οι τιμές των δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, καθώς η περιοχή διαθέτει όλων των κατηγοριών τα καταλύματα σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Tο ενεργειακό κόστος «θηλιά» για τα ξενοδοχεία

Τροχοπέδη στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων αποτελεί η «εκτίναξη» των τιμών της ενέργειας, με τους εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν πως αρκετά ξενοδοχεία είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν από τον Ιανουάριο κι έπειτα, φέροντας λήξη της σεζόν στο τέλος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως σημειώνει στο makthes.gr ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας) «δεν βγαίνουν πλέον οι μονάδες και πολλά ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν νωρίτερα καθώς έρχονται αντιμέτωπα με δυσβάστακτα κόστη». «Πολλοί μάλιστα ξενοδόχοι βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους γιατί δεν τους “σώζει” ένα τριήμερο ακόμα και με 100% πληρότητα, διότι τα έξοδα λειτουργίας είναι πάρα πολλά. Όσοι βέβαια έχουν προ-κρατήσεις γύρω στο 40% θα τα ψιλοκαταφέρουν…», προσθέτει.

Οι περισσότεροι ξενοδόχοι είναι πολύ προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν, από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο, ή αν θα προτιμήσουν μια πιο ασφαλή λύση -σε σχέση με τα λειτουργικά κόστη- και λειτουργήσουν όπως και τα καταλύματα Airbnb, κάποια τριήμερα ή τετραήμερα.

Τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 40% και πολλά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για τον χειμώνα, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών Ενώσεων.

Το πρώτο crash test της χειμερινής τουριστικής σεζόν που έρχεται είναι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς πραγματοποιείται η πρώτη μαζική έξοδος των κατοίκων των πόλεων με προορισμό τα ξενοδοχεία και καταλύματα κυρίως των ορεινών όγκων της χώρας. Το τριήμερο (ή ακόμα και πενθήμερο για πολλούς Θεσσαλονικείς που θα εκμεταλλευτούν και την αργία της 26ης Οκτωβρίου), αποτελεί για τους περισσότερους μια καλή ευκαιρία για μια μίνι απόδραση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του makthes.gr, τα μηνύματα για το τριήμερο είναι πολύ αισιόδοξα, με τις προ-κρατήσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς να παρουσιάζουν άνοδο μέρα με τη μέρα και σε κάποιες περιοχές να αγγίζουν και το 100%.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις που αγγίζουν το 100% το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονταν εντυπωσιακές σε ποσοστά 51%-85%. Πλέον, μια εβδομάδα σχεδόν πριν από την επέτειο του «ΟΧΙ», οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται από 85% έως και 100%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκεται ήδη άνω του 90%.

Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ικανοποιητικές προ-κρατήσεις καταγράφονται και στους δημοφιλείς προορισμούς, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 58% έως και 100%. «Θα πρέπει παράλληλα να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες) που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Ο κ. Μπάκας δεν παρέλειψε να τονίσει πως η δυναμικότητα, στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, είναι πολύ περιορισμένη. Εξαιρούνται η Καβάλα (487 ακίνητα), τα Τρίκαλα (195 ακίνητα), την Αράχωβα (171 ακίνητα), Καλάβρυτα (85 ακίνητα), Καρπενήσι (81 ακίνητα), τη Καλαμπάκα (283 ακίνητα), Ναύπλιο (287 ακίνητα), Καλαμάτα (1.035 ακίνητα) και τα Ιωάννινα (355 ακίνητα).

Η υψηλή ζήτηση «έχει επιβάλει» στους ανθρώπους του χώρου να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, παρά την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους και ειδικά της ενέργειας που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Oι τιμές των καταλυμάτων που παραμένουν διαθέσιμα στους περιζήτητους προορισμούς παραμένουν σταθερές και γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Πίνακας: Οι τιμές ενοικίασης μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε χειμερινούς προορισμούς το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

pinakas-prokratiseis.jpg
*Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδιά, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία. Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.


Στα Τρίκαλα με δυναμική 195 ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 92% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/αυτοτελή κατοικίες. Το κόστος διαμονής για δύο διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 280€ για οικογένεια με δύο παιδιά ή/και για τετραμελή παρέα.

Στην Καλαμπάκα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται πλέον από 180€ έως 320€ για δύο διανυκτερεύσεις για το τριήμερο.

Στη Φλώρινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 35τμ. διαμορφώνεται στα 180€ για δύο διανυκτερεύσεις και ποσοστό προ-κρατήσεων στο 94%. Η Φλώρινα, δεν καταγράφει υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παρόμοια η εικόνα και στα Γρεβενά με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 58% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ. να διαμορφώνεται στα 180€ για δυο διανυκτερεύσεις.

Ανοδικά κινείται η Καβάλα

Στην Καβάλα, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 86%. Το κόστος διαμονής για δυο διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 122€ για κατοικία 45τμ. σε απόσταση 1,2 χιλ από το κέντρο της πόλης και 144€ για κατοικία 100τμ σε απόσταση 1,5χιλ από το κέντρο. Τα ακίνητα που βρίσκονται περιμετρικά του κέντρου σε απόσταση 150-200μέτρων, είναι κυρίως έως 50τμ-55τμμ με ζητούμενο μίσθωμα στα 187€ συνολικά.

«Must» προορισμός τα Ιωάννινα

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Επιπλέον, τα Ιωάννινα καταγράφουν έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 335 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατων, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου κυμαίνονταν στο 77%, αρχές Οκτωβρίου το 94% και πλέον το 98%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 260€ έως και 396€ .

«Βουλιάζουν» το Μέτσοβο και η Καστοριά

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% αρχές Οκτωβρίου, πλέον αγγίζουν το 100% . Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 300€ έως 400€. Στο Μέτσοβο διατίθενται προς μίσθωση κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζήτησης είναι η Καστοριά, όπου δεν υπάρχει πλέον καθόλου διαθεσιμότητα σε κάποιο κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ως προς τα κόστος μίσθωσης, αυτό ξεκινάει από τα 140€ για δύο διανυκτερεύσεις.

Στους δημοφιλείς προορισμούς που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα για τα τριήμερο της Εθνικής Επετείου σε όλη τη χώρα συγκαταλέγονται μέρη όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, η Ναύπακτος, αλλά και το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και οι ορεινές περιοχές του νομού Αρκαδίας.

Μια πρώτη «τονωτική ένεση» για τα ξενοδοχεία το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν σιγά σιγά οι ταξιδιώτες για να «δραπετεύσουν», έστω για λίγες ημέρες με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Πάρα τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, πολλοί Έλληνες έχουν αποφασίσει να κάνουν τις εξορμήσεις τους σε χειμερινά θέρετρα της χώρας μας, με το υστέρημά τους. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η τουριστική κίνηση του τριημέρου 28-30 Οκτωβρίου κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, σχεδόν σε όλη τη χώρα.

«Οι μεγαλύτερες πληρότητες καταγράφονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα και κυρίως σε κοντινούς προορισμούς της μεγάλης “δεξαμενής” τουριστών, την Αθήνα. Αυτό αυτόματα στερεί αριθμό τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η μέση πληρότητα για τον Οκτώβριο κυμαίνεται κοντά στο 25-30%», σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας).

Στο 70-80% οι πληρότητες στη Δράμα – Μόνο 25% η μέση πληρότητα όλον τον Οκτώβριο

Στο νομό Δράμας οι πληρότητες για το τριήμερο πηγαίνουν πολύ καλά, μιας και κινούνται περίπου στο 70-80% . Οι τιμές κυμαίνονται από 50 ως 100€ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ανάλογα με το ξενοδοχείο.

«Χαμηλές πτήσεις» στον τουρισμό τον Οκτώβριο

Με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά σήμερα το 25% , παρά τα θετικά νούμερα του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, κινείται ολόκληρος ο μήνας Οκτώβριος, στη Δράμα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, τα ίδια χαμηλά επίπεδα αναμένονται και για τον μήνα Νοέμβριο.

«Κλεισμένα» τα Ιωάννινα

Κοσμοσυρροή αναμένεται στο νομό Ιωαννίνων για το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου, με τις κρατήσεις να φτάνουν ως το τέλος της εβδομάδας το 100%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθη Σιούτη, τόσο μέσα στα Ιωάννινα όσο και στα αγαπημένα χειμερινά θέρετρα του νομού, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα. «Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας είναι μοναδικό. Το φυσικό κάλλος είναι ασύγκριτο και το γεγονός ότι η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη κυρίως για τους βορειοελλαδίτες από τους οδικούς άξονες, καθιστά την περιοχή πολύ δημοφιλή».

Οι τιμές έχουν διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019 και κυμαίνονται από 65€ σε 4άστερο ξενοδοχείο και από 190-200€ σε 5άστερο ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο με πρωινό.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες ως προς τη λειτουργία των ξενοδοχείων, το παρήγορο για την περιοχή είναι πως από τον Νοέμβριο ξεκινούν οι σχολικές εκδρομές, κάτι που δίνει έξτρα ώθηση ως τα Χριστούγεννα για την τουριστική κίνηση», τονίζει ο κ. Σιούτης.

Κινητικότητα σε Πήλιο και Βόλο

Για μια αρκετά καλή αρχή σεζόν έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. «Οι πληρότητες κινούνται στο 75%, όμως πάντα υπάρχουν και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής, επομένως αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό. Δεν καμαρώνουμε για τις προ-κρατήσεις, είναι κάπως "αίολο" το ποσοστό. Στο τέλος εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο οι κρατήσεις και τα έσοδα που θα μας αφήσουν».

Οι τιμές ανά διανυκτέρευση κινούνται μεταξύ 60€ και 120€ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Τρίκαλα - Στο 70% οι προ-κρατήσεις

Ικανοποιητικά κινούνται και οι πληρότητες στον νομό Τρικάλων, με την Καλαμπάκα να κρατά τα σκήπτρα. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο 70% με τις πληρότητες και πιστεύουμε θα μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση στα περισσότερα καταλύματα κινούνται μεταξύ 70-80€ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο με πρωινό», αναφέρει ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραμένει «ζεστό» κυρίως για τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς του νομού, το Περτούλι και την Ελάτη, όπως και για την Καλαμπάκα και βέβαια την πανέμορφη πολιτεία των πανύψηλων βράχων των Μετεώρων.

Με υψηλές πληρότητες και τα Λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία

Μόλις δέκα ημέρες πριν το 3ημερο της 28ης Οκτωβρίου και τα επίπεδα πληρότητας στα Λουτρά Πόζαρ κινούνται σε επίπεδα της τάξης του 80%-85% και οδεύουν προς το 100% όσο πλησιάζει το τριήμερο. «Η λουτρόπολη δέχεται τουρίστες όλο τον χρόνο και ήδη οι προ-κρατήσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων πάνε πολύ καλά, φτάνουν το 30%», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων των Λουτρών Αλμωπίας, Γιάννης Ουζούνης. «Το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο θέμα για εμάς. Ο υδράργυρος εδώ πέφτει νωρίς οπότε ανάβουμε ήδη θέρμανση κάποιες ώρες της ημέρας αλλά προς το παρόν κρατήσαμε τις τιμές χαμηλά, με μια μικρή αύξηση στο 10%». Μπορεί κανείς να βρει δίκλινο σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα καταλύματα από 50€ ως 150€ με πρωινό.

Στο «κόκκινο» η Καστοριά

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για καταλύματα στην τουριστική «ναυαρχίδα» της περιοχής, την Καστοριά, όπως και του Καϊμακτσαλάν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας Ιορδάνης Μιχαηλίδης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εκτιμήσει τις πληρότητες που θα επιτευχθούν. «Ελπίζουμε να φτάσουμε στο απόλυτο νούμερο, οι κρατήσεις είναι πάρα πολλές», είπε χαρακτηριστικά. Οι τιμές των δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, καθώς η περιοχή διαθέτει όλων των κατηγοριών τα καταλύματα σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Tο ενεργειακό κόστος «θηλιά» για τα ξενοδοχεία

Τροχοπέδη στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων αποτελεί η «εκτίναξη» των τιμών της ενέργειας, με τους εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν πως αρκετά ξενοδοχεία είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν από τον Ιανουάριο κι έπειτα, φέροντας λήξη της σεζόν στο τέλος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως σημειώνει στο makthes.gr ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας) «δεν βγαίνουν πλέον οι μονάδες και πολλά ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν νωρίτερα καθώς έρχονται αντιμέτωπα με δυσβάστακτα κόστη». «Πολλοί μάλιστα ξενοδόχοι βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους γιατί δεν τους “σώζει” ένα τριήμερο ακόμα και με 100% πληρότητα, διότι τα έξοδα λειτουργίας είναι πάρα πολλά. Όσοι βέβαια έχουν προ-κρατήσεις γύρω στο 40% θα τα ψιλοκαταφέρουν…», προσθέτει.

Οι περισσότεροι ξενοδόχοι είναι πολύ προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν, από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο, ή αν θα προτιμήσουν μια πιο ασφαλή λύση -σε σχέση με τα λειτουργικά κόστη- και λειτουργήσουν όπως και τα καταλύματα Airbnb, κάποια τριήμερα ή τετραήμερα.

Τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 40% και πολλά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για τον χειμώνα, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών Ενώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία