Μονόλογοι

Το ΥΜΑΘ, η επαιτεία για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού και ο δήμος χωρίς ψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Σαλονικιός

11/08/2023 11:51

Κάθε φορά που αλλάζει ο ένοικος στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης βλέπουμε να επαναλαμβάνονται με περισσή ιεροτελεστίας, τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Κυρίως, όταν ο νέος υφυπουργός (παλαιότερα υπουργός) προέρχεται από εκλογική περιφέρεια εκτός Θεσσαλονίκης. Έτσι, αρχίζουν οι εθιμοτυπικές συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ασχέτως εάν το συγκεκριμένο υπουργείο, που αποτελεί πλέον παράρτημα του Εσωτερικών, δεν είναι σε θέση να δώσει καμία λύση, για κανένα πρόβλημα. Και μαζί με τις συναντήσεις ακούμε και τις τετριμμένες δηλώσεις σχετικά με τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η Θεσσαλονίκη στην περιοχή, ακόμη και στην βαλκανική ενδοχώρα της.

Τα σκέφτηκα όλα αυτά βλέποντας και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Θερμαϊκό να γεμίζει ξανά με σκουπίδια. Η επανεμφάνισή τους οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι διακόπηκε ο επιφανειακός καθαρισμός που γίνεται από τον ειδικό πλωτό “σκουπιδοφάγο” που ακούει στο όνομα “Αλκίππη”. Το καραβάκι αυτό καθαρίζει τον Θερμαϊκό εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, μόνο που ο καθαρισμός δεν είναι συνεχής, αλλά γίνεται κατά διαστήματα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να καλύψουν αυτήν τη δαπάνη. Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για τίποτε εκατομμύρια. Όμως όταν έχεις ένα υπουργείο του οποίου ο προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε τον προϋπολογισμό ενός μικρομεσαίου δήμου, τότε οι δαπάνες για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού φαντάζουν πολυτέλεια.

Έτσι, το αγαπημένο μας ΥΜΑΘ (εμάς αυτό το όνομα μας αρέσει να χρησιμοποιούμε), αναγκάζεται να βγαίνει στη γύρα προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότες, καθώς τα δικά του διαθέσιμα δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Χθες ανακοινώθηκε ότι τη δαπάνη για τον μήνα Αύγουστο ανέλαβε η ΕΥΑΘ, από τους πλέον τακτικούς “αιμοδότες” στην επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού.

Βεβαίως δεν είναι κακό να βάζουν πλάτη για τον καθαρισμό των ακτών εταιρείες όπως η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ που εξ αντικειμένου ενοχοποιούνται ως ένα βαθμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θερμαϊκός. Όμως δεν μπορεί η “κοινωνική εταιρική ευθύνη” να υποκαθιστά ες αεί το κράτος. Θυμάμαι πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η “Αλκίππη” είχε βγει για άλλη μια φορά για καθαρισμό, παρουσία του τότε ΥΜΑΘ Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ο Σταύρος είχε πει ότι «βάζουμε τέλος στην αγωνία των φορέων για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του Θερμαϊκού με το σχετικό πλοιάριο», διευκρινίζοντας ότι υλοποιείται πλέον ένα έργο σε μόνιμη και τακτική βάση και πως «σταματάει η επαιτεία που υπήρχε για να λυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό του καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου».

Βεβαίως, ούτε καθαρισμός σε μόνιμη βάση υπήρξε, ούτε σταμάτησε η επαιτεία. Κι αναρωτιέμαι, για άλλη μια φορά, τι λόγο ύπαρξης έχει ένα υπουργείο όταν δεν μπορεί να διαθέσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού; Ποιος ο λόγος να υπάρχει ένα υπουργείο όταν δεν έχει πόρους και, κατ' ουσία, ούτε και αρμοδιότητες;

Χωρίς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αφήνω κατά μέρος το Διοικητήριο για να πάω λιγάκι βορειότερα, στο δήμο Νεάπολης Συκεών όπου οι προεκλογικές ζυμώσεις είναι στο φόρτε τους. Εκεί συμβαίνει το εξής παράδοξο· Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κυβερνών κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετέχουν, απ' ότι φαίνεται, με δικό τους συνδυασμό στις εκλογές. Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, σε κανέναν δήμο. Θυμίζω ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Ηλίας Ζάχαρης ο οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ, τα βρόντηξε και η παράταξη διαλύθηκε. Ο δε Λάζαρος Ωραιόπουλος που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πληροφορούμαι ότι κλείνει προς το να μην συμμετάσχει στις εκλογές.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τον νυν δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη καθώς, όπως μαθαίνω, τον τελευταίο καιρό υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί συνεργασία με τον Σίμο και θα στραφεί πιθανότατα προς την “Πόλη Αλλιώς”, την παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με επικεφαλής τον Γιάννη Λαθήρα. Το ΚΚΕ κατεβάζει τον 39χρονο Αλέξη Γουσόπουλο και το παζλ των υποψηφιοτήτων συμπληρώνει ο Δημήτρης Ζιγκερίδης ο οποίος, όμως όπως ακούω, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τελευταία, καθώς κάποια στελέχη του συνδυασμού του, αποχώρησαν. Μ' αυτά και μ' αυτά το μόνο ζητούμενο των εκλογών στο δήμο Νεάπολης Συκεών είναι σε ύψος θα φτάσει το ποσοστό του Σίμου ο οποίος θα εκλεγεί φυσικά από την πρώτη κιόλας Κυριακή.



O Σαλονικιός