Μονόλογοι

Το silver alert για τον Ζέρβα, οι περίεργες προσλήψεις του Δαρδαμανέλη και η ανακούφιση για Ερντογάν. Γράφει ο Σαλονικιός

16/11/2023 11:35

Είχα γράψει πριν από μερικές εβδομάδες ότι δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει οι νέες διοικήσεις στους δήμους να αναλαμβάνουν καθήκοντα δυόμισι μήνες αφότου εκλεγούν. Και το αντιπαρέβαλα με ό,τι συμβαίνει σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας η οποία αλλάζει χέρια την επομένη των εθνικών εκλογών.

Αυτοί οι δυόμισι μήνες, στις περιπτώσεις που υπάρχει αλλαγή δημάρχου μετά την ετυμηγορία της κάλπης, είναι χαμένοι μήνες για τους συγκεκριμένους δήμους. Οι απερχόμενοι, υπό το βάρος της ήττας τους, ανόρεκτοι και με κακή ψυχολογία, εγκαταλείπουν τους δήμους στην τύχη τους.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει ίσως, είναι να κλείσουν κάποιους “ανοιχτούς λογαριασμούς” και κάποιες “εκκρεμότητες” που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους βάλουν σε μπελάδες εάν οι επόμενοι έχουν την κακή συνήθεια να ψαχουλεύουν.

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε δύο δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος οι οποίοι αλλάζουν χέρια από την 1η Γενάρη, συνηγορούν υπέρ αυτής της γνώμης, δηλαδή υπέρ της άμεσης ανάληψης καθηκόντων από τις νέες διοικήσεις. Εν πρώτοις αναφέρομαι στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησα το βράδυ της Δευτέρας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η εικόνα της διοίκησης ήταν θλιβερή. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν παρών – απών. Παρέστη στη συνεδρίαση για λίγο, αποφεύγοντας όμως να πάρει το λόγο και μετά αποχώρησε. Απών ήταν θυμίζω από την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Ζέρβας είναι απών γενικώς από την Θεσσαλονίκη και εάν δεν εμφανιζόταν και στο γεύμα με τη Μόνικα Μπελούτσι θα νομίζαμε ότι μετακόμισε σε άλλη πόλη. Άλλωστε, συχνότερες είναι τώρα τελευταία οι εμφανίσεις του στην Αθήνα, παρά στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και τα περισσότερα μέλη της διοίκησης ήταν ωσεί παρόντες στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τη διοίκηση Ζέρβα είναι, πριν να απέλθει, να προλάβει να κλείσει κάποιες μεγάλες εκκρεμότητες, με σημαντικότερη τη σκανδαλώδη υπόθεση με τα διαβόητα “σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης”.

Για έναν μήνα

Αλλά και στον δήμο Καλαμαριάς δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης απουσίασε κι αυτός από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Έλειπε, λέει, για δουλειές του δήμου στην Αθήνα όπου, ως είθισται, μετέβη μαζί με τη γενική γραμματέα.

Αλλά ο Δαρδαμανέλης προχώρησε και σε κάτι άλλο, ασυνήθιστο, για να μην πω περίεργο. Παρότι του έχει απομείνει μόλις ενάμισι μήνας θητείας εκείνος ετοιμάζεται να προσλάβει δύο επιστημονικούς συνεργάτες οι οποίοι πριν καν να προλάβουν να αναλάβουν καθήκοντα θα πρέπει να αποχωρήσουν καθώς οι σύμβουλοι φεύγουν μαζί με τον δήμαρχο.

Η σχετική απόφαση δημάρχου έχει ανέβει ήδη στη Διαύγεια και χθες δημοσιεύτηκε και στον Τύπο. Σύμφωνα με την απόφαση “αυτοί που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν ως επιστημονικοί συνεργάτες και θα παρέχουν συμβουλές και προτάσεις στον Δήμαρχο για θέματα Οργάνωσης και Δημόσιας Διοίκησης, σε σχέση με τη διοίκηση και λειτουργία οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και συγκεκριμένα σε θέματα οικονομικής φύσεως και σε θέματα τεχνικών έργων και υπηρεσιών, αντίστοιχα”.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση “η πλήρωση των προαναφερόμενων δύο θέσεων θα διενεργηθεί με απόφαση του Δημάρχου ο οποίος θα προσλάβει τα πρόσωπα που κατά την κρίση του είναι κατάλληλα για τις παραπάνω θέσεις”.

Δεδομένου ότι η πρόσληψη θα γίνει προς το τέλος του μήνα, διερωτώμαι τι ακριβώς υπηρεσίες θα προλάβουν να προσφέρουν στον Δαρδαμανέλη οι δύο σύμβουλοι, στον ένα μήνα θητείας τους, ο οποίος μάλιστα περιλαμβάνει και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει άραγε ο δήμαρχος στον τομέα των τεχνικών έργων, που δεν πρόλαβε να το κάνει στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και χρειάζεται και σύμβουλο;

Μια πρώτη απάντηση σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα είναι ότι ο Δαρδαμανέλης ανέλαβε ενδεχομένως κάποια υποχρέωση προεκλογικά την οποία θα πρέπει τώρα να εκπληρώσει. Θα μου πείτε, “μα, καλά για έναν μισθό;”. Γιατί όχι; Ένας μισθός είναι περί το ενάμιση χιλιαρικάκι και όταν τον εισπράττεις ακόπως, μια χαρά σου κάθεται.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι με την πρόσληψη θα δώσει την ευκαιρία στα δύο ρουσφέτια του να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους ως θητεύσαντες σύμβουλοι παρά του δημάρχου. Ποιος ξέρει, μπορεί αύριο μεθαύριο να τους χρειαστεί.

Κάλλιο στην Αθήνα

Ένα μεγάλο «ουφ» ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο άκουσμα της είδησης ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, θα γίνει τελικά στην Αθήνα. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε η συνάντηση αυτή να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Τελικά πρυτάνευσαν ωριμότερες σκέψεις.

Ο βασικός λόγος για την αλλαγή του σχεδιασμού έχει να κάνει με τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτούνται για μια τέτοια συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν κοντά πεντακόσιοι νοματαίοι εκ των οποίων οι τριακόσιοι θα είναι Τούρκοι.

Εάν η συνάντηση γινόταν στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε όλος ο επιχειρησιακός μηχανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική κ.λπ.) να μετακομίσει στην πόλη και μάλιστα αρκετά νωρίτερα από την 7η Δεκεμβρίου. Τελικά αποφασίστηκε η συνάντηση να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Και ευτυχώς! Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη, η οποία βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από την κατασκευή του FlyOver, εάν είχε να διαχειριστεί και την επίσκεψη Ερντογάν;



O Σαλονικιός