ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από το κατάμεστο «Βελλίδειο» (βίντεο)

Τα μηνύματα που έστειλε και οι απαντήσεις που έδωσε σε Μητσοτάκη και Τσίπρα- «Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση»- «Τους ενώνει ο κυνισμός»

 14/09/2022 20:22

Επίθεση Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από το κατάμεστο «Βελλίδειο» (βίντεο)

Βαγγέλης Στολάκης

Καταχειροκροτούμενος και στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας με παράλληλη επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του. «Δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά».

«Η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας! Και Αξιόπιστη και προοδευτική. Για την ανάταση της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και της Δημοκρατίας. Με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα σύγχρονο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τους πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν «ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία» όπως συμπλήρωσε. Έθεσε μάλιστα το δίλλημα των επόμενων εθνικών εκλογών «Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία».

Μιλώντας για την Τουρκία και τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν είπε πως «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Που θα οδηγεί σε μια ειδική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακή ένωσης. Θα πρέπει να εμπεριέχεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της γείτονος» επαναφέροντας την πρόταση για εμπάργκο όπλων. «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας» τόνισε.

androulakis-86deth2.jpg


Αναφερόμενος στην πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «μια προοδευτική πρόταση για το αύριο της χώρας που οικοδομεί ένα κράτος διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, αποκέντρωσης της εξουσίας. Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας, για να αναχαιτίσουμε έτσι, τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του δημογραφικού».

Αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολούθησής του είπε πως στον πυρήνα της πρότασης διακυβέρνησης που καταθέτει βρίσκεται ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στους Θεσμούς, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του μιλώντας για πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση. «Το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη έχει μετατραπεί πλέον σε «όλα στο σκοτάδι» τόνισε.

androulakis-86deth6.jpg


«Η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο δεν συναινεί, δεν διαπραγματεύεται, δεν αποδέχεται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα «Μητσοτάκης η χάος» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ύψωσε δε τον τόνο απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» που είπε ο κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ. «Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

androulakis-86deth5.jpg


«Το σλόγκαν λοιπόν «Συνέπεια - Συνέχεια - Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην πραγματικότητα σημαίνει «Ασυνέπεια πισωγύρισμα αστάθεια» ανέφερε.

Εξαπέλυσε δε, επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι μοιάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μέχρι πριν δυο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μοιάζουν τόσο πολύ. Είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή. Γιατί έχουν ένα κοινό πάθος. Το πάθος για την εξουσία. Τους ενώνει ο κυνισμός. Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε ευθύνη να αγκαλιάσουμε τις καθημερινές αγωνίες του Ελληνικού λαού. Να μετατρέψουμε την απελπισία που γεννά η αδικία, σε ελπίδα. Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής. Έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική» είπε.

androulakis-86deth4.jpg


Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας. «Οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι σήμερα εκτεθειμένοι σε ένα επιθετικό κύμα ακρίβειας, καθώς πληρώνουν τεράστιο κόστος για το βασικό αγαθό της ενέργειας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην λιανική.

Παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες του προγράμματός του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο:

● Με κίνητρα για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.

● Με έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

● Με τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων- Πρότεινε επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών, καθώς και τη χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Στον τομέα της εργασίας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προτείνει:

 • Την Κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ,
 • Την Αναβάθμιση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 • Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
 • Καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
 • Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.
 • Συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στο δημογραφικό πρόβλημα υπερθεματίζοντας την πρόταση του κόμματός του για φτηνή στέγη.

Χαρακτήρισε δε, «αδιαπραγμάτευτη» τη διασφάλιση ενός Δημόσιου, Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.

androulakis-86deth3.jpg


Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

● Τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

● Την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλιστικές δικλείδες, με οδηγό τον νόμο ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

● Ένα διαφανές πλαίσιο στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις εταιρίες διαχείρισης.

● Την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

● Τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για 100.000 Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Για το ΕΣΥ πρότεινε:

● Σύγχρονο εξοπλισμό και αντίστοιχης εμπειρίας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,

● Δημιουργία ενός επαρκώς στελεχωμένου και οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

● Αύξηση των κλινικών ημερήσιας φροντίδας

Για την Παιδεία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

● Σχολεία και Προγράμματα Σπουδών, αξιολογημένα και πιστοποιημένα, συμπεριλαμβανομένης της Πληροφορικής και της Ξένης γλώσσας που θα οδηγούν στην απόκτηση ενός ισάξιου και αναγνωρισμένου Εθνικού Απολυτήριου, για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο.

● Άνοιγμα των Πανεπιστημίων, με εξωστρέφεια, σε φοιτητές από άλλες χώρες και δίγλωσσα προγράμματα

●Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και προγράμματα μαθητείας, ώστε να αποκτήσουμε κάποια στιγμή εξειδικευμένα στελέχη σε σύγχρονους τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας.

Αλλά και σε πεδία της οικονομίας όπου οι ανάγκες κλιμακώνονται όπως ο τουρισμός

Για το φορολογικό σύστημα:

 • Τη γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.
 • Τη φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη
 • Φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%.
 • Περιορισμό του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ, για να ευνοούνται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την θέσπιση ορίων θητειών σε αυτοδιοίκηση, οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου. Επίσης, διαφανή χρηματοδότηση του κοινοβουλίου και των κομμάτων. «Ακόμα και τα κόμματα να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκέντρωση της εξουσίας.

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σειρά έργων υποδομής, εκσυγχρονισμό του λιμανιού, αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, αντιπλημμυρικά έργα.

«Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας − όχι της αλαζονείας, του λαϊκισμού και του ελιτισμού» τόνισε. «Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών, μια περήφανη πατρίδα, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την πληγώνει» σημείωσε.

androulakis-86deth.jpg


«Θέλω να μείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στη δέσμευση της υπευθυνότητας. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές τα δύσκολα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η εθνική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, εμείς εγγυόμαστε την ευημερία, την αξιοπρέπεια, τη σταθερότητα» υπογράμμισε. Και ξαναέθεσε το δίλημμα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του: «Δυναμική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ελάτε μαζί μας για μια νέα εποχή. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» Με τη φράση το ΠΑΣΟΚ είναι «υπηρέτης για τον λαό και την πατρίδα» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σημειώνεται πως την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ παρακολούθησαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ υπολογίζεται πως οι παρευρισκόμενοι ξεπέρασαν τις 2000.


Παρακολουθήστε την ομιλία:

androulakis-oilia1.jpg
androulakis2.jpg
androulakis3.jpg
androulakis4.jpg
androulakis5.jpg
androulakis6.jpg
androulakis7.jpg
androulakis8.jpg
androulakis9.jpg
androulakis10.jpg
androulakis11.jpg
androulakis12.jpg
androulakis13.jpg
anaplasi-deth-ekthesi14.jpg
androulakis15.jpg


androulakis-86deth.jpg


Καταχειροκροτούμενος και στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας με παράλληλη επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του. «Δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά».

«Η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας! Και Αξιόπιστη και προοδευτική. Για την ανάταση της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και της Δημοκρατίας. Με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα σύγχρονο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τους πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν «ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία» όπως συμπλήρωσε. Έθεσε μάλιστα το δίλλημα των επόμενων εθνικών εκλογών «Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία».

Μιλώντας για την Τουρκία και τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν είπε πως «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Που θα οδηγεί σε μια ειδική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακή ένωσης. Θα πρέπει να εμπεριέχεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της γείτονος» επαναφέροντας την πρόταση για εμπάργκο όπλων. «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας» τόνισε.

androulakis-86deth2.jpg


Αναφερόμενος στην πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «μια προοδευτική πρόταση για το αύριο της χώρας που οικοδομεί ένα κράτος διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, αποκέντρωσης της εξουσίας. Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας, για να αναχαιτίσουμε έτσι, τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του δημογραφικού».

Αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολούθησής του είπε πως στον πυρήνα της πρότασης διακυβέρνησης που καταθέτει βρίσκεται ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στους Θεσμούς, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του μιλώντας για πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση. «Το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη έχει μετατραπεί πλέον σε «όλα στο σκοτάδι» τόνισε.

androulakis-86deth6.jpg


«Η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο δεν συναινεί, δεν διαπραγματεύεται, δεν αποδέχεται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα «Μητσοτάκης η χάος» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ύψωσε δε τον τόνο απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» που είπε ο κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ. «Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

androulakis-86deth5.jpg


«Το σλόγκαν λοιπόν «Συνέπεια - Συνέχεια - Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην πραγματικότητα σημαίνει «Ασυνέπεια πισωγύρισμα αστάθεια» ανέφερε.

Εξαπέλυσε δε, επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι μοιάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μέχρι πριν δυο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μοιάζουν τόσο πολύ. Είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή. Γιατί έχουν ένα κοινό πάθος. Το πάθος για την εξουσία. Τους ενώνει ο κυνισμός. Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε ευθύνη να αγκαλιάσουμε τις καθημερινές αγωνίες του Ελληνικού λαού. Να μετατρέψουμε την απελπισία που γεννά η αδικία, σε ελπίδα. Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής. Έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική» είπε.

androulakis-86deth4.jpg


Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας. «Οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι σήμερα εκτεθειμένοι σε ένα επιθετικό κύμα ακρίβειας, καθώς πληρώνουν τεράστιο κόστος για το βασικό αγαθό της ενέργειας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην λιανική.

Παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες του προγράμματός του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο:

● Με κίνητρα για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.

● Με έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

● Με τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων- Πρότεινε επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών, καθώς και τη χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Στον τομέα της εργασίας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προτείνει:

 • Την Κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ,
 • Την Αναβάθμιση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 • Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
 • Καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
 • Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.
 • Συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στο δημογραφικό πρόβλημα υπερθεματίζοντας την πρόταση του κόμματός του για φτηνή στέγη.

Χαρακτήρισε δε, «αδιαπραγμάτευτη» τη διασφάλιση ενός Δημόσιου, Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.

androulakis-86deth3.jpg


Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

● Τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

● Την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλιστικές δικλείδες, με οδηγό τον νόμο ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

● Ένα διαφανές πλαίσιο στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις εταιρίες διαχείρισης.

● Την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

● Τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για 100.000 Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Για το ΕΣΥ πρότεινε:

● Σύγχρονο εξοπλισμό και αντίστοιχης εμπειρίας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,

● Δημιουργία ενός επαρκώς στελεχωμένου και οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

● Αύξηση των κλινικών ημερήσιας φροντίδας

Για την Παιδεία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

● Σχολεία και Προγράμματα Σπουδών, αξιολογημένα και πιστοποιημένα, συμπεριλαμβανομένης της Πληροφορικής και της Ξένης γλώσσας που θα οδηγούν στην απόκτηση ενός ισάξιου και αναγνωρισμένου Εθνικού Απολυτήριου, για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο.

● Άνοιγμα των Πανεπιστημίων, με εξωστρέφεια, σε φοιτητές από άλλες χώρες και δίγλωσσα προγράμματα

●Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και προγράμματα μαθητείας, ώστε να αποκτήσουμε κάποια στιγμή εξειδικευμένα στελέχη σε σύγχρονους τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας.

Αλλά και σε πεδία της οικονομίας όπου οι ανάγκες κλιμακώνονται όπως ο τουρισμός

Για το φορολογικό σύστημα:

 • Τη γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.
 • Τη φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη
 • Φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%.
 • Περιορισμό του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ, για να ευνοούνται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την θέσπιση ορίων θητειών σε αυτοδιοίκηση, οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου. Επίσης, διαφανή χρηματοδότηση του κοινοβουλίου και των κομμάτων. «Ακόμα και τα κόμματα να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκέντρωση της εξουσίας.

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σειρά έργων υποδομής, εκσυγχρονισμό του λιμανιού, αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, αντιπλημμυρικά έργα.

«Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας − όχι της αλαζονείας, του λαϊκισμού και του ελιτισμού» τόνισε. «Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών, μια περήφανη πατρίδα, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την πληγώνει» σημείωσε.

androulakis-86deth.jpg


«Θέλω να μείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στη δέσμευση της υπευθυνότητας. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές τα δύσκολα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η εθνική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, εμείς εγγυόμαστε την ευημερία, την αξιοπρέπεια, τη σταθερότητα» υπογράμμισε. Και ξαναέθεσε το δίλημμα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του: «Δυναμική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ελάτε μαζί μας για μια νέα εποχή. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» Με τη φράση το ΠΑΣΟΚ είναι «υπηρέτης για τον λαό και την πατρίδα» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σημειώνεται πως την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ παρακολούθησαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ υπολογίζεται πως οι παρευρισκόμενοι ξεπέρασαν τις 2000.


Παρακολουθήστε την ομιλία:

androulakis-oilia1.jpg
androulakis2.jpg
androulakis3.jpg
androulakis4.jpg
androulakis5.jpg
androulakis6.jpg
androulakis7.jpg
androulakis8.jpg
androulakis9.jpg
androulakis10.jpg
androulakis11.jpg
androulakis12.jpg
androulakis13.jpg
anaplasi-deth-ekthesi14.jpg
androulakis15.jpg


androulakis-86deth.jpg


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία