ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο come back της ΜΕΒΓΑΛ

Η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, μίλησε στη «ΜτΚ»

 04/10/2018 10:32

 Το μεγάλο come back της ΜΕΒΓΑΛ

Σοφία Χριστοφορίδου

Στο γραφείο της δεσπόζει ένα φωτογραφικό πορτρέτο του πατέρα της. Ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, ο μικρασιάτης πρόσφυγας που το 1950 ίδρυσε στα Κουφάλια τη ΜΕΒΓΑΛ θα αναφερθεί πολλές φορές στη συζήτηση με την κόρη του, Μαίρη Χατζάκου, η οποία από το 2016 ξαναπήρε τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας.

Ήταν μια κομβική στιγμή για τη ΜΕΒΓΑΛ, που είχε φτάσει σε ένα τέλμα με συνεχή μείωση πωλήσεων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια 70 εκατομμυρίων, έλλειψη ρευστότητας, και απλήρωτους εργαζόμενους. Δύο χρόνια μετά η εταιρεία έχει κάνει το come back. Εξυπηρετεί τα δάνειά της και λανσάρει νέα προϊόντα.

Έρωτας, διαζύγιο, επανασύνδεση

Τη ρωτάμε τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια υπό τη διοίκηση του κ. Π. Παπαδάκη, αλλά αποφεύγει να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Η κ. Χατζάκου βρέθηκε στο τιμόνι της εταιρείας την περίοδο 2001 - 2006 οπότε και αποχώρησε. «Παρεμβάσεις όσο μπορούσα έκανα, αλλά δεν εισακούγονταν, γι’ αυτό κιόλας παραιτήθηκα από μέλος του δ.σ., για να μην έχω καμία ευθύνη. Προέβλεψα την κατάσταση, γιατί ήξερα ποιος θα διοικήσει και ήθελα να προλάβω να μη χαθεί έστω ένα μέρος από αυτά που έχτισε ο πατέρας μου και μου άφησε. Γι’ αυτό και πούλησα μέρος των μετοχών στη Δέλτα» λέει για εκείνη την περίοδο.

Παραλληλίζει την αποχώρησή της από τη ΜΕΒΓΑΛ με ένα «διαζύγιο» που έρχεται έπειτα από προβλήματα στο ζευγάρι και κάποιος από τους δύο αποφασίζει να φύγει με αξιοπρέπεια. «Έτσι ήταν για μένα η ΜΕΒΓΑΛ, ήταν έρωτας. Έκλεισα αυτό το κεφάλαιο με τη στήριξη της οικογένειάς μου και φίλων». Βέβαια κάποιοι μεγάλοι έρωτες δεν τελειώνουν έτσι εύκολα. Στην περίπτωσή της κ. Χατζάκου ήταν το σωματείο που μεσολάβησε για την επανασύνδεση. «Με βρήκαν και μου είπαν ‘αν δεν κάνεις εσύ κάτι, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο’. Τότε άρχισα να σκέφτομαι την επάνοδό μου» θυμάται, αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι «έβαλαν πλάτη» και δουλεύοντας απλήρωτοι ουσιαστικά δάνεισαν την εταιρεία.

Επιστροφή στο 2006

Εκείνη την περίοδο η γαλακτοβιομηχανία κινδύνευε να περάσει υπό τον έλεγχο του fund Sankatay, μια εξέλιξη που «τους παλιούς μετόχους μάς έκανε θεατές, χωρίς να έχουμε λόγο στην περιουσία μας». Τότε οι μέτοχοι αποφάσισαν σαρωτικές αλλαγές στη ΜΕΒΓΑΛ -αλλαγή διοίκησης και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ, που οδήγησε σε αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, με τη Δέλτα και την οικογένεια Χατζάκου να κατέχουν πλέον από 43,18%.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε και πλέον ο απολογισμός που κάνει η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας είναι θετικός: έγινε αναδιάρθρωση του δανεισμού με ένα ομολογιακό δάνειο 54 εκατ. ευρώ, ξεχρεώθηκε η Bartons, πληρώθηκαν παραγωγοί, προμηθευτές και εργαζόμενοι, βελτιώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση 5,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας γιαούρτης και λάνσαρε νέα προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία εξακολουθεί να είναι «λαβωμένη», όπως λέει η κ. Χατζάκου.«Άφησα μία εταιρεία νοικοκυρεμένη, με πωλήσεις 180 εκατομμυρίων, με 1.200 εργαζόμενους, με κερδοφορία καλή, με ευχαριστημένους ανθρώπους. Όλο αυτό το κλίμα θέλω να επαναφέρω. Να ξεχάσω τα 10 χρόνια που πέρασαν και να αφήσω πίσω μου το παρελθόν» λέει. Η περσινή χρονιά έκλεισε στα 107 εκατ. ευρώ και επαναφορά στην κερδοφορία έπειτα από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων, ενώ το 2018 τρέχει με ανάπτυξη 6% και αναμένεται να κλείσει στα 115 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.


Επένδυση στο γιαούρτι

Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (5,3 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής γιαούρτης, με σκοπό να αυξηθεί η δυναμικότητα παραγωγής κατά 30%. Όχι τυχαία. Η ΜΕΒΓΑΛ είναι ίσως η γαλακτοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη γκάμα, έχοντας 250 κωδικούς γιαουρτιού σε σύνολο 400. Το 33% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές και από αυτές το 65% είναι από τα γιαούρτια. Ένα στα πέντε ελληνικά γιαούρτια που εξάγονται είναι της ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία έχει μερίδιο 5% στην αγορά γιαουρτιού, ενώ με τα προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα (own label) κυριαρχεί στην αυστριακή αγορά με εντυπωσιακό 86% και στη νορβηγική με ποσοστό 90%!

Φέτος λάνσαρε νέα προϊόντα (νέο στραγγιστό, 5% και 2% λιπαρά, γιαούρτι only lactose free, 0% και 2% λιπαρά, σειρά MΕΒΓΑΛ kids με ήρωες κινουμένων σχεδίων, σοκολατούχο Chocojoy, φέτα με 40% λιγότερο αλάτι, γιαούρτι 8 Γυναίκες). Επίσης σχεδιάζεται νέο επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας και θα αφορά κυρίως την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου και αναβάθμιση των συστημάτων μηχανοργάνωσης.

Στις αγορές του εξωτερικού έχουν ξεχωρίσει καινοτόμα προϊόντα με την υπογραφή της ΜΕΒΓΑΛ (αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λακτόζη, γιαούρτι με μέντα και dark chocolate) και έχουν κερδίσει βραβεία γεύσης και κανοτομίας. 

«Ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια όλες οι επενδύσεις που έγιναν, όλες οι προσπάθειες θα αρχίσουν να καρποφορούν» λέει η κ. Χατζάκου.

Οικογένεια γαλατάδων

«Είμαστε οικογένεια γαλατάδων» λέει με καμάρι η Μαίρη Χατζάκου. «Ο παππούς από την πλευρά της μαμάς μου, εδώ στη Χαλκηδόνα, οι φωτογραφίες στη συσκευασία του στραγγιστού είναι το γαλακτοπωλείο της γιαγιάς, ο δε πατέρας μου ήταν γαλατάς από το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης». Μετά το θάνατο των ιδρυτών της γαλακτοβιομηχανίας και εξαδέλφων, Κ. Χατζάκου και Χ. Χατζηθεοδώρου, στη διοίκηση εναλλάχθηκαν τα παιδιά και οι γαμπροί τους (οικογένειες Χατζάκου, Συμεωνίδη και Παπαδάκη).

«Με πλήγωνε η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία» αναφέρει μιλώντας στην περίοδο της διοίκησης Παπαδάκη, και «γι’ αυτό ξαναγύρισα» εξηγεί, χωρίς να φοβάται να εκφραστεί μέσω του συναισθήματος. Εξάλλου, η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με τη ΜΕΒΓΑΛ. «Είμαι γέννημα θρέμμα εδώ μέσα, είναι μία σχέση ζωής για μένα. Ο πατέρας μας έλεγε ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήταν το 3ο το παιδί του. Έχω αναμνήσεις από παιδί που ερχόμουν εδώ τα καλοκαίρια και με ανέβαζε ο πατέρας μου στα γαϊδουράκια, με τα οποία έφερναν οι κτηνοτρόφοι το γάλα». Πριν φτάσει να διοικεί την εταιρεία, πέρασε από διάφορα πόστα, από το λογιστήριο μέχρι το να γεμίζει το γάλα στα μπουκάλια.

«Ένιωθα ότι είμαι υποχρεωμένη να συνεχίσω το έργο του πατέρα μου, ελπίζω ότι και τα παιδιά μου θα κάνουν το ίδιο».

Μπορεί να συνεχίσει η ΜΕΒΓΑΛ να είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και στο μέλλον; Ειδικά τώρα που οι μετοχές μοιράζονται εξίσου μεταξύ της οικογένειας και μιας μεγάλης εταιρείας; Η κ. Χατζάκου δεν το αποκλείει και υπενθυμίζει ότι η διοίκηση είναι στα χέρια της οικογένειας που ήδη φέρνει καλά αποτελέσματα.

Εξάλλου διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που η Vivartia (που κατέχει τη ΔΕΛΤΑ) πουληθεί και αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή της στη ΜΕΒΓΑΛ.

Προς το παρόν ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ ακολουθούν ανεξάρτητη πορεία, με κάποιες συνέργειες στους χυμούς και στα γιαούρτια, αλλά όχι στα δίκτυα διανομής.

Αριθμοί-σταθμοί για την εταιρεία

1950

Ιδρύεται η ΜΕΒΓΑΛ.

1985

Ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότητα.

1998

Ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Χατζάκος αποχωρεί από τη διοίκηση.

2000

Άκαρπη επαφή μεταξύ Αρ. Δασκαλόπουλου (ΔΕΛΤΑ) και των ιδρυτών της ΜΕΒΓΑΛ.

2004

Εξαγορά της Εβρογαλ.

2006

Η Μ. Χατζάκου πουλά ποσοστό 14,8% στη ΔΕΛΤΑ και αποχωρεί από το δ.σ.

2010

Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης.

2010

Ανακοινώνεται εξαγορά του 43% της οικογένειας Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου από τη ΔΕΛΤΑ.

2012

Παρά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συναλλαγή δεν ολοκληρώνεται .

2014

Προσύμφωνο ΔΕΛΤΑ Τροφίμων για εξαγορά του 43%.

2015

Το deal ναυαγεί. Προσφυγή της ΔΕΛΤΑ.

2016

Η Μ. Χατζάκου επανέρχεται στη διοίκηση. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ. ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου κατέχουν από 43,18%.

2017

Αναδιάρθρωση δανεισμού. Επένδυση για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας γιαούρτης.

Στο γραφείο της δεσπόζει ένα φωτογραφικό πορτρέτο του πατέρα της. Ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, ο μικρασιάτης πρόσφυγας που το 1950 ίδρυσε στα Κουφάλια τη ΜΕΒΓΑΛ θα αναφερθεί πολλές φορές στη συζήτηση με την κόρη του, Μαίρη Χατζάκου, η οποία από το 2016 ξαναπήρε τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας.

Ήταν μια κομβική στιγμή για τη ΜΕΒΓΑΛ, που είχε φτάσει σε ένα τέλμα με συνεχή μείωση πωλήσεων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια 70 εκατομμυρίων, έλλειψη ρευστότητας, και απλήρωτους εργαζόμενους. Δύο χρόνια μετά η εταιρεία έχει κάνει το come back. Εξυπηρετεί τα δάνειά της και λανσάρει νέα προϊόντα.

Έρωτας, διαζύγιο, επανασύνδεση

Τη ρωτάμε τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια υπό τη διοίκηση του κ. Π. Παπαδάκη, αλλά αποφεύγει να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Η κ. Χατζάκου βρέθηκε στο τιμόνι της εταιρείας την περίοδο 2001 - 2006 οπότε και αποχώρησε. «Παρεμβάσεις όσο μπορούσα έκανα, αλλά δεν εισακούγονταν, γι’ αυτό κιόλας παραιτήθηκα από μέλος του δ.σ., για να μην έχω καμία ευθύνη. Προέβλεψα την κατάσταση, γιατί ήξερα ποιος θα διοικήσει και ήθελα να προλάβω να μη χαθεί έστω ένα μέρος από αυτά που έχτισε ο πατέρας μου και μου άφησε. Γι’ αυτό και πούλησα μέρος των μετοχών στη Δέλτα» λέει για εκείνη την περίοδο.

Παραλληλίζει την αποχώρησή της από τη ΜΕΒΓΑΛ με ένα «διαζύγιο» που έρχεται έπειτα από προβλήματα στο ζευγάρι και κάποιος από τους δύο αποφασίζει να φύγει με αξιοπρέπεια. «Έτσι ήταν για μένα η ΜΕΒΓΑΛ, ήταν έρωτας. Έκλεισα αυτό το κεφάλαιο με τη στήριξη της οικογένειάς μου και φίλων». Βέβαια κάποιοι μεγάλοι έρωτες δεν τελειώνουν έτσι εύκολα. Στην περίπτωσή της κ. Χατζάκου ήταν το σωματείο που μεσολάβησε για την επανασύνδεση. «Με βρήκαν και μου είπαν ‘αν δεν κάνεις εσύ κάτι, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο’. Τότε άρχισα να σκέφτομαι την επάνοδό μου» θυμάται, αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι «έβαλαν πλάτη» και δουλεύοντας απλήρωτοι ουσιαστικά δάνεισαν την εταιρεία.

Επιστροφή στο 2006

Εκείνη την περίοδο η γαλακτοβιομηχανία κινδύνευε να περάσει υπό τον έλεγχο του fund Sankatay, μια εξέλιξη που «τους παλιούς μετόχους μάς έκανε θεατές, χωρίς να έχουμε λόγο στην περιουσία μας». Τότε οι μέτοχοι αποφάσισαν σαρωτικές αλλαγές στη ΜΕΒΓΑΛ -αλλαγή διοίκησης και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ, που οδήγησε σε αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, με τη Δέλτα και την οικογένεια Χατζάκου να κατέχουν πλέον από 43,18%.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε και πλέον ο απολογισμός που κάνει η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας είναι θετικός: έγινε αναδιάρθρωση του δανεισμού με ένα ομολογιακό δάνειο 54 εκατ. ευρώ, ξεχρεώθηκε η Bartons, πληρώθηκαν παραγωγοί, προμηθευτές και εργαζόμενοι, βελτιώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση 5,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας γιαούρτης και λάνσαρε νέα προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία εξακολουθεί να είναι «λαβωμένη», όπως λέει η κ. Χατζάκου.«Άφησα μία εταιρεία νοικοκυρεμένη, με πωλήσεις 180 εκατομμυρίων, με 1.200 εργαζόμενους, με κερδοφορία καλή, με ευχαριστημένους ανθρώπους. Όλο αυτό το κλίμα θέλω να επαναφέρω. Να ξεχάσω τα 10 χρόνια που πέρασαν και να αφήσω πίσω μου το παρελθόν» λέει. Η περσινή χρονιά έκλεισε στα 107 εκατ. ευρώ και επαναφορά στην κερδοφορία έπειτα από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων, ενώ το 2018 τρέχει με ανάπτυξη 6% και αναμένεται να κλείσει στα 115 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.


Επένδυση στο γιαούρτι

Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (5,3 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής γιαούρτης, με σκοπό να αυξηθεί η δυναμικότητα παραγωγής κατά 30%. Όχι τυχαία. Η ΜΕΒΓΑΛ είναι ίσως η γαλακτοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη γκάμα, έχοντας 250 κωδικούς γιαουρτιού σε σύνολο 400. Το 33% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές και από αυτές το 65% είναι από τα γιαούρτια. Ένα στα πέντε ελληνικά γιαούρτια που εξάγονται είναι της ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία έχει μερίδιο 5% στην αγορά γιαουρτιού, ενώ με τα προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα (own label) κυριαρχεί στην αυστριακή αγορά με εντυπωσιακό 86% και στη νορβηγική με ποσοστό 90%!

Φέτος λάνσαρε νέα προϊόντα (νέο στραγγιστό, 5% και 2% λιπαρά, γιαούρτι only lactose free, 0% και 2% λιπαρά, σειρά MΕΒΓΑΛ kids με ήρωες κινουμένων σχεδίων, σοκολατούχο Chocojoy, φέτα με 40% λιγότερο αλάτι, γιαούρτι 8 Γυναίκες). Επίσης σχεδιάζεται νέο επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας και θα αφορά κυρίως την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου και αναβάθμιση των συστημάτων μηχανοργάνωσης.

Στις αγορές του εξωτερικού έχουν ξεχωρίσει καινοτόμα προϊόντα με την υπογραφή της ΜΕΒΓΑΛ (αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λακτόζη, γιαούρτι με μέντα και dark chocolate) και έχουν κερδίσει βραβεία γεύσης και κανοτομίας. 

«Ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια όλες οι επενδύσεις που έγιναν, όλες οι προσπάθειες θα αρχίσουν να καρποφορούν» λέει η κ. Χατζάκου.

Οικογένεια γαλατάδων

«Είμαστε οικογένεια γαλατάδων» λέει με καμάρι η Μαίρη Χατζάκου. «Ο παππούς από την πλευρά της μαμάς μου, εδώ στη Χαλκηδόνα, οι φωτογραφίες στη συσκευασία του στραγγιστού είναι το γαλακτοπωλείο της γιαγιάς, ο δε πατέρας μου ήταν γαλατάς από το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης». Μετά το θάνατο των ιδρυτών της γαλακτοβιομηχανίας και εξαδέλφων, Κ. Χατζάκου και Χ. Χατζηθεοδώρου, στη διοίκηση εναλλάχθηκαν τα παιδιά και οι γαμπροί τους (οικογένειες Χατζάκου, Συμεωνίδη και Παπαδάκη).

«Με πλήγωνε η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία» αναφέρει μιλώντας στην περίοδο της διοίκησης Παπαδάκη, και «γι’ αυτό ξαναγύρισα» εξηγεί, χωρίς να φοβάται να εκφραστεί μέσω του συναισθήματος. Εξάλλου, η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με τη ΜΕΒΓΑΛ. «Είμαι γέννημα θρέμμα εδώ μέσα, είναι μία σχέση ζωής για μένα. Ο πατέρας μας έλεγε ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήταν το 3ο το παιδί του. Έχω αναμνήσεις από παιδί που ερχόμουν εδώ τα καλοκαίρια και με ανέβαζε ο πατέρας μου στα γαϊδουράκια, με τα οποία έφερναν οι κτηνοτρόφοι το γάλα». Πριν φτάσει να διοικεί την εταιρεία, πέρασε από διάφορα πόστα, από το λογιστήριο μέχρι το να γεμίζει το γάλα στα μπουκάλια.

«Ένιωθα ότι είμαι υποχρεωμένη να συνεχίσω το έργο του πατέρα μου, ελπίζω ότι και τα παιδιά μου θα κάνουν το ίδιο».

Μπορεί να συνεχίσει η ΜΕΒΓΑΛ να είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και στο μέλλον; Ειδικά τώρα που οι μετοχές μοιράζονται εξίσου μεταξύ της οικογένειας και μιας μεγάλης εταιρείας; Η κ. Χατζάκου δεν το αποκλείει και υπενθυμίζει ότι η διοίκηση είναι στα χέρια της οικογένειας που ήδη φέρνει καλά αποτελέσματα.

Εξάλλου διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που η Vivartia (που κατέχει τη ΔΕΛΤΑ) πουληθεί και αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή της στη ΜΕΒΓΑΛ.

Προς το παρόν ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ ακολουθούν ανεξάρτητη πορεία, με κάποιες συνέργειες στους χυμούς και στα γιαούρτια, αλλά όχι στα δίκτυα διανομής.

Αριθμοί-σταθμοί για την εταιρεία

1950

Ιδρύεται η ΜΕΒΓΑΛ.

1985

Ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότητα.

1998

Ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Χατζάκος αποχωρεί από τη διοίκηση.

2000

Άκαρπη επαφή μεταξύ Αρ. Δασκαλόπουλου (ΔΕΛΤΑ) και των ιδρυτών της ΜΕΒΓΑΛ.

2004

Εξαγορά της Εβρογαλ.

2006

Η Μ. Χατζάκου πουλά ποσοστό 14,8% στη ΔΕΛΤΑ και αποχωρεί από το δ.σ.

2010

Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης.

2010

Ανακοινώνεται εξαγορά του 43% της οικογένειας Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου από τη ΔΕΛΤΑ.

2012

Παρά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συναλλαγή δεν ολοκληρώνεται .

2014

Προσύμφωνο ΔΕΛΤΑ Τροφίμων για εξαγορά του 43%.

2015

Το deal ναυαγεί. Προσφυγή της ΔΕΛΤΑ.

2016

Η Μ. Χατζάκου επανέρχεται στη διοίκηση. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ. ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου κατέχουν από 43,18%.

2017

Αναδιάρθρωση δανεισμού. Επένδυση για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας γιαούρτης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία