ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To μαρτύριο της σταγόνας για τον τουρισμό

Βαριά τραυματισμένος ο κλάδος, ελπίζει στην επόμενη χρονιά - Οι αιτίες που ναυάγησε η σεζόν - Έρχεται βαρύς χειμώνας - Τι λένε στη «ΜτΚ» παράγοντες της αγοράς

 29/09/2020 19:30

To μαρτύριο της σταγόνας για τον τουρισμό

Στέφανος Μαχτσίρας

Ανήκεστο βλάβη στον τουριστικό κλάδο προκάλεσε η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε η πανδημία τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας. Η κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων, απόρροια της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που έφερε ο κορονοϊός ασκεί έντονες πιέσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αρχίσει να σαρώνει τον πλανήτη ρίχνει τίτλους τέλους σε μία εφιαλτική σεζόν και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Οι καλές υγειονομικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μία σχετικά καλή σεζόν, με διαχειρίσιμες απώλειες και με πιθανή παράτασή της και τον Σεπτέμβριο.

Πώς φτάσαμε στο… ναυάγιο

Το άτσαλο άνοιγμα του τουρισμού (και το αλαλούμ με τα τεστ στα σύνορα), η αδικαιολόγητη χαλάρωση κρατικών αρχών και κοινωνίας, η προκλητική αδιαφορία κάποιων επιχειρηματιών που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα οδήγησαν σε νέα έξαρση του COVID-19 και οι ελπίδες των ανθρώπων του τουρισμού διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, με το βλέμμα στη σεζόν του 2021 προχωρά με ρυθμούς χελώνας καθώς οι διαρκείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων στους βασικές τουριστικές αγορές της χώρας, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το πολυπόθητο εμβόλιο διαμορφώνουν ένα ρευστό σκηνικό.

Μεγάλοι tour operators έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση το 2021 και αναμένεται να κινηθούν πολύ συντηρητικά αναφορικά με τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που θα διαθέσουν.

Κοινός παρονομαστής για ξενοδόχους, αερομεταφορείς, ακτοπλόους αλλά και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και ψυχαγωγίας είναι η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια την ιδέα του ταξιδιού. Οι μειωμένες τιμές, οι αναβαθμίσεις δωματίων και οι πρόσθετες παροχές δεν μοιάζουν ικανές να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα. Όταν τη θέση του αντηλιακού και της χαλαρής διάθεσης παίρνουν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το άγχος να τηρηθούν οι αποστάσεις κανένας δεν έχει διάθεση για διακοπές και ταξίδια... Αν και η παγκόσμια ύφεση στην οποία οδήγησε η επιδημία δεν αποτελεί έκπληξη, η ανάλυση των επιμέρους βασικών αγορών τουριστών ψαλιδίζει περαιτέρω τις οποιεσδήποτε προσδοκίες για αναθέρμανση της τουριστικής δραστηριότητας κατά το τέλος του τρίτου αλλά και το τέταρτο τρίμηνο.

Κατακρημνίστηκε ο τζίρος

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο τα τουριστικά έσοδα θα διαμορφωθούν ίσως και κάτω από 3 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019. Η απώλεια αυτή των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία οι τουριστικές εισπράξεις καθώς αυξάνουν τα κρατικά έσοδα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μεγέθυνση του ΑΕΠ και στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του Ιουλίου καταγράφουν δραματική μείωση των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Σύμφωνα με αυτά τα έσοδα τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 84% σε σύγκριση με πέρυσι (στα 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ), ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η μείωση αγγίζει το 86,3% στα 1,255 δισ. ευρώ έναντι 9,16 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπλέον, κάθετη πτώση κατά 94,3%, με απώλειες ύψους περίπου 1,75 δισ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλύματος στη χώρα, το β’ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Απότομη «προσγείωση» της κίνησης στα αεροδρόμια

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για τον Αύγουστο, oι πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 57,3% ενώ αντίστοιχα οι εγχώριες μειώθηκαν κατά 40,3%. Μειωμένοι κατά 74,5% ήταν οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρείας το οκτάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις, η πτώση της επιβατικής κίνησης ήταν 79%, από 16,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρσι, σε μόλις 3,6 εκατομμύρια φέτος. Συνολικά (εσωτερικό και εξωτερικό), οι επιβάτες ήταν 5,53 εκατ. έναντι 21,73 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Αυγούστου, στα αεροδρόμια διακινήθηκαν 2,4 εκατ. επιβάτες έναντι 5,4 εκατ. τον Αύγουστο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 55,5%.

Ζητείται πειστικό σχέδιο

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού βίωσαν μία χρονιά που θύμιζε μαρτύριο της σταγόνας καθώς οι συνεχείς αλλαγές των δεδομένων ανάλογα με τις... διαθέσεις του ιού δεν τους επέτρεπε να κάνουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Πλέον οι ελπίδες τους στρέφονται στην ανακάλυψη του εμβολίου και στη νέα τουριστική σεζόν για να καλύψουν ένα μέρος των τρομακτικών απωλειών που υπέστησαν φέτος. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους με την κυβέρνηση να καλείται να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ούτως ώστε να μείνουν όρθιες και ζωντανές και την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Παράλληλα, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να ανασχεθεί ένα πιθανό κύμα ανεργίας και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή. Η καθίζηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και τα επαπειλούμενα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν πειστικές απαντήσεις.

Η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τον ρόλο του τουρισμού σε αυτό έχει ανοίξει με τις απόψεις για το αν η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο να διίστανται.

Φορείς του τουρισμού επιχειρούν να κάνουν έναν απολογισμό της σεζόν που έληξε άδοξα, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την ανάκαμψη του κλάδου

«Ενίσχυση της ρευστότητας αλλά όχι με δάνεια»

«Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων έχει βοηθήσει, αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και να συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», αναφέρει ο Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. «Πολλά ξενοδοχειακά καταλύματα θα κλείσουν προσωρινά για να προστατευθούν», συμπληρώνει.

«Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχε μεγάλη πτώση της κίνησης λόγω του COVID-19 καθώς πρώτιστο θέμα για τον επισκέπτη είναι η ασφάλεια, από εκεί και πέρα, αν και είναι εύκολο να κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είχε δίκιο όταν επέμενε πως έπρεπε να μπαίνουν οι τουρίστες μόνο με αρνητικό τεστ», σημειώνει.

«Ο κορονοϊός θα αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας, όσο όμως υπάρχουν ο ήλιος και η θάλασσα η ανάπτυξη της χώρας θα στηρίζεται στον τουρισμό που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον πρωτογενή τομέα και την βιομηχανία», τονίζει. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι για να προσεγγίσουν οι αφίξεις τα επίπεδα του 2019 (33 εκατ. τουρίστες) θα χρειαστούν 3-4 χρόνια.

«Η πτώση του τζίρου άγγιξε το 70% τους τρεις μήνες του καλοκαιριού», επισημαίνει ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής. «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για να επιβιώσουν, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη κινούνται σε θετική κατεύθυνση», ανέφερε. Παράλληλα, προτείνει η αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών της πανδημίας να γίνει με δόσεις και μηδενικό επιτόκιο από τον Αύγουστο του 2021.

Αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνει πως έγιναν λάθη από όλους αλλά αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο ήρθε γρηγορότερα από ότι υπολογιζόταν στην αρχή της τουριστικής σεζόν. «Το κράτος έπρεπε να δράσει γρηγορότερα κλείνοντας νωρίτερα τα μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα αλλά πολεμάμε με έναν εχθρό που δεν γνωρίζουμε», τονίζει. «Οι υποδομές του νομού έχουν φτάσει σε κορεσμό, χρειάζεται να στραφούμε σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο με εκσυγχρονισμό των υποδομών και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου», σημειώνει και υποστηρίζει πως η χώρα «πρέπει να αρχίσει να παράγει σε όλα τα επίπεδα, στο νέο παραγωγικό μοντέλο η βιομηχανία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον τουρισμό, αν δεν γίνουν αυτά είμαστε κατεστραμμένοι».

«Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου φέτος, κάποια που παρέμειναν ανοιχτά όλο το διάστημα του καλοκαιριού είχαν τεράστια πτώση στις πληρότητες, λειτουργούσαν με ζημιές», λέει η Ευαγγελία Ξυπτερά Λάμπρου, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας. «Αυτό που προέχει είναι να δοθούν στην αγορά οικονομικές ενισχύσεις άμεσα, όχι όμως δάνεια, για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο του 2021», προσθέτει. «Η πανδημία και η εξέλιξή της στις χώρες που μας τροφοδοτούν με τουρίστες ήταν η κυριότερη αιτία που η σεζόν πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο», σημειώνει. Για το νέο παραγωγικό μοντέλο, θεωρεί απαραίτητη «την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο οποίος θα μπορούσε να συνδεθεί με τον τουρισμό».


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Σεπτεμβρίου 2020
Ανήκεστο βλάβη στον τουριστικό κλάδο προκάλεσε η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε η πανδημία τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας. Η κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων, απόρροια της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που έφερε ο κορονοϊός ασκεί έντονες πιέσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αρχίσει να σαρώνει τον πλανήτη ρίχνει τίτλους τέλους σε μία εφιαλτική σεζόν και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Οι καλές υγειονομικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μία σχετικά καλή σεζόν, με διαχειρίσιμες απώλειες και με πιθανή παράτασή της και τον Σεπτέμβριο.

Πώς φτάσαμε στο… ναυάγιο

Το άτσαλο άνοιγμα του τουρισμού (και το αλαλούμ με τα τεστ στα σύνορα), η αδικαιολόγητη χαλάρωση κρατικών αρχών και κοινωνίας, η προκλητική αδιαφορία κάποιων επιχειρηματιών που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα οδήγησαν σε νέα έξαρση του COVID-19 και οι ελπίδες των ανθρώπων του τουρισμού διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, με το βλέμμα στη σεζόν του 2021 προχωρά με ρυθμούς χελώνας καθώς οι διαρκείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων στους βασικές τουριστικές αγορές της χώρας, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το πολυπόθητο εμβόλιο διαμορφώνουν ένα ρευστό σκηνικό.

Μεγάλοι tour operators έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση το 2021 και αναμένεται να κινηθούν πολύ συντηρητικά αναφορικά με τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που θα διαθέσουν.

Κοινός παρονομαστής για ξενοδόχους, αερομεταφορείς, ακτοπλόους αλλά και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και ψυχαγωγίας είναι η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια την ιδέα του ταξιδιού. Οι μειωμένες τιμές, οι αναβαθμίσεις δωματίων και οι πρόσθετες παροχές δεν μοιάζουν ικανές να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα. Όταν τη θέση του αντηλιακού και της χαλαρής διάθεσης παίρνουν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το άγχος να τηρηθούν οι αποστάσεις κανένας δεν έχει διάθεση για διακοπές και ταξίδια... Αν και η παγκόσμια ύφεση στην οποία οδήγησε η επιδημία δεν αποτελεί έκπληξη, η ανάλυση των επιμέρους βασικών αγορών τουριστών ψαλιδίζει περαιτέρω τις οποιεσδήποτε προσδοκίες για αναθέρμανση της τουριστικής δραστηριότητας κατά το τέλος του τρίτου αλλά και το τέταρτο τρίμηνο.

Κατακρημνίστηκε ο τζίρος

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο τα τουριστικά έσοδα θα διαμορφωθούν ίσως και κάτω από 3 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019. Η απώλεια αυτή των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία οι τουριστικές εισπράξεις καθώς αυξάνουν τα κρατικά έσοδα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μεγέθυνση του ΑΕΠ και στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του Ιουλίου καταγράφουν δραματική μείωση των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Σύμφωνα με αυτά τα έσοδα τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 84% σε σύγκριση με πέρυσι (στα 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ), ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η μείωση αγγίζει το 86,3% στα 1,255 δισ. ευρώ έναντι 9,16 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπλέον, κάθετη πτώση κατά 94,3%, με απώλειες ύψους περίπου 1,75 δισ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλύματος στη χώρα, το β’ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Απότομη «προσγείωση» της κίνησης στα αεροδρόμια

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για τον Αύγουστο, oι πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 57,3% ενώ αντίστοιχα οι εγχώριες μειώθηκαν κατά 40,3%. Μειωμένοι κατά 74,5% ήταν οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρείας το οκτάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις, η πτώση της επιβατικής κίνησης ήταν 79%, από 16,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρσι, σε μόλις 3,6 εκατομμύρια φέτος. Συνολικά (εσωτερικό και εξωτερικό), οι επιβάτες ήταν 5,53 εκατ. έναντι 21,73 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Αυγούστου, στα αεροδρόμια διακινήθηκαν 2,4 εκατ. επιβάτες έναντι 5,4 εκατ. τον Αύγουστο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 55,5%.

Ζητείται πειστικό σχέδιο

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού βίωσαν μία χρονιά που θύμιζε μαρτύριο της σταγόνας καθώς οι συνεχείς αλλαγές των δεδομένων ανάλογα με τις... διαθέσεις του ιού δεν τους επέτρεπε να κάνουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Πλέον οι ελπίδες τους στρέφονται στην ανακάλυψη του εμβολίου και στη νέα τουριστική σεζόν για να καλύψουν ένα μέρος των τρομακτικών απωλειών που υπέστησαν φέτος. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους με την κυβέρνηση να καλείται να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ούτως ώστε να μείνουν όρθιες και ζωντανές και την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Παράλληλα, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να ανασχεθεί ένα πιθανό κύμα ανεργίας και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή. Η καθίζηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και τα επαπειλούμενα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν πειστικές απαντήσεις.

Η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τον ρόλο του τουρισμού σε αυτό έχει ανοίξει με τις απόψεις για το αν η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο να διίστανται.

Φορείς του τουρισμού επιχειρούν να κάνουν έναν απολογισμό της σεζόν που έληξε άδοξα, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την ανάκαμψη του κλάδου

«Ενίσχυση της ρευστότητας αλλά όχι με δάνεια»

«Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων έχει βοηθήσει, αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και να συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», αναφέρει ο Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. «Πολλά ξενοδοχειακά καταλύματα θα κλείσουν προσωρινά για να προστατευθούν», συμπληρώνει.

«Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχε μεγάλη πτώση της κίνησης λόγω του COVID-19 καθώς πρώτιστο θέμα για τον επισκέπτη είναι η ασφάλεια, από εκεί και πέρα, αν και είναι εύκολο να κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είχε δίκιο όταν επέμενε πως έπρεπε να μπαίνουν οι τουρίστες μόνο με αρνητικό τεστ», σημειώνει.

«Ο κορονοϊός θα αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας, όσο όμως υπάρχουν ο ήλιος και η θάλασσα η ανάπτυξη της χώρας θα στηρίζεται στον τουρισμό που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον πρωτογενή τομέα και την βιομηχανία», τονίζει. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι για να προσεγγίσουν οι αφίξεις τα επίπεδα του 2019 (33 εκατ. τουρίστες) θα χρειαστούν 3-4 χρόνια.

«Η πτώση του τζίρου άγγιξε το 70% τους τρεις μήνες του καλοκαιριού», επισημαίνει ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής. «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για να επιβιώσουν, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη κινούνται σε θετική κατεύθυνση», ανέφερε. Παράλληλα, προτείνει η αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών της πανδημίας να γίνει με δόσεις και μηδενικό επιτόκιο από τον Αύγουστο του 2021.

Αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνει πως έγιναν λάθη από όλους αλλά αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο ήρθε γρηγορότερα από ότι υπολογιζόταν στην αρχή της τουριστικής σεζόν. «Το κράτος έπρεπε να δράσει γρηγορότερα κλείνοντας νωρίτερα τα μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα αλλά πολεμάμε με έναν εχθρό που δεν γνωρίζουμε», τονίζει. «Οι υποδομές του νομού έχουν φτάσει σε κορεσμό, χρειάζεται να στραφούμε σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο με εκσυγχρονισμό των υποδομών και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου», σημειώνει και υποστηρίζει πως η χώρα «πρέπει να αρχίσει να παράγει σε όλα τα επίπεδα, στο νέο παραγωγικό μοντέλο η βιομηχανία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον τουρισμό, αν δεν γίνουν αυτά είμαστε κατεστραμμένοι».

«Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου φέτος, κάποια που παρέμειναν ανοιχτά όλο το διάστημα του καλοκαιριού είχαν τεράστια πτώση στις πληρότητες, λειτουργούσαν με ζημιές», λέει η Ευαγγελία Ξυπτερά Λάμπρου, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας. «Αυτό που προέχει είναι να δοθούν στην αγορά οικονομικές ενισχύσεις άμεσα, όχι όμως δάνεια, για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο του 2021», προσθέτει. «Η πανδημία και η εξέλιξή της στις χώρες που μας τροφοδοτούν με τουρίστες ήταν η κυριότερη αιτία που η σεζόν πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο», σημειώνει. Για το νέο παραγωγικό μοντέλο, θεωρεί απαραίτητη «την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο οποίος θα μπορούσε να συνδεθεί με τον τουρισμό».


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία