ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση στο χωριό Σαρτανά με ακόμα 4 νεκρούς Έλληνες ομογενείς – Στους 10 ο τραγικός απολογισμός- Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο

Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες, λέει το ΥΠΕΞ - Η ρωσική πρεσβεία διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν υπήρξε βομβαρδισμός στο Σαρτανά - Θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης

 26/02/2022 08:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση στο χωριό Σαρτανά με ακόμα 4 νεκρούς Έλληνες ομογενείς – Στους 10 ο τραγικός απολογισμός- Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα που σφυροκοπούν για τρίτη ημέρα ουκρανικές περιοχές.

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγη ώρα η τηλεόραση του Open. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε ακόμα τέσσερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανά, μετά από αεροπορική επίθεση ρωσικών αεροσκαφών. 

Σε νέα ανακοίνωση του ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αμάχων πολιτών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών".

Νωρίτερα, ακόμα τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία, στο χωριό Μπουγάς, σε δεύτερο δηλαδή περιστατικό. Το εν λόγω χωριό βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο θάνατός τους οφείλεται σε πυρά πυροβολικού ή βομβαρδισμούς. 

Η προηγούμενη ανακοίνωση τού υπουργείου Εξωτερικών:

"Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων".

Η ρωσική πρεσβεία διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ - Δεν υπήρξε βομβαρδισμός στο Σαρτανά από τις ρωσικές δυνάμεις

Διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Σαρτανά σήμερα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός δεν βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός στο Σαρτανά.

Όπως λέει η ρωσική πρεσβεία: "Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς".

Η πρώτη επίθεση στο χωριό Σαρτανά

Νωρίτερα από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά στη Μαριούπολη, δυο Έλληνες ομογενείς είχαν πέσει νεκροί και άλλοι έξι είχαν τραυματιστεί, ανάμεσα τους και ένα παιδί, στο χωριό Σαρτανά.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open Σωτήρης Δανέζης, θύματα του πολέμου στο χωριό Σαρτανά είναι δύο Έλληνες ομογενείς, ενώ υπάρχουν και έξι τραυματίες εκ των οποίων και ένα παιδί.

Οι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από ρωσικά αεροσκάφη στο χωριό Σαρτανά.

Την είδηση επιβεβαιώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας".

Τις πρώτες εικόνες από το χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας όπου σκοτώθηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό -σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών- 2 Έλληνες ομογενείς, έδωσε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του OPEN.

Κυρ. Μητσοτάκης για τον θάνατο ομογενών: Θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

«Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της, για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως και για όλα τα θύματα αυτού του απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανία.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως και για όλα τα θύματα αυτού του απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Ο πόνος τους είναι και δικός μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Συλλυπητήρια Αλ.Τσίπρα στις οικογένειες των ομογενών: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα»

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των έξι συμπατριωτών μας» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και τονίζει: «Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία».

Ν. Δένδιας: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας»

Οδύνη για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών μας, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Θλίψη και αποτροπιασμό για τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο χωριό Σαρτανά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών μας, εκφράζει μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση πως «η Ρωσία οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος μόνο χαμένους θα έχει και ειδικά αθώα θύματα».

ΚΙΝΑΛ: Βαθιά οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών

Τη βαθιά οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ

"Καταδικάζουμε για μία ακόμη φορά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί ανείπωτο πόνο σε άμαχο πληθυσμό και βυθίζει στην αστάθεια την ευρύτερη περιοχή", τονίζει το ΚΙΝΑΛ.


Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στο Ντονέτσκ

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από κάθε κατεύθυνση έπειτα από προσωρινή διακοπή

Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, στην τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

«Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είχε αναφέρει χθες ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον είχε κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία.

«Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν αρνείται να διαπραγματευτεί, όμως δεν είναι έτοιμη για ρωσικά τελεσίγραφα

Η Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε σε ένα μήνα.

«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους».

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 στο Κίεβο - Θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου, αποσαφηνίζοντας μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Ζελένσκι: "Στον έλεγχό μας το Κίεβο - Σπάσαμε το σχέδιό τους"

«Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα του προς τους Ουκρανούς επιχειρεί να καταγράψει την κατάσταση στη χώρα με βάση την ενημέρωση που έχει από τη στρατιωτική ηγεσία και ταυτόχρονα να ανυψώσει το ηθικό των Ουκρανών.

Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, λένε στη Ρωσία

Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Βίατσεσλαβ Βολοντίν είπε πως ο Ζελένσκι «έφυγε βιαστικά από το Κίεβο και πήγε στο Λβιβ», διαψεύδοντας αναφορές πως ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα Βολοντίν, ο Ζελένσκι δεν ήταν χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τα βίντεο που δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφηκαν εκ των προτέρων. Ο εκπρόσωπος της Δούμας ανέφερε πως αυτές είναι πληροφορίες που απέσπασε από βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπάθησαν να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ωστόσο προσκλήθηκαν στο Λβιβ για να τον βρουν.

Τουλάχιστον 198 νεκροί

Δραματικές ώρες στο Κίεβο. Βίντεο από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, δείχνει πολυκατοικία που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ολόκληρη η περιοχή στην οποία βρίσκεται σκεπάζεται από σύννεφο καπνού.

Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας, είναι εξόχως ενδεικτική του κλίματος απόγνωσης που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Δείτε το


Τουλάχιστον 198 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή (Interfax)

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπλα υποσχέθηκε ο Μακρόν λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

"Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Μαριούπολης, καθώς και της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) και της Πολτάβα (ανατολικά).

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters ένας άλλος έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

"Δεκάδες τραυματίες" λέει ο δήμαρχος Κιέβου

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Στο μεταξύ, κανέναν θάνατο δεν προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ένας σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χερασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.


Ολονύχτιες μάχες

Ολονύχτιες ήταν οι μάχες στο Κίεβο. Οι Ρώσοι από τα περίχωρα προχώρησαν στο εσωτερικό της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι συγκρούσεις στο Κίεβο είναι οι πιο καθοριστικές για τη συνολική έκβαση της σύρραξης.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

ukrania-rosiko-arma.jpg


Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.

Τη νύχτα οι ήχοι εκρήξεων ήταν εκκωφαντικές στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, ενώ και οι live κάμερες σταμάτησαν να μεταδίδουν εικόνα.

Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων.

Σε εξέλιξη μάχες κοντά στις πόλεις Χερσώνα, Μικολάιβ, Οδησσό (αξιωματούχος)

Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

"Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. "Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί".

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση. 

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

katestrammeni-gefyra-kievo.jpg


Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

zelenski.webp

Ο Ουκρανός πρέδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο, φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

Ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο

Λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Λευκορωσία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη στρατευμάτων και 150 ελικόπτερα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

suldati-russja.jpg

Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Το θρίλερ των προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων

Χθες, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης. Για δύσκολη νύχτα μίλησε και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» όσον αφορά στη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας, όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν
. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, που ζητούσε από τον Ρώσο ομόλογό του να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

Όλα αυτά την επομένη της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ στην οποία συμφωνήθηκε η αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική πλευρά της συμμαχίας με τους επικεφαλής των χωρών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα που σφυροκοπούν για τρίτη ημέρα ουκρανικές περιοχές.

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγη ώρα η τηλεόραση του Open. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε ακόμα τέσσερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανά, μετά από αεροπορική επίθεση ρωσικών αεροσκαφών. 

Σε νέα ανακοίνωση του ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αμάχων πολιτών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών".

Νωρίτερα, ακόμα τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία, στο χωριό Μπουγάς, σε δεύτερο δηλαδή περιστατικό. Το εν λόγω χωριό βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο θάνατός τους οφείλεται σε πυρά πυροβολικού ή βομβαρδισμούς. 

Η προηγούμενη ανακοίνωση τού υπουργείου Εξωτερικών:

"Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων".

Η ρωσική πρεσβεία διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ - Δεν υπήρξε βομβαρδισμός στο Σαρτανά από τις ρωσικές δυνάμεις

Διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Σαρτανά σήμερα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός δεν βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός στο Σαρτανά.

Όπως λέει η ρωσική πρεσβεία: "Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς".

Η πρώτη επίθεση στο χωριό Σαρτανά

Νωρίτερα από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά στη Μαριούπολη, δυο Έλληνες ομογενείς είχαν πέσει νεκροί και άλλοι έξι είχαν τραυματιστεί, ανάμεσα τους και ένα παιδί, στο χωριό Σαρτανά.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open Σωτήρης Δανέζης, θύματα του πολέμου στο χωριό Σαρτανά είναι δύο Έλληνες ομογενείς, ενώ υπάρχουν και έξι τραυματίες εκ των οποίων και ένα παιδί.

Οι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από ρωσικά αεροσκάφη στο χωριό Σαρτανά.

Την είδηση επιβεβαιώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας".

Τις πρώτες εικόνες από το χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας όπου σκοτώθηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό -σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών- 2 Έλληνες ομογενείς, έδωσε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του OPEN.

Κυρ. Μητσοτάκης για τον θάνατο ομογενών: Θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

«Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήριά της, για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως και για όλα τα θύματα αυτού του απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανία.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως και για όλα τα θύματα αυτού του απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Ο πόνος τους είναι και δικός μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Συλλυπητήρια Αλ.Τσίπρα στις οικογένειες των ομογενών: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα»

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των έξι συμπατριωτών μας» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και τονίζει: «Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία».

Ν. Δένδιας: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας»

Οδύνη για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών μας, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Θλίψη και αποτροπιασμό για τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο χωριό Σαρτανά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών μας, εκφράζει μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση πως «η Ρωσία οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος μόνο χαμένους θα έχει και ειδικά αθώα θύματα».

ΚΙΝΑΛ: Βαθιά οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών

Τη βαθιά οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ

"Καταδικάζουμε για μία ακόμη φορά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί ανείπωτο πόνο σε άμαχο πληθυσμό και βυθίζει στην αστάθεια την ευρύτερη περιοχή", τονίζει το ΚΙΝΑΛ.


Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στο Ντονέτσκ

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από κάθε κατεύθυνση έπειτα από προσωρινή διακοπή

Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, στην τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

«Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είχε αναφέρει χθες ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον είχε κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία.

«Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν αρνείται να διαπραγματευτεί, όμως δεν είναι έτοιμη για ρωσικά τελεσίγραφα

Η Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε σε ένα μήνα.

«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους».

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 στο Κίεβο - Θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου, αποσαφηνίζοντας μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Ζελένσκι: "Στον έλεγχό μας το Κίεβο - Σπάσαμε το σχέδιό τους"

«Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα του προς τους Ουκρανούς επιχειρεί να καταγράψει την κατάσταση στη χώρα με βάση την ενημέρωση που έχει από τη στρατιωτική ηγεσία και ταυτόχρονα να ανυψώσει το ηθικό των Ουκρανών.

Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, λένε στη Ρωσία

Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Βίατσεσλαβ Βολοντίν είπε πως ο Ζελένσκι «έφυγε βιαστικά από το Κίεβο και πήγε στο Λβιβ», διαψεύδοντας αναφορές πως ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα Βολοντίν, ο Ζελένσκι δεν ήταν χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τα βίντεο που δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφηκαν εκ των προτέρων. Ο εκπρόσωπος της Δούμας ανέφερε πως αυτές είναι πληροφορίες που απέσπασε από βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπάθησαν να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ωστόσο προσκλήθηκαν στο Λβιβ για να τον βρουν.

Τουλάχιστον 198 νεκροί

Δραματικές ώρες στο Κίεβο. Βίντεο από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, δείχνει πολυκατοικία που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ολόκληρη η περιοχή στην οποία βρίσκεται σκεπάζεται από σύννεφο καπνού.

Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας, είναι εξόχως ενδεικτική του κλίματος απόγνωσης που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Δείτε το


Τουλάχιστον 198 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή (Interfax)

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπλα υποσχέθηκε ο Μακρόν λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

"Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Μαριούπολης, καθώς και της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) και της Πολτάβα (ανατολικά).

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters ένας άλλος έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

"Δεκάδες τραυματίες" λέει ο δήμαρχος Κιέβου

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Στο μεταξύ, κανέναν θάνατο δεν προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ένας σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χερασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.


Ολονύχτιες μάχες

Ολονύχτιες ήταν οι μάχες στο Κίεβο. Οι Ρώσοι από τα περίχωρα προχώρησαν στο εσωτερικό της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι συγκρούσεις στο Κίεβο είναι οι πιο καθοριστικές για τη συνολική έκβαση της σύρραξης.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

ukrania-rosiko-arma.jpg


Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.

Τη νύχτα οι ήχοι εκρήξεων ήταν εκκωφαντικές στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, ενώ και οι live κάμερες σταμάτησαν να μεταδίδουν εικόνα.

Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων.

Σε εξέλιξη μάχες κοντά στις πόλεις Χερσώνα, Μικολάιβ, Οδησσό (αξιωματούχος)

Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

"Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. "Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί".

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση. 

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

katestrammeni-gefyra-kievo.jpg


Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

zelenski.webp

Ο Ουκρανός πρέδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο, φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

Ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο

Λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Λευκορωσία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη στρατευμάτων και 150 ελικόπτερα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

suldati-russja.jpg

Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Το θρίλερ των προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων

Χθες, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης. Για δύσκολη νύχτα μίλησε και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» όσον αφορά στη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας, όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν
. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, που ζητούσε από τον Ρώσο ομόλογό του να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

Όλα αυτά την επομένη της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ στην οποία συμφωνήθηκε η αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική πλευρά της συμμαχίας με τους επικεφαλής των χωρών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία