ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε 6 πόλεις - Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι λεπτομέρειες για τη μεγάλη γιορτή του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 14/03/2023 18:07

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε 6 πόλεις - Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα (Δαναός, 'Αστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) και τη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές), το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα (Victoria Cinemas), την Πάτρα (Πάνθεον), τα Χανιά (Αττικόν) και το Ηράκλειο (Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου).

«Το Φεστιβάλ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα "παρών" όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό» ανέφεραν στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, «περισσότερο από ποτέ, το φετινό φεστιβάλ επιδιώκει μέσω του προγραμματισμού του να ενθαρρύνει την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες». Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκαν στην τραγωδία στα Τέμπη: «Η τραγωδία αυτή, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας , στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά, μάς συγκλόνισε όπως και όλους τους Έλληνες. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν πρόωρα και μοιραζόμαστε το πένθος των κοντινών φίλων και συγγενών τους» σημείωσαν. 

Πρόγραμμα σε επτά ενότητες

Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Παλλάς με την τελευταία ταινία του Φρανσουά Οζόν ,«Το έγκλημά μου», που βγήκε στις γαλλικές αίθουσες πριν λίγες μέρες, και θα κλείσει στις 29 Μαρτίου στον Δαναό με την ταινία του Μαρτέν Μπουρντουλόν, «Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν», που θα κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της αρχές Απριλίου στη Γαλλία (Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

Δέκα ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή. Φέτος μάλιστα, η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η διοργάνωση φιλοξενεί και ένα εκτενές θεματικό αφιέρωμα, με τίτλο «Φύλο και Σινεμά», το οποίο παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.

Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive - Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας έξι ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του. Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις «Νεανικές προβολές».

Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Σιμόν Βέιλ για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του 'Αουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, θα διοργανωθούν και δυο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

programma.png


Στήριξη στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς.

Ειδικότερα, η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με την Unifrance, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ακόμη, συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και τις ειδικές προβολές, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το φεστιβάλ Animasyros και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- ATHICFF για την παρουσίαση ειδικών και νεανικών προβολών. Επίσης, συνεργάζεται με την Mooviereel και το φεστιβάλ Petit Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες.

Η φετινή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), 'Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (παρουσιαστής, ηθοποιός).

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 ευρώ. Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ifg.gr/events/23o-festival-gallofonou-kinimatografou/ .

Η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το τρέιλερ
"Les Films que j'ai vus"

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν ανερχόμενο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του. Φέτος το σποτ αυτό υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ισαβέλλα Μαργάρα.

Η Ισαβέλλα Μαργάρα είναι σκηνοθέτιδα κινηματογράφου και γιατρός παθολόγος. Η πρώτη της ταινία μικρού μήκους 54 / H Τυφλή Χελώνα κι η Απέραντη Θάλασσα (2020) προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου. Επιλέχθηκε στο Sarajevo Talents το 2021. Η δεύτερη ταινία της Nothing Holier Than A Dolphin έκανε διεθνή πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, το Clermont-Ferrand, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Αυτή την περίοδο, η Ισαβέλλα ετοιμάζει την τρίτη μικρού μήκους κι αναπτύσσει το σενάριο για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο Μαύρο Νερό.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους «αξιοποίησης». Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Φλομαρία Παπαδάκη (Κοιμώμενη), Γιώργος Κασαπάκης (Αστροναύτης)
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαργάρα
Παραγωγή: Κυριακή Βήρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος
Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Art Direction: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοκία Καλαμίτση
Α' βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Τζιφάκης
Β' βοηθός Κάμερας: Βασίλης Μποφίλιος
Gaffer: Δαμιανός Τίμνιος
Βοηθός ηλεκτρολόγου: Ηλίας Μιχελής
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Κόμμωση: Δημήτρης Αποστολίδης
Βοηθός Αrt director: Έλενα Μπούγου
Color grading: Δημήτρης Καρτέρης
Μastering: Νίκος Σακαρέλος
Voice over: Λουκιανός Μοσχονάς (Αστροναύτης), Ισαβέλλα Μαργάρα (Κοιμωμένη)
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Ζαφείρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κυριάκος Γκίκας
Βοηθοί παραγωγής: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυρέλης
Camera equipment: Arctos Films
Lighting equipment: Bright Vision
Μια παραγωγή της AbFab Productions
Θερμές ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, στον Φώτη Μιχαήλ και σε όλη την ομάδα του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Όμιλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών – Π.Ο.Φ.Π.Α. για την ολόπλευρη υποστήριξή τους. Η αγάπη τους στο σινεμά και η εκπληκτική τους δουλειά με τους φοιτητές εδώ και δεκαετίες είναι λόγος για να συνεχίσει κανείς να φτιάχνει ταινίες.

Η αφίσα

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend, που περιγράφει το σκεπτικό του σχεδιασμού:

Aφορμή για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί το ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αντιδράσεων και εκφράσεων που μπορεί να προκαλεί η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Αποτυπώνουμε αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιώντας αλληλοκαλυπτόμενα πορτρέτα ανθρώπων με ζώα. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά/συναισθήματα εντείνονται μέσω αυτής της διαδικασίας, συνθέτοντας έτσι μια νέα κατηγορία υβριδικών και σουρεαλιστικών χαρακτήρων ενώ παράλληλα οι ρόλοι τους εναλλάσσονται.

Ταυτόχρονα, όπως και στον κινηματογράφο, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και αισθαντικότητας, επιτρέποντάς μας να δούμε επάνω τους την αντανάκλαση της μαγείας του σινεμά.

Σχεδιασμός: Bend

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα (Δαναός, 'Αστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) και τη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές), το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα (Victoria Cinemas), την Πάτρα (Πάνθεον), τα Χανιά (Αττικόν) και το Ηράκλειο (Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου).

«Το Φεστιβάλ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα "παρών" όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό» ανέφεραν στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, «περισσότερο από ποτέ, το φετινό φεστιβάλ επιδιώκει μέσω του προγραμματισμού του να ενθαρρύνει την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες». Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκαν στην τραγωδία στα Τέμπη: «Η τραγωδία αυτή, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας , στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά, μάς συγκλόνισε όπως και όλους τους Έλληνες. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν πρόωρα και μοιραζόμαστε το πένθος των κοντινών φίλων και συγγενών τους» σημείωσαν. 

Πρόγραμμα σε επτά ενότητες

Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Παλλάς με την τελευταία ταινία του Φρανσουά Οζόν ,«Το έγκλημά μου», που βγήκε στις γαλλικές αίθουσες πριν λίγες μέρες, και θα κλείσει στις 29 Μαρτίου στον Δαναό με την ταινία του Μαρτέν Μπουρντουλόν, «Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν», που θα κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της αρχές Απριλίου στη Γαλλία (Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

Δέκα ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή. Φέτος μάλιστα, η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η διοργάνωση φιλοξενεί και ένα εκτενές θεματικό αφιέρωμα, με τίτλο «Φύλο και Σινεμά», το οποίο παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.

Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive - Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας έξι ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του. Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις «Νεανικές προβολές».

Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Σιμόν Βέιλ για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του 'Αουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, θα διοργανωθούν και δυο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

programma.png


Στήριξη στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς.

Ειδικότερα, η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με την Unifrance, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ακόμη, συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και τις ειδικές προβολές, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το φεστιβάλ Animasyros και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- ATHICFF για την παρουσίαση ειδικών και νεανικών προβολών. Επίσης, συνεργάζεται με την Mooviereel και το φεστιβάλ Petit Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες.

Η φετινή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), 'Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (παρουσιαστής, ηθοποιός).

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 ευρώ. Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ifg.gr/events/23o-festival-gallofonou-kinimatografou/ .

Η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το τρέιλερ
"Les Films que j'ai vus"

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν ανερχόμενο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του. Φέτος το σποτ αυτό υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ισαβέλλα Μαργάρα.

Η Ισαβέλλα Μαργάρα είναι σκηνοθέτιδα κινηματογράφου και γιατρός παθολόγος. Η πρώτη της ταινία μικρού μήκους 54 / H Τυφλή Χελώνα κι η Απέραντη Θάλασσα (2020) προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου. Επιλέχθηκε στο Sarajevo Talents το 2021. Η δεύτερη ταινία της Nothing Holier Than A Dolphin έκανε διεθνή πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, το Clermont-Ferrand, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Αυτή την περίοδο, η Ισαβέλλα ετοιμάζει την τρίτη μικρού μήκους κι αναπτύσσει το σενάριο για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο Μαύρο Νερό.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους «αξιοποίησης». Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Φλομαρία Παπαδάκη (Κοιμώμενη), Γιώργος Κασαπάκης (Αστροναύτης)
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαργάρα
Παραγωγή: Κυριακή Βήρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος
Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Art Direction: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοκία Καλαμίτση
Α' βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Τζιφάκης
Β' βοηθός Κάμερας: Βασίλης Μποφίλιος
Gaffer: Δαμιανός Τίμνιος
Βοηθός ηλεκτρολόγου: Ηλίας Μιχελής
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Κόμμωση: Δημήτρης Αποστολίδης
Βοηθός Αrt director: Έλενα Μπούγου
Color grading: Δημήτρης Καρτέρης
Μastering: Νίκος Σακαρέλος
Voice over: Λουκιανός Μοσχονάς (Αστροναύτης), Ισαβέλλα Μαργάρα (Κοιμωμένη)
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Ζαφείρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κυριάκος Γκίκας
Βοηθοί παραγωγής: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυρέλης
Camera equipment: Arctos Films
Lighting equipment: Bright Vision
Μια παραγωγή της AbFab Productions
Θερμές ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, στον Φώτη Μιχαήλ και σε όλη την ομάδα του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Όμιλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών – Π.Ο.Φ.Π.Α. για την ολόπλευρη υποστήριξή τους. Η αγάπη τους στο σινεμά και η εκπληκτική τους δουλειά με τους φοιτητές εδώ και δεκαετίες είναι λόγος για να συνεχίσει κανείς να φτιάχνει ταινίες.

Η αφίσα

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend, που περιγράφει το σκεπτικό του σχεδιασμού:

Aφορμή για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί το ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αντιδράσεων και εκφράσεων που μπορεί να προκαλεί η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Αποτυπώνουμε αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιώντας αλληλοκαλυπτόμενα πορτρέτα ανθρώπων με ζώα. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά/συναισθήματα εντείνονται μέσω αυτής της διαδικασίας, συνθέτοντας έτσι μια νέα κατηγορία υβριδικών και σουρεαλιστικών χαρακτήρων ενώ παράλληλα οι ρόλοι τους εναλλάσσονται.

Ταυτόχρονα, όπως και στον κινηματογράφο, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και αισθαντικότητας, επιτρέποντάς μας να δούμε επάνω τους την αντανάκλαση της μαγείας του σινεμά.

Σχεδιασμός: Bend

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία