ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To EIF στήνει fund 120 εκατ. ευρώ για start ups στις Υπηρεσίες Υγείας

ΕΑΤΕ και δημιουργία δύο funds με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Το NGIF και οι νέες επενδύσεις του

 05/05/2023 14:44

To EIF στήνει fund 120 εκατ. ευρώ για start ups στις Υπηρεσίες Υγείας

Άννη Καρολίδου

Mέσα στο 2024 ένα νέο επενδυτικό fund με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύει ειδικά στις καινοτόμες επιχειρήσεις των Επιστημών Υγείας, πρόκειται να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ( Ε.Ι.F), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην άνθηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο χώρο της Υγείας, τις οποίες έμμεσα αλλά καταλυτικά επηρέασε και η έλευση στην Ελλάδα της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer αλλά και το επενδυτικού sprint από ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου.

Τα ανωτέρω δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου «Η Καινοτομία στη Βόρειο Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, EquiFund Project Manager του E.I.F, σημειώνοντας ότι συνεχίζουν, για το σκοπό αυτό, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε το fund, που θα έχει 10ετή περίοδο λειτουργίας, να βγει στον αέρα πιθανότατα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ.

Στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις όπως και ενημερώσεις , έγιναν από εκπροσώπους επενδυτικών οργανισμών και funds, με την κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της ελληνικού fund of funds, δηλαδή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΑΤΕ) η οποία ανακοίνωσε ότι στα δύο επενδυτικά funds με έδρα Θεσσαλονίκη – τα N.G.I.F και TECS- σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλα δύο.

lymperopoulou-antigoni.jpg


Η ΕΑΤΕ έλαβε περισσότερες από 100 αιτήσεις από to be funds, αλλά τελικά, πανελλαδικά συστάθηκαν 15 καινούργια funds, τα οποία και διαχειρίζονται συνολικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 470 εκατ. ευρώ.

Η CEO της ΕΑΤΕ δήλωσε ότι στόχος της Τράπεζας είναι, να βαδίσει στο δρόμο των συνεργασιών που άνοιξε πέρυσι με το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Mubadala.

Λυμπεροπούλου: Καινούργιες ευρωπαϊκές συνεργασίες της ΕΑΤΕ

«Σκοπεύουμε, συνεργαζόμενη η ΕΑΤΕ με άλλους αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης, να χρηματοδοτήσουμε τις ευρωπαϊκές start ups που χρειάζονται κεφάλαια για να κάνουν το scale up, προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν κεφάλαια και μέλλον στην Αμερική», δήλωσε στο makthes.gr η κα. Λυμπεροπούλου.

Μάλιστα αυτή η συνεργασία της ΕΑΤΕ προχωράει με τα equifunds: της Φινλανδίας «Tesi», της Δανίας «Vaekstfonden», την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα «kfw», και τη γαλλική BPI και, μέσω αυτών, των funds που χρηματοδοτούν καινοτόμες εταιρείες.

Βόρεια Ελλάδα: Δυναμικές ή όχι starts ups;

Στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο κ. Γιακουμάκης του Ε.Ι.F, έδειξε μέσω στατιστικών στοιχείων, πως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στη βόρειο Ελλάδα, δεν είναι και τόσο δυναμική, όσο θεωρούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι «start ups» …πετάνε, σε Θεσσαλονίκη τουλάχιστον.

Το Eυρωπαϊκό Ε.Ι.F., από το 2006 και μέσω του Jeremie και, στην συνέχεια μέσω του EquiFund και της ΕΑΤΕ , χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, διαπιστώνει ότι το track record για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, δεν είναι καλό.

Συγκεκριμένα , μέσω από 9 funds που έχουν αντλήσει κεφάλαια από το ελληνικό EquiFund, χρηματοδοτούνται 133 επιχειρήσεις , από τις οποίες μόνο 17 είναι σε Μακεδονία και Θράκη, από αυτές δε οι καινοτόμες είναι μόλις 9, ενώ με αυστηρούς όρους καινοτόμες μπορούν να θεωρηθούν μόνο 3! Όπως είπε το στέλεχος του E.I.F, ενδιαφέρον αρχικό εκδηλώνεται από εκατοντάδες επιχειρήσεις- 1.500 είχαν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των funds- αλλά τελικά, για διάφορους λόγους, πολύ λίγες προχωρούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αρσένης: Δυναμικό αλλά σιωπηλό το οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Tην ακριβώς αντίθετη εκτίμηση διατύπωσε ο δρ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής της Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της ΕΤΕ, η οποία είναι ο βασικός φορέας διοργάνωσης του Συνεδρίου, λέγοντας ότι το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο δυναμικά της χώρας, αν και «σιωπηλό» ως προς την έκφρασή του, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές και καινοτόμοι εν δυνάμει επιχειρηματίες, για να μπορέσουν να φτάσουν στην άντληση επενδυτικών κεφαλαίων, χρειάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση στο business και χρηματο-οικονομικό κομμάτι μίας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Την πραγματοποίηση μίας Συνόδου Οικοσυστημάτων Καινοτομίας Ελλάδας πρότεινε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. καθ. Παναγιώτης Κετικίδης, υποστηρίζοντας ότι οι συνέργειες είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

H ΕΒRD και το Star Venture για start ups

Από το 2018, η EBRD έχει υποστηρίξει 170 επιχειρήσεις , από τις οποίες το 1/3 βρίσκεται στη βόρειο Ελλάδα. Η Τράπεζα, που από το 2019 έχει Γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, το έτος 2022 ξεκίνησε το πρόγραμμα Star Venture, με στόχο την υποστήριξη start ups και την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κα. Βανέσσα Στάχτου, analyst της EBRD, το πρόγραμμα, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, είναι διαρκείας έως και 18 μηνών και περιλαμβάνει συμμετοχή σε workshops, διασύνδεση με μέντορες και συμβουλευτικές υπηρεσίες έως και 40.000 ευρώ όπως επίσης, πρόσβαση σε δίκτυο business partners της EBRD και, βοήθεια για την άντληση κεφαλαίων.

Στον Α’ κύκλο του Star Venture, υποστηρίζονται 7 επιχειρήσεις από τις οποίες το 60%, δηλαδή 4 εταιρείες είναι από Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα, από Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Ιωάννινα, τις Cyclopt, Keyvoto, Natech, Terracom.

Αποδεικνύεται πως η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, από το χώρο του fintech ή σε εταιρείες ελληνικές του χώρου του fintech καθώς κατά την τελευταία τριετία άνω του 1 δισ. ευρώ, από το εξωτερικό, επενδύθηκαν αυτά τα πολύ σημαντικά ποσά σε δραστηριότητες που αφορούν πληρωμές, POS συστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως είπε ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος , general manager NBG PAY.

Δεύτερο fund από τη Metavallon

Όπως είπε ο partner του venture capital Metavallon κ. Γιώργος Καραντώνης, το fund που επενδύει σε early stage start ups, πρόκειται άμεσα να βάλει την υπογραφή του για το Metavallon 2, το οποίο ξεκινάει με επενδυτικά κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ, τα οποία στην πορεία ενδέχεται να φτάσουν στα 45 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2024. Μεγάλο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από  το Metavallon 2, έχει εκδηλωθεί , με αποτέλεσμα 100 προτάσεις start ups να βρίσκονται στο pipeline. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Metavallon, το Νο1, είχε 32 εκατ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια, από τα οποία ως τώρα τοποθέτησε σε καινοτόμενες εταιρείες, τα 23 εκατ. ευρώ.

takas-nikos.jpg


Νικόλας Τακάς: Δύο νέες επενδύσεις σε start ups από το NGIF

To επενδυτικό κεφάλαιο Northern Greece Investment Fund πρόκειται να κάνει δύο ακόμη νέες τοποθετήσεις σε καινοτόμες εταιρείες από τις κλάδους Υγείας και Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΝGIF, κ. Νικόλας Τακάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως ομιλητής στο Συνέδριο Καινοτομίας.

Το ΝGIF,  έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από την ΕΑΤΕ και, το υπόλοιπο, από ιδιώτες επενδυτές. Το Fund επενδύει σε καινοτόμες start ups αλλά και γενικότερα σε επιχειρήσεις, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και δυναμική, μέσω tickets από 1 έως 3 εκατ. ευρώ την κάθε φορά.

Το NGIF έχει ήδη επενδύσει 1 εκατ ευρώ στην Pragma IoT AE, εταιρεία που παρέχει λύσεις στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0, των Έξυπνων Πόλεων, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Ηλεκτρισμός, Αέριο, Νερό), του Περιβάλλοντος, της Γεωργίας, της Ναυτιλίας, κ.α.. Επίσης, έχει επενδύσει 1,5 εκατ. ευρώ στην Elisabeth Plus, εταιρεία που συνδυάζει την προσφορά ολιστικών υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων με πρότυπες υπηρεσίες μοντέρνας τραυματιολογίας.

Κετικίδης: Συμπόσιο Οικοσυστημάτων Καινοτομίας

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμποσίου στο οποία να συμμετέχουν όλα τα οικοσυστήματα καινοτομίας της χώρας, ενώ έκανε ένα βήμα παραπέρα, για τη δημιουργία μίας διοργάνωσης και για τις μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις και όχι μόνο για τις νεοφυείς – start ups και τις spin offs, τους τεχνοβλαστούς που γεννιούνται μέσα από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το συνέδριο με θέμα «Η Καινοτομία στη Βόρειο Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της ΕΤΕ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ, την ΑΖΚ Α.Ε., το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του ΟΠΑ, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΑmCham, την ETAE και υποστηρίζεται από την πλατφόρμα Microsoft for Startups Founders Hub.

Mέσα στο 2024 ένα νέο επενδυτικό fund με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύει ειδικά στις καινοτόμες επιχειρήσεις των Επιστημών Υγείας, πρόκειται να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ( Ε.Ι.F), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην άνθηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο χώρο της Υγείας, τις οποίες έμμεσα αλλά καταλυτικά επηρέασε και η έλευση στην Ελλάδα της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer αλλά και το επενδυτικού sprint από ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου.

Τα ανωτέρω δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου «Η Καινοτομία στη Βόρειο Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, EquiFund Project Manager του E.I.F, σημειώνοντας ότι συνεχίζουν, για το σκοπό αυτό, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε το fund, που θα έχει 10ετή περίοδο λειτουργίας, να βγει στον αέρα πιθανότατα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ.

Στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις όπως και ενημερώσεις , έγιναν από εκπροσώπους επενδυτικών οργανισμών και funds, με την κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της ελληνικού fund of funds, δηλαδή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΑΤΕ) η οποία ανακοίνωσε ότι στα δύο επενδυτικά funds με έδρα Θεσσαλονίκη – τα N.G.I.F και TECS- σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλα δύο.

lymperopoulou-antigoni.jpg


Η ΕΑΤΕ έλαβε περισσότερες από 100 αιτήσεις από to be funds, αλλά τελικά, πανελλαδικά συστάθηκαν 15 καινούργια funds, τα οποία και διαχειρίζονται συνολικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 470 εκατ. ευρώ.

Η CEO της ΕΑΤΕ δήλωσε ότι στόχος της Τράπεζας είναι, να βαδίσει στο δρόμο των συνεργασιών που άνοιξε πέρυσι με το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Mubadala.

Λυμπεροπούλου: Καινούργιες ευρωπαϊκές συνεργασίες της ΕΑΤΕ

«Σκοπεύουμε, συνεργαζόμενη η ΕΑΤΕ με άλλους αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης, να χρηματοδοτήσουμε τις ευρωπαϊκές start ups που χρειάζονται κεφάλαια για να κάνουν το scale up, προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν κεφάλαια και μέλλον στην Αμερική», δήλωσε στο makthes.gr η κα. Λυμπεροπούλου.

Μάλιστα αυτή η συνεργασία της ΕΑΤΕ προχωράει με τα equifunds: της Φινλανδίας «Tesi», της Δανίας «Vaekstfonden», την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα «kfw», και τη γαλλική BPI και, μέσω αυτών, των funds που χρηματοδοτούν καινοτόμες εταιρείες.

Βόρεια Ελλάδα: Δυναμικές ή όχι starts ups;

Στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο κ. Γιακουμάκης του Ε.Ι.F, έδειξε μέσω στατιστικών στοιχείων, πως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στη βόρειο Ελλάδα, δεν είναι και τόσο δυναμική, όσο θεωρούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι «start ups» …πετάνε, σε Θεσσαλονίκη τουλάχιστον.

Το Eυρωπαϊκό Ε.Ι.F., από το 2006 και μέσω του Jeremie και, στην συνέχεια μέσω του EquiFund και της ΕΑΤΕ , χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, διαπιστώνει ότι το track record για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, δεν είναι καλό.

Συγκεκριμένα , μέσω από 9 funds που έχουν αντλήσει κεφάλαια από το ελληνικό EquiFund, χρηματοδοτούνται 133 επιχειρήσεις , από τις οποίες μόνο 17 είναι σε Μακεδονία και Θράκη, από αυτές δε οι καινοτόμες είναι μόλις 9, ενώ με αυστηρούς όρους καινοτόμες μπορούν να θεωρηθούν μόνο 3! Όπως είπε το στέλεχος του E.I.F, ενδιαφέρον αρχικό εκδηλώνεται από εκατοντάδες επιχειρήσεις- 1.500 είχαν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των funds- αλλά τελικά, για διάφορους λόγους, πολύ λίγες προχωρούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αρσένης: Δυναμικό αλλά σιωπηλό το οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Tην ακριβώς αντίθετη εκτίμηση διατύπωσε ο δρ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής της Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της ΕΤΕ, η οποία είναι ο βασικός φορέας διοργάνωσης του Συνεδρίου, λέγοντας ότι το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο δυναμικά της χώρας, αν και «σιωπηλό» ως προς την έκφρασή του, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές και καινοτόμοι εν δυνάμει επιχειρηματίες, για να μπορέσουν να φτάσουν στην άντληση επενδυτικών κεφαλαίων, χρειάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση στο business και χρηματο-οικονομικό κομμάτι μίας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Την πραγματοποίηση μίας Συνόδου Οικοσυστημάτων Καινοτομίας Ελλάδας πρότεινε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. καθ. Παναγιώτης Κετικίδης, υποστηρίζοντας ότι οι συνέργειες είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

H ΕΒRD και το Star Venture για start ups

Από το 2018, η EBRD έχει υποστηρίξει 170 επιχειρήσεις , από τις οποίες το 1/3 βρίσκεται στη βόρειο Ελλάδα. Η Τράπεζα, που από το 2019 έχει Γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, το έτος 2022 ξεκίνησε το πρόγραμμα Star Venture, με στόχο την υποστήριξη start ups και την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κα. Βανέσσα Στάχτου, analyst της EBRD, το πρόγραμμα, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, είναι διαρκείας έως και 18 μηνών και περιλαμβάνει συμμετοχή σε workshops, διασύνδεση με μέντορες και συμβουλευτικές υπηρεσίες έως και 40.000 ευρώ όπως επίσης, πρόσβαση σε δίκτυο business partners της EBRD και, βοήθεια για την άντληση κεφαλαίων.

Στον Α’ κύκλο του Star Venture, υποστηρίζονται 7 επιχειρήσεις από τις οποίες το 60%, δηλαδή 4 εταιρείες είναι από Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα, από Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Ιωάννινα, τις Cyclopt, Keyvoto, Natech, Terracom.

Αποδεικνύεται πως η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, από το χώρο του fintech ή σε εταιρείες ελληνικές του χώρου του fintech καθώς κατά την τελευταία τριετία άνω του 1 δισ. ευρώ, από το εξωτερικό, επενδύθηκαν αυτά τα πολύ σημαντικά ποσά σε δραστηριότητες που αφορούν πληρωμές, POS συστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως είπε ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος , general manager NBG PAY.

Δεύτερο fund από τη Metavallon

Όπως είπε ο partner του venture capital Metavallon κ. Γιώργος Καραντώνης, το fund που επενδύει σε early stage start ups, πρόκειται άμεσα να βάλει την υπογραφή του για το Metavallon 2, το οποίο ξεκινάει με επενδυτικά κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ, τα οποία στην πορεία ενδέχεται να φτάσουν στα 45 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2024. Μεγάλο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από  το Metavallon 2, έχει εκδηλωθεί , με αποτέλεσμα 100 προτάσεις start ups να βρίσκονται στο pipeline. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Metavallon, το Νο1, είχε 32 εκατ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια, από τα οποία ως τώρα τοποθέτησε σε καινοτόμενες εταιρείες, τα 23 εκατ. ευρώ.

takas-nikos.jpg


Νικόλας Τακάς: Δύο νέες επενδύσεις σε start ups από το NGIF

To επενδυτικό κεφάλαιο Northern Greece Investment Fund πρόκειται να κάνει δύο ακόμη νέες τοποθετήσεις σε καινοτόμες εταιρείες από τις κλάδους Υγείας και Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΝGIF, κ. Νικόλας Τακάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως ομιλητής στο Συνέδριο Καινοτομίας.

Το ΝGIF,  έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από την ΕΑΤΕ και, το υπόλοιπο, από ιδιώτες επενδυτές. Το Fund επενδύει σε καινοτόμες start ups αλλά και γενικότερα σε επιχειρήσεις, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και δυναμική, μέσω tickets από 1 έως 3 εκατ. ευρώ την κάθε φορά.

Το NGIF έχει ήδη επενδύσει 1 εκατ ευρώ στην Pragma IoT AE, εταιρεία που παρέχει λύσεις στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0, των Έξυπνων Πόλεων, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Ηλεκτρισμός, Αέριο, Νερό), του Περιβάλλοντος, της Γεωργίας, της Ναυτιλίας, κ.α.. Επίσης, έχει επενδύσει 1,5 εκατ. ευρώ στην Elisabeth Plus, εταιρεία που συνδυάζει την προσφορά ολιστικών υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων με πρότυπες υπηρεσίες μοντέρνας τραυματιολογίας.

Κετικίδης: Συμπόσιο Οικοσυστημάτων Καινοτομίας

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμποσίου στο οποία να συμμετέχουν όλα τα οικοσυστήματα καινοτομίας της χώρας, ενώ έκανε ένα βήμα παραπέρα, για τη δημιουργία μίας διοργάνωσης και για τις μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις και όχι μόνο για τις νεοφυείς – start ups και τις spin offs, τους τεχνοβλαστούς που γεννιούνται μέσα από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το συνέδριο με θέμα «Η Καινοτομία στη Βόρειο Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της ΕΤΕ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ, την ΑΖΚ Α.Ε., το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του ΟΠΑ, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΑmCham, την ETAE και υποστηρίζεται από την πλατφόρμα Microsoft for Startups Founders Hub.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία