ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διττό μήνυμα Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το «άνοιγμα» στη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες - Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Μετρό

 14/06/2020 21:00

Το διττό μήνυμα Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη

Ιάσων Μπάντιος

Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυσυζητημένη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες θέλησε να συμβολίσει με την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκε η μικρομεσαία οικονομία και η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων με στόχο την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς είναι σαφές ότι προϋποθέτει και άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες που κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του ποταμού. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με την δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά. Όμως, νομίζω ότι είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κατά την εισήγηση του στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έρχομαι στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ διάστημα, μετά από πολύ καιρό εξαιτίας του γεγονότος ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν αναγκασμένοι να κλειστούμε στα σπίτια μας, να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έρχομαι όμως στη Θεσσαλονίκη σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι κατά την επίσκεψη του απευθύνεται και σε επιχειρηματίες που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τα ελλιπή, σύμφωνα με τον ίδιο, μέτρα που λαμβάνει, καθώς στις τρεις συναντήσεις που είχε παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 2», σημειώνοντας τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Παράλληλα όμως κατά την σύντομη επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να αποσπάσει τις αρχαιότητες από το σημείο. Πρόκειται για ένα θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους, ενώ γύρω από το κίνημα διεκδίκησης της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σημείο, παράλληλα με την κατασκευή του σταθμού, έχει συστρατευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης.

«Η ύφεση ήρθε πριν τον κορονοϊό»

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από την αγορά του Ευόσμου, όπου περπάτησε και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με μικρομεσαίους καταστηματάρχες και εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται από την ύφεση. Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές, Γιάννης Αμανατίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καθώς και στελέχη του κόμματος από την πόλη.

tsipras-evosmos1.jpg

Η αγορά του Ευόσμου επελέγη μεταξύ άλλων διότι πρόκειται για την καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Επίσης, οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση καθώς από εδώ ξεκίνησε ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας, των Σχολικών Γευμάτων, ενώ παραχωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. «Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, δεν αντέχει άλλο», του έλεγαν μεταξύ άλλων και τόνιζαν την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους για να μπορέσουν να αντέξουν την νέα ύφεση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί κεφάλαιο κίνησης στη μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της. «Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ, πού είναι όλα αυτά;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταστηματάρχες του περιέγραψαν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Περπατώντας στα μαγαζιά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σημείωναν πόσο «πεσμένα» είναι τα πράγματα, ενώ μιλώντας για υποσχέσεις της κυβέρνησης όπως, για παράδειγμα, τη μείωση της προκαταβολής, τα χαρακτήριζαν «κοροϊδία».

Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Εύοσμου, εκείνος τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για τον δήμο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και ιδίως για την στήριξη στην κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του εμπορικού κόσμου της περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι ζήτησαν μέριμνα στο θέμα των ενοικίων, καθώς το 60% που πρέπει να πληρώσουν παραμένει δυσβάσταχτο γι’ αυτούς, αφού τα μαγαζιά είχαν κλείσει και τα έσοδα μηδενίστηκαν.

Με καλή διάθεση προσήλθε στην σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σχολιάζοντας τις μεγάλες αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες σχολιάζοντας, «είπαμε να μικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την μεσαία τάξη που εκπροσωπείτε, αλλά ο κορονοϊός δεν μας αφήνει».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήρθε από το πρώτο δίμηνο του 2020 πριν την κρίση του κορονοϊού και αναφέρθηκε στην ανάγκη «η κυβέρνηση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη γενναιοδωρία απέναντι στην μικρομεσαία επιχείρηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ανησυχίες για το μέγεθος της ύφεσης εντείνονται, αν σκεφθεί κανείς την κατάσταση της οικονομίας από τις κυβερνητικές επιλογές της περιόδου 2012-2015.

Ο στόχος είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση, επεσήμανε και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, δανειοδοτήσεις με εγγυοδοσία του Δημοσίου, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, μείωση φορολογίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Φοροτεχνικών, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, καθώς και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους από την «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» και άκουσε τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και πάγια ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της Πρωτοβουλίας Χρήστος Κουδούνης έθεσε στον κ. Τσίπρα τα αιτήματα των επαγγελματιών, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα εργασιακά, καθώς εκφράζουν φόβους για αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο.

«Ζητήσαμε τα επιδόματα ανεργίας να γίνουν επιδόματα εργασίας» σημείωσε ο κ. Κουδούνης προσθέτοντας την ανάγκη πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

«Υπάρχουν πολλοί αδύναμοι που δεν προστατεύονται. Έπρεπε στους μη βιώσιμους να δίνουν τη δυνατότητα αναστολής» ανέφερε ο κ. Κουδούνης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που όπως και ο τουρισμός συνέβαλε αποφασιστικά στην έξοδο από τα μνημόνια και έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσει η ανταπόδοση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του άρχισε πέρυσι αυτή την προσπάθεια με τη μείωση του ΦΠΑ. Επισήμανε μάλιστα ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει στήριξη στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με «ζεστό χρήμα», όχι όμως στην Ελλάδα.

Παράλληλα χαρακτήρισε «άτολμες» τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στις επιχειρήσεις, πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους, μερική κάλυψη (40%) του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με προϋπόθεση τη διατήρηση και όχι την αναστολή ή περικοπή των θέσεων εργασίας, μείωση του ΦΠΑ στο 6%. «Υπάρχει διαφορετική στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης» διαπίστωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης πως τα μέτρα για την εστίαση πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί αν ληφθούν μετά από δυο μήνες, στην επόμενη συνάντηση θα κάθονται απέναντι του κάποιοι άλλοι.

«Το Μετρό η μεγαλύτερη απάτη του Μητσοτάκη»

«Το Μετρό είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σύντομη επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

tsipras-metro-DHsXm.jpg

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον νέο διευθυντή έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης Μιλτιάδη Μπούγαλη καθώς και από τον διευθυντή του Άκτορα, Σπύρο Καλαϊτζή. Περπάτησε κάτω από την άσφαλτο όπου διαπίστωσε και ο ίδιος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες απομάκρυνσης του χώματος που είχε τοποθετηθεί για την προστασία των ευρημάτων, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η απόσπαση τους.

Στη δήλωση του από το σημείο ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της «ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020 τελικά παίρνει παράταση συνολικά ως το 2023 και βλέπουμε». Γιατί όπως επεσήμανε χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και επιπλέον υπάρχουν φόβος για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι κάτι σπάνιο αφού όπως είπε έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

«Και το 2012-2015 το ίδιο έγινε. Και τώρα όπως βλέπουμε και αυτή η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των Θεσσαλονικέων που δεν θα έχουν μετρό αλλά θα κοστίσει και δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο» τόνισε και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος αυτής πολιτικής απόφασης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μία απόφαση που είναι «σε βάρος του λαού και της πόλης της Θεσσαλονίκης που δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο έργο, ένα έργο πνοής. Όχι το 2024 και βλέπουμε, αλλά φέτος το 2020, όπου μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί». Αντ’ αυτού όπως επεσήμανε τον τελευταίο χρόνο δεν γίνονται εργασίες για το μετρό παρά μονάχα για την απομάκρυνση των αρχαίων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη «χείριστη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς», τονίζοντας πως υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής τους «εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Αντιπαράθεση για το μετρό

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το εργοτάξιο του Μετρό προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς με ανακοίνωση του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι «η μία Κυβέρνηση εγκαινίασε μουσαμάδες. Η άλλη κάνει έργα που εξασφαλίζουν και μετρό και αρχαία. Βρείτε την πολιτική απάτη».

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Νίκος Ταχιάος σχολίασε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είπε σήμερα ‘το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς’ ο άνθρωπος που πρόπερσι πόζαρε σε κάτι σαν εγκαίνια σε κάτι σαν σταθμό σε κάτι σαν μετρό».

Το «γάντι» σήκωσε ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος ανέφερε: «Τόσο ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Κ. Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Ν. Ταχιάος, ενοχλημένοι από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα έργα Μετρό Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν έχουν να επιδείξουν έργο παρά καθυστερήσεις, προχώρησαν σε προκλητικές δηλώσεις. Εγώ θα τους έλεγα ότι όταν έχεις στην ευθύνη σου μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια, επί προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από τα έργα που έχουν εκτελεστεί, αλλά και από τις απορροφήσεις κονδυλίων, προχώρησε το έργο από το 30% στο 75%, ενώ εσύ σήμερα αντί να κατασκευάζεις γκρεμίζεις ό,τι έκτισαν οι προηγούμενοι, καταστρέφεις τον αρχαιολογικό του πλούτο και καθυστερείς τη λειτουργία του για άλλα 3 χρόνια, είναι καλύτερα να μη μιλάς γιατί εκτίθεσαι...».

Δυσαρέσκειες για την επίσκεψη της τελευταίας στιγμής

Την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν μία μέρα πριν για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν τοπικά στελέχη αλλά και βουλευτές. Η επίσκεψη «κλείδωσε» την Τρίτη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη ενημερώθηκαν με e-mail το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το θέμα απασχόλησε και την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης που είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης. Η δυσφορία έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενο του προγράμματος του κ. Τσίπρα αποφασίστηκε από τους συνεργάτες του στην Αθήνα, χωρίς να ερωτηθεί το τοπικό κόμμα.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν ενστάσεις για το γεγονός ότι ανάμεσα στους φορείς με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκονταν εκπρόσωποι εργαζομένων στους χώρους της παιδείας, της υγείας, της εστίασης και του τουρισμού. Όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος στην «ΜτΚ», «δεν είναι δυνατόν να συναντά μόνο τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους».

Εντύπωση έκανε, τέλος, το γεγονός ότι στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν περιλαμβάνονταν κάποιο από τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, κάτι που «διορθώθηκε» με την σύντομη επίσκεψη στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020

Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυσυζητημένη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες θέλησε να συμβολίσει με την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκε η μικρομεσαία οικονομία και η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων με στόχο την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς είναι σαφές ότι προϋποθέτει και άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες που κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του ποταμού. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με την δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά. Όμως, νομίζω ότι είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κατά την εισήγηση του στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έρχομαι στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ διάστημα, μετά από πολύ καιρό εξαιτίας του γεγονότος ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν αναγκασμένοι να κλειστούμε στα σπίτια μας, να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έρχομαι όμως στη Θεσσαλονίκη σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι κατά την επίσκεψη του απευθύνεται και σε επιχειρηματίες που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τα ελλιπή, σύμφωνα με τον ίδιο, μέτρα που λαμβάνει, καθώς στις τρεις συναντήσεις που είχε παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 2», σημειώνοντας τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Παράλληλα όμως κατά την σύντομη επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να αποσπάσει τις αρχαιότητες από το σημείο. Πρόκειται για ένα θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους, ενώ γύρω από το κίνημα διεκδίκησης της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σημείο, παράλληλα με την κατασκευή του σταθμού, έχει συστρατευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης.

«Η ύφεση ήρθε πριν τον κορονοϊό»

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από την αγορά του Ευόσμου, όπου περπάτησε και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με μικρομεσαίους καταστηματάρχες και εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται από την ύφεση. Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές, Γιάννης Αμανατίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καθώς και στελέχη του κόμματος από την πόλη.

tsipras-evosmos1.jpg

Η αγορά του Ευόσμου επελέγη μεταξύ άλλων διότι πρόκειται για την καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Επίσης, οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση καθώς από εδώ ξεκίνησε ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας, των Σχολικών Γευμάτων, ενώ παραχωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. «Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, δεν αντέχει άλλο», του έλεγαν μεταξύ άλλων και τόνιζαν την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους για να μπορέσουν να αντέξουν την νέα ύφεση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί κεφάλαιο κίνησης στη μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της. «Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ, πού είναι όλα αυτά;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταστηματάρχες του περιέγραψαν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Περπατώντας στα μαγαζιά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σημείωναν πόσο «πεσμένα» είναι τα πράγματα, ενώ μιλώντας για υποσχέσεις της κυβέρνησης όπως, για παράδειγμα, τη μείωση της προκαταβολής, τα χαρακτήριζαν «κοροϊδία».

Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Εύοσμου, εκείνος τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για τον δήμο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και ιδίως για την στήριξη στην κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του εμπορικού κόσμου της περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι ζήτησαν μέριμνα στο θέμα των ενοικίων, καθώς το 60% που πρέπει να πληρώσουν παραμένει δυσβάσταχτο γι’ αυτούς, αφού τα μαγαζιά είχαν κλείσει και τα έσοδα μηδενίστηκαν.

Με καλή διάθεση προσήλθε στην σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σχολιάζοντας τις μεγάλες αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες σχολιάζοντας, «είπαμε να μικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την μεσαία τάξη που εκπροσωπείτε, αλλά ο κορονοϊός δεν μας αφήνει».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήρθε από το πρώτο δίμηνο του 2020 πριν την κρίση του κορονοϊού και αναφέρθηκε στην ανάγκη «η κυβέρνηση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη γενναιοδωρία απέναντι στην μικρομεσαία επιχείρηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ανησυχίες για το μέγεθος της ύφεσης εντείνονται, αν σκεφθεί κανείς την κατάσταση της οικονομίας από τις κυβερνητικές επιλογές της περιόδου 2012-2015.

Ο στόχος είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση, επεσήμανε και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, δανειοδοτήσεις με εγγυοδοσία του Δημοσίου, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, μείωση φορολογίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Φοροτεχνικών, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, καθώς και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους από την «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» και άκουσε τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και πάγια ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της Πρωτοβουλίας Χρήστος Κουδούνης έθεσε στον κ. Τσίπρα τα αιτήματα των επαγγελματιών, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα εργασιακά, καθώς εκφράζουν φόβους για αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο.

«Ζητήσαμε τα επιδόματα ανεργίας να γίνουν επιδόματα εργασίας» σημείωσε ο κ. Κουδούνης προσθέτοντας την ανάγκη πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

«Υπάρχουν πολλοί αδύναμοι που δεν προστατεύονται. Έπρεπε στους μη βιώσιμους να δίνουν τη δυνατότητα αναστολής» ανέφερε ο κ. Κουδούνης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που όπως και ο τουρισμός συνέβαλε αποφασιστικά στην έξοδο από τα μνημόνια και έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσει η ανταπόδοση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του άρχισε πέρυσι αυτή την προσπάθεια με τη μείωση του ΦΠΑ. Επισήμανε μάλιστα ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει στήριξη στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με «ζεστό χρήμα», όχι όμως στην Ελλάδα.

Παράλληλα χαρακτήρισε «άτολμες» τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στις επιχειρήσεις, πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους, μερική κάλυψη (40%) του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με προϋπόθεση τη διατήρηση και όχι την αναστολή ή περικοπή των θέσεων εργασίας, μείωση του ΦΠΑ στο 6%. «Υπάρχει διαφορετική στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης» διαπίστωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης πως τα μέτρα για την εστίαση πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί αν ληφθούν μετά από δυο μήνες, στην επόμενη συνάντηση θα κάθονται απέναντι του κάποιοι άλλοι.

«Το Μετρό η μεγαλύτερη απάτη του Μητσοτάκη»

«Το Μετρό είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σύντομη επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

tsipras-metro-DHsXm.jpg

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον νέο διευθυντή έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης Μιλτιάδη Μπούγαλη καθώς και από τον διευθυντή του Άκτορα, Σπύρο Καλαϊτζή. Περπάτησε κάτω από την άσφαλτο όπου διαπίστωσε και ο ίδιος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες απομάκρυνσης του χώματος που είχε τοποθετηθεί για την προστασία των ευρημάτων, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η απόσπαση τους.

Στη δήλωση του από το σημείο ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της «ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020 τελικά παίρνει παράταση συνολικά ως το 2023 και βλέπουμε». Γιατί όπως επεσήμανε χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και επιπλέον υπάρχουν φόβος για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι κάτι σπάνιο αφού όπως είπε έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

«Και το 2012-2015 το ίδιο έγινε. Και τώρα όπως βλέπουμε και αυτή η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των Θεσσαλονικέων που δεν θα έχουν μετρό αλλά θα κοστίσει και δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο» τόνισε και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος αυτής πολιτικής απόφασης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μία απόφαση που είναι «σε βάρος του λαού και της πόλης της Θεσσαλονίκης που δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο έργο, ένα έργο πνοής. Όχι το 2024 και βλέπουμε, αλλά φέτος το 2020, όπου μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί». Αντ’ αυτού όπως επεσήμανε τον τελευταίο χρόνο δεν γίνονται εργασίες για το μετρό παρά μονάχα για την απομάκρυνση των αρχαίων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη «χείριστη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς», τονίζοντας πως υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής τους «εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Αντιπαράθεση για το μετρό

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το εργοτάξιο του Μετρό προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς με ανακοίνωση του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι «η μία Κυβέρνηση εγκαινίασε μουσαμάδες. Η άλλη κάνει έργα που εξασφαλίζουν και μετρό και αρχαία. Βρείτε την πολιτική απάτη».

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Νίκος Ταχιάος σχολίασε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είπε σήμερα ‘το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς’ ο άνθρωπος που πρόπερσι πόζαρε σε κάτι σαν εγκαίνια σε κάτι σαν σταθμό σε κάτι σαν μετρό».

Το «γάντι» σήκωσε ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος ανέφερε: «Τόσο ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Κ. Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Ν. Ταχιάος, ενοχλημένοι από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα έργα Μετρό Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν έχουν να επιδείξουν έργο παρά καθυστερήσεις, προχώρησαν σε προκλητικές δηλώσεις. Εγώ θα τους έλεγα ότι όταν έχεις στην ευθύνη σου μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια, επί προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από τα έργα που έχουν εκτελεστεί, αλλά και από τις απορροφήσεις κονδυλίων, προχώρησε το έργο από το 30% στο 75%, ενώ εσύ σήμερα αντί να κατασκευάζεις γκρεμίζεις ό,τι έκτισαν οι προηγούμενοι, καταστρέφεις τον αρχαιολογικό του πλούτο και καθυστερείς τη λειτουργία του για άλλα 3 χρόνια, είναι καλύτερα να μη μιλάς γιατί εκτίθεσαι...».

Δυσαρέσκειες για την επίσκεψη της τελευταίας στιγμής

Την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν μία μέρα πριν για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν τοπικά στελέχη αλλά και βουλευτές. Η επίσκεψη «κλείδωσε» την Τρίτη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη ενημερώθηκαν με e-mail το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το θέμα απασχόλησε και την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης που είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης. Η δυσφορία έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενο του προγράμματος του κ. Τσίπρα αποφασίστηκε από τους συνεργάτες του στην Αθήνα, χωρίς να ερωτηθεί το τοπικό κόμμα.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν ενστάσεις για το γεγονός ότι ανάμεσα στους φορείς με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκονταν εκπρόσωποι εργαζομένων στους χώρους της παιδείας, της υγείας, της εστίασης και του τουρισμού. Όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος στην «ΜτΚ», «δεν είναι δυνατόν να συναντά μόνο τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους».

Εντύπωση έκανε, τέλος, το γεγονός ότι στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν περιλαμβάνονταν κάποιο από τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, κάτι που «διορθώθηκε» με την σύντομη επίσκεψη στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία