ΠΑΙΔΕΙΑ

"Το ΑΠΘ δεν είναι καθαρό από ναρκέμπορους"

Καθηγητές και φοιτητές μίλησαν στη "ΜτΚ" για το πρόβλημα που παραμένει, ενώ το πανεπιστήμιο αλλάζει το λογότυπό του για να δημοσιοποιήσει ακόμα και στο εξωτερικό το πρόβλημα της ανομίας και της παραβατικότητας που το ταλανίζει

 17/12/2018 14:00

"Το ΑΠΘ δεν είναι καθαρό από ναρκέμπορους"

Έλενα Αποστολίδου

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση που δέχθηκε φοιτήτρια της πολυτεχνικής σχολής από τοξικομανή, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εντός και εκτός του πανεπιστημίου οδηγεί στην εξάρθρωση του κυκλώματος που εμπορευόταν και διακινούσε ναρκωτικά μέσα στο ΑΠΘ. Η ανακούφιση διαδέχθηκε και πάλι την ανησυχία, καθώς όπως τονίζουν στη "ΜτΚ" καθηγητές και φοιτητές το "ΑΠΘ δεν είναι ακόμα καθαρό", ενώ η σύγκλητος του πανεπιστημίου, μετά και τους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή, αποφάσισε να προσθέσει στο λογότυπο του ιδρύματος το αίτημα για προστασία "από τα φαινόμενα βίας και ανομίας".

Συλλήψεις μετά την επίθεση

Η εξάρθρωση του κυκλώματος των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών εντός και εκτός του χώρου του πανεπιστημίου έγινε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση που κράτησε τους τελευταίους δυο μήνες, και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί. Όπως αποκάλυψε το makthes.gr, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος μετέφεραν καθημερινά ποσότητες ναρκωτικών σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες μοιράζονταν σε επιμέρους ομάδες διακινητών που δρούσαν σε οριοθετημένες περιοχές. Η επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την καταγγελία φοιτήτριας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών πως δέχθηκε επίθεση από τοξικομανή, ο οποίος απρόκλητα την χαστούκισε χωρίς η ίδια να μπορέσει να αντιδράσει, αλλά και λίγες ημέρες μετά την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, των φοιτητών της Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων ναρκωτικών μέσα στο ίδρυμα, απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους επισημαίνοντας «βοηθήστε μας να σπουδάσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες».

Η μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το πρόβλημα ήρθε στο φως τόσο από τους φοιτητές και καθηγητές με τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας, όσο και από την πρυτανεία, η οποία ζητούσε συστηματική αστυνομική επέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η αστυνομία εξαναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Η επιχείρησή της ξεκίνησε ακριβώς μετά τη μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών. Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας» δηλώνει με νόημα ο Ορέστης Καλογήρου, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Οι φοιτητές από την πλευρά τους ζητούν από την πολιτεία να συνεχίσει να ενεργεί πάνω στο θέμα, με τον Ευθύμη Κεχαγιά -πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ- να δηλώνει πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί αντίστοιχα. Εάν η πολιτεία δεν ενεργήσει πάνω σε αυτό, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται». «Η παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, αν αναλογιστεί κανείς τα δεκάδες κρούσματα που δημοσιοποιούνται ανά τα χρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτά δυστυχώς αποτελούν και προσωπικά βιώματα του καθενός», δηλώνει η Ελευθερία Αργυρίου, φοιτήτρια στο ΑΠΘ.

Το πρόβλημα παραμένει;

Λίγα μόλις 24ωρα από την οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, και το πρόβλημα φαίνεται πως σε ένα βαθμό παραμένει. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» καθηγητής του ΑΠΘ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του «με ενημέρωσαν ότι στην πλατεία Χημείου έχει και πάλι ναρκέμπορους. Είναι θλιβερό». Το γεγονός αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, που αφενός τονίζει ότι το «πλήγμα που δέχτηκαν οι οργανωμένες συμμορίες που λυμαίνονταν την πανεπιστημιούπολη φαίνεται πως είναι καίριο», αφετέρου επισημαίνει πως «η αποτελεσματική αντιμετώπιση των από μακρού ενδημούντων φαινομένων βίας, ανομίας και καταστροφών στους χώρους του ΑΠΘ μόνον με διαρκή, μεθοδευμένη και συστηματική δράση της δημόσιας δύναμης μπορεί να επιτευχθεί».

Βανδαλισμοί και κλοπές

Μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη διάρκεια κατάληψης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στις 6/12 και της ανακοίνωσης της πρυτανείας η οποία διέψευσε την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέφερε ότι "δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές", η Σύγκλητος του πανεπιστημίου φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα, καθώς όπως αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα το θέμα θα τεθεί και σε διεθνή fora, ενώ σε μια κίνηση με τεράστιο συμβολισμό, το ίδρυμα αποφάσισε στο λογότυπο της εσωτερικής αλληλογραφίας να γίνει μια ειδική προσθήκη που θα αναγράφει "Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας". Με το ΑΠΘ να μετρά ακόμα τις πληγές του από τους τελευταίους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή, αλλά και εκείνους που προηγήθηκαν στις 17/11 στην Πολυτεχνική Σχολή, το ενδεχόμενο αιτήματος δικαστικής προσφυγής θεωρείται πιθανό, ενώ το ΑΠΘ αναμένεται να επιδιώξει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και εισαγγελείς, προκειμένου όπως τονίζουν "να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του".

Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας

kalogirou.jpg

Ορέστης Καλογήρου

Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ

Μέχρι πριν δύο μήνες η πρυτανεία και η αστυνομία εξέφραζαν τη βούλησή τους να λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και προέβαιναν σε ενέργειες ρουτίνας, αλλά δεν το είχαν ψηλά στις προτεραιότητές τους. Τότε, μια μικρή ομάδα φοιτητών άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές σε ένα κείμενο-κραυγή. Όταν προβλήθηκε το βίντεο με ναρκέμπορο στο ΑΠΘ να απειλεί καθηγητές και δημοσιογράφους, οι υπογραφές των φοιτητών εκτοξεύτηκαν στις 2.500 και των καθηγητών στις 500. Αυτό κινητοποίησε την Πρυτανεία και τον Δήμο, έφτασε στη Βουλή και προβλήθηκε έντονα από τα ΜΜΕ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Η επιχείρησή της ξεκίνησε ακριβώς μετά τη μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών. Αν εξαρθρώθηκε οριστικά το κύκλωμα, πρόκειται για μεγάλο νέο για τους φοιτητές και καθηγητές που αγωνίστηκαν για αυτό. Ο αγώνας τους έφερε αποτέλεσμα. Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας. Όμως το ΑΠΘ δεν είναι ακόμη καθαρό από ναρκέμπορους. Η αστυνομία οφείλει να συνεχίσει μέχρι τέλους. Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα είμαστε σε εγρήγορση.

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του


.jpg

Ευθύμης Κεχαγιάς

Πρόεδρος συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Το πρόβλημα της παραβατικότητας δεν ξεκίνησε χθες. Πέρσι, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ομόφωνα η Σύγκλητος του ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε επίσημα τη συνδρομή της πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός του πανεπιστημιακού campus. Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του τόνιζε ότι μόνο μέσω ενός ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος και συλλόγου καθηγητών θα λυθούν τα ζητήματα αυτά. Ενάμισι χρόνο μετά, τα γεγονότα διαψεύδουν τον κύριο υπουργό, καθώς μετά από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο campus του ΑΠΘ. Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί αντίστοιχα. Οι φοιτητές και οι καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα. Η διοίκηση του ιδρύματος κάλεσε επίσημα σε βοήθεια. Εάν η πολιτεία δεν ενεργήσει πάνω σε αυτό, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται.

Ένα πρόβλημα που χρονίζει


-XrD9g.jpg

Ελευθερία Αργυρίου

Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Η παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, αν αναλογιστεί κανείς τα δεκάδες κρούσματα που δημοσιοποιούνται ανά τα χρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτά δυστυχώς αποτελούν και προσωπικά βιώματα του καθενός. Το ότι δέχθηκε επίθεση μια φοιτήτρια από τοξικομανή, το ότι καθηγητής του ΑΠΘ έπεσε θύμα κλοπής μέσα στο campus, ή ακόμη και η ανακοίνωση της Κοσμητείας για το κόστος των υλικών ζημιών μετά τον «εορτασμό» της επετείου του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί για εμάς τους φοιτητές κάτι το πρωτόγνωρο, αφού καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων. Το βασικό πρόβλημα όλων των παραπάνω είναι ότι η πολιτεία, αν και ενήμερη για την κατάσταση, δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα, παρά μόνο σιωπά αφήνοντας τους φοιτητές έρμαιο στις παραβατικές συμπεριφορές. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η έννοια του ασύλου αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση που δέχθηκε φοιτήτρια της πολυτεχνικής σχολής από τοξικομανή, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εντός και εκτός του πανεπιστημίου οδηγεί στην εξάρθρωση του κυκλώματος που εμπορευόταν και διακινούσε ναρκωτικά μέσα στο ΑΠΘ. Η ανακούφιση διαδέχθηκε και πάλι την ανησυχία, καθώς όπως τονίζουν στη "ΜτΚ" καθηγητές και φοιτητές το "ΑΠΘ δεν είναι ακόμα καθαρό", ενώ η σύγκλητος του πανεπιστημίου, μετά και τους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή, αποφάσισε να προσθέσει στο λογότυπο του ιδρύματος το αίτημα για προστασία "από τα φαινόμενα βίας και ανομίας".

Συλλήψεις μετά την επίθεση

Η εξάρθρωση του κυκλώματος των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών εντός και εκτός του χώρου του πανεπιστημίου έγινε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση που κράτησε τους τελευταίους δυο μήνες, και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί. Όπως αποκάλυψε το makthes.gr, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος μετέφεραν καθημερινά ποσότητες ναρκωτικών σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες μοιράζονταν σε επιμέρους ομάδες διακινητών που δρούσαν σε οριοθετημένες περιοχές. Η επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την καταγγελία φοιτήτριας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών πως δέχθηκε επίθεση από τοξικομανή, ο οποίος απρόκλητα την χαστούκισε χωρίς η ίδια να μπορέσει να αντιδράσει, αλλά και λίγες ημέρες μετά την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, των φοιτητών της Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων ναρκωτικών μέσα στο ίδρυμα, απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους επισημαίνοντας «βοηθήστε μας να σπουδάσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες».

Η μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το πρόβλημα ήρθε στο φως τόσο από τους φοιτητές και καθηγητές με τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας, όσο και από την πρυτανεία, η οποία ζητούσε συστηματική αστυνομική επέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η αστυνομία εξαναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Η επιχείρησή της ξεκίνησε ακριβώς μετά τη μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών. Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας» δηλώνει με νόημα ο Ορέστης Καλογήρου, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Οι φοιτητές από την πλευρά τους ζητούν από την πολιτεία να συνεχίσει να ενεργεί πάνω στο θέμα, με τον Ευθύμη Κεχαγιά -πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ- να δηλώνει πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί αντίστοιχα. Εάν η πολιτεία δεν ενεργήσει πάνω σε αυτό, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται». «Η παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, αν αναλογιστεί κανείς τα δεκάδες κρούσματα που δημοσιοποιούνται ανά τα χρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτά δυστυχώς αποτελούν και προσωπικά βιώματα του καθενός», δηλώνει η Ελευθερία Αργυρίου, φοιτήτρια στο ΑΠΘ.

Το πρόβλημα παραμένει;

Λίγα μόλις 24ωρα από την οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, και το πρόβλημα φαίνεται πως σε ένα βαθμό παραμένει. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» καθηγητής του ΑΠΘ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του «με ενημέρωσαν ότι στην πλατεία Χημείου έχει και πάλι ναρκέμπορους. Είναι θλιβερό». Το γεγονός αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, που αφενός τονίζει ότι το «πλήγμα που δέχτηκαν οι οργανωμένες συμμορίες που λυμαίνονταν την πανεπιστημιούπολη φαίνεται πως είναι καίριο», αφετέρου επισημαίνει πως «η αποτελεσματική αντιμετώπιση των από μακρού ενδημούντων φαινομένων βίας, ανομίας και καταστροφών στους χώρους του ΑΠΘ μόνον με διαρκή, μεθοδευμένη και συστηματική δράση της δημόσιας δύναμης μπορεί να επιτευχθεί».

Βανδαλισμοί και κλοπές

Μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη διάρκεια κατάληψης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στις 6/12 και της ανακοίνωσης της πρυτανείας η οποία διέψευσε την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέφερε ότι "δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές", η Σύγκλητος του πανεπιστημίου φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα, καθώς όπως αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα το θέμα θα τεθεί και σε διεθνή fora, ενώ σε μια κίνηση με τεράστιο συμβολισμό, το ίδρυμα αποφάσισε στο λογότυπο της εσωτερικής αλληλογραφίας να γίνει μια ειδική προσθήκη που θα αναγράφει "Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας". Με το ΑΠΘ να μετρά ακόμα τις πληγές του από τους τελευταίους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή, αλλά και εκείνους που προηγήθηκαν στις 17/11 στην Πολυτεχνική Σχολή, το ενδεχόμενο αιτήματος δικαστικής προσφυγής θεωρείται πιθανό, ενώ το ΑΠΘ αναμένεται να επιδιώξει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και εισαγγελείς, προκειμένου όπως τονίζουν "να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του".

Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας

kalogirou.jpg

Ορέστης Καλογήρου

Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ

Μέχρι πριν δύο μήνες η πρυτανεία και η αστυνομία εξέφραζαν τη βούλησή τους να λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και προέβαιναν σε ενέργειες ρουτίνας, αλλά δεν το είχαν ψηλά στις προτεραιότητές τους. Τότε, μια μικρή ομάδα φοιτητών άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές σε ένα κείμενο-κραυγή. Όταν προβλήθηκε το βίντεο με ναρκέμπορο στο ΑΠΘ να απειλεί καθηγητές και δημοσιογράφους, οι υπογραφές των φοιτητών εκτοξεύτηκαν στις 2.500 και των καθηγητών στις 500. Αυτό κινητοποίησε την Πρυτανεία και τον Δήμο, έφτασε στη Βουλή και προβλήθηκε έντονα από τα ΜΜΕ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Η επιχείρησή της ξεκίνησε ακριβώς μετά τη μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών. Αν εξαρθρώθηκε οριστικά το κύκλωμα, πρόκειται για μεγάλο νέο για τους φοιτητές και καθηγητές που αγωνίστηκαν για αυτό. Ο αγώνας τους έφερε αποτέλεσμα. Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας. Όμως το ΑΠΘ δεν είναι ακόμη καθαρό από ναρκέμπορους. Η αστυνομία οφείλει να συνεχίσει μέχρι τέλους. Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα είμαστε σε εγρήγορση.

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του


.jpg

Ευθύμης Κεχαγιάς

Πρόεδρος συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Το πρόβλημα της παραβατικότητας δεν ξεκίνησε χθες. Πέρσι, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ομόφωνα η Σύγκλητος του ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε επίσημα τη συνδρομή της πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός του πανεπιστημιακού campus. Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του τόνιζε ότι μόνο μέσω ενός ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος και συλλόγου καθηγητών θα λυθούν τα ζητήματα αυτά. Ενάμισι χρόνο μετά, τα γεγονότα διαψεύδουν τον κύριο υπουργό, καθώς μετά από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο campus του ΑΠΘ. Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί αντίστοιχα. Οι φοιτητές και οι καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα. Η διοίκηση του ιδρύματος κάλεσε επίσημα σε βοήθεια. Εάν η πολιτεία δεν ενεργήσει πάνω σε αυτό, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται.

Ένα πρόβλημα που χρονίζει


-XrD9g.jpg

Ελευθερία Αργυρίου

Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Η παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, αν αναλογιστεί κανείς τα δεκάδες κρούσματα που δημοσιοποιούνται ανά τα χρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτά δυστυχώς αποτελούν και προσωπικά βιώματα του καθενός. Το ότι δέχθηκε επίθεση μια φοιτήτρια από τοξικομανή, το ότι καθηγητής του ΑΠΘ έπεσε θύμα κλοπής μέσα στο campus, ή ακόμη και η ανακοίνωση της Κοσμητείας για το κόστος των υλικών ζημιών μετά τον «εορτασμό» της επετείου του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί για εμάς τους φοιτητές κάτι το πρωτόγνωρο, αφού καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων. Το βασικό πρόβλημα όλων των παραπάνω είναι ότι η πολιτεία, αν και ενήμερη για την κατάσταση, δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα, παρά μόνο σιωπά αφήνοντας τους φοιτητές έρμαιο στις παραβατικές συμπεριφορές. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η έννοια του ασύλου αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία