ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 70% των κηπευτικών της Κρήτης πάει σε αγορές του εξωτερικού

Med Combo: Το πρόγραμμα που παντρεύει τα κρητικά κηπευτικά με τους ισπανικούς λωτούς

 24/04/2023 21:32

Το 70% των κηπευτικών της Κρήτης πάει σε αγορές του εξωτερικού

Άννη Καρολίδου

Η Κρήτη με τα κηπευτικά της, ετοιμάζει τις σαλάτες και μαγειρεύει για εκατομμύρια Ευρωπαίους κι όχι μόνο, κάθε χρόνο, αφού από τις 330.000 τόνους κηπευτικών που παράγει, οι 230.000 τόνοι, το 70%, φεύγουν για αγορές του εξωτερικού.

Τώρα όμως, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Mediterranean Combo, συνασπίζεται με τη μέγα Ένωση Παραγωγών Λωτού της Ισπανίας, μία παραγωγική και εμπορική υπερδύναμη που στις καλές χρονιές παράγει πάνω από 462 εκατ κιλά λωτών. Έτσι λοιπόν, επτά Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, στο πλαίσιο του Med Combo, βάζουν τα δικά τους κηπευτικά- τομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ώστε μαζί με τους λωτούς της Ισπανίας, να φτιάξουν ένα μοναδικό μείγμα από super foods της Μεσογείου, που διεκδικεί καλύτερη θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων καταναλωτών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Γερμανία.

Το τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mediterranean Combo παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία πραγματοποίησης στην πόλη της διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών Frescon.

Οι γίγαντες των κηπευτικών της Κρήτης

Oι “πράσινoι γίγαντες” της ολοκληρωμένης διαχείρισης φρούτων και λαχανικών, είναι οκτώ και συγκεκριμένα, οι παρακάτω επτά αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη και η Ένωση Παραγωγών Λωτών της Ισπανίας.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι:

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», Συντονιστής από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, από την Ελλάδα
  • Ομάδα Παραγωγών «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ» – Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Κηπευτικών «Ψαρής», από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «Κάμιρος», από την Ελλάδα
  • Asociación Española del Kaki, από την Ισπανία

Εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος είναι η Novacert ΕΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία BlancDeNoir.

chalkias.jpg

Aπό πλευράς των Κρητικών παραγωγών και συνεταιριστών μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος του Α.Σ. Κουντούρας και Ξενοφών Δουλούμης, μέλος δ.σ. του Α.Σ. Ανατολή.

Οι Κρητικοί συνεταιριστές μίλησαν για τα ασφαλή και υγεινά προϊοντα που παράγονται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, υποστήριξαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που εξασφαλίζουν φρέσκα κηπευτικά για τους καταναλωτές στη διάρκεια όλου του χρόνου, για να προσθέσουν ότι οικονομικοί λόγοι εξηγούν την εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των κρητικών κηπευτικών. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά από τα αγγουράκια και τις πιπεριές, εξάγεται το 90%.


Το λόγο της συνέχεια πήγε ο κ. Leuis Perez, διευθυντής μάρκετινγκ της AGKAKI, o οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λωτών, μίας καλλιέργειας που πέρυσι υπέφερε λόγω κλιματικών συνθηκών. Έτσι, πέρυσι παράχθηκει μόλις το 30% της καλλιεργητικής σεζόν 2020-2021, δηλαδή 174 εκατ. κιλά, έναντι 462 εκατ. κιλών της προηγούμενης χρονιάς.

Στην συγκεκριμένη Ένωση μετέχουν 45 ιδιωτικές εταιρείες και μόνο δύο συνεταιρισμοί, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής λωτού της Ισπανίας.

Στην διατροφικής αξία των συγκεκριμένων πέντε προϊόντων - κηπευτικών και φρούτων- αναφέρθηκε ο καθ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σπ. Μάμαλης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για super foods που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι.

Τους ομιλητές παρουσίασε η κα. Μαρία Ναλμπάντη, διευθύντρια προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Novacert.


Η Κρήτη με τα κηπευτικά της, ετοιμάζει τις σαλάτες και μαγειρεύει για εκατομμύρια Ευρωπαίους κι όχι μόνο, κάθε χρόνο, αφού από τις 330.000 τόνους κηπευτικών που παράγει, οι 230.000 τόνοι, το 70%, φεύγουν για αγορές του εξωτερικού.

Τώρα όμως, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Mediterranean Combo, συνασπίζεται με τη μέγα Ένωση Παραγωγών Λωτού της Ισπανίας, μία παραγωγική και εμπορική υπερδύναμη που στις καλές χρονιές παράγει πάνω από 462 εκατ κιλά λωτών. Έτσι λοιπόν, επτά Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, στο πλαίσιο του Med Combo, βάζουν τα δικά τους κηπευτικά- τομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ώστε μαζί με τους λωτούς της Ισπανίας, να φτιάξουν ένα μοναδικό μείγμα από super foods της Μεσογείου, που διεκδικεί καλύτερη θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων καταναλωτών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Γερμανία.

Το τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mediterranean Combo παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία πραγματοποίησης στην πόλη της διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών Frescon.

Οι γίγαντες των κηπευτικών της Κρήτης

Oι “πράσινoι γίγαντες” της ολοκληρωμένης διαχείρισης φρούτων και λαχανικών, είναι οκτώ και συγκεκριμένα, οι παρακάτω επτά αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη και η Ένωση Παραγωγών Λωτών της Ισπανίας.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι:

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», Συντονιστής από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, από την Ελλάδα
  • Ομάδα Παραγωγών «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ» – Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Κηπευτικών «Ψαρής», από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «Κάμιρος», από την Ελλάδα
  • Asociación Española del Kaki, από την Ισπανία

Εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος είναι η Novacert ΕΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία BlancDeNoir.

chalkias.jpg

Aπό πλευράς των Κρητικών παραγωγών και συνεταιριστών μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος του Α.Σ. Κουντούρας και Ξενοφών Δουλούμης, μέλος δ.σ. του Α.Σ. Ανατολή.

Οι Κρητικοί συνεταιριστές μίλησαν για τα ασφαλή και υγεινά προϊοντα που παράγονται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, υποστήριξαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που εξασφαλίζουν φρέσκα κηπευτικά για τους καταναλωτές στη διάρκεια όλου του χρόνου, για να προσθέσουν ότι οικονομικοί λόγοι εξηγούν την εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των κρητικών κηπευτικών. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά από τα αγγουράκια και τις πιπεριές, εξάγεται το 90%.


Το λόγο της συνέχεια πήγε ο κ. Leuis Perez, διευθυντής μάρκετινγκ της AGKAKI, o οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λωτών, μίας καλλιέργειας που πέρυσι υπέφερε λόγω κλιματικών συνθηκών. Έτσι, πέρυσι παράχθηκει μόλις το 30% της καλλιεργητικής σεζόν 2020-2021, δηλαδή 174 εκατ. κιλά, έναντι 462 εκατ. κιλών της προηγούμενης χρονιάς.

Στην συγκεκριμένη Ένωση μετέχουν 45 ιδιωτικές εταιρείες και μόνο δύο συνεταιρισμοί, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής λωτού της Ισπανίας.

Στην διατροφικής αξία των συγκεκριμένων πέντε προϊόντων - κηπευτικών και φρούτων- αναφέρθηκε ο καθ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σπ. Μάμαλης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για super foods που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι.

Τους ομιλητές παρουσίασε η κα. Μαρία Ναλμπάντη, διευθύντρια προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Novacert.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία