ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για την αυτοδιοίκηση με νέες ηγεσίες σε ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ

Σηκώνουν μανίκια η νέα υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου σε μία κρίσιμη περίοδο για δήμους και περιφέρειες

 10/07/2023 07:00

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για την αυτοδιοίκηση με νέες ηγεσίες σε ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ

Φανή Σοβιτσλή

Νέα κυβέρνηση, νέα ηγεσία στο υπουργείο Εσωτερικών και νέα διοίκηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Και οι τρεις βασικοί συνομιλητές με την αυτοδιοίκηση, η οποία παρότι σε τέσσερις μήνες οδηγείται σε εκλογές, αναγκάζεται να επανεκκινήσει και να ξαναβάλει στην εποχή πια της κανονικότητας όλα τα κρίσιμα ζητήματά της.

Η επόμενη μέρα για τους δήμους, αλλά και για τις περιφέρειες, δεν προδιαγράφεται εύκολη, καθώς μέχρι τις εκλογές είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, την ώρα μάλιστα που οι αιρετοί θα πρέπει να προσφέρουν «δώρα» στους πολίτες από τους οποίους θα ζητήσουν τη στήριξη τους για την εκλογή ή την επανεκλογή τους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η νέα ένοικος, Νίκη Κεραμέως έχει ήδη σηκώσει… μανίκια, καθώς η δημόσια διοίκηση είναι ένα πεδίο δύσκολο, άκαμπτο, καινούριο για την ίδια και μία νέα πρόκληση για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για τον πολίτη.

Ένα από τα τρία δύσκολα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει, αναμφίβολα, είναι η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Παρότι ως υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, η κ. Κεραμέως επιμένει στην «αξιολόγηση παντού», θέτοντάς την ψηλά στην ατζέντα της. Το δεύτερο αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, «αγκάθι» μεγάλο και για δήμους και περιφέρειες, καθώς αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και η περίφημη ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων.

Η κ. Κεραμέως την περίοδο αυτή ενημερώνεται για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ θα πρέπει να κάνει… βουτιά στα βαθιά, καθώς έχει να διαχειριστεί τα ανοιχτά ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά από τα οποία στην μετά COVID εποχή έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, καθώς το ΥΠΕΣ είναι εκείνο που αναλαμβάνει το γενικό συντονισμό και τη διεξαγωγή τους.

Με λίγα λόγια η Νίκη Κεραμέως καλείται να βουτήξει στα βαθιά, με μεγάλο όγκο της δουλειάς της να πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αφού το φθινόπωρο θα βρει δήμους και περιφέρειες λίγο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, έχει ένα πλεονέκτημα: Τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, με πολύχρονη εμπειρία στο υπουργείο, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τους περισσότερους αιρετούς ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ, καθώς στους διαδρόμους του ΥΠΕΣ πηγαινοέρχεται ήδη από το 2010, ενώ εργάστηκε στη σύνταξη και στην προετοιμασία για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

«Αγκάθια» η αξιολόγηση και οι προσλήψεις

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να επισπεύσει ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάρτιση σύγχρονων προγραμμάτων επιμόρφωσης, η επίμαχη αξιολόγηση και εφαρμογή της σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, η αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, η επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής παραγωγικότητας, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, ο καθορισμός και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων. «Γνωρίζω δυσκολίες, παθογένειες, προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Όλα όσα έχουν προχωρήσει αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά» ανέφερε η κ. Κεραμέως κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και για τη διαχείριση των ζητημάτων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία είπε, πως το υπουργείο θα συνδράμει για την αναπτυξιακή πορεία, η οποία έχει ήδη εκκινήσει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε έργα πνοής όπως η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ενεργειακή τους αυτονομία, ώστε από αυτά να επωφεληθεί κάθε δημότης, κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στην πράξη. Ξεκινάμε, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιούμε όλα όσα πρέπει για τη Δημόσια Διοίκηση. Όλα όσα οφείλουμε σε κάθε Έλληνα και στην πατρίδα μας» σχολίασε η ίδια.

Αναμέτρηση με «σκληρούς» συνδικαλιστές

Την ίδια ώρα, η υπουργός κ. Κεραμέως θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «σκληροπυρηνική» και άκαμπτη, σε πολλά ζητήματα, ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ήδη ακονίζει τα μαχαίρια της, αναφορικά με διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους.

Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκάλεσε την πρώτη πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των συλλόγων-μελών της σε ολόκληρη τη χώρα, συζητώντας τα προβλήματα και λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με πρώτο και σημαντικότερο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. «Οι ελλείψεις προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευκαιριακές λύσεις, προχειρότητα ή πασαλείμματα. Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εδώ και τώρα, με σκοπό να στελεχωθούν οι δήμοι και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες» διεμήνυσε η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το δ.σ. της οποίας ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να συναντηθεί με την υπουργό.

Κυρίαρχα ζητήματα για την ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι, αφενός η κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» (άρθρο 37, ν. 4915/2022) που υποχρεώνει τους δήμους και τις περιφέρειες να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις, αφετέρου τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων-συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους δεν σκοπεύει να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα, ενώ είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει, μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων αν χρειαστεί, και την ανάκληση κάθε πειθαρχικής δίωξης σε αιρετούς που αποφάσισαν να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των δήμων και το συμφέρον των δημοτών.


kyrizogloy.jpg

Σήκωσε… μανίκια και το νέο προεδρείο στην ΚΕΔΕ

Χωρίς καμία καθυστέρηση, συγκεκριμένα την επομένη της εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Λάζαρος Κυρίζογλου ανέλαβε τα καθήκοντα του σε μία περίοδο που η αυτοδιοίκηση «βράζει».

Η πανηγυρική εκλογή του (εκλέχθηκε παμψηφεί) τον υποχρεώνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στάση που όμως κρατά σε όλη την αυτοδιοικητική διαδρομή του, και να συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους για να προχωρήσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Δέσμευση του κ. Κυρίζογλου είναι να εργαστεί με ενότητα, διάλογο και συνεργασία, τρίπτυχο που όπως είπε, θα κινηθεί η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα για το καλό της αυτοδιοίκησης.

Στόχος δικός τους και όλων των αιρετών, αλλά και μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους. Καθώς επίσης η έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης για τη δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων.

«Αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, το όραμά μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν. Στην περίοδο COVID αποδείξαμε ότι μπορούμε» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι προτεραιότητες της ΤΑ στο ΥΠΕΣ

Ο κ. Κυρίζογλου πάντως φαίνεται ότι από τα λόγια πέρασε στην πράξη, καθώς μία μέρα μετά την εκλογή του έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο κατά τη συνάντηση τους στο ΥΠΕΣ.

Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν σε:

*Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

*Επείγουσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, του ναυαγοσωστικού προγράμματος, και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

*Επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών κ.λπ.

*Επέκταση και επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του νέου ΕΣΠΑ.

*Τετραετές πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών δήμων και ιδίως των ορεινών, των νησιωτικών και των νεοσύστατων Δήμων (π.χ. με τη σύσταση ‘Κοινών Υπηρεσιών’ και τηλε-υποστήριξης).

*Διετές πρόγραμμα συγκρότησης των επτά αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).

*Ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν. 5003/2022) (πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού κ.λπ.).

*Ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότηση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).

«Ούτε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αιφνιδιαστούμε, θέλουμε να γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Κυρίζογλου κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λιβάνιο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί, κεντρικό κράτος και δήμοι, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα για κάθε πολίτη».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.07.2023

Νέα κυβέρνηση, νέα ηγεσία στο υπουργείο Εσωτερικών και νέα διοίκηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Και οι τρεις βασικοί συνομιλητές με την αυτοδιοίκηση, η οποία παρότι σε τέσσερις μήνες οδηγείται σε εκλογές, αναγκάζεται να επανεκκινήσει και να ξαναβάλει στην εποχή πια της κανονικότητας όλα τα κρίσιμα ζητήματά της.

Η επόμενη μέρα για τους δήμους, αλλά και για τις περιφέρειες, δεν προδιαγράφεται εύκολη, καθώς μέχρι τις εκλογές είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, την ώρα μάλιστα που οι αιρετοί θα πρέπει να προσφέρουν «δώρα» στους πολίτες από τους οποίους θα ζητήσουν τη στήριξη τους για την εκλογή ή την επανεκλογή τους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η νέα ένοικος, Νίκη Κεραμέως έχει ήδη σηκώσει… μανίκια, καθώς η δημόσια διοίκηση είναι ένα πεδίο δύσκολο, άκαμπτο, καινούριο για την ίδια και μία νέα πρόκληση για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για τον πολίτη.

Ένα από τα τρία δύσκολα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει, αναμφίβολα, είναι η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Παρότι ως υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, η κ. Κεραμέως επιμένει στην «αξιολόγηση παντού», θέτοντάς την ψηλά στην ατζέντα της. Το δεύτερο αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, «αγκάθι» μεγάλο και για δήμους και περιφέρειες, καθώς αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και η περίφημη ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων.

Η κ. Κεραμέως την περίοδο αυτή ενημερώνεται για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ θα πρέπει να κάνει… βουτιά στα βαθιά, καθώς έχει να διαχειριστεί τα ανοιχτά ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά από τα οποία στην μετά COVID εποχή έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, καθώς το ΥΠΕΣ είναι εκείνο που αναλαμβάνει το γενικό συντονισμό και τη διεξαγωγή τους.

Με λίγα λόγια η Νίκη Κεραμέως καλείται να βουτήξει στα βαθιά, με μεγάλο όγκο της δουλειάς της να πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αφού το φθινόπωρο θα βρει δήμους και περιφέρειες λίγο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, έχει ένα πλεονέκτημα: Τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, με πολύχρονη εμπειρία στο υπουργείο, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τους περισσότερους αιρετούς ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ, καθώς στους διαδρόμους του ΥΠΕΣ πηγαινοέρχεται ήδη από το 2010, ενώ εργάστηκε στη σύνταξη και στην προετοιμασία για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

«Αγκάθια» η αξιολόγηση και οι προσλήψεις

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να επισπεύσει ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάρτιση σύγχρονων προγραμμάτων επιμόρφωσης, η επίμαχη αξιολόγηση και εφαρμογή της σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, η αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, η επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής παραγωγικότητας, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, ο καθορισμός και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων. «Γνωρίζω δυσκολίες, παθογένειες, προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Όλα όσα έχουν προχωρήσει αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά» ανέφερε η κ. Κεραμέως κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και για τη διαχείριση των ζητημάτων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία είπε, πως το υπουργείο θα συνδράμει για την αναπτυξιακή πορεία, η οποία έχει ήδη εκκινήσει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε έργα πνοής όπως η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ενεργειακή τους αυτονομία, ώστε από αυτά να επωφεληθεί κάθε δημότης, κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στην πράξη. Ξεκινάμε, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιούμε όλα όσα πρέπει για τη Δημόσια Διοίκηση. Όλα όσα οφείλουμε σε κάθε Έλληνα και στην πατρίδα μας» σχολίασε η ίδια.

Αναμέτρηση με «σκληρούς» συνδικαλιστές

Την ίδια ώρα, η υπουργός κ. Κεραμέως θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «σκληροπυρηνική» και άκαμπτη, σε πολλά ζητήματα, ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ήδη ακονίζει τα μαχαίρια της, αναφορικά με διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους.

Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκάλεσε την πρώτη πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των συλλόγων-μελών της σε ολόκληρη τη χώρα, συζητώντας τα προβλήματα και λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με πρώτο και σημαντικότερο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. «Οι ελλείψεις προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευκαιριακές λύσεις, προχειρότητα ή πασαλείμματα. Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εδώ και τώρα, με σκοπό να στελεχωθούν οι δήμοι και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες» διεμήνυσε η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το δ.σ. της οποίας ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να συναντηθεί με την υπουργό.

Κυρίαρχα ζητήματα για την ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι, αφενός η κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» (άρθρο 37, ν. 4915/2022) που υποχρεώνει τους δήμους και τις περιφέρειες να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις, αφετέρου τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων-συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους δεν σκοπεύει να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα, ενώ είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει, μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων αν χρειαστεί, και την ανάκληση κάθε πειθαρχικής δίωξης σε αιρετούς που αποφάσισαν να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των δήμων και το συμφέρον των δημοτών.


kyrizogloy.jpg

Σήκωσε… μανίκια και το νέο προεδρείο στην ΚΕΔΕ

Χωρίς καμία καθυστέρηση, συγκεκριμένα την επομένη της εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Λάζαρος Κυρίζογλου ανέλαβε τα καθήκοντα του σε μία περίοδο που η αυτοδιοίκηση «βράζει».

Η πανηγυρική εκλογή του (εκλέχθηκε παμψηφεί) τον υποχρεώνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στάση που όμως κρατά σε όλη την αυτοδιοικητική διαδρομή του, και να συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους για να προχωρήσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Δέσμευση του κ. Κυρίζογλου είναι να εργαστεί με ενότητα, διάλογο και συνεργασία, τρίπτυχο που όπως είπε, θα κινηθεί η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα για το καλό της αυτοδιοίκησης.

Στόχος δικός τους και όλων των αιρετών, αλλά και μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους. Καθώς επίσης η έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης για τη δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων.

«Αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, το όραμά μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν. Στην περίοδο COVID αποδείξαμε ότι μπορούμε» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι προτεραιότητες της ΤΑ στο ΥΠΕΣ

Ο κ. Κυρίζογλου πάντως φαίνεται ότι από τα λόγια πέρασε στην πράξη, καθώς μία μέρα μετά την εκλογή του έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο κατά τη συνάντηση τους στο ΥΠΕΣ.

Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν σε:

*Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

*Επείγουσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, του ναυαγοσωστικού προγράμματος, και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

*Επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών κ.λπ.

*Επέκταση και επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του νέου ΕΣΠΑ.

*Τετραετές πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών δήμων και ιδίως των ορεινών, των νησιωτικών και των νεοσύστατων Δήμων (π.χ. με τη σύσταση ‘Κοινών Υπηρεσιών’ και τηλε-υποστήριξης).

*Διετές πρόγραμμα συγκρότησης των επτά αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).

*Ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν. 5003/2022) (πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού κ.λπ.).

*Ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότηση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).

«Ούτε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αιφνιδιαστούμε, θέλουμε να γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Κυρίζογλου κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λιβάνιο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί, κεντρικό κράτος και δήμοι, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα για κάθε πολίτη».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.07.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία