Λόγια του Βαρδάρη

  • Τι ακριβώς διεκδίκησε και πέτυχε να πάρει από τον ΟΛΘ ο κ. Ζέρβας;
    17/12/2019 01:14

    Τι ακριβώς διεκδίκησε και πέτυχε να πάρει από τον ΟΛΘ ο κ. Ζέρβας;

    «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σε συμφωνία με τον ΟΛΘ την καταβολή δικαιωμάτων για πρώτη φορά για το Δήμο Θεσσαλονίκης – ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στο δημοτικό συμβούλιο.

    Τι σημαίνει όμως αυτό το "διεκδικήσαμε και πετύχαμε"; Μήπως ότι ο ίδιος o κ. Ζέρβας με τις ενέργειές του εξασφάλισε για τον δήμο Θεσσαλονίκης αυτό το πρόσθετο έσοδο; 

    Μα η απόδοση ανταποδοτικών οφελημάτων στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων- Μενεμένης (στα όρια των οποίων βρίσκεται το λιμάνι) προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 (Ν.4522/2018) και εκδόθηκε σε ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2018. 

    Δηλαδή ένα και πλέον χρόνο πριν εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας. Επομένως δεν μπορεί να εννοεί ότι είναι δική του η επιτυχία το ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πλέον θα εισπράττει έσοδα από τον ΟΛΘ.

    Μήπως ο κ. Ζέρβας εννοεί ότι χρειάστηκε να διεκδικήσει από τον ΟΛΘ να είναι συνεπής απέναντι στις συμβατικές του υποχρεώσεις; Αλλά, αφού η καταβολή ήταν "σε συμφωνία με τον ΟΛΘ", άρα δεν υπήρξε κάποια πίεση, τελικά ποια ήταν η διεκδίκηση και ποια η επιτυχία;

    To πιο ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο ΟΛΘ δεν καταβάλλει κανένα ποσό απευθείας στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Μεμένης. Αποδίδει το 3,5% του ετήσιου τζίρου του στο δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης και στη συνέχεια το Υπουργείο Εσωτερικών παίρνει τα κονδύλια αυτά από το γενικό λογιστήριο του κράτους και τα αποδίδει ισομερώς στους δύο δήμους. Οπότε ούτε συμφωνία με τον ΟΛΘ υπάρχει.