Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Τι έψαχνε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στον ΟΣΕΘ και οι αλλαγές προσώπων στον ΟΑΣΘ

11/07/2023 12:53

Ευρεία σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τη συγκαλεί ο νέος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι επικεφαλής όλων των συγκοινωνιακών φορέων της χώρας οι οποίοι βρίσκονται υπό την ευθύνη του υπουργείου.

Μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι του ΟΣΕΘ και του ΟΑΣΘ. Στη σύσκεψη θα είναι φυσικά και οι δύο νέοι υφυπουργοί, ο Νίκος Ταχιάος, υπεύθυνος για τις υποδομές και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπεύθυνη για τις μεταφορές.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να υπάρξει μια πρώτη γνωριμία με τους επικεφαλής των συγκοινωνιακών φορέων, αλλά και ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τα βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μένω λιγάκι στα της Θεσσαλονίκης διότι χθες υπήρξε επίσκεψη κλιμακίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στα γραφεία του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου. Για την εξέλιξη αυτή σας είχα προϊδεάσει την περασμένη Πέμπτη.

Είχα γράψει τότε ότι κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είχε πάει στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας η οποία είχε κάνει τον περίφημο διαγωνισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ, ζητώντας να ελέγξει διάφορα στοιχεία.

Και έλεγα πως “δεν αποκλείεται εντός του προσεχούς διαστήματος οι έλεγχοι να επεκταθούν και στους εδώ συγκοινωνιακούς φορείς, δηλαδή στον ΟΑΣΘ και στον ΟΣΕΘ”. Ε, αυτό συνέβη λοιπόν χθες.

Όπως πληροφορούμαι, οι της ΕΑΔ προσπαθούν να δουν τι στο καλό συμβαίνει με αυτή τη σύμβαση των περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ, η οποία έχει υπογραφεί πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022 κι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Για τον λόγο αυτό έχουν δοθεί μέχρι σήμερα κάπου επτά παρατάσεις, αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό και σε αυτό είναι που εστιάζει σε πρώτη φάση η ΕΑΔ.

Αλλαγές διευθυντών

Θυμίζω ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης είναι να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ το μνημόνιο συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό το έργο. Δηλαδή μεταξύ Κοινωνίας της Πληροφορίας, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ και αναδόχου.

Το πράγμα όμως στον ΟΑΣΘ έχει κολλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, παρότι χρειάστηκε μάλιστα να αντικατασταθούν τέσσερα μέλη του δ.σ. τα οποία διαφωνούσαν με αυτήν τη σύμβαση. Η υπόθεση αυτή δύσκολα θα προχωρήσει και τις προσεχείς εβδομάδες καθώς η θητεία του τωρινού δ.σ. λήγει στις αρχές Αυγούστου.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης προχώρησε σε κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα πρόσωπα που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις στον Οργανισμό καθώς η θητεία τους είχε λήξει από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής στη διεύθυνση Οικονομικών ορίστηκε ο Παύλος Τριχάκης στη θέση του Γιάννη Ζαρίφη, η Μάχη Ξένου ανέλαβε τον τομέα Διασφάλισης Εσόδων στη θέση του Χρήστου Χατζηγεωργίου ο οποίος ανέλαβε την κρίσιμη διεύθυνση Ανάπτυξης, ο Σίμος Παπαδόπουλος παρέμεινε επικεφαλής στον τομέα της Κίνησης, ενώ το τμήμα Συντήρησης ανέλαβε ο Νίκος Κωνσταντινίδης και του Ανθρώπινου Δυναμικού η Χρυσάνθη Δούκα.


O Σαλονικιός