ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Σώζουν μη «εμφανίσιμα» φρούτα και λαχανικά για να ταΐσουν χιλιάδες ευάλωτους πολίτες (βίντεο)

Χάρη στην πρωτοβουλία της Κεντρικής Αγοράς, που υλοποιεί το πρόγραμμα «Save the Food», καθημερινά σιτίζονται ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες της πόλης, ενώ περιορίζεται η απώλεια τροφίμων

 13/06/2023 07:00

Θεσσαλονίκη: Σώζουν μη «εμφανίσιμα» φρούτα και λαχανικά για να ταΐσουν χιλιάδες ευάλωτους πολίτες (βίντεο)

Φανή Σοβιτσλή

Η αρχή έγινε το 2018 με μόλις δέκα φορείς που ασχολούνται με τον επισιτισμό, οι οποίοι άρχισαν να παραλαμβάνουν από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) φρέσκα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, για να τα διανείμουν στους ωφελούμενούς τους, ανθρώπους και οικογένειες που είχαν ανάγκη φαγητό.

Η πρωτοβουλία της ΚΑΘ να «σώσει την τροφή», στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος «Save the Food» βρήκε στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση, καθώς πέντε χρονιά μετά, 80 φορείς προσφέρουν δωρεάν σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, φρούτα και λαχανικά, τα οποία επειδή δεν είναι εμπορεύσιμα θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Καθημερινά δεκάδες ποσότητες τέτοιων προϊόντων που στην ουσία μένουν αδιάθετες στα καλάθια, καθώς έχουν υποστεί.. ταλαιπωρία ή δεν είναι τόσο εμφανίσιμα για να πουληθούν στην αγορά της πόλης, έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης τα προσφέρουν σε ιδρύματα, κοινωνικά παντοπωλεία δήμων, ενοριακά συσσίτια, ΜΚΟ και άλλους φορείς που έχουν στις λίστες τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Μιλώντας στο makthes.gr για το πρόγραμμα «Save the Food» η υπεύθυνη Νατάσα Μπόμπα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην ουσία πρόκειται για μια επιχείρηση διάσωσης της τροφής, που στις μέρες μας δεν είναι καθόλου δεδομένη για χιλιάδες οικογένειες. 

«Καθημερινά εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων νομών, που ασχολούνται με το επισιτισμό έρχονται και παραλαμβάνουν καλάθια με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για να τα διανείμουν στους ωφελούμενούς τους» είπε η ίδια και πρόσθεσε πως είναι μια πρωτοβουλία της ΚΑΘ και των εμπόρων της που δείχνει την αλληλεγγύη της στην πράξη.

«Το Save the Food είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα με απώτερο στόχο τη ‘διάσωση’ φαγητού που είναι λίγο… κακοποιημένο, όχι αυτό που λέμε πρώτης διαλογής και λιγότερο εμφανίσιμο, το οποίο όμως χρειάζονται άνθρωποι που το έχουν ανάγκη» ανέφερε η κ. Μπόμπα, σημειώνοντας ότι βασικός του στόχος παραμένει η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη σε θέματα διαχείρισης των τροφίμων και κοινωνικής προσφοράς.

cccc.jpg

Το 2022 παραδόθηκαν περίπου 300 τόνοι

Μιλώντας με αριθμούς η υπεύθυνη του προγράμματος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του δεκάδες τόνοι φρούτων και λαχανικών μοιράστηκαν μέσω των φορέων σε 10.000 άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ πέρυσι από τους 300 διαθέσιμους τόνους διανεμήθηκε το 70%.

«Στόχος μας, της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, είναι η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος και η ετήσια ανάκτηση 500 τόνων τροφίμων που διαπιστώνουμε ότι τα έχουν ανάγκη χιλιάδες άνθρωποι» υπογράμμισε η κ. Μπόμπα, λέγοντας ακόμη πως εκτός από φορείς της Θεσσαλονίκης, στην ΚΑΘ έρχονται και από Δράμα, Ιωάννινα, Χαλκιδική και Κατερίνη.

Η ίδια εξηγεί ακόμη πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κανείς να σκεφτεί πως ότι προσφέρεται είναι για… πέταμα. Αντίθετα, αυτή η πρωτοβουλία του «Save the Food» στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναφορικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της σπατάλης φαγητού.

Εξάλλου, όπως είπε η κ. Μπόμπα «η φτώχεια στην εποχή μας δεν είναι καθόλου πλασματική και το πρόγραμμα έρχεται για να στηρίξει συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».


aaa-9HAwu.jpg


Η αρχή έγινε το 2018 με μόλις δέκα φορείς που ασχολούνται με τον επισιτισμό, οι οποίοι άρχισαν να παραλαμβάνουν από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) φρέσκα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, για να τα διανείμουν στους ωφελούμενούς τους, ανθρώπους και οικογένειες που είχαν ανάγκη φαγητό.

Η πρωτοβουλία της ΚΑΘ να «σώσει την τροφή», στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος «Save the Food» βρήκε στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση, καθώς πέντε χρονιά μετά, 80 φορείς προσφέρουν δωρεάν σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, φρούτα και λαχανικά, τα οποία επειδή δεν είναι εμπορεύσιμα θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Καθημερινά δεκάδες ποσότητες τέτοιων προϊόντων που στην ουσία μένουν αδιάθετες στα καλάθια, καθώς έχουν υποστεί.. ταλαιπωρία ή δεν είναι τόσο εμφανίσιμα για να πουληθούν στην αγορά της πόλης, έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης τα προσφέρουν σε ιδρύματα, κοινωνικά παντοπωλεία δήμων, ενοριακά συσσίτια, ΜΚΟ και άλλους φορείς που έχουν στις λίστες τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Μιλώντας στο makthes.gr για το πρόγραμμα «Save the Food» η υπεύθυνη Νατάσα Μπόμπα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην ουσία πρόκειται για μια επιχείρηση διάσωσης της τροφής, που στις μέρες μας δεν είναι καθόλου δεδομένη για χιλιάδες οικογένειες. 

«Καθημερινά εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων νομών, που ασχολούνται με το επισιτισμό έρχονται και παραλαμβάνουν καλάθια με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για να τα διανείμουν στους ωφελούμενούς τους» είπε η ίδια και πρόσθεσε πως είναι μια πρωτοβουλία της ΚΑΘ και των εμπόρων της που δείχνει την αλληλεγγύη της στην πράξη.

«Το Save the Food είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα με απώτερο στόχο τη ‘διάσωση’ φαγητού που είναι λίγο… κακοποιημένο, όχι αυτό που λέμε πρώτης διαλογής και λιγότερο εμφανίσιμο, το οποίο όμως χρειάζονται άνθρωποι που το έχουν ανάγκη» ανέφερε η κ. Μπόμπα, σημειώνοντας ότι βασικός του στόχος παραμένει η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη σε θέματα διαχείρισης των τροφίμων και κοινωνικής προσφοράς.

cccc.jpg

Το 2022 παραδόθηκαν περίπου 300 τόνοι

Μιλώντας με αριθμούς η υπεύθυνη του προγράμματος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του δεκάδες τόνοι φρούτων και λαχανικών μοιράστηκαν μέσω των φορέων σε 10.000 άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ πέρυσι από τους 300 διαθέσιμους τόνους διανεμήθηκε το 70%.

«Στόχος μας, της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, είναι η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος και η ετήσια ανάκτηση 500 τόνων τροφίμων που διαπιστώνουμε ότι τα έχουν ανάγκη χιλιάδες άνθρωποι» υπογράμμισε η κ. Μπόμπα, λέγοντας ακόμη πως εκτός από φορείς της Θεσσαλονίκης, στην ΚΑΘ έρχονται και από Δράμα, Ιωάννινα, Χαλκιδική και Κατερίνη.

Η ίδια εξηγεί ακόμη πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κανείς να σκεφτεί πως ότι προσφέρεται είναι για… πέταμα. Αντίθετα, αυτή η πρωτοβουλία του «Save the Food» στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναφορικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της σπατάλης φαγητού.

Εξάλλου, όπως είπε η κ. Μπόμπα «η φτώχεια στην εποχή μας δεν είναι καθόλου πλασματική και το πρόγραμμα έρχεται για να στηρίξει συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».


aaa-9HAwu.jpg


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία