ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Περίοδος «κυοφορίας» για μεγάλα real estate project

Πώς αναμένεται να αλλάξουν τον εμπορικό και οικιστικό χάρτη μέχρι το τέλος της δεκαετίας

 04/11/2022 07:00

Θεσσαλονίκη: Περίοδος «κυοφορίας» για μεγάλα real estate project

Σοφία Χριστοφορίδου

Μεγάλα real estate project που δρομολογούνται αυτή την περίοδο αναμένεται να αλλάξουν τον εμπορικό και οικιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μεγάλα βιομηχανικά κτίρια που βρίσκονται εντός αστικού ιστού, και ρημάζουν, σε περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται το Μετρό και σε εκτάσεις που έχουν «πρόσωπο» στη θάλασσα. 

Από τη δυτική είσοδο, μέχρι τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο τέρμα του Μετρό και στο παραλιακό μέτωπο, προετοιμάζονται μεγάλες επενδύσεις και ένα νέο «οικοδομικό πρόγραμμα» που θα αλλάξει την όψη αλλά και λειτουργίες της πόλης, δημιουργώντας νέους πόλους οικονομικής δραστηριότητας και οικιστικής ανάπτυξης.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις στην περιοχή του Fix και στα Κεραμεία Αλλατίνη, αλλά και στο κέντρο της πόλης με την ανάπλαση της ΔΕΘ ενώ δημιουργούνται οι συνθήκες για αστικές αναπτύξεις και μεμονωμένα real estate project και σε άλλα σημεία της πόλης.


Δυτική Θεσσαλονίκη


Η δυτική είσοδος της πόλης είναι η «πολύφερνη» νύφη, εξαιτίας των διαθέσιμων οικοπέδων, του μεγάλου συντελεστή δόμησης (2,4) στο τμήμα που είναι εντός σχεδίου πόλης, της εγγύτητας στο λιμάνι, τον άξονα ΠΑΘΕ και το σιδηρόδρομο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε, έστω και σαν πεδίο ανάπτυξης ιδεών, για το μεγάλο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ArXellence2. 

Σε αυτή την περιοχή υλοποιείται ήδη μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση, προετοιμάζεται μία ακόμη, ακόμη μεγαλύτερη, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός real estate project από φορέα του δημοσίου και ενός μητροπολιτικού πάρκου.

- Hub26 Ακριβώς απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Dimand σε σύμπραξη με την Prodea υλοποιεί ήδη μία μεγάλη επένδυση 35 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου) για την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων σχεδόν 20.000 τ.μ. που θα αναπτυχθούν σε τέσσερα πενταώροφα βιοκλιματικά κτίρια. 

Ήδη οι κατασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Για το ένα από τα τέσσερα κτίρια υπάρχει ήδη συμφωνία μίσθωσης, ενώ υπάρχει ζήτηση και για τα υπόλοιπα.

- ΦΙΞ Μέρος του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος έχει ήδη περάσει στην Dimand. Τα επόμενα 1-2 χρόνια η εταιρεία σκοπεύει να αποκτήσει το 100% της έκτασης, που περιλαμβάνει διατηρητέα κτίρια και αδόμητους χώρους. 

Η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αξίας απόκτησης των κτιρίων). Οι χρήσεις θα είναι μεικτές και θα περιλαμβάνουν γραφειακούς χώρους, εστίαση, κατοικία, ξενοδοχείο και εκθεσιακούς χώρους, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025. 

Η εταιρεία βλέπει γενικότερα θετικά την επιλογή των ψηλών κτιρίων, γιατί με την ανάπτυξη καθ’ ύψος μειώνεται η κάλυψη και μένει ελεύθερος χώρος, που βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα και αυξάνει την υπεραξία του ακινήτου. 

Ο ισχύον συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 2,4, και δυνητικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σχετικά ψηλό κτίριο στο ελεύθερο κομμάτι του οικοπέδου (σήμερα ο νόμος επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων ύψους έως 32 μέτρα, ενώ για την υπέρβαση αυτού του ορίου χρειάζεται ειδική τεκμηρίωση). 

Γενικότερα η Dimand βλέπει μεγάλη δυναμική στη δυτική Θεσσαλονίκη, που δεν είναι ακόμη κορεσμένη, για αυτό και επένδυσε και στη δημιουργία ενός Logistic center σε οικόπεδο της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, ενώ δεν αποκλείει στο μέλλον να επενδύσει και σε άλλο ακίνητο στη δυτική είσοδο της πόλης, σε περιοχή εκτός σχεδίου.

- Εμπορευματικός σταθμός ΟΣΕ: Μία μεγάλη έκταση στη νέα δυτική είσοδο θα αποκτήσει τελείως νέα χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το χώρο θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος (επίκειται η έκδοση πολεοδομικής άδειας) ενώ περιμετρικά θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο 40 στρεμμάτων, έκταση που θα παραχωρήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, με «αντάλλαγμα» την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. 

Με δεδομένο ότι η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο, η υπόλοιπη έκταση θα αποκτήσει χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης. 

Επομένως η ΓΑΙΑΟΣΕ (ή κάποιος επενδυτής με τον οποίο θα συνεργαστεί) θα μπορεί να αναπτύξει στην ανάπτυξη κάποιου ακινήτου (ο προτεινόμενος από την ΓΑΙΑΟΣΕ συντελεστής δόμησης είναι στο 0,6, για μία έκταση 140 στρεμμάτων) την επομένη της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή από το 2024 και έπειτα.


Κέντρο


Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, με μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία (πχ ON Residence, Monasty κ.ά.) ενώ καταλυτικό ρόλο για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου αναμένεται να παίξει η λειτουργία στα τέλη του 2022 της ανακαινισμένης αγοράς Μοδιάνο. 

Ενδιαφέρον έχουν δύο μεγάλα ακίνητα επί της οδού Εγνατία, που βρίσκονται σε προνομιακή θέση, λόγω και της επικείμενης λειτουργίας του μετρό, ενώ η μεγαλύτερη παρέμβαση θα προκύψει από την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

- ΔΕΘ Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική και πολεοδομική παρέμβαση και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο real estate project στο ιστορικό κέντρο. 

Σε κομβικό σημείο της πόλης, με στάση του Μετρό ακριβώς μπροστά, στο οικόπεδο που φιλοξενεί σήμερα τη ΔΕΘ, εκτός από τα νέα εκθεσιακά περίπτερα και το νέο συνεδριακό κέντρο θα κατασκευαστεί ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, ένα business center για εμπορικές χρήσεις, γραφειακοί χώροι, καθώς και υπόγεια πάρκινγκ. Κατά του σχεδίου ανάπλασης έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για να προχωρήσει το σχέδιο της ανάπλασης είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ανεβάζουν τον προϋπολογισμό στα 220 εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τις πηγές χρηματοδότησης. 

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη λειτουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου το 2026, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι το έργο να βρίσκεται σε φάση εκκίνησης.

- Καραβάν Σαράι: Το κτίριο των σχεδόν 20.000 τ.μ., που επί πολλά χρόνια φιλοξένησε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε ιδανική θέση για εμπορική αξιοποίηση, γι’ αυτό εξάλλου έχει προσελκύσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που όμως ποτέ δεν κατέληξε σε έγγραφη συμφωνία. 

Το βασικό εμπόδιο για τη μη αξιοποίησή του, μέχρι και σήμερα, είναι το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το γεγονός ότι με το ισχύον καθεστώς το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο πολιτιστικές χρήσεις. Σε αυτή τη φάση προχωρά η διαδικασία νομιμοποιήσεων και τακτοποιήσεων των επιμέρους ιδιοκτησιών, που θα χρειαστεί 6-12 μήνες. 

Εφόσον στο μεταξύ ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσδώσει χρήσεις κεντρικών λειτουργιών πόλης στο κτίριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον πιθανόν να αναθερμανθεί.

- Ξενοδοχείο «Βιέννη»: Το διατηρητέο κτίριο στην αρχή της οδού Εγνατία ήταν το πρώτο ακίνητο που απέκτησε στην Ελλάδα, η ισραηλινών συμφερόντων Βrown Hotels, το 2019, αλλά οι αργές διαδικασίες των διοικητικών αρχών, κυρίως της πολεοδομίας και της εφορείας νεοτέρων μνημείων είναι ο λόγος που ο Όμιλος δεν προχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο μεταξύ έχει ανοίξει πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα. 

Ο ίδιος όμιλος έχει στην κατοχή του και την καπναποθήκη Μιχαηλίδη στην οδό Δωδεκανήσου. Τα δύο αυτά ακίνητα αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια ως ξενοδοχεία.


Ανατολικά


Ο τερματικός σταθμός του Μετρό στη Νέα Ελβετία και η προοπτική επέκτασής του στο αεροδρόμιο δημιουργεί συνθήκες περεταίρω ανάπτυξης της νοτιοανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης. Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και το πρώτο κτίριο 100 μέτρων της Θεσσαλονίκης.

- Κεραμεία Αλλατίνη: Πριν από ένα χρόνο τo ακίνητο με εμβαδόν 81,5 στρ., που γειτνιάζει με τον τερματικό σταθμό Νέας Ελβετίας, πέρασε στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. 

Προ ημερών δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα ολοκληρωθεί σε τριάντα ημέρες. 

Αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία περί ψηλών κτιρίων που ψηφίστηκε ενόψει της επένδυσης στο «Ελληνικό», πρόθεση της εταιρείας είναι να συγκεντρώσει όλη την επιτρεπόμενη δόμηση (με συντελεστή δόμησης 0,8) σε ένα ψηλό κτίριο σχεδόν 100 μέτρων, συνολικής επιφάνειας 32.000 τ.μ, που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις, γραφεία, κατοικίες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος συνάθροισης 70 στρεμμάτων, χωρίς αυτοκίνητα, καθώς θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης. 

Στο οικόπεδο των 81 στρεμμάτων περιλαμβάνονται και επτά κτίρια που ανήκουν στο βιομηχανικό συγκρότημα των Κεραμείων, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. που είναι χαρακτηρισμένα ως σημαντικό δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής και μπορεί να φιλοξενήσουν πολιτιστικές χρήσεις. 

Σε κάποια μπορεί να διατηρηθεί μόνο το κέλυφος, ενώ το κεντρικό κτήριο και τμήμα αυτού θα διατηρηθεί ως θεματικό μουσείο αφιερωμένο στο πρώην Κεραμείο και το υπόλοιπο θα φιλοξενήσει δημόσιες ή διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Το σύνολο της κάλυψης των κτισμάτων είναι περίπου 8.800 τ.μ. και η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε περίπου 10.500 τ.μ. Το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση του Κεραμείου θα είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος εντός του 2023.

- East Plaza: Στο κέντρο East Plaza, στην Πυλαία (θέση Λυγαριές) ήδη φιλοξενούνται τα δύο κέντρα της Pfizer (ψηφιακής καινοτομίας και διοικητικών λειτουργιών). 

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η εταιρεία Makt υπέβαλλε σε δημόσια διαβούλευση υποβάλλει Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την τροποποίηση των ισχυουσών πολεοδομικών ρυθμίσεων στην έκταση του Συγκροτήματος «EAST PLAZA», καθώς όπως αναφέρεται έχει προκύψει εξαιρετική και απρόβλεπτη ανάγκη για στέγαση επιπλέον εταιρικών λειτουργιών παγκόσμιας εμβέλειας στην έκταση του συγκροτήματος «East Plaza» εμβαδού περίπου 30 στρ. του Κέντρου.

- Orilina & Lamda: Στην ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού πάρκου κι ενός κτιρίου γραφείων σε δύο οικόπεδα που γειτνιάζουν με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Orilina Properties AEEAΠ, στο πλαίσιο νέας συνεργασίας της με τη Lamda. 

Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν δύο ξεχωριστές εκτάσεις συνολικού μεγέθους 72 στρεμμάτων, οι οποίες αποκτήθηκαν πρόσφατα. Στην πρώτη, επιφανείας 61,4 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί εμπορικό πάρκο, συμπληρωματικά με το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Στο μικρότερο οικόπεδο, μεγέθους 10,7 στρεμμάτων, σχεδιάζεται ανάπτυξη ενός κτιρίου γραφείων.


Παραλιακό μέτωπο


Το παραλιακό μέτωπο είναι το «φιλέτο» της Θεσσαλονίκης, ειδικά στο ανατολικό του κομμάτι που είναι ήδη ανεπτυγμένο και συγκεντρώνει εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής.

myloi-allatini1.jpg

- Μύλοι Αλλατίνη: Το παλιό βιομηχανικό ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, στην περιοχή του Ποσειδωνίου και πλησίον του Μεγάρου Μουσικής.

Όμως, εδώ και δεκαετίες το κτιριακό συγκρότημα είναι εγκαταλελειμμένο, οι προσπάθειες αξιοποίησής του αποδείχθηκαν ατελέσφορες και η φθορά του χρόνου είναι εμφανής. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει κινητικότητα, καθώς μέσω δύο πλειστηριασμών το 50% του ακινήτου πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις. 

Ο επόμενος πλειστηριασμός, που αφορά στο υπόλοιπο 50%, έχει οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου. Η όποια αξιοποίηση θα φορά μόνον τα υπάρχοντα κτίρια, καθώς δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα επιπλέον. 

Τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543 τ.μ., εκ των οποίων τα 12.434 τ.μ. αφορούν σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους. 

Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για τον τελευταίο πλειστηριασμό ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου, για χρήσεις κατοικίας, εστίασης και αναψυχής.

Στο μεταξύ, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, εντός του 2023, για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ενιαίου παραλιακού μετώπου αποδίδονται χρήσεις γης στους Μύλους Αλλατίνη με σκοπό την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, χωρίς να μεταβάλλεται ο συντελεστής δόμησης στο οικόπεδο. 

Παράλληλα, στο ΕΠΣ προτείνονται μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις (μετακίνηση του Ποσειδώνιου, δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας 70 στρ. και ενδεχομένως μερική υπογειοποίηση της οδού Μαρίας Κάλλας ) που αν τελικά υλοποιηθούν θα αναβαθμίσουν τη θέση του ακινήτου και όλη την περιοχή.

aretsou-marina.jpg

- Μαρίνα Αρετσούς: Η αξιοποίηση της μαρίνας περιελάμβανε και (αν δεν ήταν κυρίως) ένα μεγάλο Project real estate. 

Πριν από μερικούς μήνες ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από το ΣτΕ που έκρινε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία νέας χωροθέτησης της μαρίνας πριν από την έκδοση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο γενικό σχεδιασμό της και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων. 

Αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον των επενδυτικών σχημάτων που συμμετείχαν και μάλιστα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, είναι πολύ πιθανόν το ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει μέσω διαγωνισμού την μαρίνα και την χερσαία επιφάνειά της, που καλύπτει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών.

- Πρώην νοσοκομείο Παναγία: Το κτίριο ιδιοκτησίας της Euromedica ήταν μισθωμένο από το δημόσιο για την φιλοξενία κλινικών. Μεσούσης της κρίσης οι κλινικές μεταφέρθηκαν από το μισθωμένο κτίριο σε δημόσια νοσοκομεία και έκτοτε το πρώην «Παναγία» παραμένει κλειστό. 

Το πενταώροφο κτίριο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, με θέα τη θάλασσα αλλά μέχρι σήμερα είχε χρήση περίθαλψης και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Μετά την έκδοση ΠΔ για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο αποδίδονται χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. 

Ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για χρήση του ως συγκρότημα γραφείων ή ως ξενοδοχείο και από το 2023 που θα αλλάξουν οι χρήσεις γης θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου.

- Παραλία Πυλαίας Η παραλιακή ζώνη της Πυλαίας είναι μία περιοχή «φιλέτο», καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα όπου όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καν ευχερής πρόσβαση. 

Με το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πυλαίας εντάσσονται στο σχέδιο δύο περιοχές στο παραλιακό τμήμα, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων με χρήσεις «κεντρικών αστικών λειτουργιών και εξυπηρέτησης αστικού πληθυσμού». Σε αυτή την ακτίνα περικλείονται και ανενεργές εκτάσεις όπου παλαιότερα ήταν εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν στην πορεία. 

Σε αντίθεση με την περίπτωση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, που επί μία δεκαετία εκκρεμεί η εκποίηση του μεγάλου ακινήτου της στην Πυλαία, καθώς οι διαδοχικοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, στην περίπτωση της πρώην ΒΙΑΜΥΛ βρέθηκε αγοραστής. 

Εδώ και δύο χρόνια το ακίνητο έκτασης 53 στρεμμάτων, με «πρόσωπο» στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής αλλά και στη θάλασσα, έχει περάσει σε χέρια επενδυτών, οι οποίοι όμως δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε αξιοποίησή του, προφανώς εν αναμονή των πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη από τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σημειωτέον ότι στο ΕΠΣ της Περιφέρειας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο προτείνεται η μετεγκατάσταση των καρνάγιων από τη συγκεκριμένη περιοχή όπου λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε παρακείμενη έκταση που ανήκει εν μέρει στο δήμο Θέρμης και εν μέρει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Νέα εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης και ξενοδοχεία θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην παραλιακή περιοχή της Πυλαίας, όπου ήδη λειτούργει το εμπορικό κέντρο Florida II, ενώ ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη επιδιώκει τη χωροθέτηση μαρίνας σκαφών αναψυχής. 

Παρότι οι διαδικασίες που μεσολαβούν είναι αρκετά χρονοβόρες και τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι μεγάλα, τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι τέτοια που προδιαγράφουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022

Μεγάλα real estate project που δρομολογούνται αυτή την περίοδο αναμένεται να αλλάξουν τον εμπορικό και οικιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μεγάλα βιομηχανικά κτίρια που βρίσκονται εντός αστικού ιστού, και ρημάζουν, σε περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται το Μετρό και σε εκτάσεις που έχουν «πρόσωπο» στη θάλασσα. 

Από τη δυτική είσοδο, μέχρι τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο τέρμα του Μετρό και στο παραλιακό μέτωπο, προετοιμάζονται μεγάλες επενδύσεις και ένα νέο «οικοδομικό πρόγραμμα» που θα αλλάξει την όψη αλλά και λειτουργίες της πόλης, δημιουργώντας νέους πόλους οικονομικής δραστηριότητας και οικιστικής ανάπτυξης.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις στην περιοχή του Fix και στα Κεραμεία Αλλατίνη, αλλά και στο κέντρο της πόλης με την ανάπλαση της ΔΕΘ ενώ δημιουργούνται οι συνθήκες για αστικές αναπτύξεις και μεμονωμένα real estate project και σε άλλα σημεία της πόλης.


Δυτική Θεσσαλονίκη


Η δυτική είσοδος της πόλης είναι η «πολύφερνη» νύφη, εξαιτίας των διαθέσιμων οικοπέδων, του μεγάλου συντελεστή δόμησης (2,4) στο τμήμα που είναι εντός σχεδίου πόλης, της εγγύτητας στο λιμάνι, τον άξονα ΠΑΘΕ και το σιδηρόδρομο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε, έστω και σαν πεδίο ανάπτυξης ιδεών, για το μεγάλο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ArXellence2. 

Σε αυτή την περιοχή υλοποιείται ήδη μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση, προετοιμάζεται μία ακόμη, ακόμη μεγαλύτερη, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός real estate project από φορέα του δημοσίου και ενός μητροπολιτικού πάρκου.

- Hub26 Ακριβώς απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Dimand σε σύμπραξη με την Prodea υλοποιεί ήδη μία μεγάλη επένδυση 35 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου) για την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων σχεδόν 20.000 τ.μ. που θα αναπτυχθούν σε τέσσερα πενταώροφα βιοκλιματικά κτίρια. 

Ήδη οι κατασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Για το ένα από τα τέσσερα κτίρια υπάρχει ήδη συμφωνία μίσθωσης, ενώ υπάρχει ζήτηση και για τα υπόλοιπα.

- ΦΙΞ Μέρος του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος έχει ήδη περάσει στην Dimand. Τα επόμενα 1-2 χρόνια η εταιρεία σκοπεύει να αποκτήσει το 100% της έκτασης, που περιλαμβάνει διατηρητέα κτίρια και αδόμητους χώρους. 

Η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αξίας απόκτησης των κτιρίων). Οι χρήσεις θα είναι μεικτές και θα περιλαμβάνουν γραφειακούς χώρους, εστίαση, κατοικία, ξενοδοχείο και εκθεσιακούς χώρους, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025. 

Η εταιρεία βλέπει γενικότερα θετικά την επιλογή των ψηλών κτιρίων, γιατί με την ανάπτυξη καθ’ ύψος μειώνεται η κάλυψη και μένει ελεύθερος χώρος, που βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα και αυξάνει την υπεραξία του ακινήτου. 

Ο ισχύον συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 2,4, και δυνητικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σχετικά ψηλό κτίριο στο ελεύθερο κομμάτι του οικοπέδου (σήμερα ο νόμος επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων ύψους έως 32 μέτρα, ενώ για την υπέρβαση αυτού του ορίου χρειάζεται ειδική τεκμηρίωση). 

Γενικότερα η Dimand βλέπει μεγάλη δυναμική στη δυτική Θεσσαλονίκη, που δεν είναι ακόμη κορεσμένη, για αυτό και επένδυσε και στη δημιουργία ενός Logistic center σε οικόπεδο της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, ενώ δεν αποκλείει στο μέλλον να επενδύσει και σε άλλο ακίνητο στη δυτική είσοδο της πόλης, σε περιοχή εκτός σχεδίου.

- Εμπορευματικός σταθμός ΟΣΕ: Μία μεγάλη έκταση στη νέα δυτική είσοδο θα αποκτήσει τελείως νέα χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το χώρο θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος (επίκειται η έκδοση πολεοδομικής άδειας) ενώ περιμετρικά θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο 40 στρεμμάτων, έκταση που θα παραχωρήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, με «αντάλλαγμα» την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. 

Με δεδομένο ότι η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο, η υπόλοιπη έκταση θα αποκτήσει χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης. 

Επομένως η ΓΑΙΑΟΣΕ (ή κάποιος επενδυτής με τον οποίο θα συνεργαστεί) θα μπορεί να αναπτύξει στην ανάπτυξη κάποιου ακινήτου (ο προτεινόμενος από την ΓΑΙΑΟΣΕ συντελεστής δόμησης είναι στο 0,6, για μία έκταση 140 στρεμμάτων) την επομένη της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή από το 2024 και έπειτα.


Κέντρο


Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, με μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία (πχ ON Residence, Monasty κ.ά.) ενώ καταλυτικό ρόλο για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου αναμένεται να παίξει η λειτουργία στα τέλη του 2022 της ανακαινισμένης αγοράς Μοδιάνο. 

Ενδιαφέρον έχουν δύο μεγάλα ακίνητα επί της οδού Εγνατία, που βρίσκονται σε προνομιακή θέση, λόγω και της επικείμενης λειτουργίας του μετρό, ενώ η μεγαλύτερη παρέμβαση θα προκύψει από την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

- ΔΕΘ Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική και πολεοδομική παρέμβαση και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο real estate project στο ιστορικό κέντρο. 

Σε κομβικό σημείο της πόλης, με στάση του Μετρό ακριβώς μπροστά, στο οικόπεδο που φιλοξενεί σήμερα τη ΔΕΘ, εκτός από τα νέα εκθεσιακά περίπτερα και το νέο συνεδριακό κέντρο θα κατασκευαστεί ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, ένα business center για εμπορικές χρήσεις, γραφειακοί χώροι, καθώς και υπόγεια πάρκινγκ. Κατά του σχεδίου ανάπλασης έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για να προχωρήσει το σχέδιο της ανάπλασης είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ανεβάζουν τον προϋπολογισμό στα 220 εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τις πηγές χρηματοδότησης. 

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη λειτουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου το 2026, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι το έργο να βρίσκεται σε φάση εκκίνησης.

- Καραβάν Σαράι: Το κτίριο των σχεδόν 20.000 τ.μ., που επί πολλά χρόνια φιλοξένησε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε ιδανική θέση για εμπορική αξιοποίηση, γι’ αυτό εξάλλου έχει προσελκύσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που όμως ποτέ δεν κατέληξε σε έγγραφη συμφωνία. 

Το βασικό εμπόδιο για τη μη αξιοποίησή του, μέχρι και σήμερα, είναι το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το γεγονός ότι με το ισχύον καθεστώς το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο πολιτιστικές χρήσεις. Σε αυτή τη φάση προχωρά η διαδικασία νομιμοποιήσεων και τακτοποιήσεων των επιμέρους ιδιοκτησιών, που θα χρειαστεί 6-12 μήνες. 

Εφόσον στο μεταξύ ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσδώσει χρήσεις κεντρικών λειτουργιών πόλης στο κτίριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον πιθανόν να αναθερμανθεί.

- Ξενοδοχείο «Βιέννη»: Το διατηρητέο κτίριο στην αρχή της οδού Εγνατία ήταν το πρώτο ακίνητο που απέκτησε στην Ελλάδα, η ισραηλινών συμφερόντων Βrown Hotels, το 2019, αλλά οι αργές διαδικασίες των διοικητικών αρχών, κυρίως της πολεοδομίας και της εφορείας νεοτέρων μνημείων είναι ο λόγος που ο Όμιλος δεν προχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο μεταξύ έχει ανοίξει πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα. 

Ο ίδιος όμιλος έχει στην κατοχή του και την καπναποθήκη Μιχαηλίδη στην οδό Δωδεκανήσου. Τα δύο αυτά ακίνητα αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια ως ξενοδοχεία.


Ανατολικά


Ο τερματικός σταθμός του Μετρό στη Νέα Ελβετία και η προοπτική επέκτασής του στο αεροδρόμιο δημιουργεί συνθήκες περεταίρω ανάπτυξης της νοτιοανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης. Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και το πρώτο κτίριο 100 μέτρων της Θεσσαλονίκης.

- Κεραμεία Αλλατίνη: Πριν από ένα χρόνο τo ακίνητο με εμβαδόν 81,5 στρ., που γειτνιάζει με τον τερματικό σταθμό Νέας Ελβετίας, πέρασε στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. 

Προ ημερών δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα ολοκληρωθεί σε τριάντα ημέρες. 

Αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία περί ψηλών κτιρίων που ψηφίστηκε ενόψει της επένδυσης στο «Ελληνικό», πρόθεση της εταιρείας είναι να συγκεντρώσει όλη την επιτρεπόμενη δόμηση (με συντελεστή δόμησης 0,8) σε ένα ψηλό κτίριο σχεδόν 100 μέτρων, συνολικής επιφάνειας 32.000 τ.μ, που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις, γραφεία, κατοικίες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος συνάθροισης 70 στρεμμάτων, χωρίς αυτοκίνητα, καθώς θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης. 

Στο οικόπεδο των 81 στρεμμάτων περιλαμβάνονται και επτά κτίρια που ανήκουν στο βιομηχανικό συγκρότημα των Κεραμείων, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. που είναι χαρακτηρισμένα ως σημαντικό δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής και μπορεί να φιλοξενήσουν πολιτιστικές χρήσεις. 

Σε κάποια μπορεί να διατηρηθεί μόνο το κέλυφος, ενώ το κεντρικό κτήριο και τμήμα αυτού θα διατηρηθεί ως θεματικό μουσείο αφιερωμένο στο πρώην Κεραμείο και το υπόλοιπο θα φιλοξενήσει δημόσιες ή διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Το σύνολο της κάλυψης των κτισμάτων είναι περίπου 8.800 τ.μ. και η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε περίπου 10.500 τ.μ. Το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση του Κεραμείου θα είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος εντός του 2023.

- East Plaza: Στο κέντρο East Plaza, στην Πυλαία (θέση Λυγαριές) ήδη φιλοξενούνται τα δύο κέντρα της Pfizer (ψηφιακής καινοτομίας και διοικητικών λειτουργιών). 

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η εταιρεία Makt υπέβαλλε σε δημόσια διαβούλευση υποβάλλει Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την τροποποίηση των ισχυουσών πολεοδομικών ρυθμίσεων στην έκταση του Συγκροτήματος «EAST PLAZA», καθώς όπως αναφέρεται έχει προκύψει εξαιρετική και απρόβλεπτη ανάγκη για στέγαση επιπλέον εταιρικών λειτουργιών παγκόσμιας εμβέλειας στην έκταση του συγκροτήματος «East Plaza» εμβαδού περίπου 30 στρ. του Κέντρου.

- Orilina & Lamda: Στην ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού πάρκου κι ενός κτιρίου γραφείων σε δύο οικόπεδα που γειτνιάζουν με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Orilina Properties AEEAΠ, στο πλαίσιο νέας συνεργασίας της με τη Lamda. 

Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν δύο ξεχωριστές εκτάσεις συνολικού μεγέθους 72 στρεμμάτων, οι οποίες αποκτήθηκαν πρόσφατα. Στην πρώτη, επιφανείας 61,4 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί εμπορικό πάρκο, συμπληρωματικά με το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Στο μικρότερο οικόπεδο, μεγέθους 10,7 στρεμμάτων, σχεδιάζεται ανάπτυξη ενός κτιρίου γραφείων.


Παραλιακό μέτωπο


Το παραλιακό μέτωπο είναι το «φιλέτο» της Θεσσαλονίκης, ειδικά στο ανατολικό του κομμάτι που είναι ήδη ανεπτυγμένο και συγκεντρώνει εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής.

myloi-allatini1.jpg

- Μύλοι Αλλατίνη: Το παλιό βιομηχανικό ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, στην περιοχή του Ποσειδωνίου και πλησίον του Μεγάρου Μουσικής.

Όμως, εδώ και δεκαετίες το κτιριακό συγκρότημα είναι εγκαταλελειμμένο, οι προσπάθειες αξιοποίησής του αποδείχθηκαν ατελέσφορες και η φθορά του χρόνου είναι εμφανής. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει κινητικότητα, καθώς μέσω δύο πλειστηριασμών το 50% του ακινήτου πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις. 

Ο επόμενος πλειστηριασμός, που αφορά στο υπόλοιπο 50%, έχει οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου. Η όποια αξιοποίηση θα φορά μόνον τα υπάρχοντα κτίρια, καθώς δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα επιπλέον. 

Τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543 τ.μ., εκ των οποίων τα 12.434 τ.μ. αφορούν σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους. 

Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για τον τελευταίο πλειστηριασμό ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου, για χρήσεις κατοικίας, εστίασης και αναψυχής.

Στο μεταξύ, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, εντός του 2023, για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ενιαίου παραλιακού μετώπου αποδίδονται χρήσεις γης στους Μύλους Αλλατίνη με σκοπό την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, χωρίς να μεταβάλλεται ο συντελεστής δόμησης στο οικόπεδο. 

Παράλληλα, στο ΕΠΣ προτείνονται μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις (μετακίνηση του Ποσειδώνιου, δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας 70 στρ. και ενδεχομένως μερική υπογειοποίηση της οδού Μαρίας Κάλλας ) που αν τελικά υλοποιηθούν θα αναβαθμίσουν τη θέση του ακινήτου και όλη την περιοχή.

aretsou-marina.jpg

- Μαρίνα Αρετσούς: Η αξιοποίηση της μαρίνας περιελάμβανε και (αν δεν ήταν κυρίως) ένα μεγάλο Project real estate. 

Πριν από μερικούς μήνες ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από το ΣτΕ που έκρινε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία νέας χωροθέτησης της μαρίνας πριν από την έκδοση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο γενικό σχεδιασμό της και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων. 

Αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον των επενδυτικών σχημάτων που συμμετείχαν και μάλιστα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, είναι πολύ πιθανόν το ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει μέσω διαγωνισμού την μαρίνα και την χερσαία επιφάνειά της, που καλύπτει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών.

- Πρώην νοσοκομείο Παναγία: Το κτίριο ιδιοκτησίας της Euromedica ήταν μισθωμένο από το δημόσιο για την φιλοξενία κλινικών. Μεσούσης της κρίσης οι κλινικές μεταφέρθηκαν από το μισθωμένο κτίριο σε δημόσια νοσοκομεία και έκτοτε το πρώην «Παναγία» παραμένει κλειστό. 

Το πενταώροφο κτίριο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, με θέα τη θάλασσα αλλά μέχρι σήμερα είχε χρήση περίθαλψης και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Μετά την έκδοση ΠΔ για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο αποδίδονται χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. 

Ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για χρήση του ως συγκρότημα γραφείων ή ως ξενοδοχείο και από το 2023 που θα αλλάξουν οι χρήσεις γης θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου.

- Παραλία Πυλαίας Η παραλιακή ζώνη της Πυλαίας είναι μία περιοχή «φιλέτο», καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα όπου όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καν ευχερής πρόσβαση. 

Με το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πυλαίας εντάσσονται στο σχέδιο δύο περιοχές στο παραλιακό τμήμα, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων με χρήσεις «κεντρικών αστικών λειτουργιών και εξυπηρέτησης αστικού πληθυσμού». Σε αυτή την ακτίνα περικλείονται και ανενεργές εκτάσεις όπου παλαιότερα ήταν εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν στην πορεία. 

Σε αντίθεση με την περίπτωση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, που επί μία δεκαετία εκκρεμεί η εκποίηση του μεγάλου ακινήτου της στην Πυλαία, καθώς οι διαδοχικοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, στην περίπτωση της πρώην ΒΙΑΜΥΛ βρέθηκε αγοραστής. 

Εδώ και δύο χρόνια το ακίνητο έκτασης 53 στρεμμάτων, με «πρόσωπο» στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής αλλά και στη θάλασσα, έχει περάσει σε χέρια επενδυτών, οι οποίοι όμως δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε αξιοποίησή του, προφανώς εν αναμονή των πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη από τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σημειωτέον ότι στο ΕΠΣ της Περιφέρειας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο προτείνεται η μετεγκατάσταση των καρνάγιων από τη συγκεκριμένη περιοχή όπου λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε παρακείμενη έκταση που ανήκει εν μέρει στο δήμο Θέρμης και εν μέρει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Νέα εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης και ξενοδοχεία θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην παραλιακή περιοχή της Πυλαίας, όπου ήδη λειτούργει το εμπορικό κέντρο Florida II, ενώ ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη επιδιώκει τη χωροθέτηση μαρίνας σκαφών αναψυχής. 

Παρότι οι διαδικασίες που μεσολαβούν είναι αρκετά χρονοβόρες και τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι μεγάλα, τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι τέτοια που προδιαγράφουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία