Θεσσαλονίκη: Οι νέοι στο επίκεντρο της Actionaid

Ο Ηλίας Γαληνός, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος μιλά στην "ΜτΚ" για τις δράσεις της οργάνωσης σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και εντός Ελλάδας

 24/08/2021 21:11

Θεσσαλονίκη: Οι νέοι στο επίκεντρο της Actionaid

Σοφία Χριστοφορίδου

Η Action Aid είναι ταυτισμένη με τα προγράμματα αναδοχής. Ως ανάδοχος ξεκίνησε τη σχέση του με την οργάνωση και ο σημερινός πρόεδρος της Action Aid Hellas, Ηλίας Γαληνός. Εδώ και μερικά χρόνια η Action Aid Ελλάδος δεν δραστηριοποιείται μόνο στις περιοχές του πλανήτη που βιώνουν ακραία φτώχεια, αλλά και εντός της χώρας μας, με μια γκάμα δράσεων που περιλαμβάνει τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση. Πρόσφατα ίδρυσε το δεύτερο Κέντρο της, στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας στο επίκεντρο τους νέους της πόλης.

Ο Ηλίας Γαληνός είναι πρόεδρος της οργάνωσης από το 2017, διαδεχόμενος την ιδρύτρια και επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Action Aid Ελλάδος Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κατερίνη και με σπουδές στο ΑΠΘ, ο ίδιος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Βόρεια Ελλάδα. Η σχέση του με την οργάνωση ξεκίνησε όπως χιλιάδων άλλων, με τη συμμετοχή στα προγράμματα αναδοχής. Στην πορεία του ζητήθηκε να εκπονήσει δωρεάν μια μελέτη για τον τρόπο διακυβέρνησης της οργάνωσης, στην πορεία έγινε εξωτερικό μέλος, μέλος της γενικής συνέλευσης και από το 2017 εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου.

«Η Action Aid Ελλάδος είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες διεθνώς, σε επίπεδο οικονομικής συνεισφοράς. Μιλάμε για απόλυτους αριθμούς, όχι κατ’ αναλογία. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει ενεργά με προγράμματα ενδυνάμωσης κοινοτήτων σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» τονίζει.

.png


Ανάδοχοι από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

«Το ελληνικό πρόγραμμα αναδοχής της Action Aid είναι ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα και υπάρχει από τότε που ξεκίνησε η οργάνωση, το 1998. Διαχρονικά έχουν συμμετάσχει πάνω από 100.000 ανάδοχοι- υπάρχουν δε ανάδοχοι που συμμετέχουν αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα. Παρά τη μακρόσυρτη οικονομική πρόκληση την οποία βιώσαμε, σήμερα υπάρχουν πάνω από 26.000 ενεργοί ανάδοχοι» αναφέρει. Στα προγράμματα αναδοχής οι «ανάδοχοι» καταβάλλουν 25 ευρω μηνιαίως, εκ των οποίων τα 17 ευρώ πηγαίνουν απευθείας σε προγράμματα που υλοποιούνται στις κοινότητες, 5 ευρώ στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση νέων πόρων (πχ καμπάνιες ευαισθητοποίησης) και τα 3 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της οργάνωσης. Με ένα κλικ ο δωρητής μπορεί να τα δει αναλυτικά τις εκθέσεις ορκωτών και αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία- «βραβευτήκαμε για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μας» λέει με καμάρι ο κ. Γαληνός.

Ο «ανάδοχος» συνδέεται επικοινωνιακά με ένα παιδί, το οποίο λειτουργεί ως πρεσβευτής της κοινότητας. Το παιδί του στέλνει επιστολές δυο φορές το χρόνο εξηγώντας πώς το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί αλλάζει τη ζωή της κοινότητας.

Το πρόγραμμα αναδοχής προβλέπει την υποστήριξη όλης της κοινότητας. Οι άνθρωποι της Action Aid επισκέπτονται την κάθε κοινότητα και προσπαθούν να αντιληφθούν τι χρειάζονται για μελλοντική της ανάπτυξη, εστιάζοντας κυρίως σε γυναίκες και παιδιά, και συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις. «Η Action Aid δουλεύει με τους φτωχότερους των φτωχών. Ο στόχος είναι να μη δημιουργήσουμε μια σχέση εξάρτησης και φιλανθρωπίας αλλά ενδυνάμωσης της κοινότητας. Για αυτό μετά από κάποια χρόνια αποσυρόμαστε και στη συνέχεια η κοινότητα λειτουργεί αυτόνομα» λέει.

pic3-actionaid-XsP9j.jpg


Από τις πιο συγκινητικές στιγμές για τον ίδιο ήταν όταν επισκέφτηκε τις κοινότητες στις οποίες ήταν ανάδοχος, πολύ πριν εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Action Aid. Στη μία περίπτωση, στην κοινότητα Muko, στη Ρουάντα «στα χρόνια παρουσίας μας αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που είχαν πρόσβαση σε εκπαίδευσης κατά 4.000-5.000 άτομα, και συγκροτήθηκαν 70 και πλέον συνεταιρισμοί από μέλη της κοινότητας». Στην άλλη περίπτωση, σε μια κοινότητα κοντά στο Παγκάν της Μιανμάρ, είχαν δημιουργηθεί αγροτουριστικές δομές με αποτέλεσμα το εισόδημα της κοινότητας να πενταπλασιαστεί, ενώ δημιουργήθηκαν μικρές οικοτεχνίες για την παραγωγή υφαντών ρούχων. «Η εξέλιξή ήταν εντυπωσιακή» λέει ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιο απόλυτος και καθηλωτικός τρόπος να αναγνωρίσει κανείς την επίδραση των προγραμμάτων της Αction Aid από να επισκεφτεί τις κοινότητες που υποστηρίζουν σε κάποιο από τα ‘’ταξίδια αλληλεγγύης’’ που οργανώνουμε».

Το κέντρο του Κολωνού

«Τι έκανε την οργάνωση να στρέψει το βλέμμα της από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου στην Ελλάδα;» ρωτάμε τον κ. Γαληνό. Ο ίδιος απαντά ότι και εντός της οργάνωσης υπήρχε ανάλογος προβληματισμός, που διάρκεσε αρκετό καιρό, για το αν θα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί εδώ, όμως τελικά επικράτησε η άποψη ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ζύγι».

Γιατί όμως τώρα και όχι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης; Όπως εξηγεί, για κάθε πρόγραμμα προηγείται μια προετοιμασία τουλάχιστον δύο ετών, καταγράφοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Αρχικά εστίασε στην Αθήνα, όπου ζουν περίπου 70.000 άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας, η Action Aid δημιούργησε το κέντρο της στον Κολωνό για να υποστηρίξει οικονομικά ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2017 σε συνεργασία με εξειδικευμένες οργανώσεις, σε μια συνεργατική πλατφόρμα, με χρηματοδότηση από κοινωφελή ιδρύματα. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.000 άτομα παρακολούθησαν περί τις 20.000 ατομικές συνεδρίες, ενώ σήμερα είναι ενεργά 40 προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι από οικονομική και λογιστική/χρηματοοικονομική υποστήριξη, μέχρι προγράμματα απασχολησιμότητας και εύρεσης εργασίας, προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αλλά και πολιτιστικές δράσεις, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, STEM και ρομποτικής, ξένων γλωσσών και θεατρικής αγωγής για παιδιά.

«Στο κέντρο μας έρχονται άνθρωποι με εισόδημα από μηδέν έως 3.000 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κανένα προνοιακό πρόγραμμα γιατί δεν είχαν καν ΑΦΜ! Μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 άτομα έχουν βρει δουλειά» μας δίνει ένα παράδειγμα ο κ. Γαληνός για το «αποτύπωμα» του κέντρου. Ένα από τα προγράμματα για τα οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος είναι το DIALECT σε συνεργασία με το ίδρυμα της UEFA, που μέσω του ποδοσφαίρου εκπαιδεύει τα παιδιά στην ισότητα και την συμπερίληψη. Ο κανόνας ορίζει ότι για να βάλει κάποιος γκολ θα πρέπει να πασάρει την μπάλα σε όλους και οπωσδήποτε να πάρει πάσα ένα κορίτσι.

«Στόχος μας είναι το κέντρο να είναι βιώσιμο και να λειτουργεί από την κοινότητα, γιατί η βιωσιμότητα ενός προγράμματος εξαρτάται πάρα πολύ από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Το τελευταίο διάστημα η Action Aid δραστηριοποιήθηκε και στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Μάλιστα διενήργησε μια πρωτογενή έρευνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών που εργάζονται στον επισιτισμό, και τα στοιχεία ήταν συγκλονιστικά: το 75% είχε υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση και το 22% είχε πέσει θύμα επίθεσης ή βιασμού, ενώ οι δράστες κατά κανόνα δεν είχαν καμία επίπτωση. «Το θέμα αυτό είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντός μας» σημειώνει ο κ. Γαληνός, και προσθέτει ότι η οργανώσει παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

pic4-actionaid.jpg



*****************************************************

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ACTIONAID ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά την Αθήνα η Action Aid αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη. «Επενδύσαμε παραπάνω από έναν χρόνο για να μιλήσουμε με όλες τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το σημείο εστίασης όλων ήταν οι νέοι. Αυτό που ακούγαμε ήταν ότι χρειάζεται να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια ώστε οι νέοι να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή μιας βιώσιμης πόλης».

Η Action Aid δημιούργησε έναν χώρο στην πλατεία Ναυαρίνου και σχεδίασε ένα πρόγραμμα, από κοινού με άλλες οργανώσεις, με στόχο την ενεργό εμπλοκή των νέων στα δρώμενα της πόλης. «Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα νέων ιδεών και πρωτοβουλιών, να μπορούν να συναντιούνται εκεί οι νέοι, να διατυπώνουν προτάσεις, να υλοποιούν τις ιδέες τοςυ με την αρωγή της οργάνωσης. Τα εγκαίνια έγιναν ηλεκτρονικά τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρώτη πρωτοβουλία του κέντρου ήταν η διοργάνωσης μιας εκδήλωση τύπου hackathon για να συγκεντρωθούν ιδέες και προτάσεις για το πώς οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην πόλη, εκ των οποίων πέντε βραβεύτηκαν. Ακολούθησε το πρόγραμμα «comic and play», για την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «mural arts workshop» σε συνεργασία με το Mural Arts Institute των ΗΠΑ. Το πιο πρόσφατο, πρόγραμμα του κέντρο στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, σε συνεργασία με μέντορες από τοπικές εταιρείες. «Προσπαθούμε να διασυνδέσουμε τους νέους με μεγάλες τοπικές εταιρείες ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και επαγγελματικές διεξόδους» αναφέρει ο κ. Γαληνός. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν κι άλλα προγράμματα στο Κέντρο της Ναυαρίνου, κυρίως στα θέματα απασχολησιμότητας, σε συνεργασία με τον οργανισμό μικροχρηματοδοτήσεων AFI.

Όσο για την έμφαση που δίνει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης στην πολιτιστική δημιουργία, ο πρόεδρος της οργάνωσης εξηγεί ότι «είδαμε ότι υπάρχει ένα απόθεμα πολιτιστικής έκφρασης που αναζητά διεξόδους, Εξάλλου η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν γενέθλιο μέρος της πολιτιστικής πρωτοπορίας. Εμείς αυτό θέλαμε να το ενισχύσουμε, ειδικά στην περίοδο αυτή, που το κλείσιμο είχε αρχίσει να στομώνει την καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία. Η πιο δυσμενής συνέπεια της κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο η ανέχεια, είναι η παραίτηση. Εμείς αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, να δώσουμε προοπτική στους νέους».

Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" 1/8/2021

Η Action Aid είναι ταυτισμένη με τα προγράμματα αναδοχής. Ως ανάδοχος ξεκίνησε τη σχέση του με την οργάνωση και ο σημερινός πρόεδρος της Action Aid Hellas, Ηλίας Γαληνός. Εδώ και μερικά χρόνια η Action Aid Ελλάδος δεν δραστηριοποιείται μόνο στις περιοχές του πλανήτη που βιώνουν ακραία φτώχεια, αλλά και εντός της χώρας μας, με μια γκάμα δράσεων που περιλαμβάνει τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση. Πρόσφατα ίδρυσε το δεύτερο Κέντρο της, στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας στο επίκεντρο τους νέους της πόλης.

Ο Ηλίας Γαληνός είναι πρόεδρος της οργάνωσης από το 2017, διαδεχόμενος την ιδρύτρια και επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Action Aid Ελλάδος Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κατερίνη και με σπουδές στο ΑΠΘ, ο ίδιος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Βόρεια Ελλάδα. Η σχέση του με την οργάνωση ξεκίνησε όπως χιλιάδων άλλων, με τη συμμετοχή στα προγράμματα αναδοχής. Στην πορεία του ζητήθηκε να εκπονήσει δωρεάν μια μελέτη για τον τρόπο διακυβέρνησης της οργάνωσης, στην πορεία έγινε εξωτερικό μέλος, μέλος της γενικής συνέλευσης και από το 2017 εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου.

«Η Action Aid Ελλάδος είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες διεθνώς, σε επίπεδο οικονομικής συνεισφοράς. Μιλάμε για απόλυτους αριθμούς, όχι κατ’ αναλογία. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει ενεργά με προγράμματα ενδυνάμωσης κοινοτήτων σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» τονίζει.

.png


Ανάδοχοι από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

«Το ελληνικό πρόγραμμα αναδοχής της Action Aid είναι ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα και υπάρχει από τότε που ξεκίνησε η οργάνωση, το 1998. Διαχρονικά έχουν συμμετάσχει πάνω από 100.000 ανάδοχοι- υπάρχουν δε ανάδοχοι που συμμετέχουν αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα. Παρά τη μακρόσυρτη οικονομική πρόκληση την οποία βιώσαμε, σήμερα υπάρχουν πάνω από 26.000 ενεργοί ανάδοχοι» αναφέρει. Στα προγράμματα αναδοχής οι «ανάδοχοι» καταβάλλουν 25 ευρω μηνιαίως, εκ των οποίων τα 17 ευρώ πηγαίνουν απευθείας σε προγράμματα που υλοποιούνται στις κοινότητες, 5 ευρώ στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση νέων πόρων (πχ καμπάνιες ευαισθητοποίησης) και τα 3 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της οργάνωσης. Με ένα κλικ ο δωρητής μπορεί να τα δει αναλυτικά τις εκθέσεις ορκωτών και αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία- «βραβευτήκαμε για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μας» λέει με καμάρι ο κ. Γαληνός.

Ο «ανάδοχος» συνδέεται επικοινωνιακά με ένα παιδί, το οποίο λειτουργεί ως πρεσβευτής της κοινότητας. Το παιδί του στέλνει επιστολές δυο φορές το χρόνο εξηγώντας πώς το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί αλλάζει τη ζωή της κοινότητας.

Το πρόγραμμα αναδοχής προβλέπει την υποστήριξη όλης της κοινότητας. Οι άνθρωποι της Action Aid επισκέπτονται την κάθε κοινότητα και προσπαθούν να αντιληφθούν τι χρειάζονται για μελλοντική της ανάπτυξη, εστιάζοντας κυρίως σε γυναίκες και παιδιά, και συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις. «Η Action Aid δουλεύει με τους φτωχότερους των φτωχών. Ο στόχος είναι να μη δημιουργήσουμε μια σχέση εξάρτησης και φιλανθρωπίας αλλά ενδυνάμωσης της κοινότητας. Για αυτό μετά από κάποια χρόνια αποσυρόμαστε και στη συνέχεια η κοινότητα λειτουργεί αυτόνομα» λέει.

pic3-actionaid-XsP9j.jpg


Από τις πιο συγκινητικές στιγμές για τον ίδιο ήταν όταν επισκέφτηκε τις κοινότητες στις οποίες ήταν ανάδοχος, πολύ πριν εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Action Aid. Στη μία περίπτωση, στην κοινότητα Muko, στη Ρουάντα «στα χρόνια παρουσίας μας αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που είχαν πρόσβαση σε εκπαίδευσης κατά 4.000-5.000 άτομα, και συγκροτήθηκαν 70 και πλέον συνεταιρισμοί από μέλη της κοινότητας». Στην άλλη περίπτωση, σε μια κοινότητα κοντά στο Παγκάν της Μιανμάρ, είχαν δημιουργηθεί αγροτουριστικές δομές με αποτέλεσμα το εισόδημα της κοινότητας να πενταπλασιαστεί, ενώ δημιουργήθηκαν μικρές οικοτεχνίες για την παραγωγή υφαντών ρούχων. «Η εξέλιξή ήταν εντυπωσιακή» λέει ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιο απόλυτος και καθηλωτικός τρόπος να αναγνωρίσει κανείς την επίδραση των προγραμμάτων της Αction Aid από να επισκεφτεί τις κοινότητες που υποστηρίζουν σε κάποιο από τα ‘’ταξίδια αλληλεγγύης’’ που οργανώνουμε».

Το κέντρο του Κολωνού

«Τι έκανε την οργάνωση να στρέψει το βλέμμα της από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου στην Ελλάδα;» ρωτάμε τον κ. Γαληνό. Ο ίδιος απαντά ότι και εντός της οργάνωσης υπήρχε ανάλογος προβληματισμός, που διάρκεσε αρκετό καιρό, για το αν θα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί εδώ, όμως τελικά επικράτησε η άποψη ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ζύγι».

Γιατί όμως τώρα και όχι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης; Όπως εξηγεί, για κάθε πρόγραμμα προηγείται μια προετοιμασία τουλάχιστον δύο ετών, καταγράφοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Αρχικά εστίασε στην Αθήνα, όπου ζουν περίπου 70.000 άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας, η Action Aid δημιούργησε το κέντρο της στον Κολωνό για να υποστηρίξει οικονομικά ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2017 σε συνεργασία με εξειδικευμένες οργανώσεις, σε μια συνεργατική πλατφόρμα, με χρηματοδότηση από κοινωφελή ιδρύματα. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.000 άτομα παρακολούθησαν περί τις 20.000 ατομικές συνεδρίες, ενώ σήμερα είναι ενεργά 40 προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι από οικονομική και λογιστική/χρηματοοικονομική υποστήριξη, μέχρι προγράμματα απασχολησιμότητας και εύρεσης εργασίας, προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αλλά και πολιτιστικές δράσεις, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, STEM και ρομποτικής, ξένων γλωσσών και θεατρικής αγωγής για παιδιά.

«Στο κέντρο μας έρχονται άνθρωποι με εισόδημα από μηδέν έως 3.000 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κανένα προνοιακό πρόγραμμα γιατί δεν είχαν καν ΑΦΜ! Μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 άτομα έχουν βρει δουλειά» μας δίνει ένα παράδειγμα ο κ. Γαληνός για το «αποτύπωμα» του κέντρου. Ένα από τα προγράμματα για τα οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος είναι το DIALECT σε συνεργασία με το ίδρυμα της UEFA, που μέσω του ποδοσφαίρου εκπαιδεύει τα παιδιά στην ισότητα και την συμπερίληψη. Ο κανόνας ορίζει ότι για να βάλει κάποιος γκολ θα πρέπει να πασάρει την μπάλα σε όλους και οπωσδήποτε να πάρει πάσα ένα κορίτσι.

«Στόχος μας είναι το κέντρο να είναι βιώσιμο και να λειτουργεί από την κοινότητα, γιατί η βιωσιμότητα ενός προγράμματος εξαρτάται πάρα πολύ από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Το τελευταίο διάστημα η Action Aid δραστηριοποιήθηκε και στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Μάλιστα διενήργησε μια πρωτογενή έρευνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών που εργάζονται στον επισιτισμό, και τα στοιχεία ήταν συγκλονιστικά: το 75% είχε υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση και το 22% είχε πέσει θύμα επίθεσης ή βιασμού, ενώ οι δράστες κατά κανόνα δεν είχαν καμία επίπτωση. «Το θέμα αυτό είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντός μας» σημειώνει ο κ. Γαληνός, και προσθέτει ότι η οργανώσει παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

pic4-actionaid.jpg



*****************************************************

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ACTIONAID ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά την Αθήνα η Action Aid αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη. «Επενδύσαμε παραπάνω από έναν χρόνο για να μιλήσουμε με όλες τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το σημείο εστίασης όλων ήταν οι νέοι. Αυτό που ακούγαμε ήταν ότι χρειάζεται να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια ώστε οι νέοι να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή μιας βιώσιμης πόλης».

Η Action Aid δημιούργησε έναν χώρο στην πλατεία Ναυαρίνου και σχεδίασε ένα πρόγραμμα, από κοινού με άλλες οργανώσεις, με στόχο την ενεργό εμπλοκή των νέων στα δρώμενα της πόλης. «Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα νέων ιδεών και πρωτοβουλιών, να μπορούν να συναντιούνται εκεί οι νέοι, να διατυπώνουν προτάσεις, να υλοποιούν τις ιδέες τοςυ με την αρωγή της οργάνωσης. Τα εγκαίνια έγιναν ηλεκτρονικά τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρώτη πρωτοβουλία του κέντρου ήταν η διοργάνωσης μιας εκδήλωση τύπου hackathon για να συγκεντρωθούν ιδέες και προτάσεις για το πώς οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην πόλη, εκ των οποίων πέντε βραβεύτηκαν. Ακολούθησε το πρόγραμμα «comic and play», για την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «mural arts workshop» σε συνεργασία με το Mural Arts Institute των ΗΠΑ. Το πιο πρόσφατο, πρόγραμμα του κέντρο στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, σε συνεργασία με μέντορες από τοπικές εταιρείες. «Προσπαθούμε να διασυνδέσουμε τους νέους με μεγάλες τοπικές εταιρείες ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και επαγγελματικές διεξόδους» αναφέρει ο κ. Γαληνός. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν κι άλλα προγράμματα στο Κέντρο της Ναυαρίνου, κυρίως στα θέματα απασχολησιμότητας, σε συνεργασία με τον οργανισμό μικροχρηματοδοτήσεων AFI.

Όσο για την έμφαση που δίνει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης στην πολιτιστική δημιουργία, ο πρόεδρος της οργάνωσης εξηγεί ότι «είδαμε ότι υπάρχει ένα απόθεμα πολιτιστικής έκφρασης που αναζητά διεξόδους, Εξάλλου η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν γενέθλιο μέρος της πολιτιστικής πρωτοπορίας. Εμείς αυτό θέλαμε να το ενισχύσουμε, ειδικά στην περίοδο αυτή, που το κλείσιμο είχε αρχίσει να στομώνει την καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία. Η πιο δυσμενής συνέπεια της κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο η ανέχεια, είναι η παραίτηση. Εμείς αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, να δώσουμε προοπτική στους νέους».

Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" 1/8/2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία