ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ο τελευταίος αναστεναγμός των καταναλωτών στο Καπάνι

Πού στρέφονται οι Θεσσαλονικείς για το εορταστικό τραπέζι λόγω της ακρίβειας της αγοράς, ποιές είναι οι αυξήσεις των προϊόντων

 23/12/2022 07:00

Της Μαρίας Αραμπατζή

Όλα τα αγαπημένα εδέσματα έχουν τραβήξει καιρό τώρα την ανηφόρα, αναγκάζοντας τους καταναλωτές, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και προβληματίζοντας τους πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν με το κύμα ακρίβειας και να γιορτάσουν και φέτος.

Όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων αυξάνεται η κίνηση στα πλακόστρωτα στενά της αγοράς Καπάνι, που φιλοξενούν για δεκαετίες την πιο κλασσική κρεαταγορά της πόλης. Μέχρι στιγμής ο κόσμος κατά το πλείστον κοιτούσε, ρωτούσε και έκανε την ερευνά του γα να ανακαλύψει το πιο φθηνό. Τις τελευταίες δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα όμως και ιδιαίτερα την παραμονή, οι έμποροι ελπίζουν ότι θα δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Οι επαγγελματίες της αγοράς έχοντας ένα πρώτο δείγμα από πολίτες που έκαναν ήδη τα ψώνια τους αναφέρουν ότι, οι δεύτεροι, για ακόμα μία χρονιά αποφάσισαν να μείνουν σταθεροί στις προτιμήσεις τους και να στραφούν κυρίως στο χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο. Πολλοί είναι και αυτοί όμως που στρέφονται στα αμνοερίφια, με το ποσοστό που αγοράζει μοσχαρίσιο κρέας να είναι αρκετά μικρό.

«Το χοιρινό το επιλέγουν περισσότερο γιατί με λιγότερα λεφτά θα μπορέσουν να ταΐσουν περισσότερα στόματα. Η μέρα είναι για τραπεζώματα και όλοι θέλουμε να έχουμε κόσμο στα σπίτια μας, γι’ αυτό ψάχνουν όλοι το φθηνό ειδικά φέτος», σνέφερε η κ. Εμμανουέλλα Πετσάνη, ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου.

kreata-emmanoyella-petsani.jpg

Ο λόγος της σταθερότητας, στις προτιμήσεις των πολιτών, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος πέρα από τον οικονομικό, αφού το φετινό διαθέσιμο μπάτζετ για μία τετραμελή οικογένεια είναι γύρω στα 60-70 ευρώ, όταν πέρσι ήταν τουλάχιστον 100 ευρώ και σε μία πολυμελή οικογένεια, φέτος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 120 ευρώ, ενώ πέρσι μπορεί να ξεπερνούσε ακόμη και τα 200 ευρώ. Παρόλο που η αύξηση από τους χονδρέμπορους των κρεάτων ήταν μεγάλη –της τάξης του 30%- οι κρεοπώλες προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές τους όσο πιο χαμηλά γίνεται, κάνοντας μια αύξηση 20% και απορροφώντας οι ίδιοι το άλλο 10%.

«Εκείνα τα γούστα που ξέραμε τελειώσανε, πολλοί κοιτάνε να κάνουν τραπέζι όσο πιο οικογενειακά γίνεται για να μην ξοδέψουν και πολλά» δήλωσε ο κ. Άγγελος Τερζόγλου, υπάλληλος κρεοπωλείου.

trofima-aghghelos-terzoghloy.jpg

Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η τιμή στο μοσχάρι, η οποία φτάνει σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι, ακολουθεί το χοιρινό και το κοτόπουλο με αύξηση 15% ενώ οι αυξήσεις στην γαλοπούλα φτάνουν το 5%. Σταθερές έχουν μείνει οι τιμές στα αμνοερίφια. Παρόλο που η αύξηση του χοιρινού και του κοτόπουλου είναι μεγάλη, ο κόσμος συνεχίζει να τα προτιμά καθώς οι τιμές τους ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 9 ευρώ. Το μοσχαρίσιο κρέας ξεκινάει από τα 9 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 12 ευρώ, στο αρνί και το κατσίκι οι τιμές ξεκινούν από 6,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 9,5 ευρώ, το κοτόπουλο κυμαίνεται στα 6-7 ευρώ, ενώ αρκετά τσιμπημένη είναι η τιμή στη γαλοπούλα, η οποία αν και κατατάσσεται στα viral των Χριστουγέννων δεν προτιμάται, καθώς η τιμή της ξεκινάει από 9 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 11 ευρώ.

trofima-2.jpg

«Η τιμές είναι 20% πάνω από πέρσι και η δουλειά δυο φορές κάτω» είπε η κ. Πετσάνη.

Από το τραπέζι αλλά και από τις λίστες των καταναλωτών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σταρ της εποχής, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και φυσικά η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις, όπως είναι επόμενο, δεν άφησαν αλώβητους ούτε τους γλυκούς πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, οι οποίοι δέχθηκαν μία αύξηση περίπου στο 20%. Φέτος οι τιμές στους κουραμπιέδες κυμαίνονται μεταξύ 8 και 12 ευρώ όταν πέρσι ήταν στα 2 ευρώ κάτω, ενώ τα μελομακάρονα ξεκινούν από τα 9 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 14 ευρώ, όταν πέρσι ξεκινούσαν από τα 6 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 11 ευρώ. Σε λίγο καλύτερη μοίρα βρίσκεται η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα η οποία είχε την μικρότερη αύξηση. Φέτος μια κλασσική βασιλόπιτα ξεκινάει από τα 3,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 6,5 ευρώ ενώ πέρσι η τιμή της κυμαινόταν μεταξύ 3 και 5 ευρώ.

«Σίγουρα έχει πέσει η κίνηση στην αγορά γλυκών εδεσμάτων. Πριν τον covid-19 και τις αυξήσεις των τιμών στα πάντα ο κόσμος κατά την περίοδο των γιορτών ψώνιζαν και 4 και 5 φορές κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τώρα αν δεν φτιάξουν μόνοι τους θα αγοράσουν μία φορά, άντε βαριά βαριά δύο. Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι γι’ αυτά δεν πρόκειται να διαθέσει ο κόσμος περισσότερα από 20 ευρώ για όλη τη διάρκεια τον γιορτών», επισήμανε ο κ. Θωμάς Μενεξιάς, ιδιοκτήτης καταστήματος με γλυκά.

trofima-thomas-meneksias.jpg

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα κοστίσει 11-12% ακριβότερα από πέρσι. Από τις τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

trofima-3.jpg


Της Μαρίας Αραμπατζή

Όλα τα αγαπημένα εδέσματα έχουν τραβήξει καιρό τώρα την ανηφόρα, αναγκάζοντας τους καταναλωτές, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και προβληματίζοντας τους πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν με το κύμα ακρίβειας και να γιορτάσουν και φέτος.

Όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων αυξάνεται η κίνηση στα πλακόστρωτα στενά της αγοράς Καπάνι, που φιλοξενούν για δεκαετίες την πιο κλασσική κρεαταγορά της πόλης. Μέχρι στιγμής ο κόσμος κατά το πλείστον κοιτούσε, ρωτούσε και έκανε την ερευνά του γα να ανακαλύψει το πιο φθηνό. Τις τελευταίες δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα όμως και ιδιαίτερα την παραμονή, οι έμποροι ελπίζουν ότι θα δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Οι επαγγελματίες της αγοράς έχοντας ένα πρώτο δείγμα από πολίτες που έκαναν ήδη τα ψώνια τους αναφέρουν ότι, οι δεύτεροι, για ακόμα μία χρονιά αποφάσισαν να μείνουν σταθεροί στις προτιμήσεις τους και να στραφούν κυρίως στο χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο. Πολλοί είναι και αυτοί όμως που στρέφονται στα αμνοερίφια, με το ποσοστό που αγοράζει μοσχαρίσιο κρέας να είναι αρκετά μικρό.

«Το χοιρινό το επιλέγουν περισσότερο γιατί με λιγότερα λεφτά θα μπορέσουν να ταΐσουν περισσότερα στόματα. Η μέρα είναι για τραπεζώματα και όλοι θέλουμε να έχουμε κόσμο στα σπίτια μας, γι’ αυτό ψάχνουν όλοι το φθηνό ειδικά φέτος», σνέφερε η κ. Εμμανουέλλα Πετσάνη, ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου.

kreata-emmanoyella-petsani.jpg

Ο λόγος της σταθερότητας, στις προτιμήσεις των πολιτών, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος πέρα από τον οικονομικό, αφού το φετινό διαθέσιμο μπάτζετ για μία τετραμελή οικογένεια είναι γύρω στα 60-70 ευρώ, όταν πέρσι ήταν τουλάχιστον 100 ευρώ και σε μία πολυμελή οικογένεια, φέτος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 120 ευρώ, ενώ πέρσι μπορεί να ξεπερνούσε ακόμη και τα 200 ευρώ. Παρόλο που η αύξηση από τους χονδρέμπορους των κρεάτων ήταν μεγάλη –της τάξης του 30%- οι κρεοπώλες προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές τους όσο πιο χαμηλά γίνεται, κάνοντας μια αύξηση 20% και απορροφώντας οι ίδιοι το άλλο 10%.

«Εκείνα τα γούστα που ξέραμε τελειώσανε, πολλοί κοιτάνε να κάνουν τραπέζι όσο πιο οικογενειακά γίνεται για να μην ξοδέψουν και πολλά» δήλωσε ο κ. Άγγελος Τερζόγλου, υπάλληλος κρεοπωλείου.

trofima-aghghelos-terzoghloy.jpg

Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η τιμή στο μοσχάρι, η οποία φτάνει σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι, ακολουθεί το χοιρινό και το κοτόπουλο με αύξηση 15% ενώ οι αυξήσεις στην γαλοπούλα φτάνουν το 5%. Σταθερές έχουν μείνει οι τιμές στα αμνοερίφια. Παρόλο που η αύξηση του χοιρινού και του κοτόπουλου είναι μεγάλη, ο κόσμος συνεχίζει να τα προτιμά καθώς οι τιμές τους ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 9 ευρώ. Το μοσχαρίσιο κρέας ξεκινάει από τα 9 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 12 ευρώ, στο αρνί και το κατσίκι οι τιμές ξεκινούν από 6,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 9,5 ευρώ, το κοτόπουλο κυμαίνεται στα 6-7 ευρώ, ενώ αρκετά τσιμπημένη είναι η τιμή στη γαλοπούλα, η οποία αν και κατατάσσεται στα viral των Χριστουγέννων δεν προτιμάται, καθώς η τιμή της ξεκινάει από 9 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 11 ευρώ.

trofima-2.jpg

«Η τιμές είναι 20% πάνω από πέρσι και η δουλειά δυο φορές κάτω» είπε η κ. Πετσάνη.

Από το τραπέζι αλλά και από τις λίστες των καταναλωτών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σταρ της εποχής, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και φυσικά η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις, όπως είναι επόμενο, δεν άφησαν αλώβητους ούτε τους γλυκούς πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, οι οποίοι δέχθηκαν μία αύξηση περίπου στο 20%. Φέτος οι τιμές στους κουραμπιέδες κυμαίνονται μεταξύ 8 και 12 ευρώ όταν πέρσι ήταν στα 2 ευρώ κάτω, ενώ τα μελομακάρονα ξεκινούν από τα 9 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 14 ευρώ, όταν πέρσι ξεκινούσαν από τα 6 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 11 ευρώ. Σε λίγο καλύτερη μοίρα βρίσκεται η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα η οποία είχε την μικρότερη αύξηση. Φέτος μια κλασσική βασιλόπιτα ξεκινάει από τα 3,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 6,5 ευρώ ενώ πέρσι η τιμή της κυμαινόταν μεταξύ 3 και 5 ευρώ.

«Σίγουρα έχει πέσει η κίνηση στην αγορά γλυκών εδεσμάτων. Πριν τον covid-19 και τις αυξήσεις των τιμών στα πάντα ο κόσμος κατά την περίοδο των γιορτών ψώνιζαν και 4 και 5 φορές κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τώρα αν δεν φτιάξουν μόνοι τους θα αγοράσουν μία φορά, άντε βαριά βαριά δύο. Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι γι’ αυτά δεν πρόκειται να διαθέσει ο κόσμος περισσότερα από 20 ευρώ για όλη τη διάρκεια τον γιορτών», επισήμανε ο κ. Θωμάς Μενεξιάς, ιδιοκτήτης καταστήματος με γλυκά.

trofima-thomas-meneksias.jpg

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα κοστίσει 11-12% ακριβότερα από πέρσι. Από τις τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

trofima-3.jpg


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία