ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη -Ν. Δένδιας: Τον Μάρτιο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Β. Μακεδονία - Αλβανία

Η διάσκεψη "Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ" πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του υπουργείου εξωτερικών

 24/02/2020 12:19

Θεσσαλονίκη -Ν. Δένδιας: Τον Μάρτιο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Β. Μακεδονία - Αλβανία
INTIME NEWS /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

«Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

Επισήμανε ότι «στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή» και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, καθώς με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα 17 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η σημερινή Διάσκεψη προετοίμασε το δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερα αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του BREXIT, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους».

Στη διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας (προεδρεύουσα της ΕΕ), του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο υπουργός εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας (λόγω των προβλημάτων με τον κοροναϊό) και εκπροσωπήθηκε από τον ιταλό πρέσβη.

Δένδιας: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε

«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε» είναι το αρραγές και ομόφωνο μήνυμα που πρέπει να στείλει η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μεν χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.

«Πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον, να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπής της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή».

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας απάντησε σε τρία ερωτήματα: «Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς».

Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε.

Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δ. Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.

Τώρα, διότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επιπλέον η Ε.Ε. χάνει ένα από τα κράτη μέλη της, τη Μεγάλη Βρετανία, και είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής διεύρυνσης.

Εμείς, διότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και ένα κοινό μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».

Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα του με τον κορωναϊό, και στη Διάσκεψη εκπροσωπείται από τον Ιταλό πρέσβη.

Στη Διάσκεψη εκπροσωπούνται οι χώρες των Βαλκανίων, η Κροατία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

"Υπενθυμίζουμε στην ΕΕ την υπόσχεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων", τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας 

«Σταθερή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ στη διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τίτλο: «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε, ότι τα κράτη της περιοχής και τα γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ στην περιοχή συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη -όπου το 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε τεθεί στην ατζέντα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων- για να στείλουν το μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης σε αυτή την προοπτική και να υπενθυμίσουν στην Ε.Ε. την «υπόσχεση» της.

«Είναι σημαντικό ότι αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή την πόλη, στέλνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, της στήριξης, η περιοχή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ γύρω από την περιοχή να υπενθυμίσουν στην υπόλοιπη ΕΕ αυτή την υπόσχεση και να δηλώσουν ότι σταθερή, ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων (στην ΕΕ)» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του ο κ. Ντιμιτρόφ χαριτολόγησε, λέγοντας ότι ανέφερε και στους υπουργούς πως επικρατεί η αίσθηση ότι βιώνουν την ταινία «Η Μέρα της Μαρμότας», (στην οποία ο πρωταγωνιστής υποδύεται έναν μετεωρολόγο, που κάθε μέρα που ξυπνά ξαναζεί την ίδια μέρα, μέχρι να τα κάνει όλα τέλεια και του επιτρέπεται να περάσει στην επόμενη μέρα).

«Δεν νομίζω ότι είμαστε τέλειοι, αλλά νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα, σε όρους επίλυσης ζητημάτων δεκαετιών, την μεταρρυθμιστική ατζέντα, -και νομίζω ότι αξίζουμε να μεταφερθούμε στην επομένη ημέρα, που είναι ουσιαστικά στην ενταξιακή διαδικασία» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού θέλουμε να είμαστε, ξέρουμε πού είμαστε, κάναμε πολύ σημαντικά βήματα»

Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος VMRO DPMNE απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δε μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του, αλλά ανέφερε ότι «είναι ακόμη νωρίς για αυτούς» και ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι σε θέση την επομένη των εκλογών το κόμμα αυτό να έχει την εξουσία καθώς και ότι η ερώτηση είναι υποθετική. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν είναι συνεπές να μη στηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να αγκαλιάζεις ένα από τα αποτελέσματά της, που είναι ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε συνεπείς, δεν μπορείς να αμφισβητείς την αιτία και να σου αρέσει η επίπτωσή της. Αυτό είναι σημαντικό και θα συνεχίσουμε να τους το υπενθυμίζουμε».

Ο κ. Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προσωπικά και προς την Ελλάδα και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την διοργάνωση αυτής της υψηλά συμβολικής διοργάνωσης. Ήταν σε αυτή την πόλη, τη Θεσσαλονίκη, το 2003 όταν η Ευρώπη υποσχέθηκε ότι το μέλλον των Βαλκανίων θα είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αισιόδοξος για Αλβανία -Β. Μακεδονία ο ΥΠΕΞ της Κροατίας

Στην προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Ο κ. Ράντμαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την «σταθερή στήριξη της στη διεύρυνση» και στην πορεία της Κροατίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Ράντμαν μίλησε για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η κροατική προεδρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας της Ε.Ε., όσον αφορά τη διεύρυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «βασικοί στόχοι είναι, πρώτον η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο και δεύτερον η επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο. Εκεί θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η προσήλωση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό, σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ράντμαν, «στη σημερινή διάσκεψη όλες οι χώρες μας δεσμεύθηκαν πλήρως στον στόχο αυτό[…] Θα πρέπει η διαδικασία διεύρυνσης να είναι και να φαίνεται αξιόπιστη και να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και σύμφωνα με τη κοινή δήλωση θα θέλαμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φυσικά πριν από τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κροατία, κατά προτίμηση τον Μάρτιο και είμαστε αισιόδοξοι εν προκειμένω».

Και οι δύο χώρες - συνέχισε ο κ. Ράντμαν - «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις [...] αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και, υπό αυτή την έννοια, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για αυτές τις δύο χώρες ακόμα και τον Μάρτιο».

Ο κ. Ράντμαν σημείωσε, επίσης, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των γειτόνων μας […] Όλοι οι εταίροι στην Ε.Ε. (είναι) υπέρ της στήριξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε κάποιες χώρες […], όμως η ατμόσφαιρα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιο, αυτό ενδιαφέρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η ΕΕ θα πρέπει - υπογράμμισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών - «και είμαι βέβαιος ότι θα λάβει θετική απόφαση της περαιτέρω διεύρυνσης και θα δώσει ένα απτό σήμα περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ώστε η σύνοδος του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ να είναι «μια σύνοδος με ουσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Gordan Grlic Radman (Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν), μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της υψηλής διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε να δώσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής συνόδου, σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε εδώ, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη».

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτό το θετικό μήνυμα σε αυτά τα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Ράντμαν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πεισθούν και κάποιες χώρες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν κάποιους ενδοιασμούς.

Υπενθύμισε, δε, ότι στη βαλκανική τετραμερή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, η χώρα του μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στήριξαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς υπήρξαν κάποιες χώρες εταίροι που μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ράντμαν, με τη νέα πρόταση (της 5ης Φεβρουαρίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια (σ.σ. οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά) μπορεί να ανοίξει η ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια κάποια απόφαση τον Μάρτιο και ότι «η σύνοδος του Ζάγκρεμπ (τον Μάιο) θα είναι μια σύνοδος με ουσία».

Ιστορική στιγμή για την Κροατία η Προεδρία

Η Κροατία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ράντμαν, αυτή είναι μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του. «Αναλάβαμε την Προεδρία επτά μόλις χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε διανύσει ήδη το 1/3 αυτής της εξάμηνης Προεδρίας και ήδη χαράσσουμε μια δυναμική πορεία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Το σλόγκαν μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων. Καθορίζουμε τους στόχους μας με βάση την κατάσταση σήμερα. Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ επικίνδυνο, με πολλές προκλήσεις […] Οι προτεραιότητες μας εστιάζονται σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται, μια Ευρώπη που προστατεύσει, μια Ευρώπη με επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία από τις προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κροατική Προεδρία είναι κι αυτή του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει σχετικά: «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, είμαστε δεσμευμένοι από το πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Για τη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική, ενιαία πολιτική στο ζήτημα […]Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές πολιτικές ασύλου. Είναι ένα στοιχείο των προτεραιοτήτων της Κροατίας στο πλαίσιο του στόχου για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, εντός κι εκτός».

Άριστες οι σχέσεις με Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κροατίας, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε με θέρμη στην πρόσφατη συνάντηση του, στο Ζάγκρεμπ, με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια. «Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Ειλικρινά δεν έχουμε κανένα ανοιχτό ζήτημα, όλα είναι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, απάντησε πως ένας τομέας όπου θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος είναι η οικονομία.

«Για παράδειγμα, μια από τις εταιρείες σας, η J&P 'Αβαξ κατασκευάζει τους δρόμους που οδηγούν στο Peljesac», σημείωσε, αναφερόμενος στην κατασκευή του τμήματος Duboka- Sparagovici- Zaradeze, που αφορά δρόμους προς τη γέφυρα Peljesac, από την ελληνική εταιρεία.

Επισήμανε, δε, πως ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού παρά το γεγονός ότι τόσο η Κροατία όσο και η Ελλάδα είναι δύο κατ' εξοχήν τουριστικές χώρες. «Είμαστε και οι δύο χώρες τουριστικές, αλλά είναι απαραίτητες οι ανταλλαγές», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «είναι μια πολύ όμορφη χώρα» που την επισκέπτονται πολλοί Κροάτες, ενώ θα μπορούσα να αυξηθούν και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την Κροατία.

Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν αλλά και στην ευρωζώνη διαβεβαιώνοντας ότι η Κροατία είναι προσηλωμένη προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ένταξη στη Σένγκεν είπε πως το ένα μέρος είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, των κριτηρίων, που έχει γίνει και το δεύτερο αφορά την πολιτική απόφαση, για την οποία επισήμανε πως εξαρτάται από τα κράτη- μέλη, ωστόσο η χώρα του αναμένει μια κάποια εξέλιξη έως το τέλος του έτους (αλλά όχι στη διάρκεια της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ).

Για την ένταξη στην ευρωζώνη, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, «είτε είσαι έτοιμος, είτε όχι», και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κροατία θα μπει στο ευρώ το 2023.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, κορωνίδα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

Επισήμανε ότι «στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή» και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, καθώς με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα 17 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η σημερινή Διάσκεψη προετοίμασε το δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερα αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του BREXIT, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους».

Στη διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας (προεδρεύουσα της ΕΕ), του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο υπουργός εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας (λόγω των προβλημάτων με τον κοροναϊό) και εκπροσωπήθηκε από τον ιταλό πρέσβη.

Δένδιας: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε

«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε» είναι το αρραγές και ομόφωνο μήνυμα που πρέπει να στείλει η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μεν χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.

«Πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον, να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπής της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή».

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας απάντησε σε τρία ερωτήματα: «Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς».

Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε.

Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δ. Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.

Τώρα, διότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επιπλέον η Ε.Ε. χάνει ένα από τα κράτη μέλη της, τη Μεγάλη Βρετανία, και είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής διεύρυνσης.

Εμείς, διότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και ένα κοινό μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».

Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα του με τον κορωναϊό, και στη Διάσκεψη εκπροσωπείται από τον Ιταλό πρέσβη.

Στη Διάσκεψη εκπροσωπούνται οι χώρες των Βαλκανίων, η Κροατία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

"Υπενθυμίζουμε στην ΕΕ την υπόσχεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων", τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας 

«Σταθερή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ στη διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τίτλο: «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε, ότι τα κράτη της περιοχής και τα γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ στην περιοχή συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη -όπου το 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε τεθεί στην ατζέντα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων- για να στείλουν το μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης σε αυτή την προοπτική και να υπενθυμίσουν στην Ε.Ε. την «υπόσχεση» της.

«Είναι σημαντικό ότι αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή την πόλη, στέλνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, της στήριξης, η περιοχή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ γύρω από την περιοχή να υπενθυμίσουν στην υπόλοιπη ΕΕ αυτή την υπόσχεση και να δηλώσουν ότι σταθερή, ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων (στην ΕΕ)» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του ο κ. Ντιμιτρόφ χαριτολόγησε, λέγοντας ότι ανέφερε και στους υπουργούς πως επικρατεί η αίσθηση ότι βιώνουν την ταινία «Η Μέρα της Μαρμότας», (στην οποία ο πρωταγωνιστής υποδύεται έναν μετεωρολόγο, που κάθε μέρα που ξυπνά ξαναζεί την ίδια μέρα, μέχρι να τα κάνει όλα τέλεια και του επιτρέπεται να περάσει στην επόμενη μέρα).

«Δεν νομίζω ότι είμαστε τέλειοι, αλλά νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα, σε όρους επίλυσης ζητημάτων δεκαετιών, την μεταρρυθμιστική ατζέντα, -και νομίζω ότι αξίζουμε να μεταφερθούμε στην επομένη ημέρα, που είναι ουσιαστικά στην ενταξιακή διαδικασία» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού θέλουμε να είμαστε, ξέρουμε πού είμαστε, κάναμε πολύ σημαντικά βήματα»

Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος VMRO DPMNE απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δε μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του, αλλά ανέφερε ότι «είναι ακόμη νωρίς για αυτούς» και ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι σε θέση την επομένη των εκλογών το κόμμα αυτό να έχει την εξουσία καθώς και ότι η ερώτηση είναι υποθετική. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν είναι συνεπές να μη στηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να αγκαλιάζεις ένα από τα αποτελέσματά της, που είναι ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε συνεπείς, δεν μπορείς να αμφισβητείς την αιτία και να σου αρέσει η επίπτωσή της. Αυτό είναι σημαντικό και θα συνεχίσουμε να τους το υπενθυμίζουμε».

Ο κ. Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προσωπικά και προς την Ελλάδα και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την διοργάνωση αυτής της υψηλά συμβολικής διοργάνωσης. Ήταν σε αυτή την πόλη, τη Θεσσαλονίκη, το 2003 όταν η Ευρώπη υποσχέθηκε ότι το μέλλον των Βαλκανίων θα είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αισιόδοξος για Αλβανία -Β. Μακεδονία ο ΥΠΕΞ της Κροατίας

Στην προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Ο κ. Ράντμαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την «σταθερή στήριξη της στη διεύρυνση» και στην πορεία της Κροατίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Ράντμαν μίλησε για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η κροατική προεδρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας της Ε.Ε., όσον αφορά τη διεύρυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «βασικοί στόχοι είναι, πρώτον η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο και δεύτερον η επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο. Εκεί θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η προσήλωση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό, σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ράντμαν, «στη σημερινή διάσκεψη όλες οι χώρες μας δεσμεύθηκαν πλήρως στον στόχο αυτό[…] Θα πρέπει η διαδικασία διεύρυνσης να είναι και να φαίνεται αξιόπιστη και να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και σύμφωνα με τη κοινή δήλωση θα θέλαμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φυσικά πριν από τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κροατία, κατά προτίμηση τον Μάρτιο και είμαστε αισιόδοξοι εν προκειμένω».

Και οι δύο χώρες - συνέχισε ο κ. Ράντμαν - «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις [...] αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και, υπό αυτή την έννοια, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για αυτές τις δύο χώρες ακόμα και τον Μάρτιο».

Ο κ. Ράντμαν σημείωσε, επίσης, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των γειτόνων μας […] Όλοι οι εταίροι στην Ε.Ε. (είναι) υπέρ της στήριξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε κάποιες χώρες […], όμως η ατμόσφαιρα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιο, αυτό ενδιαφέρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η ΕΕ θα πρέπει - υπογράμμισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών - «και είμαι βέβαιος ότι θα λάβει θετική απόφαση της περαιτέρω διεύρυνσης και θα δώσει ένα απτό σήμα περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ώστε η σύνοδος του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ να είναι «μια σύνοδος με ουσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Gordan Grlic Radman (Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν), μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της υψηλής διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε να δώσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής συνόδου, σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε εδώ, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη».

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτό το θετικό μήνυμα σε αυτά τα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Ράντμαν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πεισθούν και κάποιες χώρες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν κάποιους ενδοιασμούς.

Υπενθύμισε, δε, ότι στη βαλκανική τετραμερή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, η χώρα του μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στήριξαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς υπήρξαν κάποιες χώρες εταίροι που μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ράντμαν, με τη νέα πρόταση (της 5ης Φεβρουαρίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια (σ.σ. οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά) μπορεί να ανοίξει η ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια κάποια απόφαση τον Μάρτιο και ότι «η σύνοδος του Ζάγκρεμπ (τον Μάιο) θα είναι μια σύνοδος με ουσία».

Ιστορική στιγμή για την Κροατία η Προεδρία

Η Κροατία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ράντμαν, αυτή είναι μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του. «Αναλάβαμε την Προεδρία επτά μόλις χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε διανύσει ήδη το 1/3 αυτής της εξάμηνης Προεδρίας και ήδη χαράσσουμε μια δυναμική πορεία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Το σλόγκαν μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων. Καθορίζουμε τους στόχους μας με βάση την κατάσταση σήμερα. Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ επικίνδυνο, με πολλές προκλήσεις […] Οι προτεραιότητες μας εστιάζονται σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται, μια Ευρώπη που προστατεύσει, μια Ευρώπη με επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία από τις προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κροατική Προεδρία είναι κι αυτή του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει σχετικά: «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, είμαστε δεσμευμένοι από το πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Για τη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική, ενιαία πολιτική στο ζήτημα […]Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές πολιτικές ασύλου. Είναι ένα στοιχείο των προτεραιοτήτων της Κροατίας στο πλαίσιο του στόχου για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, εντός κι εκτός».

Άριστες οι σχέσεις με Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κροατίας, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε με θέρμη στην πρόσφατη συνάντηση του, στο Ζάγκρεμπ, με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια. «Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Ειλικρινά δεν έχουμε κανένα ανοιχτό ζήτημα, όλα είναι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, απάντησε πως ένας τομέας όπου θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος είναι η οικονομία.

«Για παράδειγμα, μια από τις εταιρείες σας, η J&P 'Αβαξ κατασκευάζει τους δρόμους που οδηγούν στο Peljesac», σημείωσε, αναφερόμενος στην κατασκευή του τμήματος Duboka- Sparagovici- Zaradeze, που αφορά δρόμους προς τη γέφυρα Peljesac, από την ελληνική εταιρεία.

Επισήμανε, δε, πως ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού παρά το γεγονός ότι τόσο η Κροατία όσο και η Ελλάδα είναι δύο κατ' εξοχήν τουριστικές χώρες. «Είμαστε και οι δύο χώρες τουριστικές, αλλά είναι απαραίτητες οι ανταλλαγές», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «είναι μια πολύ όμορφη χώρα» που την επισκέπτονται πολλοί Κροάτες, ενώ θα μπορούσα να αυξηθούν και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την Κροατία.

Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν αλλά και στην ευρωζώνη διαβεβαιώνοντας ότι η Κροατία είναι προσηλωμένη προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ένταξη στη Σένγκεν είπε πως το ένα μέρος είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, των κριτηρίων, που έχει γίνει και το δεύτερο αφορά την πολιτική απόφαση, για την οποία επισήμανε πως εξαρτάται από τα κράτη- μέλη, ωστόσο η χώρα του αναμένει μια κάποια εξέλιξη έως το τέλος του έτους (αλλά όχι στη διάρκεια της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ).

Για την ένταξη στην ευρωζώνη, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, «είτε είσαι έτοιμος, είτε όχι», και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κροατία θα μπει στο ευρώ το 2023.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, κορωνίδα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία