ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Με βαλκανική αύρα η 87η ΔΕΘ - Έρχονται ανακοινώσεις για την ανάπλαση που πρέπει να πατήσει γκάζι

Με τη Βουλγαρία τιμώμενη χώρα η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου - Καινοτομία, περιφέρεια, ΜμΕ, συναυλίες στο επίκεντρο - Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 05/09/2023 13:50

Θεσσαλονίκη: Με βαλκανική αύρα η 87η ΔΕΘ - Έρχονται ανακοινώσεις για την ανάπλαση που πρέπει να πατήσει γκάζι

Στέφανος Μαχτσίρας

Πανέτοιμη να υποδεχτεί εκθέτες και κοινό «δηλώνει» και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου), συνεπής στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού της με το κοινό. Η φετινή διοργάνωση, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, επικεντρώνεται στην τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν.

Την ίδια στιγμή, επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπλαση της ΔΕΘ ζήτησαν Τζιτζικώστας, Ζέρβας με τον πρώτο να διαφωνεί ανοιχτά με σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για αλλαγή του χρηματοδοτικού μοντέλου(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα τρέξει το εγχείρημα ενώ το ζήτημα θα τεθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις που θα ξεμπλοκάρουν το μεγαλεπήβολο project, την ώρα που κυκλοφορούν σενάρια για μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότηση από το δημόσιο και δυστοκία στην εξεύρεση επενδυτικού σχήματος.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε ανεβαίνοντας στα 280 εκατ. ευρώ ενώ πλέον εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος του απογειωμένου ενεργειακού κόστους και των διαρκών ανατιμήσεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα που φαίνεται να προτιμάται θα αποτελεί μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή. Βέβαια, μένει να καθοριστούν τα ακριβή ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπλαση της ΔΕΘ, μετά κόπων και βασάνων φτάνει στο επίδικο: Στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το μεγάλο project των 300 εκατ. ευρώ, που άνευ απροόπτου αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 2024.

Βάσει του master plan και του αρχιτεκτονικού σχεδίου που κέρδισε τον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την τωρινή. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση μιας συνολική έκταση 160 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα με στεγασμένους χώρους που θα φτάνουν τα 60 στρέμματα.

«Κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας της Θεσσαλονίκης», χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας & Θράκης),Στάθης Κωνσταντινίδης ο οποίος προανήγγειλε σύντομα τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το φλέγον ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως. «Είμαστε στο στάδιο λήψης τελικών αποφάσεων, πολλές φορές τα μεγάλα έργα καθυστερούν, πρέπει να τρέξουμε», επεσήμανε.

«Με τη Βουλγαρία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, η φετινή ΔΕΘ θα είναι μία πραγματική γιορτή για την πόλη, η Έκθεση τα τελευταία χρόνια ανέκτησε τον εμπορικό και επιχειρηματικό της χαρακτήρα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Κ.Μακεδονία είναι πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών ειδών και τροφίμων, παγκόσμιες εταιρείες – κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην περιοχή. Η ανάπλαση της ΔΕΘ που έχει καθυστερήσει σημαντικά θέλουμε να προχωρήσει ταχύτερα. Η ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει με το σχήμα που έχουμε συμφωνήσει όλοι. Η ΠΚΜ θα στηρίξει και οικονομικά το εγχείρημα, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς και θα το κάνουμε, είναι το πρώτο θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό το Σάββατο», τόνισε καθιστώντας σαφή τη διαφωνία του με την φημολογούμενη αλλαγή του μοντέλου που είχε προκριθεί για την ανάπλαση.

Η ΔΕΘ επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που προσφέρονται φιλοξενώντας και φέτος ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει όλες τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Οι εκθέτες θα προσεγγίσουν τους 1.500, η Βουλγαρία, στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, θα δώσει άλλον αέρα στη διοργάνωση καθώς συμμετέχει στο περίπτερο 13 με 60 επιχειρήσεις από τους κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των τροφίμων, των μεταφορών. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις μάλιστα θα έχουν και b2b συναντήσεις σε συνεργασία με τον ΣΒΕ με ελληνικές εταιρείες, εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τις 1.000», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας που στάθηκε και στην ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» που θα διοργανωθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Το φόρουμ θα ακολουθήσει δείπνο στο οποίο θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, ο κ. Τζήκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2024 να είναι η Γερμανία.

«Τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί στη φετινή Έκθεση φτάνουν τα 33.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές, μεταξύ των οποίων και η Νότια Κορέα που τα επόμενα χρόνια μπορεί να την έχουμε στη ΔΕΘ με διαφορετικό status, προσεγγίζουν τις 18. 49 Επιμελητήρια και 382 ελληνικές ΜμΕ θα δώσουν το παρών», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζιρκίδης.

«Στη ΔΕΘ με το μετρό»

«Η Βουλγαρία τροφοδοτεί τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης βοήθησε στο master plan της ΔΕΘ, περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις για την ανάπλαση, εύχομαι του χρόνου η πρόσβαση στη ΔΕΘ να μπορεί να γίνεται με το μετρό», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα μέσα από συναντήσεις, συνέδρια και φόρουμ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και νέα projects», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Βιομηχανίας της Βουλγαρίας , Nikolay Pavlov.

Οι αντιπροσωπευτικές εκθεσιακές ενότητες

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα-γνωρίστε Ελληνικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, φορείς και οργανισμούς της χώρας (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16).

Akademia -Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα.

Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση– Το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων (Περίπτερο 17.)

Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση, για τον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές (Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10).

Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5).

Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές (Περίπτερα 7 και 12).

Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί-το σύγχρονο προφίλ του δημόσιου τομέα με νέα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο, προγράμματα (Περίπτερο 15).

Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες (Περίπτερο 5 και 16).

Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός, Προτάσεις για το σπίτι με ποιοτικά, μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα (Περίπτερα 8 και 9).

Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συμμετοχή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων που εκκινούν με τα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου, όπου θα συμμετάσχουν οι φημισμένοι μουσικοί Wladigeroff Brothers και τα χρυσά κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής της Βουλγαρίας.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολυθεματικό πρόγραμμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται η παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στη φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM.

Επίσης, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε επιδείξεις και εργαστήρια χειροτεχνίας για εικονογράφηση σε γυαλί, ύφασμα και κεραμικά από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σόφιας, του Sliven και της Tryavna.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του βουλγαρικού περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: το κουαρτέτο εγχόρδων της φιλαρμονικής της Σόφιας, το κουαρτέτο εγχόρδων Frosch, τη jazz μπάντα της Εθνικής Ακαδημίας της Μουσικής «Prof. Pancho Vladigeroc», το φημισμένο Ballet Arabesque, puppet show από την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου (NAFTA), το CSKA Sports Club ακροβατικών, παιδικό μουσικό συγκρότημα με γκάιντες, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και επιδείξεις παραδοσιακών χορών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ ξεχωρίζει και το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6).

Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες. Και ο αθλητισμός όμως δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Οι συναυλίες… ξεσηκώνουν

Κάθε βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μία συναυλία στο Τόξο της ΧΑΝΘ δωρεάν, μόνο με το εισιτήριο εισόδου της 87ης ΔΕΘ.

Ποδαρικό κάνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο αγαπημένος Στέλιος Ρόκκος και οι ξεχωριστοί ONIRAMA, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το μουσικό πάρτι της 87ης ΔΕΘ.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει διαχρονικά.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο Θοδωρής Φέρρης και η Josephine παίρνουν τη σκυτάλη, για να βάλουν… φωτιά στο stage των Music Events Live και να ξεσηκώσουν το νεανικό κοινό της 87ης ΔΕΘ.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου το σκηνικό αλλάζει με ένα αφιέρωμα στον μουσικό θρύλο Tina Turner. Το βραβευμένο musical tribute «One Night Of Tina», που έχει ταξιδέψει με το αυθεντικό cast του West End του Λονδίνου σε 26 χώρες και έχει μαγέψει χιλιάδες θεατές, έρχεται στην 87η ΔΕΘ.

Τα τραγούδια πολλά και αγαπημένα: «Simply the best», «Private Dancer», «What’s Love Got To Do With It», «We Don’t Need Another Hero», «Proud Mary» κ.α.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου δύο ξεχωριστές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, συναντιούνται στη σκηνή της 87ης ΔΕΘ, με μουσικές επιλογές που αναμένεται να συνεπάρουν το κοινό. Μαζί τους ο Χάρης Μακρής.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου δύο επίσης αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Κώστας Μακεδόνας (συμμετέχει η Χριστιάνα Γαλιάτσου) και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα τιμήσουν την 87η ΔΕΘ με τη μουσική τους παρουσία.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με μια «αγκαλιά τραγούδια» ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έρχεται για να μας ταξιδέψει στο πλούσιο μουσικό του σύμπαν.

Το πρόγραμμα των φετινών Music Events Live ολοκληρώνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Πέτρος Ιακωβίδης και Ήβη Αδάμου.

Πανέτοιμη να υποδεχτεί εκθέτες και κοινό «δηλώνει» και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου), συνεπής στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού της με το κοινό. Η φετινή διοργάνωση, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, επικεντρώνεται στην τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν.

Την ίδια στιγμή, επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπλαση της ΔΕΘ ζήτησαν Τζιτζικώστας, Ζέρβας με τον πρώτο να διαφωνεί ανοιχτά με σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για αλλαγή του χρηματοδοτικού μοντέλου(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα τρέξει το εγχείρημα ενώ το ζήτημα θα τεθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις που θα ξεμπλοκάρουν το μεγαλεπήβολο project, την ώρα που κυκλοφορούν σενάρια για μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότηση από το δημόσιο και δυστοκία στην εξεύρεση επενδυτικού σχήματος.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε ανεβαίνοντας στα 280 εκατ. ευρώ ενώ πλέον εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος του απογειωμένου ενεργειακού κόστους και των διαρκών ανατιμήσεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα που φαίνεται να προτιμάται θα αποτελεί μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή. Βέβαια, μένει να καθοριστούν τα ακριβή ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπλαση της ΔΕΘ, μετά κόπων και βασάνων φτάνει στο επίδικο: Στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το μεγάλο project των 300 εκατ. ευρώ, που άνευ απροόπτου αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 2024.

Βάσει του master plan και του αρχιτεκτονικού σχεδίου που κέρδισε τον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την τωρινή. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση μιας συνολική έκταση 160 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα με στεγασμένους χώρους που θα φτάνουν τα 60 στρέμματα.

«Κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας της Θεσσαλονίκης», χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας & Θράκης),Στάθης Κωνσταντινίδης ο οποίος προανήγγειλε σύντομα τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το φλέγον ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως. «Είμαστε στο στάδιο λήψης τελικών αποφάσεων, πολλές φορές τα μεγάλα έργα καθυστερούν, πρέπει να τρέξουμε», επεσήμανε.

«Με τη Βουλγαρία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, η φετινή ΔΕΘ θα είναι μία πραγματική γιορτή για την πόλη, η Έκθεση τα τελευταία χρόνια ανέκτησε τον εμπορικό και επιχειρηματικό της χαρακτήρα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Κ.Μακεδονία είναι πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών ειδών και τροφίμων, παγκόσμιες εταιρείες – κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην περιοχή. Η ανάπλαση της ΔΕΘ που έχει καθυστερήσει σημαντικά θέλουμε να προχωρήσει ταχύτερα. Η ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει με το σχήμα που έχουμε συμφωνήσει όλοι. Η ΠΚΜ θα στηρίξει και οικονομικά το εγχείρημα, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς και θα το κάνουμε, είναι το πρώτο θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό το Σάββατο», τόνισε καθιστώντας σαφή τη διαφωνία του με την φημολογούμενη αλλαγή του μοντέλου που είχε προκριθεί για την ανάπλαση.

Η ΔΕΘ επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που προσφέρονται φιλοξενώντας και φέτος ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει όλες τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Οι εκθέτες θα προσεγγίσουν τους 1.500, η Βουλγαρία, στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, θα δώσει άλλον αέρα στη διοργάνωση καθώς συμμετέχει στο περίπτερο 13 με 60 επιχειρήσεις από τους κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των τροφίμων, των μεταφορών. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις μάλιστα θα έχουν και b2b συναντήσεις σε συνεργασία με τον ΣΒΕ με ελληνικές εταιρείες, εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τις 1.000», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας που στάθηκε και στην ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» που θα διοργανωθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Το φόρουμ θα ακολουθήσει δείπνο στο οποίο θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, ο κ. Τζήκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2024 να είναι η Γερμανία.

«Τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί στη φετινή Έκθεση φτάνουν τα 33.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές, μεταξύ των οποίων και η Νότια Κορέα που τα επόμενα χρόνια μπορεί να την έχουμε στη ΔΕΘ με διαφορετικό status, προσεγγίζουν τις 18. 49 Επιμελητήρια και 382 ελληνικές ΜμΕ θα δώσουν το παρών», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζιρκίδης.

«Στη ΔΕΘ με το μετρό»

«Η Βουλγαρία τροφοδοτεί τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης βοήθησε στο master plan της ΔΕΘ, περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις για την ανάπλαση, εύχομαι του χρόνου η πρόσβαση στη ΔΕΘ να μπορεί να γίνεται με το μετρό», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα μέσα από συναντήσεις, συνέδρια και φόρουμ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και νέα projects», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Βιομηχανίας της Βουλγαρίας , Nikolay Pavlov.

Οι αντιπροσωπευτικές εκθεσιακές ενότητες

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα-γνωρίστε Ελληνικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, φορείς και οργανισμούς της χώρας (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16).

Akademia -Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα.

Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση– Το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων (Περίπτερο 17.)

Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση, για τον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές (Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10).

Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5).

Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές (Περίπτερα 7 και 12).

Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί-το σύγχρονο προφίλ του δημόσιου τομέα με νέα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο, προγράμματα (Περίπτερο 15).

Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες (Περίπτερο 5 και 16).

Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός, Προτάσεις για το σπίτι με ποιοτικά, μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα (Περίπτερα 8 και 9).

Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συμμετοχή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων που εκκινούν με τα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου, όπου θα συμμετάσχουν οι φημισμένοι μουσικοί Wladigeroff Brothers και τα χρυσά κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής της Βουλγαρίας.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολυθεματικό πρόγραμμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται η παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στη φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM.

Επίσης, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε επιδείξεις και εργαστήρια χειροτεχνίας για εικονογράφηση σε γυαλί, ύφασμα και κεραμικά από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σόφιας, του Sliven και της Tryavna.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του βουλγαρικού περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: το κουαρτέτο εγχόρδων της φιλαρμονικής της Σόφιας, το κουαρτέτο εγχόρδων Frosch, τη jazz μπάντα της Εθνικής Ακαδημίας της Μουσικής «Prof. Pancho Vladigeroc», το φημισμένο Ballet Arabesque, puppet show από την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου (NAFTA), το CSKA Sports Club ακροβατικών, παιδικό μουσικό συγκρότημα με γκάιντες, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και επιδείξεις παραδοσιακών χορών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ ξεχωρίζει και το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6).

Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες. Και ο αθλητισμός όμως δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Οι συναυλίες… ξεσηκώνουν

Κάθε βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μία συναυλία στο Τόξο της ΧΑΝΘ δωρεάν, μόνο με το εισιτήριο εισόδου της 87ης ΔΕΘ.

Ποδαρικό κάνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο αγαπημένος Στέλιος Ρόκκος και οι ξεχωριστοί ONIRAMA, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το μουσικό πάρτι της 87ης ΔΕΘ.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει διαχρονικά.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο Θοδωρής Φέρρης και η Josephine παίρνουν τη σκυτάλη, για να βάλουν… φωτιά στο stage των Music Events Live και να ξεσηκώσουν το νεανικό κοινό της 87ης ΔΕΘ.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου το σκηνικό αλλάζει με ένα αφιέρωμα στον μουσικό θρύλο Tina Turner. Το βραβευμένο musical tribute «One Night Of Tina», που έχει ταξιδέψει με το αυθεντικό cast του West End του Λονδίνου σε 26 χώρες και έχει μαγέψει χιλιάδες θεατές, έρχεται στην 87η ΔΕΘ.

Τα τραγούδια πολλά και αγαπημένα: «Simply the best», «Private Dancer», «What’s Love Got To Do With It», «We Don’t Need Another Hero», «Proud Mary» κ.α.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου δύο ξεχωριστές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, συναντιούνται στη σκηνή της 87ης ΔΕΘ, με μουσικές επιλογές που αναμένεται να συνεπάρουν το κοινό. Μαζί τους ο Χάρης Μακρής.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου δύο επίσης αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Κώστας Μακεδόνας (συμμετέχει η Χριστιάνα Γαλιάτσου) και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα τιμήσουν την 87η ΔΕΘ με τη μουσική τους παρουσία.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με μια «αγκαλιά τραγούδια» ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έρχεται για να μας ταξιδέψει στο πλούσιο μουσικό του σύμπαν.

Το πρόγραμμα των φετινών Music Events Live ολοκληρώνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Πέτρος Ιακωβίδης και Ήβη Αδάμου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία