ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ξανά στις… ουρές των ενοριακών συσσιτίων, εν μέσω της πανδημίας

Άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους κάποια από τα συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σιτιζόμενοι και εθελοντές στα μαγειρεία

 30/09/2020 07:00

Θεσσαλονίκη: Ξανά στις… ουρές των ενοριακών συσσιτίων, εν μέσω της πανδημίας

Φανή Σοβιτσλή

Λιγότεροι, λόγω του κορονοϊού, αλλά με ίδιες ανάγκες σε ημερήσιο φαγητό, είναι πλέον οι πολίτες, κάθε ηλικίας, που στοιχίζονται καθημερινά στις ουρές των πρώτων ενοριακών συσσιτίων που επαναλειτουργούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η πανδημία αποκάλυψε ότι η πείνα για πολλούς ανθρώπους είναι ακόμη μεγαλύτερη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και για το λόγο αυτό πολλά από τα συσσίτια που πριν από λίγους μήνες κατέβασαν “ρολά” αναγκάζονται να ξαναλειτουργήσουν, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, τόσο για τους σιτιζόμενους, όσο και για τους εθελοντές που ετοιμάζουν τα γεύματα αλληλεγγύης.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, που σίτιζε καθημερινά, ως τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 8.500 ανθρώπους, σταμάτησε την παροχή γευμάτων μέσα από τις κατά τόπους ενορίες, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά της διασποράς του ιού, σήμερα επιχειρεί δειλά – δειλά να παρέχει και πάλι ένα πιάτο φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή τέθηκαν ξανά σε λειτουργία τα συσσίτια του Ευόσμου και των Αγίων Πάντων, δύο από τα μεγαλύτερα σε αριθμό προσέλευσης, στην προ covid εποχή, στα οποία προσέρχονται λιγότεροι άνθρωποι, αλλά με τις ίδιες ανάγκες για ένα κύριο γεύμα.

sisitio-service.jpg

Μιλώντας στο makthes.gr ο πατήρ Γεώργιος από την ενορία του Ευόσμου, τονίζει ότι στο συγκεκριμένο συσσίτιο, μέχρι πριν από λίγους μήνες εξυπηρετούνταν πάνω από 400 άτομα, ενώ σήμερα φτάνουν τους 300. «Δεν είναι μικρός ο αριθμός, αν λάβει κανείς υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα ο αριθμός θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τον περσινό. Η υγειονομική κρίση έπληξε χιλιάδες ανθρώπους, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε έχουν εξαιρετικά συμπιεσμένα οικονομικά. Ως εκ τούτου το συσσίτιο είναι μια λύση για να καλύψουν ένα κύριο γεύμα» σημείωσε ο ίδιος.

Με μάσκα και αποστάσεις και στο συσσίτιο

Αναφερόμενος πάντως στον νέο τρόπο λειτουργίας των συσσιτίων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο πατήρ Γεώργιος, είπε πως όλα είναι πλέον αλλιώς, καθώς οι άνθρωποι προσέρχονται μεν για το φαγητό της ημέρας, υποχρεούνται δε να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, να μην συνωστίζονται και κυρίως να φορούν τη μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις. Ήδη, όπως είπε, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν τα πρώτα συσσίτια, οι πολίτες προσέρχονται σε διαφορετικές ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Η παροχή των γευμάτων αρχίζει για μια πρώτη ομάδα στις 11.30 το πρωί, συνεχίζεται στις 12.30 και ολοκληρώνεται στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς εκτός των άλλων το προσωπικό, δηλαδή οι εθελοντές ΄που παρασκευάζουν τα γεύματα , είναι αφενός λιγότεροι, αφετέρου, πρέπει να προστατευτούν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

capture-5.jpg

Μιλώντας μάλιστα για το συσσίτιο της ενορίας των Αγίων Πάντων, που εξυπηρετούσε καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς ξεπερνούσαν τα 500 άτομα, ο πατήρ Γεώργιος ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη το πρόβλημα είναι ότι εκτός από τους βασικούς σιτιζόμενους, προσέρχονταν και πολλοί μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. «Τα συσσίτιο αυτό λειτουργεί, αλλά πλέον περιορισμένα, καθώς λόγω του φόβου διασποράς του ιού και των ανέλεγκτων υγειονομικά μεταναστών, μειώθηκε ο αριθμός των εθελοντών για την προετοιμασία των γευμάτων» υπογράμμισε.

Θα συνεχίσουμε ως το τέλος

Αναφορικά πάντως με την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως να στηρίζει μέσα από τις 50 και πλέον ενορίες της, χιλιάδες ανθρώπους, σιτίζοντας τους καθημερινά, εξήγησε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, λόγω των μεγάλων αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση. «Ακόμα και τώρα, που οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για όλους και μεγάλος ο φόβος για τη μετάδοση του ιού, η Μητρόπολη θα συνεχίσει, τηρώντας τα μέτρα, να βοηθά τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό» είπε ο πατήρ Γεώργιος.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κατάσταση είναι δύσκολη και για τους ιδιώτες που παρέχουν τα βασικά αγαθά για την παρασκευή των γευμάτων, καθώς, όπως είπε, προσφέρουν εδώ και δέκα χρόνια. «Εμείς ωστόσο ως εκκλησία θα βρούμε τον τρόπο να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη και θα το κάνουμε μέχρι τέλους, γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει όρια» δήλωσε ο ίδιος.

.

Λιγότεροι, λόγω του κορονοϊού, αλλά με ίδιες ανάγκες σε ημερήσιο φαγητό, είναι πλέον οι πολίτες, κάθε ηλικίας, που στοιχίζονται καθημερινά στις ουρές των πρώτων ενοριακών συσσιτίων που επαναλειτουργούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η πανδημία αποκάλυψε ότι η πείνα για πολλούς ανθρώπους είναι ακόμη μεγαλύτερη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και για το λόγο αυτό πολλά από τα συσσίτια που πριν από λίγους μήνες κατέβασαν “ρολά” αναγκάζονται να ξαναλειτουργήσουν, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, τόσο για τους σιτιζόμενους, όσο και για τους εθελοντές που ετοιμάζουν τα γεύματα αλληλεγγύης.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, που σίτιζε καθημερινά, ως τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 8.500 ανθρώπους, σταμάτησε την παροχή γευμάτων μέσα από τις κατά τόπους ενορίες, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά της διασποράς του ιού, σήμερα επιχειρεί δειλά – δειλά να παρέχει και πάλι ένα πιάτο φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή τέθηκαν ξανά σε λειτουργία τα συσσίτια του Ευόσμου και των Αγίων Πάντων, δύο από τα μεγαλύτερα σε αριθμό προσέλευσης, στην προ covid εποχή, στα οποία προσέρχονται λιγότεροι άνθρωποι, αλλά με τις ίδιες ανάγκες για ένα κύριο γεύμα.

sisitio-service.jpg

Μιλώντας στο makthes.gr ο πατήρ Γεώργιος από την ενορία του Ευόσμου, τονίζει ότι στο συγκεκριμένο συσσίτιο, μέχρι πριν από λίγους μήνες εξυπηρετούνταν πάνω από 400 άτομα, ενώ σήμερα φτάνουν τους 300. «Δεν είναι μικρός ο αριθμός, αν λάβει κανείς υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα ο αριθμός θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τον περσινό. Η υγειονομική κρίση έπληξε χιλιάδες ανθρώπους, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε έχουν εξαιρετικά συμπιεσμένα οικονομικά. Ως εκ τούτου το συσσίτιο είναι μια λύση για να καλύψουν ένα κύριο γεύμα» σημείωσε ο ίδιος.

Με μάσκα και αποστάσεις και στο συσσίτιο

Αναφερόμενος πάντως στον νέο τρόπο λειτουργίας των συσσιτίων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο πατήρ Γεώργιος, είπε πως όλα είναι πλέον αλλιώς, καθώς οι άνθρωποι προσέρχονται μεν για το φαγητό της ημέρας, υποχρεούνται δε να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, να μην συνωστίζονται και κυρίως να φορούν τη μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις. Ήδη, όπως είπε, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν τα πρώτα συσσίτια, οι πολίτες προσέρχονται σε διαφορετικές ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Η παροχή των γευμάτων αρχίζει για μια πρώτη ομάδα στις 11.30 το πρωί, συνεχίζεται στις 12.30 και ολοκληρώνεται στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς εκτός των άλλων το προσωπικό, δηλαδή οι εθελοντές ΄που παρασκευάζουν τα γεύματα , είναι αφενός λιγότεροι, αφετέρου, πρέπει να προστατευτούν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

capture-5.jpg

Μιλώντας μάλιστα για το συσσίτιο της ενορίας των Αγίων Πάντων, που εξυπηρετούσε καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς ξεπερνούσαν τα 500 άτομα, ο πατήρ Γεώργιος ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη το πρόβλημα είναι ότι εκτός από τους βασικούς σιτιζόμενους, προσέρχονταν και πολλοί μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. «Τα συσσίτιο αυτό λειτουργεί, αλλά πλέον περιορισμένα, καθώς λόγω του φόβου διασποράς του ιού και των ανέλεγκτων υγειονομικά μεταναστών, μειώθηκε ο αριθμός των εθελοντών για την προετοιμασία των γευμάτων» υπογράμμισε.

Θα συνεχίσουμε ως το τέλος

Αναφορικά πάντως με την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως να στηρίζει μέσα από τις 50 και πλέον ενορίες της, χιλιάδες ανθρώπους, σιτίζοντας τους καθημερινά, εξήγησε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, λόγω των μεγάλων αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση. «Ακόμα και τώρα, που οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για όλους και μεγάλος ο φόβος για τη μετάδοση του ιού, η Μητρόπολη θα συνεχίσει, τηρώντας τα μέτρα, να βοηθά τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό» είπε ο πατήρ Γεώργιος.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κατάσταση είναι δύσκολη και για τους ιδιώτες που παρέχουν τα βασικά αγαθά για την παρασκευή των γευμάτων, καθώς, όπως είπε, προσφέρουν εδώ και δέκα χρόνια. «Εμείς ωστόσο ως εκκλησία θα βρούμε τον τρόπο να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη και θα το κάνουμε μέχρι τέλους, γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει όρια» δήλωσε ο ίδιος.

.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία