ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη - Καπάνι: «Αλμυρό» το αρνί, πεσμένη η κίνηση και φόβοι για νέες αυξήσεις

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κρεοπώλες οι οποίοι «βάζουν πλάτη» όπως λένε στο makthes.gr, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

 30/04/2024 07:00

Θεσσαλονίκη - Καπάνι: «Αλμυρό» το αρνί, πεσμένη η κίνηση και φόβοι για νέες αυξήσεις

Αλκίνοος Βλαχόπουλος

«Υποτονική» χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες της ιστορικής αγοράς, την κίνηση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Καπάνι, αναφορικά με τις πασχαλινές αγορές αλλά και τις παραγγελίες για το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί οι καταναλωτές να κάνουν την βόλτα τους στην αγορά της πόλης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουν και το χέρι στην τσέπη για να ψωνίσουν πριν συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων.

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κρεοπώλες οι οποίοι «βάζουν πλάτη» όπως λένε στο makthes.gr, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δεν αποτυπώνεται πλήρως στο πορτοφόλι του καταναλωτή το οποίο όπως φαίνεται θα επηρεαστεί αρκετά από την ανοδική πορεία των τιμών.

kapani-arnia-4.jpg
kapani-arnia-3.jpg


Ο τιμοκατάλογος του Πάσχα

«Τσιμπημένες» συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονται οι τιμές που επικρατούν σήμερα στα εγχώρια αμνοερίφια που ξεκινούν να πωλούνται από 12.5 και φτάνουν έως και τα 13 ευρώ το κιλό. Σχετικά με την τιμή των εισαγόμενων, αυτή κινείται από 11 έως 12.5 ευρώ ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι και η τιμή που καταγράφεται στο κατσίκι που κυμαίνεται από 12.5 έως 14 ευρώ το κιλό. Το κοκορέτσι θα έχει κι αυτό ξεχωριστή θέση στο γιορτινό τραπέζι με την τιμή του να αγγίζει σήμερα τα 9 ευρώ. Το κοτόπουλο ξεκινάει από τα 2.5 ευρώ ενώ περίπου 5.5 ευρώ θα κοστίσουν οι χοιρινές μπριζόλες λαιμού για τους καταναλωτές που θα θελήσουν να μην αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία.

kapani-kreata-1.jpg


Ήδη έχουν ξεκινήσει και οι αγορές των καταναλωτών για το αναστάσιμο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου στο οποίο η μαγειρίτσα και τα πασχαλινά αβγά θα έχουν κυρίαρχη θέση. Τα 8.5 ευρώ αγγίζει σήμερα η τιμή της εισαγόμενης, από την Γαλλία, συκωταριάς ενώ στα 13 καταγράφεται η τιμή της εγχώριας με έντερα και εντόσθια να κινούνται μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα φρέσκα αβγά διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος και ξεκινούν από 0,20 φτάνοντας έως και τα 0,26 λεπτά ενώ τα βαμμένα κόκκινα αβγά θα κοστίσουν γύρω στα 0,40 λεπτά.

Λιγότερο αρνί στο τραπέζι

«Ακόμα δεν υπάρχει η κίνηση που ελπίζαμε να υπάρξει εν όψει Πάσχα» λέει ο Εμμανουήλ Τσιβλέρης κρεοπώλης, υποστηρίζοντας ότι περιμένει να δει μια αύξηση στο τζίρο του τις επόμενες ημέρες κυρίως από την Μ. Τετάρτη μέχρι και το Μ. Σάββατο. «Πλέον ο κόσμος αγοράζει μικρότερες ποσότητες σε αρνί και κατσίκι, συμπληρώνοντας το πασχαλινό τραπέζι με άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό, φιλέτο κοτόπουλο, σουβλάκι, και λουκάνικο προκειμένου να μην χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Από ένα έως τρία κιλά αρνί αγοράζει σήμερα ο καταναλωτής λένε οι επιχειρηματίες στο Καπάνι χαρακτηρίζοντας «Ωνάση» αυτόν που θα καταφέρει να προμηθευτεί ένα ολόκληρο αρνί για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Φόβοι για αυξήσεις της τελευταίας στιγμής

«Η κίνηση μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά» λέει ο Δημήτρης Στεφανουδάκης Ιδιοκτήτης Κρεοπωλείου στο Καπάνι. «Θεωρώ ότι για τις επόμενες δύο ημέρες οι τιμές σε αρνί και κατσίκι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ανόδου των τιμών τις επόμενες μέρες γεγονός που εξαρτάται κυρίως από τις τιμές των παραγωγών». Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε αμνοερίφια ωστόσο καλό είναι οι καταναλωτές να κάνουν από νωρίς τις αγορές τους προκειμένου να προμηθευτούν το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή λένε οι κρεοπώλες.

kapani-stefanoudakis.jpg

«Μειώνουμε το κέρδος μας»

«Όταν ο κρεοπώλης αγοράζει το αρνί στην τιμή των 8.5 ευρώ και το πουλάει 12, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ελαχιστοποίηση του κέρδους μας προκειμένου οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα» λέει στο makthes.gr ο κ. Στεφανουδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταναλωτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις τιμές των προϊόντων ωστόσο ψωνίζουν κυρίως με βάση την ποιότητα και όχι την τιμή.

Περισσότερους τουρίστες παρά ντόπιους βλέπουν αυτές τις μέρες οι επιχειρηματίες της ιστορικής αγοράς στο Καπάνι υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική με τους καταναλωτές να βγάζουν χαρτί και μολύβι συγκρίνοντας τις τιμές πριν αγοράσουν. Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κυρίως από την Μ.Τετάρτη και μετά σύμφωνα με τους επαγγελματίες που περιμένουν να δουν μεγαλύτερους τζίρους στα ταμεία των καταστημάτων τους.

«Υποτονική» χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες της ιστορικής αγοράς, την κίνηση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Καπάνι, αναφορικά με τις πασχαλινές αγορές αλλά και τις παραγγελίες για το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί οι καταναλωτές να κάνουν την βόλτα τους στην αγορά της πόλης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουν και το χέρι στην τσέπη για να ψωνίσουν πριν συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων.

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κρεοπώλες οι οποίοι «βάζουν πλάτη» όπως λένε στο makthes.gr, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δεν αποτυπώνεται πλήρως στο πορτοφόλι του καταναλωτή το οποίο όπως φαίνεται θα επηρεαστεί αρκετά από την ανοδική πορεία των τιμών.

kapani-arnia-4.jpg
kapani-arnia-3.jpg


Ο τιμοκατάλογος του Πάσχα

«Τσιμπημένες» συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονται οι τιμές που επικρατούν σήμερα στα εγχώρια αμνοερίφια που ξεκινούν να πωλούνται από 12.5 και φτάνουν έως και τα 13 ευρώ το κιλό. Σχετικά με την τιμή των εισαγόμενων, αυτή κινείται από 11 έως 12.5 ευρώ ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι και η τιμή που καταγράφεται στο κατσίκι που κυμαίνεται από 12.5 έως 14 ευρώ το κιλό. Το κοκορέτσι θα έχει κι αυτό ξεχωριστή θέση στο γιορτινό τραπέζι με την τιμή του να αγγίζει σήμερα τα 9 ευρώ. Το κοτόπουλο ξεκινάει από τα 2.5 ευρώ ενώ περίπου 5.5 ευρώ θα κοστίσουν οι χοιρινές μπριζόλες λαιμού για τους καταναλωτές που θα θελήσουν να μην αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία.

kapani-kreata-1.jpg


Ήδη έχουν ξεκινήσει και οι αγορές των καταναλωτών για το αναστάσιμο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου στο οποίο η μαγειρίτσα και τα πασχαλινά αβγά θα έχουν κυρίαρχη θέση. Τα 8.5 ευρώ αγγίζει σήμερα η τιμή της εισαγόμενης, από την Γαλλία, συκωταριάς ενώ στα 13 καταγράφεται η τιμή της εγχώριας με έντερα και εντόσθια να κινούνται μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα φρέσκα αβγά διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος και ξεκινούν από 0,20 φτάνοντας έως και τα 0,26 λεπτά ενώ τα βαμμένα κόκκινα αβγά θα κοστίσουν γύρω στα 0,40 λεπτά.

Λιγότερο αρνί στο τραπέζι

«Ακόμα δεν υπάρχει η κίνηση που ελπίζαμε να υπάρξει εν όψει Πάσχα» λέει ο Εμμανουήλ Τσιβλέρης κρεοπώλης, υποστηρίζοντας ότι περιμένει να δει μια αύξηση στο τζίρο του τις επόμενες ημέρες κυρίως από την Μ. Τετάρτη μέχρι και το Μ. Σάββατο. «Πλέον ο κόσμος αγοράζει μικρότερες ποσότητες σε αρνί και κατσίκι, συμπληρώνοντας το πασχαλινό τραπέζι με άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό, φιλέτο κοτόπουλο, σουβλάκι, και λουκάνικο προκειμένου να μην χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Από ένα έως τρία κιλά αρνί αγοράζει σήμερα ο καταναλωτής λένε οι επιχειρηματίες στο Καπάνι χαρακτηρίζοντας «Ωνάση» αυτόν που θα καταφέρει να προμηθευτεί ένα ολόκληρο αρνί για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Φόβοι για αυξήσεις της τελευταίας στιγμής

«Η κίνηση μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά» λέει ο Δημήτρης Στεφανουδάκης Ιδιοκτήτης Κρεοπωλείου στο Καπάνι. «Θεωρώ ότι για τις επόμενες δύο ημέρες οι τιμές σε αρνί και κατσίκι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ανόδου των τιμών τις επόμενες μέρες γεγονός που εξαρτάται κυρίως από τις τιμές των παραγωγών». Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε αμνοερίφια ωστόσο καλό είναι οι καταναλωτές να κάνουν από νωρίς τις αγορές τους προκειμένου να προμηθευτούν το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή λένε οι κρεοπώλες.

kapani-stefanoudakis.jpg

«Μειώνουμε το κέρδος μας»

«Όταν ο κρεοπώλης αγοράζει το αρνί στην τιμή των 8.5 ευρώ και το πουλάει 12, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ελαχιστοποίηση του κέρδους μας προκειμένου οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα» λέει στο makthes.gr ο κ. Στεφανουδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταναλωτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις τιμές των προϊόντων ωστόσο ψωνίζουν κυρίως με βάση την ποιότητα και όχι την τιμή.

Περισσότερους τουρίστες παρά ντόπιους βλέπουν αυτές τις μέρες οι επιχειρηματίες της ιστορικής αγοράς στο Καπάνι υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική με τους καταναλωτές να βγάζουν χαρτί και μολύβι συγκρίνοντας τις τιμές πριν αγοράσουν. Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κυρίως από την Μ.Τετάρτη και μετά σύμφωνα με τους επαγγελματίες που περιμένουν να δουν μεγαλύτερους τζίρους στα ταμεία των καταστημάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία