Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Γιατί ο μητροπολίτης Φιλόθεος έπιασε το «φραγγέλιο». Γράφει ο Σαλονικιός

22/12/2023 13:02

Δεν έχει συμπληρώσει μήνα καλά καλά στο αξίωμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, και ο παναγιώτατος Φιλόθεος έχει υποβάλει ήδη τα πρώτα διαπιστευτήριά του προς την κοινωνία της πόλης. Πρόσχαρος και εξωστρεφής, με ιδιαιτέρως προσεκτικό λόγο, εκπρόσωπος της πολλά υποσχόμενης νέας γενιάς αρχιερέων που έχει ανάγκη η Εκκλησία της Ελλάδος.

Όπως σας είχα ενημερώσει σχετικά στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Φιλόθεος, εκτός από τις δημόσιες συναντήσεις του με τους θεσμικούς εκπροσώπους της πόλης πραγματοποιεί συγχρόνως διαρκείς συσκέψεις με στελέχη τα οποία εμπλέκονται στις διοικήσεις Ιδρυμάτων και φορέων που εποπτεύει η Μητρόπολη προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ακριβώς παραλαμβάνει.

Σας είχα πει τότε ότι μία από αυτές τις συσκέψεις αφορούσε το Χαρίσειο γηροκομείο και πως ο μητροπολίτης ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος για όσα συνέβαιναν στο ιστορικό Ίδρυμα, είτε αυτά αφορούσαν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί είτε ζητήματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.

Είχα γράψει τότε ότι «είμαι βέβαιος πως όταν θα μάθει το τι πραγματικά συμβαίνει στο Χαρίσειο, η έκπληξή του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και ίσως η πρώτη απόφαση που θα κληθεί να λάβει, θα είναι να ξηλώσει όλους αυτούς που στο όνομα του προκατόχου του, Άνθιμου, κάνουν κουμάντο εκεί τα τελευταία χρόνια».

Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς συνέβη. Ο παναγιώτατος, αφού φρόντισε να πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στο Χαρίσειο, αποφάσισε να πιάσει το φραγγέλιο και να καθαρίσει το Ίδρυμα από τα «ορφανά» ενός πάλαι ποτέ ισχυρού πολιτικού συστήματος της Θεσσαλονίκης που είχαν καταφέρει να βρουν εκεί καταφύγιο.

Όπως πληροφορούμαι, ο μητροπολίτης κάλεσε την Τετάρτη στο γραφείο του το διοικητικό συμβούλιο του Χαρίσειου και ενημέρωσε ότι παύεται από τα καθήκοντά του ο ασκών χρέη διευθυντή του Ιδρύματος ο οποίος υποβαθμίζεται σε απλό μέλος του δ.σ. Επίσης, παύει να είναι μέλος του δ.σ. ο ιερέας ο οποίος είχε οριστεί ως ταμίας, και πλέον θα περιοριστεί στα ιερατικά καθήκοντά του στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου, εντός του Ιδρύματος. Χρέη διευθυντή αναλαμβάνει προς το παρόν ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος.

Τρέχουν να προλάβουν

Τέσσερις εργάσιμες όλο κι όλο απέμειναν ως το τέλος του χρόνου οπότε λήγει η σύμβαση εκχώρησης των 44 λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ προς τα ΚΤΕΛ και ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά. Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης έχει στείλει ήδη το σχέδιο ανανέωσης της σύμβασης εκχώρησης για το 2024 στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένει την έγκρισή του ώστε να υπογραφεί πριν από την εκπνοή του 2023.

Το σχέδιο αφορά τις 40 γραμμές που είχαν δοθεί σταδιακά στο ΚΤΕΛ, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2019, συν τις τέσσερις νέες γραμμές που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού λόγω FlyOver.

Η νέα σύμβαση έχει διάρκεια δέκα μήνες, ως τον Οκτώβριο του 2024 με προαίρεση επέκτασης για δύο, τρεις μήνες. Έως τότε εικάζεται ότι θα έχει κλείσει επιτέλους και η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ η οποία ήταν να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2019.

Αλλά, είπαμε, Ελλάδα είμαστε.

Οι πρώτοι πενήντα

Μένω στο θέμα των δημοσίων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης γιατί, εξ όσων πληροφορούμαι, τρέχει με πολύ γοργούς ρυθμούς η διαδικασία πρόσληψης των 150 οδηγών στον ΟΑΣΘ. Όπως ανακοίνωσε προχθές ο Οργανισμός η αξιολόγηση των συνολικά 286 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί βρίσκεται ήδη στο ΑΣΕΠ και από σήμερα ξεκινά σταδιακά η υπογραφή των συμβάσεων οι οποίες, θυμίζω, θα είναι οκτάμηνης διάρκειας.

Έτσι, σήμερα πιθανότατα θα προσέλθουν στα γραφεία της Παπαναστασίου οι πρώτοι πενήντα οδηγοί για να τακτοποιήσουν τα της πρόσληψής τους. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους 150 ώστε από την 1η Ιανουαρίου να πιάσουν τιμόνι στις λεωφορειακές γραμμές τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΑΣΘ.


O Σαλονικιός