ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη - Κραυγή αγωνίας από 5 δημάρχους: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα»

Τι είπαν Χ. Δούκας, Στ. Αγγελούδης, Λ. Κυρίζογλου, Σ. Δανιηλίδης και Χρ. Αράπογλου στην ημερίδα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, την οποία συντόνισε ο Γιάννης Μαγκριώτης

 17/12/2023 18:23

Θεσσαλονίκη - Κραυγή αγωνίας από 5 δημάρχους: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα»

Γιάννης Γκουμάκης

Ημερίδα με θέμα τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης των Πόλεων πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

406654747-322227470656783-5710966201312037780-n.jpg


Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Γιάννης Μαγκριώτης και καλεσμένοι-ομιλητές ήταν ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η εκλεγμένη δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου και οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αναφορικά με τα προγράμματά τους και τους στόχους βιωσιμότητας που θέτουν.

«Είναι τραγικό να δίνουμε το καλύτερο οικόπεδο της πόλης, να το πληρώνουμε 200 εκατ. ευρώ για πάρκινγκ, ξενοδοχεία κ.λπ. και να μην έχουμε χώρους πρασίνου. Οι άνθρωποι που θέλουν αυτό το μέλλον για τη ΔΕΘ, χρησιμοποιούν την έκθεση ως βιτρίνα για να γίνει άλλη «δουλειά» από πίσω, ένα έγκλημα για το περιβάλλον, για την οικονομία της πόλης και για την ίδια την έκθεση, με κέρδος για εκείνους που θα επενδύσουν χτίζοντας», ξεκαθάρισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαγκριώτης, υπερτονίζοντας τη σημασία να γίνουν κινήσεις προς τη βιωσιμότητα, όχι μόνο της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των ελληνικών πόλεων, ώστε οι πολίτες που ζουν σε αυτές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, στην στέγη, στις μεταφορές, σε βασικές υπηρεσίες.



imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-6.jpg

Χάρης Δούκας: Τίποτα δεν γίνεται χωρίς συνέργειες

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, πρώτος ομιλητής εκ των δημάρχων, μίλησε με απογοήτευση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια υπερτόνισε την ανάγκη κοινωνία και τεχνολογία να μετασχηματίζονται ταυτόχρονα για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως ο «Daniel» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ο απαραίτητος κοινωνικός μετασχηματισμός ούτως ώστε να καταφέρει η χώρα να εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους.

Αναφορικά με την Αττική, τόνισε πως οι χώροι πρασίνου μειώνονται συνεχώς, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των αερίων ρύπων με αποτέλεσμα 3.000 θανάτους συνολικά τα τελευταία χρόνια.

«Η Αθήνα είναι μία τσιμεντούπολη με μπαζωμένα ρέματα. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα ξένων χωρών και πόλεων, όπως το Παρίσι και το Πεκίνο που είχαν πρόβλημα με αέριους ρύπους και σταδιακά το βελτίωσαν.

Ο κ. Δούκας μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα, το οποίο θα λύσει προβλήματα στέγασης αλλά και θα βοηθήσει την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στο σύγχρονο δίλημμα των πολιτών «heat or eat», δηλαδή το δίλημμα για το αν θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας για το φαγητό ή για ζεστή.

«Τίποτα δε γίνεται χωρίς συνέργειες», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-2.jpg


Στέλιος Αγγελούδης: Η Έκθεση παραμένει στον χώρο της με ταυτόχρονη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου - 3 προϋποθέσεις

Στη συνέχεια, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε σε σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης το οποίο είναι στα σκαριά, ενώ μίλησε και για την ανάγκη συνεργειών σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την πόλη.

Εκτενή αναφορά έκανε στη ΔΕΘ, για την οποία «άνοιξε τα χαρτιά του», δηλώνοντας πως είναι υπέρ μίας ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου στο σημερινό σημείο χάριν της ιστορικότητας, αλλά όχι με το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει ελάχιστους χώρους πρασίνου και τεράστιες οικοδομικές παρεμβάσεις (π.χ. ξενοδοχείο στο χώρο).

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελούδης έθεσε 3 προϋποθέσεις για να παραμείνει η Έκθεση στο χώρο της:

Ήπια εκθεσιακή δράση, μητροπολιτικό πάρκο με την προσθήκη των εκτάσεων του Γ' Σώματος Στρατού μαζί με τα 15 στρέμματα της Αγίας Φωτεινής και αλλαγή του σχεδίου που με ένα νέο το οποίο να προβλέπει τη δημιουργία Μητοπολιτικού Πάρκου έκτασης μεγαλύτερης των 140 στρεμμάτων.

«Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της έκθεσης μας βρίσκει αντίθετους», επεσήμανε.

Επίσης χαρακτήρισε ως αδήριτη την ανάγκη να γίνει αύξηση των δεντροφυτεύσεων και ξεκαθάρισε πως ένα σχέδιο πρασινίσματος θα ξεκινήσει άμεσα μετά την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής.


406657413-386790207241443-9192716485368107617-n.jpg

Λάζαρος Κυρίζογλου: Πάσχουμε από «Θεσσαλονικίτιδα»

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυριζογλου ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα και μίλησε για την ασυνέπεια στον προγραμματισμό της κεντρικής εξουσίας αναφορικά με τα τοπικά ζητήματα. Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα τόνισε πως πάσχει από μία συγκεκριμένη ασθένεια η οποία έχει ως βασικά της στοιχεία την αντίδραση μερίδας του πληθυσμού σε καθετί καινούριο πάει να δημιουργηθεί, την οποία ονόμασε «Θεσσαλονικίτιδα»

Στη συνέχεια υποστήριξε την ανάγκη να δημιουργηθεί «μητροπολιτική διοίκηση» με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης σε ένα σώμα, για όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, η οποία θα έχει οριζόντιο σχεδιασμό.

Για τη ΔΕΘ δήλωσε πως συμφωνεί με την ταυτόχρονη ανάπλαση και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο που είναι σήμερα, όμως τόνισε πως στην αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης, η μεταφορά της Έκθεσης στο αγρόκτημα του ΤΕΙ της Σίνδου είναι πιο βιώσιμη λύση.


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-5.jpg

Σίμος Δανιηλίδης: Σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το «Κλιματικό Χάος»


«Χωρίς σχέδιο η ανθρωπότητα θα έρθει πολύ σύντομα αντιμέτωπη με το κλιματικό χάος. Έχουμε φύγει από την κλιματική αλλαγή και οδεύουμε προς το χάος. Κι εμείς δεν έχουμε καταλάβει τίποτα», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του δημάρχου Νεάπολης–Συκεών στην ημερίδα.

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να πράττει το σχεδιασμό των τοπικών ζητημάτων, υποστηρίζοντας πως «ξέρει καλύτερα» από την κυβέρνηση τα τοπικά προβλήματα αλλά της λείπει η στελέχωση για να μπορεί να προωθεί γρήγορα τα ζητήματα.

Κεντρικό μέρος της ομιλίας του αφορούσε σε σχέδιο για επέκταση του περιστατικού δάσους και στα όρια του δικού του δήμου και τόνισε πως στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «πράσινου πετάλου» που θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της πόλης, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «κορυφαίο περιβαλλοντολογικό έργο για τη ζωή μας». 

«Κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν 850 άτομα από την κακή ποιότητα αέρα. Ζούμε στην πιο ανθυγιεινή, την πιο καρκινογόνα πόλη της Ευρώπης», είπε από το βήμα.

Προχώρησε παράλληλα σε τέσσερις προτάσεις για βελτίωση της βιωσιμότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Τη δημιουργία ενός «πράσινου έμβολου» κοντά στην παραλία, με υπογειοποίησηση των γραμμών του ΟΣΕ και πρασίνισμα των σημείων που σήμερα καταλαμβάνουν αυτές.

- Ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο 300+ στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης στο χώρο της ΔΕΘ μαζί με τις εκτάσεις του Γ’ σώματος και την ανάπλαση του campus του Αριστοτελείου

- Κατεδαφίσεις κτιρίων που εμποδίζουν μεγάλα πράσινα έργα πνοής.

- Μεταφορά εκτός πόλης και των δύο μεγάλων σταδίων του ΠΑΟΚ και του Άρη και στη θέση τους δημιουργία πράσινων πάρκων

Μίλησε τέλος, για την επαναφορά της Τράπεζας γης, ενώ πρότεινε και μερικές ακόμη μικρές παρεμβάσεις σε όλους τους δήμους. Παράλληλα, η επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο και στη ΒΙΠΕ και η υπέργεια προς τη Χαλκιδική αλλά και προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, η αύξηση της ηλεκτροκίνησης, η θαλάσσια συγκοινωνία και τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ), θεωρεί πως χρειάζονται άμεσα για τη μετάβαση της πόλης στη βιωσιμότητα.


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-7.jpg


Χρύσα Αράπογλου: Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση


Η Χρύσα Αράπογλου η οποία ήρθε στην ημερίδα, ευθύς αμέσως μετά την ορκωμοσία της ως νέα δήμαρχος Καλαμαριάς, χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (Αγγελοχώρι–Καλοχώρι), δεν περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Μιλώντας για τα προβλήματα της ακτής της Καλαμαριάς αναφέρθηκε στο Παλατάκι και στο Νοσοκομείο Παναγία που βιώνουν την εγκατάλειψη, στις λαμαρίνες και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης στο Καραμπουρνάκι κι έπειτα, στο πρόγραμμα της για ένα μεγάλο πάρκο στο Κόδρα, για τη δημιουργία μουσείου στα Απολυμαντηρια, στην ανάγκη τα κτίρια της πλαζ να κηρυχθούν διατηρητέα και στο σχέδιο μεταφοράς της κεντρικής βιβλιοθήκης του δήμου Καλαμαριάς στο Ρεμέντζο.

Για τη Μαρίνα Αρετσούς παράλληλα τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να οικοδομηθούν 15 τετραγωνικά χιλιόμέτρα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αν ευοδωθεί, δε θα εξυπηρετεί κανένα περιβαλλοντικούς στόχο, παρά μόνο την τσέπη του επενδυτή.

Απαντώντας στη «Θεσσαλονικίτιδα», του Λάζαρου Κυρίζογλου, η κ. Αράπογλου είπε πως, όπως κάθε ασθένεια, έχει ένα αντίδοτο, το αντίδοτο στην προκειμένη περίπτωση είναι οι συνέργειες και ο προγραμματισμός με βλέμμα στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση», ξεκαθάρισε η κ. Αράπογλου.


Γιάννης Ξενίδης: Χρειάζεται πολιτική βούληση

Ο καθηγητής Γιάννης Ξενίδης, μέλος της Κίνησης Πολιτών, στην αρχή της ημερίδας, εξέφρασε την προσωπική του άποψη αναφορικά με τη ΔΕΘ, λέγοντας πως θα πρέπει να πάει στα όρια της πόλης. «Εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον όρο «βιώσιμη πόλη» εξήγησε ότι σημαίνει πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μια ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, την εκπαίδευση, τους δημόσιους χώρους τις μεταφορές και τις υπηρεσίες (ΟΗΕ 2030). Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση είπε ο καθηγητής, με παρεμβάσεις όπως εξήγησε στην καθαριότητα, στις αστικές μεταφορές και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης υπήρξαν τοποθετήσεις αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και από άλλους αυτοδιοικητικούς αλλά και πολίτες. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πέγκας τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες συνέργειες και να μη γυρίσει ποτέ ξανά η πόλη στο σλόγκαν «και αρχαία, και Μετρό». 

Η επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Μαρία Κέκη δήλωσε από πλευράς της πως το FlyOver είναι μία πολύ επιβλαβής πρωτοβουλία για την πόλη. Δήλωσε επίσης πως δε μπορεί να συνυπάρξει το μητροπολιτικό πάρκο με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος, ανέφερε πως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που λαμβάνουν υπόψιν τους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αντίστοιχα.

Τελευταίος μίλησε ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Αγγελούδη και σχεδιαστής της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος τόνισε πως αν το σχέδιο για μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης δεν μπορεί να αλλάξει, σκοπός είναι να γίνει η ανάπλαση στον υπάρχοντα χώρο με την όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά για το περιβάλλον και το πράσινο της πόλης.

Ημερίδα με θέμα τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης των Πόλεων πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

406654747-322227470656783-5710966201312037780-n.jpg


Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Γιάννης Μαγκριώτης και καλεσμένοι-ομιλητές ήταν ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η εκλεγμένη δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου και οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αναφορικά με τα προγράμματά τους και τους στόχους βιωσιμότητας που θέτουν.

«Είναι τραγικό να δίνουμε το καλύτερο οικόπεδο της πόλης, να το πληρώνουμε 200 εκατ. ευρώ για πάρκινγκ, ξενοδοχεία κ.λπ. και να μην έχουμε χώρους πρασίνου. Οι άνθρωποι που θέλουν αυτό το μέλλον για τη ΔΕΘ, χρησιμοποιούν την έκθεση ως βιτρίνα για να γίνει άλλη «δουλειά» από πίσω, ένα έγκλημα για το περιβάλλον, για την οικονομία της πόλης και για την ίδια την έκθεση, με κέρδος για εκείνους που θα επενδύσουν χτίζοντας», ξεκαθάρισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαγκριώτης, υπερτονίζοντας τη σημασία να γίνουν κινήσεις προς τη βιωσιμότητα, όχι μόνο της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των ελληνικών πόλεων, ώστε οι πολίτες που ζουν σε αυτές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, στην στέγη, στις μεταφορές, σε βασικές υπηρεσίες.



imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-6.jpg

Χάρης Δούκας: Τίποτα δεν γίνεται χωρίς συνέργειες

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, πρώτος ομιλητής εκ των δημάρχων, μίλησε με απογοήτευση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια υπερτόνισε την ανάγκη κοινωνία και τεχνολογία να μετασχηματίζονται ταυτόχρονα για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως ο «Daniel» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ο απαραίτητος κοινωνικός μετασχηματισμός ούτως ώστε να καταφέρει η χώρα να εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους.

Αναφορικά με την Αττική, τόνισε πως οι χώροι πρασίνου μειώνονται συνεχώς, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των αερίων ρύπων με αποτέλεσμα 3.000 θανάτους συνολικά τα τελευταία χρόνια.

«Η Αθήνα είναι μία τσιμεντούπολη με μπαζωμένα ρέματα. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα ξένων χωρών και πόλεων, όπως το Παρίσι και το Πεκίνο που είχαν πρόβλημα με αέριους ρύπους και σταδιακά το βελτίωσαν.

Ο κ. Δούκας μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα, το οποίο θα λύσει προβλήματα στέγασης αλλά και θα βοηθήσει την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στο σύγχρονο δίλημμα των πολιτών «heat or eat», δηλαδή το δίλημμα για το αν θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας για το φαγητό ή για ζεστή.

«Τίποτα δε γίνεται χωρίς συνέργειες», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-2.jpg


Στέλιος Αγγελούδης: Η Έκθεση παραμένει στον χώρο της με ταυτόχρονη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου - 3 προϋποθέσεις

Στη συνέχεια, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε σε σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης το οποίο είναι στα σκαριά, ενώ μίλησε και για την ανάγκη συνεργειών σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την πόλη.

Εκτενή αναφορά έκανε στη ΔΕΘ, για την οποία «άνοιξε τα χαρτιά του», δηλώνοντας πως είναι υπέρ μίας ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου στο σημερινό σημείο χάριν της ιστορικότητας, αλλά όχι με το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει ελάχιστους χώρους πρασίνου και τεράστιες οικοδομικές παρεμβάσεις (π.χ. ξενοδοχείο στο χώρο).

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελούδης έθεσε 3 προϋποθέσεις για να παραμείνει η Έκθεση στο χώρο της:

Ήπια εκθεσιακή δράση, μητροπολιτικό πάρκο με την προσθήκη των εκτάσεων του Γ' Σώματος Στρατού μαζί με τα 15 στρέμματα της Αγίας Φωτεινής και αλλαγή του σχεδίου που με ένα νέο το οποίο να προβλέπει τη δημιουργία Μητοπολιτικού Πάρκου έκτασης μεγαλύτερης των 140 στρεμμάτων.

«Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της έκθεσης μας βρίσκει αντίθετους», επεσήμανε.

Επίσης χαρακτήρισε ως αδήριτη την ανάγκη να γίνει αύξηση των δεντροφυτεύσεων και ξεκαθάρισε πως ένα σχέδιο πρασινίσματος θα ξεκινήσει άμεσα μετά την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής.


406657413-386790207241443-9192716485368107617-n.jpg

Λάζαρος Κυρίζογλου: Πάσχουμε από «Θεσσαλονικίτιδα»

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυριζογλου ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα και μίλησε για την ασυνέπεια στον προγραμματισμό της κεντρικής εξουσίας αναφορικά με τα τοπικά ζητήματα. Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα τόνισε πως πάσχει από μία συγκεκριμένη ασθένεια η οποία έχει ως βασικά της στοιχεία την αντίδραση μερίδας του πληθυσμού σε καθετί καινούριο πάει να δημιουργηθεί, την οποία ονόμασε «Θεσσαλονικίτιδα»

Στη συνέχεια υποστήριξε την ανάγκη να δημιουργηθεί «μητροπολιτική διοίκηση» με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης σε ένα σώμα, για όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, η οποία θα έχει οριζόντιο σχεδιασμό.

Για τη ΔΕΘ δήλωσε πως συμφωνεί με την ταυτόχρονη ανάπλαση και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο που είναι σήμερα, όμως τόνισε πως στην αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης, η μεταφορά της Έκθεσης στο αγρόκτημα του ΤΕΙ της Σίνδου είναι πιο βιώσιμη λύση.


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-5.jpg

Σίμος Δανιηλίδης: Σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το «Κλιματικό Χάος»


«Χωρίς σχέδιο η ανθρωπότητα θα έρθει πολύ σύντομα αντιμέτωπη με το κλιματικό χάος. Έχουμε φύγει από την κλιματική αλλαγή και οδεύουμε προς το χάος. Κι εμείς δεν έχουμε καταλάβει τίποτα», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του δημάρχου Νεάπολης–Συκεών στην ημερίδα.

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να πράττει το σχεδιασμό των τοπικών ζητημάτων, υποστηρίζοντας πως «ξέρει καλύτερα» από την κυβέρνηση τα τοπικά προβλήματα αλλά της λείπει η στελέχωση για να μπορεί να προωθεί γρήγορα τα ζητήματα.

Κεντρικό μέρος της ομιλίας του αφορούσε σε σχέδιο για επέκταση του περιστατικού δάσους και στα όρια του δικού του δήμου και τόνισε πως στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «πράσινου πετάλου» που θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της πόλης, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «κορυφαίο περιβαλλοντολογικό έργο για τη ζωή μας». 

«Κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν 850 άτομα από την κακή ποιότητα αέρα. Ζούμε στην πιο ανθυγιεινή, την πιο καρκινογόνα πόλη της Ευρώπης», είπε από το βήμα.

Προχώρησε παράλληλα σε τέσσερις προτάσεις για βελτίωση της βιωσιμότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Τη δημιουργία ενός «πράσινου έμβολου» κοντά στην παραλία, με υπογειοποίησηση των γραμμών του ΟΣΕ και πρασίνισμα των σημείων που σήμερα καταλαμβάνουν αυτές.

- Ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο 300+ στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης στο χώρο της ΔΕΘ μαζί με τις εκτάσεις του Γ’ σώματος και την ανάπλαση του campus του Αριστοτελείου

- Κατεδαφίσεις κτιρίων που εμποδίζουν μεγάλα πράσινα έργα πνοής.

- Μεταφορά εκτός πόλης και των δύο μεγάλων σταδίων του ΠΑΟΚ και του Άρη και στη θέση τους δημιουργία πράσινων πάρκων

Μίλησε τέλος, για την επαναφορά της Τράπεζας γης, ενώ πρότεινε και μερικές ακόμη μικρές παρεμβάσεις σε όλους τους δήμους. Παράλληλα, η επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο και στη ΒΙΠΕ και η υπέργεια προς τη Χαλκιδική αλλά και προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, η αύξηση της ηλεκτροκίνησης, η θαλάσσια συγκοινωνία και τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ), θεωρεί πως χρειάζονται άμεσα για τη μετάβαση της πόλης στη βιωσιμότητα.


imerida-sxedia-viosimis-anaptyxis-poleon-2023-dekemvrios-7.jpg


Χρύσα Αράπογλου: Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση


Η Χρύσα Αράπογλου η οποία ήρθε στην ημερίδα, ευθύς αμέσως μετά την ορκωμοσία της ως νέα δήμαρχος Καλαμαριάς, χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (Αγγελοχώρι–Καλοχώρι), δεν περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Μιλώντας για τα προβλήματα της ακτής της Καλαμαριάς αναφέρθηκε στο Παλατάκι και στο Νοσοκομείο Παναγία που βιώνουν την εγκατάλειψη, στις λαμαρίνες και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης στο Καραμπουρνάκι κι έπειτα, στο πρόγραμμα της για ένα μεγάλο πάρκο στο Κόδρα, για τη δημιουργία μουσείου στα Απολυμαντηρια, στην ανάγκη τα κτίρια της πλαζ να κηρυχθούν διατηρητέα και στο σχέδιο μεταφοράς της κεντρικής βιβλιοθήκης του δήμου Καλαμαριάς στο Ρεμέντζο.

Για τη Μαρίνα Αρετσούς παράλληλα τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να οικοδομηθούν 15 τετραγωνικά χιλιόμέτρα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αν ευοδωθεί, δε θα εξυπηρετεί κανένα περιβαλλοντικούς στόχο, παρά μόνο την τσέπη του επενδυτή.

Απαντώντας στη «Θεσσαλονικίτιδα», του Λάζαρου Κυρίζογλου, η κ. Αράπογλου είπε πως, όπως κάθε ασθένεια, έχει ένα αντίδοτο, το αντίδοτο στην προκειμένη περίπτωση είναι οι συνέργειες και ο προγραμματισμός με βλέμμα στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση», ξεκαθάρισε η κ. Αράπογλου.


Γιάννης Ξενίδης: Χρειάζεται πολιτική βούληση

Ο καθηγητής Γιάννης Ξενίδης, μέλος της Κίνησης Πολιτών, στην αρχή της ημερίδας, εξέφρασε την προσωπική του άποψη αναφορικά με τη ΔΕΘ, λέγοντας πως θα πρέπει να πάει στα όρια της πόλης. «Εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον όρο «βιώσιμη πόλη» εξήγησε ότι σημαίνει πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μια ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, την εκπαίδευση, τους δημόσιους χώρους τις μεταφορές και τις υπηρεσίες (ΟΗΕ 2030). Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση είπε ο καθηγητής, με παρεμβάσεις όπως εξήγησε στην καθαριότητα, στις αστικές μεταφορές και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης υπήρξαν τοποθετήσεις αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και από άλλους αυτοδιοικητικούς αλλά και πολίτες. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πέγκας τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες συνέργειες και να μη γυρίσει ποτέ ξανά η πόλη στο σλόγκαν «και αρχαία, και Μετρό». 

Η επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Μαρία Κέκη δήλωσε από πλευράς της πως το FlyOver είναι μία πολύ επιβλαβής πρωτοβουλία για την πόλη. Δήλωσε επίσης πως δε μπορεί να συνυπάρξει το μητροπολιτικό πάρκο με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος, ανέφερε πως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που λαμβάνουν υπόψιν τους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αντίστοιχα.

Τελευταίος μίλησε ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Αγγελούδη και σχεδιαστής της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος τόνισε πως αν το σχέδιο για μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης δεν μπορεί να αλλάξει, σκοπός είναι να γίνει η ανάπλαση στον υπάρχοντα χώρο με την όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά για το περιβάλλον και το πράσινο της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία