ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Αλυσίδα» αλληλεγγύης για να κάνουν Πάσχα χιλιάδες ευπαθείς πολίτες

Ενορίες, δήμοι και εθελοντές μοίρασαν τρόφιμα, τσουρέκια και λαμπάδες, στηρίζοντας ευάλωτους πολίτες και νοικοκυριά

 16/04/2023 10:00

Θεσσαλονίκη: «Αλυσίδα» αλληλεγγύης για να κάνουν Πάσχα χιλιάδες ευπαθείς πολίτες

Φανή Σοβιτσλή

Τον πιο μεγάλο «κρίκο» στην αλυσίδα αλληλεγγύης που απλώνεται για τις ημέρες του Πάσχα βάζουν και φέτος ενορίες, δήμοι, εθελοντές και ο νεοσύστατος «Πάγκος της Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι σε εκατοντάδες χιλιάδες κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.

Στόχος είναι να προσφέρουν χαρά και στήριξη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη για τις οικογένειες και τα παιδιά τους, κάνοντας αυτές τις ημέρες, όσο το δυνατόν, πιο ζεστές και πιο γιορτινές.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα χιλιάδες καλάθια και πακέτα αγάπης πρόσφεραν στους πολίτες εκκλησία και φορείς της πόλης, καλώντας τους να τα παραλάβουν από τις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Λαμπάδες, τσουρέκια, τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και κρέας είναι ορισμένα μόνο από τα είδη από τα είδη που γέμισαν τα σπιτικά απόρων και αναξιοπαθούντων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ωφελούμενοι δήμων και ενοριών θα παραλάβουν σήμερα Μεγάλο Σάββατο μαγειρεμένο φαγητό για να το έχουν έτοιμο την ημέρα του Πάσχα.

«Οι ανάγκες παραμένουν πραγματικές και όχι πλασματικές, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων βιώνουν φτώχεια και ανέχεια και ως εκ τούτου έχουν κάθε μέρα ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό» τονίζει στη «ΜτΚ» ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Εξηγεί ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία όλοι οι άνθρωποι είναι οικονομικά πιεσμένοι, πολύς κόσμος εξακολουθεί να προσφέρει ότι μπορεί για το συνάνθρωπό του.

«Περισσεύει ακόμη, ευτυχώς, η αγάπη και η αλληλεγγύη του απλού κόσμου, που καταλαβαίνει ότι ο διπλανός του έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τον ίδιο και βοηθάει με τον τρόπο του» σχολιάζει ο πατέρας Γεώργιος.

Ενοριακά πακέτα με τρόφιμα σε 11.000 πολίτες

Μόνο στο κέντρο και τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης η Μητρόπολη διένειμε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πάνω από 2.500 πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης σε οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες, ενώ άλλα περίπου 4.500 καλάθια διέθεσε, μέσα από τις τράπεζες τροφίμων και τα συσσίτια της, η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως. Σε αυτά προστίθενται και όσα μοίρασαν οι δήμοι στους εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Όπως αναφέρει ο πατέρας Ιάκωβος υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Θεράποντος «μόνο στη δική μας ενορία παραδώσαμε καλάθια με τρόφιμα σε 500 ανθρώπους και σε 120 οικογένειες. Οι ανάγκες είναι πολλές και τις ημέρες του Πάσχα η εκκλησία φροντίζει να τις περνούν όσο πιο ζεστά και ανθρώπινα γίνεται».

Συνολικά πάντως η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως λέει, «έστρωσε» το πασχαλινό τραπέζι σε 2.500 ανθρώπους, γεμίζοντας πακέτα με τα είδη που χρειάζονται. «Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει δύσκολη, η φτώχεια δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι άστεγοι. Εμείς έχουμε οκτώ άτομα και φροντίζουμε να τα περιθάλπουμε, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από την πρόνοια κεντρικού δήμου και των άλλων αρχών. Όταν σε μία κοινωνία υπάρχουν άστεγοι, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας Ιάκωβος.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο πατέρας Γεώργιος φρόντισε με τους εθελοντές της περιοχής να μοιραστούν 350 πακέτα και καλάθια σε αντίστοιχες οικογένειες απόρων και αναξιοπαθούντων. «Φροντίσαμε να καλύψουμε και τις ανάγκες των ανθρώπων για το Πάσχα. Περισσεύει η αγάπη και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο από κάθε πολίτη, τοπικό επιχειρηματία κ.ά. Φέτος μάλιστα τα φρούτα για τα καλάθια των ωφελούμενων μας τα έστειλαν παραγωγοί της Σκύδρας, μία αγάπης και αλληλεγγύης που την αναγνωρίζουμε» επισημαίνει ο ίδιος.

Αναφορικά πάντως με τη Μητρόπολη-Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αναφέρει ότι καθημερινά σιτίζει 8.500 ανθρώπους και για τις γιορτές έστειλε καλάθια μα τρόφιμα και άλλα είδη σε περίπου 4.500 οικογένειες στις κατά τόπους ενορίες. «Τις άγιες ημέρες του Πάσχα στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, και χωρίς λαμπάδα κανένα παιδί. Έχουν όλοι την αγάπη του Κυρίου και των συνανθρώπων μας» υπογραμμίζει ο πατέρας Γεώργιος.

Πάσχα αγάπης από τους δήμους

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενίσχυσε το εορταστικό τραπέζι των οικονομικά αδύναμων μέσα από δράσεις της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες διένειμε τρόφιμα σε κατοίκους όλων των δημοτικών κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Ειδικότερα, πρόσφερε καλάθια αγάπης στην Α’, Γ’ και Δ’ δημοτικές κοινότητες τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη σειρά πήραν άποροι και ωφελούμενοι της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας όπως της Τριανδρίας.

Για τη Β’ δημοτική Κοινότητα η διανομή τροφίμων και Πασχαλινών ειδών έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη σε χώρο της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας. Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης φρόντισε και για την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου και του δημοτικού συσσιτίου. Συγκεκριμένα διένειμε 350 πακέτα σε αντίστοιχες οικογένειες από τη δομή του Παντοπωλείου, καλύπτοντας ανάγκες για όλες τις μέρες του Πάσχα.

Επίσης, στου έξι χώρους διανομής συσσιτίων του, ο δήμος πρόσφερε έξτρα πακέτα στις 300 ωφελούμενες οικογένειες, οι οποίες σιτίζονται καθημερινά.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί διανομή εορταστικού γεύματος σε πακέτο στις 12.30 το μεσημέρι, από τους έξι χώρους διανομής των συσσιτίων, στους συνολικά 750 ωφελούμενους των συσσιτίων.

Καλάθια με αυγά και τσουρέκια

Δέματα και καλάθια με τρόφιμα, λαμπάδες τσουρέκια ακόμη και νωπό κρέας, σε περίπου 100 οικογένειες πρόσφερε για τις ημέρες του Πάσχα ο δήμος Καλαμαριάς. «Δώσαμε σε όλους όσους είχαν ανάγκη πακέτα και από δύο σακούλες με τρόφιμα, που συγκεντρώσαμε χάρη στις χορηγίες ιδιωτών και σούπερ μάρκετ» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Εύα Ντόντη.

Μέσω του Κοινωνικού του Παντοπωλείου ο δήμος… έστρωσε το τραπέζι σε δεκάδες οικογένειες στις οποίες μοίρασε δέματα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή πάνω από 130 άτομα που σιτίζονται από το δημοτικό συσσίτιο πρόσφερε έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό για να το έχουν έτοιμο την Κυριακή του Πάσχα.

Η αντιδήμαρχος πάντως τόνισε ότι οι ανάγκες των ευπαθών πολιτών παραμένουν μεγάλες και ότι μπορεί η ζήτηση να μην έχει μεγαλώσει, ωστόσο κάθε λίγο προστίθενται νέες οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.

Σε 300 οικογένειες που διαμένουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτη, Φίλυρο και Ασβεστοχώρι… έστρωσε το Πασχαλινό τραπέζι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μοιράζοντας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα καλάθια με τρόφιμα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Γιαννούδη «μοιράσαμε πλούσια καλάθια σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και φροντίσαμε να περάσουν το Πάσχα όσο το δυνατόν καλύτερα». Εξηγεί μάλιστα ότι είναι ο μόνος δήμος στη Θεσσαλονίκη που μεταφέρει τα πακέτα στις κατά τόπους γειτονιές, χωρίς να αναγκάζει τους πολίτες να αλλάζουν δύο - τρία λεωφορεία για να τα παραλάβουν. 

«Βρήκαμε τρόπο και το κάνουμε, γιατί υπάρχουν και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινούνται εύκολα. Η έδρα του κοινωνικού παντοπωλείου είναι στον Άγιο Χριστόφορο στην Πυλαία και δεν είναι εφικτό για κάποιους που διαμένουν στο Χορτιάτη ή το Φίλυρο να πάρουν την αστική συγκοινωνία και να έρθουν» σημειώνει η κ. Γιαννούδη.

Με σκοπό την στήριξη οικογενειών που δοκιμάζονται πλέον και από την ενεργειακή κρίση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης που εξυπηρετεί 143 οικογένειες, ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν την συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε το Πάσχα όλες οι οικογένειες να έχουν τα απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι.

Αντίστοιχα και στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου η υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να στηριχτούν μεμονωμένα άτομα και άπορες οικογένειες που ζουν στην περιοχή ενόψει του Πάσχα.

Λαμπάδες σε παιδιά που νοσηλεύονται

Μία αγκαλιά στα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου άνοιξε ο δήμος Παύλου Μελά. Με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της αντιδημάρχου Χαράς Αμανατίδου εργαζόμενοι από τις δομές και το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέφθηκαν την παιδιατρική κλινική, προσφέροντας στα παιδιά παραμύθια, αφρόλουτρα, σαμπουάν λαμπάδες, γλυκίσματα και κάρτες γεμάτες ευχές.

Την αντιπροσωπεία του δήμου υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης και εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες «Η Κουζίνα της Καρδιάς μας», η νέα δομή του δήμου υποδέχτηκε στον χώρο της τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ δήμου Παύλου Μελά, τα οποία έγιναν μικροί σεφ. Σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας προετοίμασαν και προσέφεραν με μεράκι και προθυμία ένα επιπλέον μεσημεριανό γεύμα στους ωφελούμενους της δομής.

Επίσης στον όμορφα στολισμένο αύλειο χώρο του Παιδικού σταθμού «Ουράνιο Τόξο» τα παιδιά απόλαυσαν νηστίσιμο πρωινό και κουλουράκια που ετοίμασαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Ηλιούπολης και ανέλαβαν να ζωγραφίσουν πασχαλινά σχέδια λόγω των ημερών.

Ειδική μέριμνα για τους αστέγους

Για την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των αστέγων της πόλης που είναι ωφελούμενοι των δομών αστεγίας του δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων), θα πραγματοποιηθούν δράσεις κοινωνικοποίησης και στήριξης.

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους των δομών 170 μερίδες εορταστικού γεύματος σε πακέτο. Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί γεύμα σε εορταστικό περιβάλλον στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων για 150 αστέγους ωφελούμενους της Δομής. Την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023 θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους των Δομών Αστεγίας 170 μερίδες εορταστικού γεύματος σε πακέτο.

Τρόφιμα από τον «Πάγκο της Αλληλεγγύης»

Μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων για την ενίσχυση της πασχαλινής τράπεζας του συσσιτίου των Αγίων Πάντων διέθεσε ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης» που στήνεται κάθε εβδομάδα σε μία λαϊκή της πόλης, καλύπτοντας τις ανάγκες ευπαθών πολιτών και ιδρυμάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συσσίτιο της πόλης, καθώς καλύπτει ημερησίως τις ανάγκες σε φαγητό για περίπου 500 ανθρώπους.

Η δράση αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης και του Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Ομόνοια».

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άγγελος Δερετζής ο πάγκος της αλληλεγγύης γέμισε ένα φορτηγό με τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν στο συσσίτιο των Αγίων Πάντων.

«Κάθε εβδομάδα ο πάγκος στήνεται στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, όπου οι πολίτες προσφέρουν ότι μπορούν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πώς όλος αυτός ο κόσμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα στην προσπάθεια που έγινε για το Πάσχα συνέδραμαν και οι ίδιοι επαγγελματίες παραγωγοί, καθώς διέθεσαν και αυτοί μεγάλες ποσότητες τροφίμων» τονίζει ο κ. Δερετζής.

Μιλώντας για το ταξίδι του «Πάγκου της Αλληλεγγύης» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, αναφέρει ότι άρχισε από την Ξηροκρήνη και συνεχίζει, για να στηρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. «Ήταν μία ιδέα και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των λαϊκών αγορών και το Σωματείο ‘Ομόνοια’ και διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με τον τρόπο που μπορούν για να συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων» αναφέρει η ίδια.

Η «Κουζίνα του Κόσμου» μαγείρεψε και για το Πάσχα

Το ραντεβού είναι καθιερωμένο και ο δρόμος της προσφοράς και της αλληλεγγύης οδηγεί στις Συκιές, όπου κάθε Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο» για να παραλάβουν ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό και όχι μόνο. Τη Μεγάλη Εβδομάδα όμως οι εθελοντές του, άνθρωποι που αγαπούν να προσφέρουν, μαγείρεψαν και για το Πάσχα, προσφέροντας φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό σε περισσότερες από 22 οικογένειες.

Πρόκειται για άπορους πολίτες, οικονομικά αδύναμες οικογένειες πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους διανέμεται σπιτικό φαγητό, φρούτα, λαχανικά γλυκά, κρέατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία αξιοποιούν τις μέρες που η Κουζίνα είναι… κλειστή. «Το φαγητό ποτέ δεν περισσεύει και επειδή οι μέρες του Πάσχα είναι ξεχωριστές μαγειρέψαμε νωρίτερα και δώσαμε το φαγητό για να μπει στο ψυγείο, ενώ δώσαμε και σακούλες με τρόφιμα. Θα ανοίξουμε και πάλι μετά το Πάσχα, συνεχίζοντας να προσφέρουμε ότι μπορούμε για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» τονίζει ο υπεύθυνος της δράσης Στέφανος Θωμάς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

Τον πιο μεγάλο «κρίκο» στην αλυσίδα αλληλεγγύης που απλώνεται για τις ημέρες του Πάσχα βάζουν και φέτος ενορίες, δήμοι, εθελοντές και ο νεοσύστατος «Πάγκος της Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι σε εκατοντάδες χιλιάδες κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.

Στόχος είναι να προσφέρουν χαρά και στήριξη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη για τις οικογένειες και τα παιδιά τους, κάνοντας αυτές τις ημέρες, όσο το δυνατόν, πιο ζεστές και πιο γιορτινές.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα χιλιάδες καλάθια και πακέτα αγάπης πρόσφεραν στους πολίτες εκκλησία και φορείς της πόλης, καλώντας τους να τα παραλάβουν από τις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Λαμπάδες, τσουρέκια, τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και κρέας είναι ορισμένα μόνο από τα είδη από τα είδη που γέμισαν τα σπιτικά απόρων και αναξιοπαθούντων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ωφελούμενοι δήμων και ενοριών θα παραλάβουν σήμερα Μεγάλο Σάββατο μαγειρεμένο φαγητό για να το έχουν έτοιμο την ημέρα του Πάσχα.

«Οι ανάγκες παραμένουν πραγματικές και όχι πλασματικές, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων βιώνουν φτώχεια και ανέχεια και ως εκ τούτου έχουν κάθε μέρα ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό» τονίζει στη «ΜτΚ» ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Εξηγεί ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία όλοι οι άνθρωποι είναι οικονομικά πιεσμένοι, πολύς κόσμος εξακολουθεί να προσφέρει ότι μπορεί για το συνάνθρωπό του.

«Περισσεύει ακόμη, ευτυχώς, η αγάπη και η αλληλεγγύη του απλού κόσμου, που καταλαβαίνει ότι ο διπλανός του έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τον ίδιο και βοηθάει με τον τρόπο του» σχολιάζει ο πατέρας Γεώργιος.

Ενοριακά πακέτα με τρόφιμα σε 11.000 πολίτες

Μόνο στο κέντρο και τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης η Μητρόπολη διένειμε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πάνω από 2.500 πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης σε οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες, ενώ άλλα περίπου 4.500 καλάθια διέθεσε, μέσα από τις τράπεζες τροφίμων και τα συσσίτια της, η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως. Σε αυτά προστίθενται και όσα μοίρασαν οι δήμοι στους εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Όπως αναφέρει ο πατέρας Ιάκωβος υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Θεράποντος «μόνο στη δική μας ενορία παραδώσαμε καλάθια με τρόφιμα σε 500 ανθρώπους και σε 120 οικογένειες. Οι ανάγκες είναι πολλές και τις ημέρες του Πάσχα η εκκλησία φροντίζει να τις περνούν όσο πιο ζεστά και ανθρώπινα γίνεται».

Συνολικά πάντως η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως λέει, «έστρωσε» το πασχαλινό τραπέζι σε 2.500 ανθρώπους, γεμίζοντας πακέτα με τα είδη που χρειάζονται. «Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει δύσκολη, η φτώχεια δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι άστεγοι. Εμείς έχουμε οκτώ άτομα και φροντίζουμε να τα περιθάλπουμε, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από την πρόνοια κεντρικού δήμου και των άλλων αρχών. Όταν σε μία κοινωνία υπάρχουν άστεγοι, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας Ιάκωβος.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο πατέρας Γεώργιος φρόντισε με τους εθελοντές της περιοχής να μοιραστούν 350 πακέτα και καλάθια σε αντίστοιχες οικογένειες απόρων και αναξιοπαθούντων. «Φροντίσαμε να καλύψουμε και τις ανάγκες των ανθρώπων για το Πάσχα. Περισσεύει η αγάπη και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο από κάθε πολίτη, τοπικό επιχειρηματία κ.ά. Φέτος μάλιστα τα φρούτα για τα καλάθια των ωφελούμενων μας τα έστειλαν παραγωγοί της Σκύδρας, μία αγάπης και αλληλεγγύης που την αναγνωρίζουμε» επισημαίνει ο ίδιος.

Αναφορικά πάντως με τη Μητρόπολη-Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αναφέρει ότι καθημερινά σιτίζει 8.500 ανθρώπους και για τις γιορτές έστειλε καλάθια μα τρόφιμα και άλλα είδη σε περίπου 4.500 οικογένειες στις κατά τόπους ενορίες. «Τις άγιες ημέρες του Πάσχα στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, και χωρίς λαμπάδα κανένα παιδί. Έχουν όλοι την αγάπη του Κυρίου και των συνανθρώπων μας» υπογραμμίζει ο πατέρας Γεώργιος.

Πάσχα αγάπης από τους δήμους

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενίσχυσε το εορταστικό τραπέζι των οικονομικά αδύναμων μέσα από δράσεις της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες διένειμε τρόφιμα σε κατοίκους όλων των δημοτικών κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Ειδικότερα, πρόσφερε καλάθια αγάπης στην Α’, Γ’ και Δ’ δημοτικές κοινότητες τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη σειρά πήραν άποροι και ωφελούμενοι της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας όπως της Τριανδρίας.

Για τη Β’ δημοτική Κοινότητα η διανομή τροφίμων και Πασχαλινών ειδών έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη σε χώρο της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας. Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης φρόντισε και για την ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου και του δημοτικού συσσιτίου. Συγκεκριμένα διένειμε 350 πακέτα σε αντίστοιχες οικογένειες από τη δομή του Παντοπωλείου, καλύπτοντας ανάγκες για όλες τις μέρες του Πάσχα.

Επίσης, στου έξι χώρους διανομής συσσιτίων του, ο δήμος πρόσφερε έξτρα πακέτα στις 300 ωφελούμενες οικογένειες, οι οποίες σιτίζονται καθημερινά.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί διανομή εορταστικού γεύματος σε πακέτο στις 12.30 το μεσημέρι, από τους έξι χώρους διανομής των συσσιτίων, στους συνολικά 750 ωφελούμενους των συσσιτίων.

Καλάθια με αυγά και τσουρέκια

Δέματα και καλάθια με τρόφιμα, λαμπάδες τσουρέκια ακόμη και νωπό κρέας, σε περίπου 100 οικογένειες πρόσφερε για τις ημέρες του Πάσχα ο δήμος Καλαμαριάς. «Δώσαμε σε όλους όσους είχαν ανάγκη πακέτα και από δύο σακούλες με τρόφιμα, που συγκεντρώσαμε χάρη στις χορηγίες ιδιωτών και σούπερ μάρκετ» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Εύα Ντόντη.

Μέσω του Κοινωνικού του Παντοπωλείου ο δήμος… έστρωσε το τραπέζι σε δεκάδες οικογένειες στις οποίες μοίρασε δέματα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή πάνω από 130 άτομα που σιτίζονται από το δημοτικό συσσίτιο πρόσφερε έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό για να το έχουν έτοιμο την Κυριακή του Πάσχα.

Η αντιδήμαρχος πάντως τόνισε ότι οι ανάγκες των ευπαθών πολιτών παραμένουν μεγάλες και ότι μπορεί η ζήτηση να μην έχει μεγαλώσει, ωστόσο κάθε λίγο προστίθενται νέες οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.

Σε 300 οικογένειες που διαμένουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτη, Φίλυρο και Ασβεστοχώρι… έστρωσε το Πασχαλινό τραπέζι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μοιράζοντας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα καλάθια με τρόφιμα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Γιαννούδη «μοιράσαμε πλούσια καλάθια σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και φροντίσαμε να περάσουν το Πάσχα όσο το δυνατόν καλύτερα». Εξηγεί μάλιστα ότι είναι ο μόνος δήμος στη Θεσσαλονίκη που μεταφέρει τα πακέτα στις κατά τόπους γειτονιές, χωρίς να αναγκάζει τους πολίτες να αλλάζουν δύο - τρία λεωφορεία για να τα παραλάβουν. 

«Βρήκαμε τρόπο και το κάνουμε, γιατί υπάρχουν και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινούνται εύκολα. Η έδρα του κοινωνικού παντοπωλείου είναι στον Άγιο Χριστόφορο στην Πυλαία και δεν είναι εφικτό για κάποιους που διαμένουν στο Χορτιάτη ή το Φίλυρο να πάρουν την αστική συγκοινωνία και να έρθουν» σημειώνει η κ. Γιαννούδη.

Με σκοπό την στήριξη οικογενειών που δοκιμάζονται πλέον και από την ενεργειακή κρίση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης που εξυπηρετεί 143 οικογένειες, ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν την συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε το Πάσχα όλες οι οικογένειες να έχουν τα απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι.

Αντίστοιχα και στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου η υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να στηριχτούν μεμονωμένα άτομα και άπορες οικογένειες που ζουν στην περιοχή ενόψει του Πάσχα.

Λαμπάδες σε παιδιά που νοσηλεύονται

Μία αγκαλιά στα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου άνοιξε ο δήμος Παύλου Μελά. Με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της αντιδημάρχου Χαράς Αμανατίδου εργαζόμενοι από τις δομές και το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέφθηκαν την παιδιατρική κλινική, προσφέροντας στα παιδιά παραμύθια, αφρόλουτρα, σαμπουάν λαμπάδες, γλυκίσματα και κάρτες γεμάτες ευχές.

Την αντιπροσωπεία του δήμου υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης και εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες «Η Κουζίνα της Καρδιάς μας», η νέα δομή του δήμου υποδέχτηκε στον χώρο της τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ δήμου Παύλου Μελά, τα οποία έγιναν μικροί σεφ. Σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας προετοίμασαν και προσέφεραν με μεράκι και προθυμία ένα επιπλέον μεσημεριανό γεύμα στους ωφελούμενους της δομής.

Επίσης στον όμορφα στολισμένο αύλειο χώρο του Παιδικού σταθμού «Ουράνιο Τόξο» τα παιδιά απόλαυσαν νηστίσιμο πρωινό και κουλουράκια που ετοίμασαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Ηλιούπολης και ανέλαβαν να ζωγραφίσουν πασχαλινά σχέδια λόγω των ημερών.

Ειδική μέριμνα για τους αστέγους

Για την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των αστέγων της πόλης που είναι ωφελούμενοι των δομών αστεγίας του δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων), θα πραγματοποιηθούν δράσεις κοινωνικοποίησης και στήριξης.

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους των δομών 170 μερίδες εορταστικού γεύματος σε πακέτο. Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί γεύμα σε εορταστικό περιβάλλον στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων για 150 αστέγους ωφελούμενους της Δομής. Την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023 θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους των Δομών Αστεγίας 170 μερίδες εορταστικού γεύματος σε πακέτο.

Τρόφιμα από τον «Πάγκο της Αλληλεγγύης»

Μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων για την ενίσχυση της πασχαλινής τράπεζας του συσσιτίου των Αγίων Πάντων διέθεσε ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης» που στήνεται κάθε εβδομάδα σε μία λαϊκή της πόλης, καλύπτοντας τις ανάγκες ευπαθών πολιτών και ιδρυμάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συσσίτιο της πόλης, καθώς καλύπτει ημερησίως τις ανάγκες σε φαγητό για περίπου 500 ανθρώπους.

Η δράση αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης και του Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Ομόνοια».

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άγγελος Δερετζής ο πάγκος της αλληλεγγύης γέμισε ένα φορτηγό με τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν στο συσσίτιο των Αγίων Πάντων.

«Κάθε εβδομάδα ο πάγκος στήνεται στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, όπου οι πολίτες προσφέρουν ότι μπορούν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πώς όλος αυτός ο κόσμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα στην προσπάθεια που έγινε για το Πάσχα συνέδραμαν και οι ίδιοι επαγγελματίες παραγωγοί, καθώς διέθεσαν και αυτοί μεγάλες ποσότητες τροφίμων» τονίζει ο κ. Δερετζής.

Μιλώντας για το ταξίδι του «Πάγκου της Αλληλεγγύης» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, αναφέρει ότι άρχισε από την Ξηροκρήνη και συνεχίζει, για να στηρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. «Ήταν μία ιδέα και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των λαϊκών αγορών και το Σωματείο ‘Ομόνοια’ και διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με τον τρόπο που μπορούν για να συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων» αναφέρει η ίδια.

Η «Κουζίνα του Κόσμου» μαγείρεψε και για το Πάσχα

Το ραντεβού είναι καθιερωμένο και ο δρόμος της προσφοράς και της αλληλεγγύης οδηγεί στις Συκιές, όπου κάθε Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο» για να παραλάβουν ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό και όχι μόνο. Τη Μεγάλη Εβδομάδα όμως οι εθελοντές του, άνθρωποι που αγαπούν να προσφέρουν, μαγείρεψαν και για το Πάσχα, προσφέροντας φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό σε περισσότερες από 22 οικογένειες.

Πρόκειται για άπορους πολίτες, οικονομικά αδύναμες οικογένειες πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους διανέμεται σπιτικό φαγητό, φρούτα, λαχανικά γλυκά, κρέατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία αξιοποιούν τις μέρες που η Κουζίνα είναι… κλειστή. «Το φαγητό ποτέ δεν περισσεύει και επειδή οι μέρες του Πάσχα είναι ξεχωριστές μαγειρέψαμε νωρίτερα και δώσαμε το φαγητό για να μπει στο ψυγείο, ενώ δώσαμε και σακούλες με τρόφιμα. Θα ανοίξουμε και πάλι μετά το Πάσχα, συνεχίζοντας να προσφέρουμε ότι μπορούμε για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» τονίζει ο υπεύθυνος της δράσης Στέφανος Θωμάς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία