ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητη πολιτεία η Νέα παραλία - Εικόνα εγκατάλειψης στο στολίδι της πόλης

Μουτζούρες και γκράφιτι παντού, σπασμένες και παρατημένες κατασκευές, σκουπίδια, και σβηστά φώτα, συνθέτουν την εικόνα αφροντισιάς της Νέας Παραλίας

 23/04/2023 15:00

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητη πολιτεία η Νέα παραλία - Εικόνα εγκατάλειψης στο στολίδι της πόλης

Του Γιάννη Γκουμάκη

Μουτζούρες από γκράφιτι στα μάρμαρα, στο πλακόστρωτο και σε κάθε επιφάνεια, κάδοι ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, εκτεθειμένα καλώδια, και κάθε είδους απορρίμματα στους χώρους πρασίνου, δίνουν εικόνα αφροντισιάς και εγκατάλειψης…

Η διαδρομή από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής είναι περίπου 43 λεπτά με τα πόδια. Περπατώντας από το Λευκό Πύργο, μέχρι το Άγαλμα του Αλεξάνδρου, το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι πως υπάρχουν παντού μουτζούρες από γκράφιτι. Στους τοίχους από τις τουαλέτες, στους κάδους απορριμμάτων, στις κολώνες φωτισμού, στα μαρμάρινα παγκάκια. Γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια, βρύσες και κρουνοί που χρησιμοποιούνται ως κάδοι απορριμμάτων, μάρμαρα και καφάο μουτζουρωμένα, γεννήτριες ρεύματος πίσω από μαρμάρινες κολώνες εκτεθειμένες μαζί με τα καλώδια τους, εκεί που περπατά ο κόσμος. Σκουπίδια στο χορτάρι των πάρκων πέριξ του «Βασιλικού Θεάτρου» του ΚΘΒΕ, δίπλα και πίσω από το περίπτερο πληροφοριών τουρισμού, δίπλα από εκεί που ξαπλώνουν ανέμελα νέοι κατά κύριο λόγο, άνθρωποι.

paralia-6-wYH5V.jpg


Φτάνοντας στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος του Αλεξάνδρου, η οποία εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε πίστα για skateboard, πάνω σε πολλά μάρμαρα φαίνεται η εμποτισμένη σκουριά, η μαυρίλα από τις μεταλλικές «σάρισες», που πλέον έχουν πρασινίσει. Γκράφιτι σε όλες τις γωνίες, ακόμα και στα κιτία φωτισμού του μνημείου. Τα ξύλα του ντεκ, την απέναντι πλευρά, σάπια και σπασμένα, γεμάτα τρύπες ικανές να χωρέσουν κουτάκια από αναψυκτικά και κάθε λογής σκουπίδια. Μέχρι και οι εμβληματικές Ομπρέλες ασυντήρητες έχουν χάσει το λαμπερό μεταλλικό τους χρώμα. Γύρω από το ντεκ της προβλήτας που είναι μπροστά τους μέσα στη θάλασσα, υπάρχουν παντού απορρίμματα, ενώ τα παράκτια μαρμάρινα σιντριβάνια, πάντα ανενεργά και γκραφιταρισμένα, είναι γεμάτα με σκουπίδια.

paralia-1.jpg
paralia-kentriki.jpg


Η εικόνα δεν αλλάζει προχωρώντας. Όλη η διαδρομή από το Μακεδονία Παλάς μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, ίδια σχεδόν, με μερικές κακές προσθήκες. Οχήματα, τρέιλερ, μηχανάκια εν κινήσει ή σταθμευμένα εκεί που περπατούν οι πεζοί, φουσκωμένα ξύλα και τσιμέντα, γκράφιτι, αλλά και σκουριασμένα λουκέτα στις σιδεριές που περικλείουν τις σκάλες προς τη θάλασσα, σιντριβάνια – στέρνες βρώμικα στάσιμα νερά, λαμαρινοκατασκευές ζωγραφισμένες και χόρτα μέχρι το γόνατο στα πάρκα των κήπων. Μάρμαρα σπασμένα και αφημένα στο σημείο που έσπασαν, στα πεζουλάκια πέριξ των Κήπων, συγκέντρωση θαλάσσιων ρύπων και σκουπιδιών γύρω από την προβλήτα του ιστιοπλοϊκού ομίλου.

Φτάνοντας στο αντλιοστάσιο, το θέαμα είναι θλιβερό. Το κτίριο έχει κι αυτό έχει καλυφτεί απ’ άκρη σ’ άκρη με γκράφιτι. Οι πολλές βρύσες που υπάρχουν κατά μήκος της Νέας Παραλίας, σχεδόν όλες εκτός λειτουργίας ή σε κακή κατάσταση και οι τουαλέτες κλειδωμένες και εν πολλοίς, άγνωστες στο ευρύ κοινό.

paralia-5.jpg


Από το αντλιοστάσιο έως το σημείο που είναι αγκυροβολημένο το «Βέλος», υπάρχουν κομμένα δέντρα ανάμεσα στα ζωντανά της δεντροστοιχίας, ενώ φτάνοντας στο εμβληματικό αντιτορπιλικό, βλέπει κανείς σανίδια στοιβαγμένα στις άκρες της περίφραξης, που έσπασαν μετά την πρόσκρουση του πλοίου πάνω στο ντεκ κατά την προηγούμενη κακοκαιρία. Τα υλικά που ξηλώθηκαν έχουν αφεθεί στο σημείο για περισσότερο από ένα μήνα.

paralia-3.jpg


Χωρίς φωτισμό

«Σίγουρα ένα από τα βασικά προβλήματα της Νέας Παραλίας είναι τα φώτα το βράδυ. Υπάρχουν βραδιές που τρέχω και συμβαίνει 3-4 φώτα στη σειρά να μην ανάβουν πολλές φορές. Επίσης, αρκετά από τα πάρκα δεν έχουν επαρκή φωτισμό το βράδυ. Με ενοχλεί ακόμα που ενώ κάποτε δουλεύαν όλες οι βρύσες, πλέον δε δουλεύει σχεδόν καμία. Δεν υπάρξει κάποιος να τα φτιάξει αυτά τα πράγματα; Σκουπίδια, ποντίκια…», είναι μερικά από τα προβλήματα που αναφέρει ο Γιάννης 24 χρονών.

«Εμένα με πειράζει που βγήκαν πριν από χρόνια οι μπλε ράμπες και δεν τοποθετήθηκαν ξανά, στο ύψος της Μπότσαρη για τα πατίνια», αναφέρει ο Νίκος, 24 ετών και προσθέτει πως ίσως ο ποδηλατοδρόμος αντί να βρίσκεται στο μέσο του τσιμεντένιου ντεκ, θα μπορούσε να επεκταθεί προς τη θάλασσα με ένα πρόσθετο ξύλινο ντεκ, ούτως ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση πεζών – ποδηλατών που παρατηρείται.

Και οι δύο συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί λύση για τις τουαλέτες. «Δε γίνεται να υπάρχει μια τουαλέτα, η οποία είναι και βρώμικη και πότε δουλεύει, πότε δε δουλεύει, στο Λευκό Πύργο και σε όλη τη διαδρομή να μην υπάρχει άλλη», τονίζει ο Γιάννης.

Πρόδρομος Νικηφορίδης: Η Νέα Παραλία σήμερα είναι μια «Ακυβέρνητη Πολιτεία»

nikiforidis.jpg

Σε σχετική ερώτηση στον ένα εκ των δύο εμπνευστών της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, ο κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, απάντησε πως σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας υπάρχουν 5 τουαλέτες τουλάχιστον οι οποίες όμως δε λειτούργησαν ποτέ. «Προς έκπληξη όλων, υπάρχουν πολλές τουαλέτες που όμως η δημοτική αρχή και η τωρινή και η προηγούμενη, δε γνωρίζει ή επιλέγει να αγνοεί την ύπαρξη τους. Αυτές είναι μία στο Βασιλικό Θέατρο από την πλευρά του κήπου του Αλέξανδρου. Έχει αμέσως μετά άλλες, κοντά στο Μακεδονία Παλλάς. Μετά έχει τουαλέτες εκεί που είναι το αμφιθέατρο, υπάρχουν επίσης στον κήπο των Ρόδων στην ξύλινη κατασκευή που τώρα στο εσωτερικό είναι παιδότοπος», λέει στο makthes.gr. «Επίσης, υπάρχει από σχεδιασμού της Νέας παραλίας και ισχύει και σήμερα πως οι τουαλέτες από τα αναψυκτήρια είναι δημόσιες και δε χρησιμοποιούνται μόνο από τους πελάτες των καταστημάτων αυτών αλλά από όλους τους πολίτες. Αυτό απλώς αποκρύπτεται συχνά σαν ένα μεγάλο μυστικό», προσθέτει.

«Εγώ θα ονόμαζα σήμερα τη Νέα Παραλία ως “Ακυβέρνητη Πολιτεία”. Διότι σήμερα αν δεν ανάψουν το βράδυ τα φώτα στη Νέα Παραλία, ο Δήμος θα το μάθει ίσως την επόμενη μέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δεν αρδεύονται για κάποιο λόγο τα δέντρα, θα το μάθουμε όταν τα δέντρα έχουν ξεραθεί. Επίσης όποιος θέλει ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπει στη Νέα Παραλία με το αυτοκίνητό του. Υπάρχουν παντού βυθιζόμενα εμπόδια τα περισσότερα είναι μονίμως βυθισμένα. Επίσης να πω ότι όταν είχε βανδαλιστεί άγρια το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Ζογγολόπουλου και αφού εμείς, η ομάδα «Φίλοι της Νέας Παραλίας», είχαμε φυλάξει καλά τον ένα κύκλο που είχε αφαιρεθεί, μετά από τέσσερις μέρες το έμαθε ο Δήμος. Για αυτά λοιπόν τα γεγονότα λέω ότι είναι μία «Ακυβέρνητη Πολιτεία», γιατί δεν ασχολείται κανείς και δεν νοιάζεται κανείς. Αφήνεται στην τύχη της και όπου πάει. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα όλα τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης να λειτουργούν και να μη λειτουργούν τα σιντριβάνια στη Νέα Παραλία. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ίσως και να την εκδικούνται γιατί είχε μεγάλη επιτυχία. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη στάση αυτή από πλευράς Δήμου», λέει ο κ. Νικηφορίδης αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα παραλία.

Για τις βρύσες της Νέας παραλίας, ο αρχιτέκτονας υπογραμμίζει πως πριν από ένα χρόνο η ΕΥΑΘ πρότεινε στο δήμο με δικά της έξοδα να αλλάξει όλες τις βρύσες και ο Δήμος Θεσσαλονίκης το αρνήθηκε λέγοντας ότι υπάρχει κάποιος άλλος χορηγός που το Σεπτέμβριο που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο θα τιςαντικαθιστούσε. «Όταν η ΕΥΑΘ η οποία είναι και η εταιρεία του νερού σου δίνει τη δυνατότητα να αλλαχτούν οι βρύσες, να μπούνε κάποιες πιο ανθεκτικές, για ποιο λόγο να το αρνηθείς; Και τέλος πάντων, εφόσον υπάρχει άλλος χορηγός, γιατί δεν τον βάζεις να πληρώσει κάτι άλλο για να δώσεις στην ΕΥΑΘ τις βρύσες που είναι και το αντικείμενο της; Είναι δηλαδή πολλά πράγματα που δεν μπορεί κανείς να τα ερμηνεύσει».

Για τα προβλήματα και τις φθορές που παρατηρούνται στο ξύλινο ντεκ, ο κ. Νικηφορίδης ξεκαθάρισε πως αυτά υπήρχαν από την αρχή της ανάπλασης γιατί δε χρησιμοποιήθηκε το ξύλο το οποίο είχε προδιαγραφεί στις μελέτες. «Το πρόβλημα είναι ότι η τοποθέτηση του είχε πολλά θέματα τα οποία είχαν αναδειχτεί πριν από 10 χρόνια περίπου γιατί εμείς είχαμε γράψει για συγκεκριμένα υλικά, αλλά ο εργολάβος επέλεξε πιο φθηνά. Επομένως πολλές από αυτές τις στηρίξεις ήταν προβληματικές. Πέρα από αυτό, τα πολλά προβλήματα εμφανίστηκαν αρχικά στο σημείο που δένουν τα καραβάκια στο Λευκό Πύργο, τα οποία καταστρέψανε τα ξύλα με τις κινήσεις που κάνανε στο δέσιμο και σε δεύτερη φάση εκεί που είναι δεμένο το Βέλος.

Για το γκράφιτι, ο κ. Νικηφορίδης δηλώνει πως εκτός από τους δύο Κήπους που συντηρεί ο επιχειρηματίας κ. Στ. Ανδρεάδης - που κι εκεί κατά καιρούς υπάρχουνε μουτζούρες άλλα σβήνονται γρήγορα - όλα τα υπόλοιπα μέρη είναι μουτζουρωμένα, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο σε ολόκληρη την πόλη.

Για τη Δημοτική αρχή Ζέρβα και τις εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν: «Πριν από 4 χρόνια, τέτοιο καιρό ο κύριος Ζέρβας είχε ανακοινώσει 8 μέτρα - βήματα για τη Νέα Παραλία και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και όταν κάνανε τον Κήπο του Νερού, τελικά τον κατέστρεψαν. Δηλαδή ακόμα και να θέλουνε να κάνουνε κάτι, το κάνουν με λάθος τρόπο. Τους θεωρώ ανίκανους να αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό της νέας παραλίας», τονίζει ο κ. Νικηφορίδης.

«Εγώ αυτό που προτείνω το οποίο το είχε προτείνει και ο κύριος Ζέρβας αλλά δεν το έκανε, είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα πολιτών πού να υπάγεται στη δημοτική αρχή φυσικά, η οποία να χρεωθεί τη Νέα Παραλία γιατί πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο και επομένως χρήζει φροντίδας. Ένα θέμα είναι αυτό. Το δεύτερο σε ότι αφορά γενικότερα την πόλη και τις μουτζούρες, εγώ θεωρώ πως τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε αν δεν εμπλέξουμε τους πολίτες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που την πόλη δεν μπορεί να την καθαρίσει πλέον κανένας. Μόνο οι κάτοικοι της. Κι αν δεν εμπλακούν οι κάτοικοι με πολλούς τρόπους, δεν πρόκειται να καθαριστεί ποτέ αυτή η πόλη. Μπορούν να γίνουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το δήμο με χορηγίες, με εταιρείες χρωμάτων. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, απλώς έχω την εντύπωση ότι η σημερινή δημοτική αρχή, φοβάται τους πολίτες, δεν θέλει να έχει επαφή. Εμείς ως σύλλογος δεν έχουμε επικοινωνία με το δήμο. Στέλνουμε υπομνήματα, δεν μας απαντούν, δεν υπάρχουμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν υπάρχει δήμαρχος που να μπορεί να λύσει μόνος του ένα τέτοιο πρόβλημα στο σημείο που έχει φτάσει».

Ο κ. Νικηφορίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στη Νέα Παραλία. Ως πρώτη αναφέρει την αντικατάσταση των ξεραμένων δέντρων. «Σήμερα έχουν ξεραθεί στους χώρους πρασίνου της νέας παραλίας πάνω από 600 δέντρα το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να φυτευτούν αυτά τα δέντρα. Η φύτευση είναι η πιο φθηνή εργασία που μπορεί να γίνει σε μία πόλη», τονίζει. Αμέσως μετά επείγει το φως γιατί πρέπει να φωτιστούν οι σκοτεινοί Κήποι της νέας παραλίας και το τρίτο πράγμα από τα πρώτα που θα πρέπει να ασχοληθούμε είναι το νερό. Δεν μπορεί τα σιντριβάνια και οι δεξαμενές νερού να είναι σκουπιδότοποι.

Του Γιάννη Γκουμάκη

Μουτζούρες από γκράφιτι στα μάρμαρα, στο πλακόστρωτο και σε κάθε επιφάνεια, κάδοι ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, εκτεθειμένα καλώδια, και κάθε είδους απορρίμματα στους χώρους πρασίνου, δίνουν εικόνα αφροντισιάς και εγκατάλειψης…

Η διαδρομή από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής είναι περίπου 43 λεπτά με τα πόδια. Περπατώντας από το Λευκό Πύργο, μέχρι το Άγαλμα του Αλεξάνδρου, το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι πως υπάρχουν παντού μουτζούρες από γκράφιτι. Στους τοίχους από τις τουαλέτες, στους κάδους απορριμμάτων, στις κολώνες φωτισμού, στα μαρμάρινα παγκάκια. Γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια, βρύσες και κρουνοί που χρησιμοποιούνται ως κάδοι απορριμμάτων, μάρμαρα και καφάο μουτζουρωμένα, γεννήτριες ρεύματος πίσω από μαρμάρινες κολώνες εκτεθειμένες μαζί με τα καλώδια τους, εκεί που περπατά ο κόσμος. Σκουπίδια στο χορτάρι των πάρκων πέριξ του «Βασιλικού Θεάτρου» του ΚΘΒΕ, δίπλα και πίσω από το περίπτερο πληροφοριών τουρισμού, δίπλα από εκεί που ξαπλώνουν ανέμελα νέοι κατά κύριο λόγο, άνθρωποι.

paralia-6-wYH5V.jpg


Φτάνοντας στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος του Αλεξάνδρου, η οποία εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε πίστα για skateboard, πάνω σε πολλά μάρμαρα φαίνεται η εμποτισμένη σκουριά, η μαυρίλα από τις μεταλλικές «σάρισες», που πλέον έχουν πρασινίσει. Γκράφιτι σε όλες τις γωνίες, ακόμα και στα κιτία φωτισμού του μνημείου. Τα ξύλα του ντεκ, την απέναντι πλευρά, σάπια και σπασμένα, γεμάτα τρύπες ικανές να χωρέσουν κουτάκια από αναψυκτικά και κάθε λογής σκουπίδια. Μέχρι και οι εμβληματικές Ομπρέλες ασυντήρητες έχουν χάσει το λαμπερό μεταλλικό τους χρώμα. Γύρω από το ντεκ της προβλήτας που είναι μπροστά τους μέσα στη θάλασσα, υπάρχουν παντού απορρίμματα, ενώ τα παράκτια μαρμάρινα σιντριβάνια, πάντα ανενεργά και γκραφιταρισμένα, είναι γεμάτα με σκουπίδια.

paralia-1.jpg
paralia-kentriki.jpg


Η εικόνα δεν αλλάζει προχωρώντας. Όλη η διαδρομή από το Μακεδονία Παλάς μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, ίδια σχεδόν, με μερικές κακές προσθήκες. Οχήματα, τρέιλερ, μηχανάκια εν κινήσει ή σταθμευμένα εκεί που περπατούν οι πεζοί, φουσκωμένα ξύλα και τσιμέντα, γκράφιτι, αλλά και σκουριασμένα λουκέτα στις σιδεριές που περικλείουν τις σκάλες προς τη θάλασσα, σιντριβάνια – στέρνες βρώμικα στάσιμα νερά, λαμαρινοκατασκευές ζωγραφισμένες και χόρτα μέχρι το γόνατο στα πάρκα των κήπων. Μάρμαρα σπασμένα και αφημένα στο σημείο που έσπασαν, στα πεζουλάκια πέριξ των Κήπων, συγκέντρωση θαλάσσιων ρύπων και σκουπιδιών γύρω από την προβλήτα του ιστιοπλοϊκού ομίλου.

Φτάνοντας στο αντλιοστάσιο, το θέαμα είναι θλιβερό. Το κτίριο έχει κι αυτό έχει καλυφτεί απ’ άκρη σ’ άκρη με γκράφιτι. Οι πολλές βρύσες που υπάρχουν κατά μήκος της Νέας Παραλίας, σχεδόν όλες εκτός λειτουργίας ή σε κακή κατάσταση και οι τουαλέτες κλειδωμένες και εν πολλοίς, άγνωστες στο ευρύ κοινό.

paralia-5.jpg


Από το αντλιοστάσιο έως το σημείο που είναι αγκυροβολημένο το «Βέλος», υπάρχουν κομμένα δέντρα ανάμεσα στα ζωντανά της δεντροστοιχίας, ενώ φτάνοντας στο εμβληματικό αντιτορπιλικό, βλέπει κανείς σανίδια στοιβαγμένα στις άκρες της περίφραξης, που έσπασαν μετά την πρόσκρουση του πλοίου πάνω στο ντεκ κατά την προηγούμενη κακοκαιρία. Τα υλικά που ξηλώθηκαν έχουν αφεθεί στο σημείο για περισσότερο από ένα μήνα.

paralia-3.jpg


Χωρίς φωτισμό

«Σίγουρα ένα από τα βασικά προβλήματα της Νέας Παραλίας είναι τα φώτα το βράδυ. Υπάρχουν βραδιές που τρέχω και συμβαίνει 3-4 φώτα στη σειρά να μην ανάβουν πολλές φορές. Επίσης, αρκετά από τα πάρκα δεν έχουν επαρκή φωτισμό το βράδυ. Με ενοχλεί ακόμα που ενώ κάποτε δουλεύαν όλες οι βρύσες, πλέον δε δουλεύει σχεδόν καμία. Δεν υπάρξει κάποιος να τα φτιάξει αυτά τα πράγματα; Σκουπίδια, ποντίκια…», είναι μερικά από τα προβλήματα που αναφέρει ο Γιάννης 24 χρονών.

«Εμένα με πειράζει που βγήκαν πριν από χρόνια οι μπλε ράμπες και δεν τοποθετήθηκαν ξανά, στο ύψος της Μπότσαρη για τα πατίνια», αναφέρει ο Νίκος, 24 ετών και προσθέτει πως ίσως ο ποδηλατοδρόμος αντί να βρίσκεται στο μέσο του τσιμεντένιου ντεκ, θα μπορούσε να επεκταθεί προς τη θάλασσα με ένα πρόσθετο ξύλινο ντεκ, ούτως ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση πεζών – ποδηλατών που παρατηρείται.

Και οι δύο συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί λύση για τις τουαλέτες. «Δε γίνεται να υπάρχει μια τουαλέτα, η οποία είναι και βρώμικη και πότε δουλεύει, πότε δε δουλεύει, στο Λευκό Πύργο και σε όλη τη διαδρομή να μην υπάρχει άλλη», τονίζει ο Γιάννης.

Πρόδρομος Νικηφορίδης: Η Νέα Παραλία σήμερα είναι μια «Ακυβέρνητη Πολιτεία»

nikiforidis.jpg

Σε σχετική ερώτηση στον ένα εκ των δύο εμπνευστών της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, ο κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, απάντησε πως σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας υπάρχουν 5 τουαλέτες τουλάχιστον οι οποίες όμως δε λειτούργησαν ποτέ. «Προς έκπληξη όλων, υπάρχουν πολλές τουαλέτες που όμως η δημοτική αρχή και η τωρινή και η προηγούμενη, δε γνωρίζει ή επιλέγει να αγνοεί την ύπαρξη τους. Αυτές είναι μία στο Βασιλικό Θέατρο από την πλευρά του κήπου του Αλέξανδρου. Έχει αμέσως μετά άλλες, κοντά στο Μακεδονία Παλλάς. Μετά έχει τουαλέτες εκεί που είναι το αμφιθέατρο, υπάρχουν επίσης στον κήπο των Ρόδων στην ξύλινη κατασκευή που τώρα στο εσωτερικό είναι παιδότοπος», λέει στο makthes.gr. «Επίσης, υπάρχει από σχεδιασμού της Νέας παραλίας και ισχύει και σήμερα πως οι τουαλέτες από τα αναψυκτήρια είναι δημόσιες και δε χρησιμοποιούνται μόνο από τους πελάτες των καταστημάτων αυτών αλλά από όλους τους πολίτες. Αυτό απλώς αποκρύπτεται συχνά σαν ένα μεγάλο μυστικό», προσθέτει.

«Εγώ θα ονόμαζα σήμερα τη Νέα Παραλία ως “Ακυβέρνητη Πολιτεία”. Διότι σήμερα αν δεν ανάψουν το βράδυ τα φώτα στη Νέα Παραλία, ο Δήμος θα το μάθει ίσως την επόμενη μέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δεν αρδεύονται για κάποιο λόγο τα δέντρα, θα το μάθουμε όταν τα δέντρα έχουν ξεραθεί. Επίσης όποιος θέλει ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπει στη Νέα Παραλία με το αυτοκίνητό του. Υπάρχουν παντού βυθιζόμενα εμπόδια τα περισσότερα είναι μονίμως βυθισμένα. Επίσης να πω ότι όταν είχε βανδαλιστεί άγρια το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Ζογγολόπουλου και αφού εμείς, η ομάδα «Φίλοι της Νέας Παραλίας», είχαμε φυλάξει καλά τον ένα κύκλο που είχε αφαιρεθεί, μετά από τέσσερις μέρες το έμαθε ο Δήμος. Για αυτά λοιπόν τα γεγονότα λέω ότι είναι μία «Ακυβέρνητη Πολιτεία», γιατί δεν ασχολείται κανείς και δεν νοιάζεται κανείς. Αφήνεται στην τύχη της και όπου πάει. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα όλα τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης να λειτουργούν και να μη λειτουργούν τα σιντριβάνια στη Νέα Παραλία. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ίσως και να την εκδικούνται γιατί είχε μεγάλη επιτυχία. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη στάση αυτή από πλευράς Δήμου», λέει ο κ. Νικηφορίδης αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα παραλία.

Για τις βρύσες της Νέας παραλίας, ο αρχιτέκτονας υπογραμμίζει πως πριν από ένα χρόνο η ΕΥΑΘ πρότεινε στο δήμο με δικά της έξοδα να αλλάξει όλες τις βρύσες και ο Δήμος Θεσσαλονίκης το αρνήθηκε λέγοντας ότι υπάρχει κάποιος άλλος χορηγός που το Σεπτέμβριο που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο θα τιςαντικαθιστούσε. «Όταν η ΕΥΑΘ η οποία είναι και η εταιρεία του νερού σου δίνει τη δυνατότητα να αλλαχτούν οι βρύσες, να μπούνε κάποιες πιο ανθεκτικές, για ποιο λόγο να το αρνηθείς; Και τέλος πάντων, εφόσον υπάρχει άλλος χορηγός, γιατί δεν τον βάζεις να πληρώσει κάτι άλλο για να δώσεις στην ΕΥΑΘ τις βρύσες που είναι και το αντικείμενο της; Είναι δηλαδή πολλά πράγματα που δεν μπορεί κανείς να τα ερμηνεύσει».

Για τα προβλήματα και τις φθορές που παρατηρούνται στο ξύλινο ντεκ, ο κ. Νικηφορίδης ξεκαθάρισε πως αυτά υπήρχαν από την αρχή της ανάπλασης γιατί δε χρησιμοποιήθηκε το ξύλο το οποίο είχε προδιαγραφεί στις μελέτες. «Το πρόβλημα είναι ότι η τοποθέτηση του είχε πολλά θέματα τα οποία είχαν αναδειχτεί πριν από 10 χρόνια περίπου γιατί εμείς είχαμε γράψει για συγκεκριμένα υλικά, αλλά ο εργολάβος επέλεξε πιο φθηνά. Επομένως πολλές από αυτές τις στηρίξεις ήταν προβληματικές. Πέρα από αυτό, τα πολλά προβλήματα εμφανίστηκαν αρχικά στο σημείο που δένουν τα καραβάκια στο Λευκό Πύργο, τα οποία καταστρέψανε τα ξύλα με τις κινήσεις που κάνανε στο δέσιμο και σε δεύτερη φάση εκεί που είναι δεμένο το Βέλος.

Για το γκράφιτι, ο κ. Νικηφορίδης δηλώνει πως εκτός από τους δύο Κήπους που συντηρεί ο επιχειρηματίας κ. Στ. Ανδρεάδης - που κι εκεί κατά καιρούς υπάρχουνε μουτζούρες άλλα σβήνονται γρήγορα - όλα τα υπόλοιπα μέρη είναι μουτζουρωμένα, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο σε ολόκληρη την πόλη.

Για τη Δημοτική αρχή Ζέρβα και τις εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν: «Πριν από 4 χρόνια, τέτοιο καιρό ο κύριος Ζέρβας είχε ανακοινώσει 8 μέτρα - βήματα για τη Νέα Παραλία και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και όταν κάνανε τον Κήπο του Νερού, τελικά τον κατέστρεψαν. Δηλαδή ακόμα και να θέλουνε να κάνουνε κάτι, το κάνουν με λάθος τρόπο. Τους θεωρώ ανίκανους να αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό της νέας παραλίας», τονίζει ο κ. Νικηφορίδης.

«Εγώ αυτό που προτείνω το οποίο το είχε προτείνει και ο κύριος Ζέρβας αλλά δεν το έκανε, είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα πολιτών πού να υπάγεται στη δημοτική αρχή φυσικά, η οποία να χρεωθεί τη Νέα Παραλία γιατί πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο και επομένως χρήζει φροντίδας. Ένα θέμα είναι αυτό. Το δεύτερο σε ότι αφορά γενικότερα την πόλη και τις μουτζούρες, εγώ θεωρώ πως τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε αν δεν εμπλέξουμε τους πολίτες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που την πόλη δεν μπορεί να την καθαρίσει πλέον κανένας. Μόνο οι κάτοικοι της. Κι αν δεν εμπλακούν οι κάτοικοι με πολλούς τρόπους, δεν πρόκειται να καθαριστεί ποτέ αυτή η πόλη. Μπορούν να γίνουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το δήμο με χορηγίες, με εταιρείες χρωμάτων. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, απλώς έχω την εντύπωση ότι η σημερινή δημοτική αρχή, φοβάται τους πολίτες, δεν θέλει να έχει επαφή. Εμείς ως σύλλογος δεν έχουμε επικοινωνία με το δήμο. Στέλνουμε υπομνήματα, δεν μας απαντούν, δεν υπάρχουμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν υπάρχει δήμαρχος που να μπορεί να λύσει μόνος του ένα τέτοιο πρόβλημα στο σημείο που έχει φτάσει».

Ο κ. Νικηφορίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στη Νέα Παραλία. Ως πρώτη αναφέρει την αντικατάσταση των ξεραμένων δέντρων. «Σήμερα έχουν ξεραθεί στους χώρους πρασίνου της νέας παραλίας πάνω από 600 δέντρα το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να φυτευτούν αυτά τα δέντρα. Η φύτευση είναι η πιο φθηνή εργασία που μπορεί να γίνει σε μία πόλη», τονίζει. Αμέσως μετά επείγει το φως γιατί πρέπει να φωτιστούν οι σκοτεινοί Κήποι της νέας παραλίας και το τρίτο πράγμα από τα πρώτα που θα πρέπει να ασχοληθούμε είναι το νερό. Δεν μπορεί τα σιντριβάνια και οι δεξαμενές νερού να είναι σκουπιδότοποι.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία