ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδώρα Τζάκρη στη «ΜτΚ»: Μετά τους γόνους, μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων

Ούτως ή άλλως θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης -ακόμη και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στις 21 Μάη- εκτιμά η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός

 16/05/2023 18:30

Θεοδώρα Τζάκρη στη «ΜτΚ»: Μετά τους γόνους, μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων

Σοφία Χριστοφορίδου

Ούτως ή άλλως θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης -ακόμη και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στις 21 Μάη- εκτιμά η υποψήφια βουλευτής και πρώην υπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η «απαλλαγή από την Ελλάδα των γόνων».

Κοινό μήνυμα στα προεκλογικά σας σποτ είναι το «Φοβάμαι να ζήσω άλλα τέσσερα χρόνια έτσι» και το «Ως εδώ», που εκφράζουν φόβο και αγανάκτηση. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών; Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε συνολικά για την τετραετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ;

Η κυβέρνηση αυτή αποδείχθηκε αδίστακτη και τυχοδιωκτική. Δεν πρόκειται για μία συνήθη συντηρητική κυβέρνηση με κάποιο αίσθημα ευθύνης, κοινωνικής συνοχής και προκοπής, σαν αυτές που γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση. Ο τρόπος που αντιμετώπισε όλους τους θεσμούς, ο απροκάλυπτος παράνομος πλουτισμός των στελεχών της «αριστείας» και η μεροληψία της ακραίας διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων είναι χαρακτηριστικά πολύ ξένα προς την ελληνική κοινωνία και τις αποδεκτές αξίες, ακόμη και της συντηρητικής παράταξης. 

Στα οκτώ πρώτα συναισθήματα των πολιτών, σε πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας σας, αναφέρονται: άγχος/ανησυχία 35%, απογοήτευση 34%, αβεβαιότητα 34%, οργή/θυμός 31%, απαισιοδοξία 21%, λύπη 19%. Σε αυτό θα προσθέσω την παρατήρηση ότι η ΝΔ ζητά από όσους την ψήφισαν απλώς να κλείσουν τα μάτια σε ό,τι είδαν επί 4 χρόνια και να της δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη βάση της κεκτημένης ταχύτητας ενός υψηλού κύματος προσδοκιών που είχε δημιουργήσει το 2019. Όσες φορές όμως ένα καθεστώς σε εμφανή παρακμή έλαβε μία δεύτερη περίοδο χάριτος, αυτή πάντα οδήγησε σε μία δεύτερη περίοδο πολύ χειρότερη από την πρώτη και ενίοτε σε καταστροφές. 

Αυτό ισχύει για όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν. Ως εκ τούτου κρίνω ότι το αίτημα απαλλαγής από τον κ. Μητσοτάκη παίρνει χαρακτηριστικά πολύ ευρύτερα από την επιθυμία ενός και μόνον κόμματος. Αυτό δεν μειώνει την ανάγκη της εμβάθυνσης του προγραμματικού διαλόγου που μέχρι τώρα δεν έγινε επαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα κυβερνητικής εναλλακτικής και όχι απλής καταγγελίας και σε αυτή την κατεύθυνση της διασαφήνισης θα συνέβαλε πολύ και η αναμέτρηση των επικεφαλής, την οποία προτείνουμε, και ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται για ευνόητους λόγους.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών; Γιατί καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δεν εννοώ μόνον το αίτημα ενός πιο δίκαιου, αποτελεσματικού και ασφαλούς κράτους που βοά μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά την απαλλαγή από την Ελλάδα των γόνων. Καθ’ ειρωνεία το δυστύχημα έγινε λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Γόνοι. Γόνος ήταν ο υπουργός που παραιτήθηκε, γόνος ο υφυπουργός που άλλαξε ανεξήγητα τη δική τους σύμβαση με τις υποχρεώσεις στις παραμέτρους ασφαλείας, γόνος ο πρωθυπουργός που έκανε τον ανήξερο και εκ της δεξαμενής στελεχών μίας αριστοκρατικής αριστείας παιδιών «καλών οικογενειών» ήταν και οι διοικούντες Οργανισμών κρίσιμων για τη ζωή αθώων. 

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει σε όλους τους τομείς πολύ μεγαλύτερο από την παράνομη μετάταξη του άριστου κυρ-Βασίλη των Τεμπών. Η χώρα βρίθει από γόνους και ημέτερους κυρ-Βασίληδες σε όλους τους τομείς της ζωής. Δεν μας αξίζει μία χώρα που δεν ξέρεις από που θα σου έρθει και κυρίως δεν αξίζει στα παιδιά μας. Το εξέφρασαν με το αυθόρμητο σύνθημά τους: «Δεν ήταν η ώρα η κακιά, αλλά η χώρα η κακιά».

Το κόμμα σας ζητά την πρωτιά. Στόχος εφικτός και ρεαλιστικός;

Σαφώς! Είναι απόλυτο το αδιέξοδο της επιδίωξης «αυτοδυναμίας» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και είναι κάτι το αναγκαστικό γι’ αυτόν, δοθέντος ότι δεν του λέει άνθρωπος καλημέρα, μετά τα όσα έκανε στις υποκλοπές. Οπότε ούτως ή άλλως θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης. Ακόμη και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στις 21 Μάη, σίγουρα τότε θα συντριβεί η παράσταση νίκης που σήμερα διατηρείται με «ενέσεις». 

Αυτό θα επιφέρει περαιτέρω κατάρρευση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λαμβάνειν από τους όμορους χώρους, γιατί έχει συμπεριφερθεί με αχαρακτήριστο τρόπο ένθεν-κακείθεν. Τέλος στις επαναληπτικές εκλογές δεν θα υπάρχει το κίνητρο της σταυροδοσίας, το τελευταίο κίνητρο που έχει απομείνει στα στελέχη του. Για τους τρεις αυτούς λόγους, ακόμη και αν η υπόθεση δεν αποδειχθεί άμεσα υλοποιήσιμη, σίγουρα θα αποδειχθεί εφικτή και ρεαλιστική.

Πιστεύετε ότι τελικά είναι εφικτός ο στόχος του σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης; Μέχρι στιγμής το προσκλητήριό σας δέχονται ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Προσωπικά δεν εξαιρώ τα υπόλοιπα κόμματα από την ευρεία συμμαχία των μη προνομιούχων που χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης σταθερής διαβλέπω μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Πώς αξιολογείτε την πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο;

Προσπαθεί δεδομένης της χαώδους απόστασής του από τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε για να τον εκβιάσει και να τον εξοντώσει, να τηρήσει κάποιο αντίβαρο και προς την άλλη. Η εξομοίωση όμως είναι αυθαίρετη. Παλιότερα έβαζε τον όρο ότι αν και οι δύο ηγέτες αποδοκιμαστούν εκλογικά, τότε δεν θα τους ξαναβάλει αυτός από το παράθυρο. Τι θα κάνει άραγε αν αποδοκιμαστεί μόνο ο ένας, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει κι ο ελεγχόμενος; Ελεγχόμενος είναι όχι μόνο από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, μιας και παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα και επίσης όχι μόνο για τις υποκλοπές.

Τι διαφορετικό θα φέρει στη χώρα μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχέση με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας;

Δεν θα έχουμε να σηκώσουμε τον σταυρό του μνημονίου και την ανάγκη να αφήσουμε 37 δισ. απόθεμα κι άρα να μοιράζουμε στους Έλληνες επιβαρύνσεις, εισπράττοντας φυσικά δυσαρέσκεια! Γιατί κακά τα ψέματα, όσο κι αν κάποιος σου αναγνωρίζει εντιμότητα ή καλή πρόθεση στην προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας (που σημειώνω είχε χαθεί κατά την διάρκεια των μνημονίων) δεν ξεχνά εύκολα τις περικοπές, τις επιβαρύνσεις, τους φόρους. 

Δεν ζητώ λοιπόν από κανέναν να γίνει λωτοφάγος. Ζητώ να θυμάται ότι παραλάβαμε προτεκτοράτο και παραδώσαμε κράτος και ότι αυτό το κάναμε χωρίς να ακουστεί κουβέντα για την εντιμότητα κανενός μας. Στον πατριωτισμό και την εντιμότητα ελπίζω ότι τίποτε το διαφορετικό δεν θα ισχύσει και τώρα.

Αντιθέτως θα ελεγχθεί η αισχροκέρδεια, θα μειωθεί η κερδοσκοπία στα καύσιμα και στην ενέργεια, θα μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ κι άλλοι έμμεσοι φόροι, θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους «Πάτσηδες», θα περιοριστεί η κερδοσκοπία με τα επιτόκια και με πολλούς άλλους τρόπους τραπεζικής ασυδοσίας. Αν τυχόν δεν ανήκει κάνεις στις 100 οικογένειες των παρόχων ενέργειας, των κατόχων διυλιστηρίων, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στους τραπεζίτες και στα κοράκια των πλειστηριασμών, τότε σαφώς θα νιώσει ανακούφιση που τέλειωσε η Ελλάδα της μείωσης των πραγματικών μισθών κατά 7,5% βάσει ΟΟΣΑ και της ταυτόχρονης έκρηξης της κερδοφορίας, μετρούμενης σε πολλά δισ., μιας φούχτας ανθρώπων.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτή τη φορά θα είναι ... αλλιώς. Τι θα είναι αλλιώς δηλαδή;

Η κυβέρνησή μας αυτή τη φορά θα είναι χωρίς την τρόικα, σαφώς πιο πεπειραμένη, μία συμμαχική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και με πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Εμείς δεν έχουμε καμιά ταξιαρχία αριστερών αρίστων που περιμένουν με έτοιμα τα κουταλοπήρουνα, γιατί τους άριστους θα τους βρούμε μέσα στην κοινωνία κι όχι στα κομματικά γραφεία και θα έχουμε ως κριτήριο την ανιδιοτέλεια. Θα είναι λοιπόν και από αυτή την άποψη η προοδευτική διακυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Τι θα σηματοδοτήσει για τη Βόρεια Ελλάδα μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Αναφέρθηκα ήδη στο θέμα της ακρίβειας, που για τη Βόρεια Ελλάδα προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι ισοκατανεμημένο. Οι δικές μας περιοχές, και ιδιαιτέρως οι αγροτικές, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής προστασίας, καθώς και μέτρων αλληλεγγύης. Ωστόσο, υπάρχει και ένας μονιμότερος κύκλος υπανάπτυξης, ανεργίας, χαμηλών μισθών, μετανάστευσης των νέων όπου επίσης η σημερινή κατεύθυνση που δίνει προπορεία στο real estate και τον τουρισμό δεν απαντά... 

Άρα η πολιτική μας στον Βορρά θα δώσει έμφαση στην παραγωγική αναδιάρθρωση, μειώνοντας έτσι και τις περιφερειακές ανισότητες. Ειδική αναφορά χρειάζεται σε πολλαπλά ελλείμματα υποδομών ή συντήρησής τους και στην κατάσταση του ΕΣΥ στην περιοχή. Δυστυχώς Τέμπη και πανδημία ιδιαιτέρως στην Κεντρική Μακεδονία μας το δίδαξαν με τον πιο πικρό τρόπο. Αποτελεί τέλος παραδοξότητα στην Ευρώπη των Περιφερειών και δεδομένου του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας οδού στην ευρύτερη περιοχή, να συνεχίζεται ο ρόλος του πτωχού συγγενούς της Αθήνας.

*Δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα για τις Εθνικές Εκλογές της "ΜτΚ" στις 14.05.2023

Ούτως ή άλλως θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης -ακόμη και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στις 21 Μάη- εκτιμά η υποψήφια βουλευτής και πρώην υπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η «απαλλαγή από την Ελλάδα των γόνων».

Κοινό μήνυμα στα προεκλογικά σας σποτ είναι το «Φοβάμαι να ζήσω άλλα τέσσερα χρόνια έτσι» και το «Ως εδώ», που εκφράζουν φόβο και αγανάκτηση. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών; Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε συνολικά για την τετραετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ;

Η κυβέρνηση αυτή αποδείχθηκε αδίστακτη και τυχοδιωκτική. Δεν πρόκειται για μία συνήθη συντηρητική κυβέρνηση με κάποιο αίσθημα ευθύνης, κοινωνικής συνοχής και προκοπής, σαν αυτές που γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση. Ο τρόπος που αντιμετώπισε όλους τους θεσμούς, ο απροκάλυπτος παράνομος πλουτισμός των στελεχών της «αριστείας» και η μεροληψία της ακραίας διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων είναι χαρακτηριστικά πολύ ξένα προς την ελληνική κοινωνία και τις αποδεκτές αξίες, ακόμη και της συντηρητικής παράταξης. 

Στα οκτώ πρώτα συναισθήματα των πολιτών, σε πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας σας, αναφέρονται: άγχος/ανησυχία 35%, απογοήτευση 34%, αβεβαιότητα 34%, οργή/θυμός 31%, απαισιοδοξία 21%, λύπη 19%. Σε αυτό θα προσθέσω την παρατήρηση ότι η ΝΔ ζητά από όσους την ψήφισαν απλώς να κλείσουν τα μάτια σε ό,τι είδαν επί 4 χρόνια και να της δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη βάση της κεκτημένης ταχύτητας ενός υψηλού κύματος προσδοκιών που είχε δημιουργήσει το 2019. Όσες φορές όμως ένα καθεστώς σε εμφανή παρακμή έλαβε μία δεύτερη περίοδο χάριτος, αυτή πάντα οδήγησε σε μία δεύτερη περίοδο πολύ χειρότερη από την πρώτη και ενίοτε σε καταστροφές. 

Αυτό ισχύει για όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν. Ως εκ τούτου κρίνω ότι το αίτημα απαλλαγής από τον κ. Μητσοτάκη παίρνει χαρακτηριστικά πολύ ευρύτερα από την επιθυμία ενός και μόνον κόμματος. Αυτό δεν μειώνει την ανάγκη της εμβάθυνσης του προγραμματικού διαλόγου που μέχρι τώρα δεν έγινε επαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα κυβερνητικής εναλλακτικής και όχι απλής καταγγελίας και σε αυτή την κατεύθυνση της διασαφήνισης θα συνέβαλε πολύ και η αναμέτρηση των επικεφαλής, την οποία προτείνουμε, και ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται για ευνόητους λόγους.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών; Γιατί καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δεν εννοώ μόνον το αίτημα ενός πιο δίκαιου, αποτελεσματικού και ασφαλούς κράτους που βοά μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά την απαλλαγή από την Ελλάδα των γόνων. Καθ’ ειρωνεία το δυστύχημα έγινε λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Γόνοι. Γόνος ήταν ο υπουργός που παραιτήθηκε, γόνος ο υφυπουργός που άλλαξε ανεξήγητα τη δική τους σύμβαση με τις υποχρεώσεις στις παραμέτρους ασφαλείας, γόνος ο πρωθυπουργός που έκανε τον ανήξερο και εκ της δεξαμενής στελεχών μίας αριστοκρατικής αριστείας παιδιών «καλών οικογενειών» ήταν και οι διοικούντες Οργανισμών κρίσιμων για τη ζωή αθώων. 

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει σε όλους τους τομείς πολύ μεγαλύτερο από την παράνομη μετάταξη του άριστου κυρ-Βασίλη των Τεμπών. Η χώρα βρίθει από γόνους και ημέτερους κυρ-Βασίληδες σε όλους τους τομείς της ζωής. Δεν μας αξίζει μία χώρα που δεν ξέρεις από που θα σου έρθει και κυρίως δεν αξίζει στα παιδιά μας. Το εξέφρασαν με το αυθόρμητο σύνθημά τους: «Δεν ήταν η ώρα η κακιά, αλλά η χώρα η κακιά».

Το κόμμα σας ζητά την πρωτιά. Στόχος εφικτός και ρεαλιστικός;

Σαφώς! Είναι απόλυτο το αδιέξοδο της επιδίωξης «αυτοδυναμίας» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και είναι κάτι το αναγκαστικό γι’ αυτόν, δοθέντος ότι δεν του λέει άνθρωπος καλημέρα, μετά τα όσα έκανε στις υποκλοπές. Οπότε ούτως ή άλλως θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης. Ακόμη και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στις 21 Μάη, σίγουρα τότε θα συντριβεί η παράσταση νίκης που σήμερα διατηρείται με «ενέσεις». 

Αυτό θα επιφέρει περαιτέρω κατάρρευση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λαμβάνειν από τους όμορους χώρους, γιατί έχει συμπεριφερθεί με αχαρακτήριστο τρόπο ένθεν-κακείθεν. Τέλος στις επαναληπτικές εκλογές δεν θα υπάρχει το κίνητρο της σταυροδοσίας, το τελευταίο κίνητρο που έχει απομείνει στα στελέχη του. Για τους τρεις αυτούς λόγους, ακόμη και αν η υπόθεση δεν αποδειχθεί άμεσα υλοποιήσιμη, σίγουρα θα αποδειχθεί εφικτή και ρεαλιστική.

Πιστεύετε ότι τελικά είναι εφικτός ο στόχος του σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης; Μέχρι στιγμής το προσκλητήριό σας δέχονται ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Προσωπικά δεν εξαιρώ τα υπόλοιπα κόμματα από την ευρεία συμμαχία των μη προνομιούχων που χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης σταθερής διαβλέπω μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Πώς αξιολογείτε την πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο;

Προσπαθεί δεδομένης της χαώδους απόστασής του από τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε για να τον εκβιάσει και να τον εξοντώσει, να τηρήσει κάποιο αντίβαρο και προς την άλλη. Η εξομοίωση όμως είναι αυθαίρετη. Παλιότερα έβαζε τον όρο ότι αν και οι δύο ηγέτες αποδοκιμαστούν εκλογικά, τότε δεν θα τους ξαναβάλει αυτός από το παράθυρο. Τι θα κάνει άραγε αν αποδοκιμαστεί μόνο ο ένας, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει κι ο ελεγχόμενος; Ελεγχόμενος είναι όχι μόνο από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, μιας και παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα και επίσης όχι μόνο για τις υποκλοπές.

Τι διαφορετικό θα φέρει στη χώρα μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχέση με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας;

Δεν θα έχουμε να σηκώσουμε τον σταυρό του μνημονίου και την ανάγκη να αφήσουμε 37 δισ. απόθεμα κι άρα να μοιράζουμε στους Έλληνες επιβαρύνσεις, εισπράττοντας φυσικά δυσαρέσκεια! Γιατί κακά τα ψέματα, όσο κι αν κάποιος σου αναγνωρίζει εντιμότητα ή καλή πρόθεση στην προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας (που σημειώνω είχε χαθεί κατά την διάρκεια των μνημονίων) δεν ξεχνά εύκολα τις περικοπές, τις επιβαρύνσεις, τους φόρους. 

Δεν ζητώ λοιπόν από κανέναν να γίνει λωτοφάγος. Ζητώ να θυμάται ότι παραλάβαμε προτεκτοράτο και παραδώσαμε κράτος και ότι αυτό το κάναμε χωρίς να ακουστεί κουβέντα για την εντιμότητα κανενός μας. Στον πατριωτισμό και την εντιμότητα ελπίζω ότι τίποτε το διαφορετικό δεν θα ισχύσει και τώρα.

Αντιθέτως θα ελεγχθεί η αισχροκέρδεια, θα μειωθεί η κερδοσκοπία στα καύσιμα και στην ενέργεια, θα μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ κι άλλοι έμμεσοι φόροι, θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους «Πάτσηδες», θα περιοριστεί η κερδοσκοπία με τα επιτόκια και με πολλούς άλλους τρόπους τραπεζικής ασυδοσίας. Αν τυχόν δεν ανήκει κάνεις στις 100 οικογένειες των παρόχων ενέργειας, των κατόχων διυλιστηρίων, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στους τραπεζίτες και στα κοράκια των πλειστηριασμών, τότε σαφώς θα νιώσει ανακούφιση που τέλειωσε η Ελλάδα της μείωσης των πραγματικών μισθών κατά 7,5% βάσει ΟΟΣΑ και της ταυτόχρονης έκρηξης της κερδοφορίας, μετρούμενης σε πολλά δισ., μιας φούχτας ανθρώπων.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτή τη φορά θα είναι ... αλλιώς. Τι θα είναι αλλιώς δηλαδή;

Η κυβέρνησή μας αυτή τη φορά θα είναι χωρίς την τρόικα, σαφώς πιο πεπειραμένη, μία συμμαχική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και με πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Εμείς δεν έχουμε καμιά ταξιαρχία αριστερών αρίστων που περιμένουν με έτοιμα τα κουταλοπήρουνα, γιατί τους άριστους θα τους βρούμε μέσα στην κοινωνία κι όχι στα κομματικά γραφεία και θα έχουμε ως κριτήριο την ανιδιοτέλεια. Θα είναι λοιπόν και από αυτή την άποψη η προοδευτική διακυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Τι θα σηματοδοτήσει για τη Βόρεια Ελλάδα μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Αναφέρθηκα ήδη στο θέμα της ακρίβειας, που για τη Βόρεια Ελλάδα προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι ισοκατανεμημένο. Οι δικές μας περιοχές, και ιδιαιτέρως οι αγροτικές, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής προστασίας, καθώς και μέτρων αλληλεγγύης. Ωστόσο, υπάρχει και ένας μονιμότερος κύκλος υπανάπτυξης, ανεργίας, χαμηλών μισθών, μετανάστευσης των νέων όπου επίσης η σημερινή κατεύθυνση που δίνει προπορεία στο real estate και τον τουρισμό δεν απαντά... 

Άρα η πολιτική μας στον Βορρά θα δώσει έμφαση στην παραγωγική αναδιάρθρωση, μειώνοντας έτσι και τις περιφερειακές ανισότητες. Ειδική αναφορά χρειάζεται σε πολλαπλά ελλείμματα υποδομών ή συντήρησής τους και στην κατάσταση του ΕΣΥ στην περιοχή. Δυστυχώς Τέμπη και πανδημία ιδιαιτέρως στην Κεντρική Μακεδονία μας το δίδαξαν με τον πιο πικρό τρόπο. Αποτελεί τέλος παραδοξότητα στην Ευρώπη των Περιφερειών και δεδομένου του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας οδού στην ευρύτερη περιοχή, να συνεχίζεται ο ρόλος του πτωχού συγγενούς της Αθήνας.

*Δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα για τις Εθνικές Εκλογές της "ΜτΚ" στις 14.05.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία