ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο πρωθυπουργός κατέστρεψε την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική

Κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ασκεί μέσω της «ΜτΚ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτιμώντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χάρισε εκατομμύρια τουρίστες στη γειτονική Τουρκία»

 20/03/2022 19:00

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο πρωθυπουργός κατέστρεψε την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική

Ιάσων Μπάντιος

Κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ασκεί μέσω της «ΜτΚ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών με αρμοδιότητα το Εξωτερικό Εμπόριο και τον Απόδημο Ελληνισμό του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, αναφορικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χάρισε εκατομμύρια τουρίστες στη γειτονική Τουρκία».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διπλωματία δείχνει πως δεν μπορεί να φέρει ένα τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη της κατάστασης;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμφίβολα, είναι μία επιλογή ενάντια στο διεθνές δίκαιο, μία πράξη καταδικαστέα -εν έτει 2022- σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το πιο σημαντικό και επικίνδυνο στοιχείο της είναι ο γεωγραφικός αναθεωρητισμός, κάτι που αν δεν αποδοκιμαστεί απόλυτα και αν αυτός επιτευχθεί δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, τόσο για την ανατολική Ευρώπη, όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η διπλωματία μπορεί να αποδώσει καρπούς όταν υπάρχει προθυμία εξεύρεσης λύσης. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, παρότι διεξάγονται ταυτόχρονα πάρα πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ειλικρινής διαβούλευση πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός ή ολοκληρωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Εκτιμώ ότι οι άμαχοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, είναι τα αθώα θύματα του πολέμου και φοβάμαι ότι τα χειρότερα, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, είναι μπροστά.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία εντείνονται, ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια των κρατών-μελών. Τι μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση σε σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη;

Οι κυρώσεις ήταν επιβεβλημένες. Διότι υπήρχαν τρεις επιλογές: πρώτον η ουδετερότητα, η οποία προφανώς και δεν μπορούσε να συμβεί, δεύτερον η άμεση πολεμική εμπλοκή, η οποία μετά βεβαιότητας θα οδηγούσε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τρίτον ένα πλαίσιο ισχυρών οικονομικών κυρώσεων που θα συμβόλιζαν την άρνησή μας να αποδεχτούμε ως Ευρώπη την βαρβαρότητα του πολέμου και την ατιμωρησία του εισβολέα.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξάρτησής μας σε επίπεδο ενέργειας, τροφίμων και πρώτων υλών από την Ρωσία, πληρώνουμε ένα ακριβό τίμημα και εμείς, ως Ευρώπη. Μόνη θλιβερή εξαίρεση είναι η Ελλάδα, η οποία λόγω της ακραίας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ουσιαστικά βιώνει την εξοντωτική ακρίβεια εδώ και μήνες.

Για την Ελλάδα το πριν και μετά τον πόλεμο, όσο κυβερνά αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Εκτός από την ολοκληρωτική καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας, από την στιγμή που μόνος του, χωρίς να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Είναι προφανές, μετά και την επίσημη αντίδραση της Ρωσίας, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χάρισε εκατομμύρια τουρίστες στη γειτονική Τουρκία.

Παρά τις αρχικά αντίθετες προβλέψεις αρκετών διεθνολόγων, η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από τον ρόλο που ανέλαβε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν την περασμένη Κυριακή;

Το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια μία εικόνα απομονωμένης χώρας για την Τουρκία, απλά και μόνο για να στηρίξει την παραπαίουσα ελληνική εξωτερική πολιτική, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Αντιθέτως η Τουρκία χωρίς να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και την ίδια ώρα που πωλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, έχει κατορθώσει να είναι ο μόνος συνομιλητής και των δύο πλευρών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατόρθωσε με τις προσωπικές του επιλογές να μην πάρει τίποτα, να καταστρέψει την εθνική πολιτική της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και να προκαλέσει πλήρη οικονομική καταστροφή.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για γεύμα και όπως αβίαστα συμπεραίνουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις της Τουρκίας και τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου το μενού του γεύματος ήταν όλη η βεντάλια των παράλογων και παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων είναι απαραίτητη, αλλά το κρίσιμο είναι κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής με τις «κόκκινες γραμμές» μας.

Η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία είναι πολύ μεγάλη. Αρκετοί από τους ομογενείς έχουν ήδη εγκαταλείψει τις πόλεις τους. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε ως αρμόδια τομεάρχης; Επιμένετε στην κριτική σας σε σχέση με την διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση;

Πρώτα από όλα ελάχιστοι ομογενείς έχουν κατορθώσει να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος. Δεύτερον δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ούτε καν τις μέρες πριν την εισβολή, που όλοι περιμέναμε ότι θα συμβεί. Είδατε εσείς κάποια οργανωμένη κρατική πολιτική για την δημιουργία δικτύου έγκαιρης εκκένωσης και επαναπατρισμού των Ελλήνων που το επιθυμούσαν; Πρακτικά οι λίγοι ομογενείς που μεταφέρθηκαν, μεταφέρθηκαν χάριν στις προσπάθειες των Ελλήνων Προξένων.

Εμείς οργανώσαμε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και μελών της Ομογένειας, υποδείξαμε πολιτικές επείγουσας αντιμετώπισης, αλλά, δυστυχώς, προσκρούσαμε στην άρνηση Μητσοτάκη να συνεργαστεί ή να λάβει υπόψη του οποιαδήποτε συμβουλή.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Θα μπορέσει η οικονομία να αντέξει τις δυσκολίες ή είναι πιθανή η προσφυγή σε νέους μηχανισμούς στήριξης, που θα έβαζαν τη χώρα σε νέα περίοδο μνημονίων;

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν καταστραφεί πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου με αποκλειστική ευθύνη της πιο ανίκανης κυβέρνησης όλων των εποχών. Το ΕΣΥ διαλύθηκε, η χώρα μετράει 27.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, παραμένοντας σε μια από τις πρώτες θέσεις σε θανάτους ανά εκατομμύριο στον δυτικό κόσμο και η ακρίβεια έχει εξοντώσει τους πάντες, εκτός από την «κλειστή» παρέα φίλων του καθεστώτος.

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τι θα είχε συμβεί αν αυτή η ανίκανη κυβέρνηση δεν παραλάμβανε από τον Αλέξη Τσίπρα 37 δις στα ταμεία. Θα είχαμε πτωχεύσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον μισθό τους για περισσότερους από είκοσι μέρες τον μήνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 6,5 δις έχουν δοθεί στους εκλεκτούς της κυβέρνησης με απευθείας αναθέσεις μέσα σε 30 μήνες.

Η οποιαδήποτε προσφυγή κατόπιν χρεωκοπίας θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, εάν αυτή η κυβέρνηση παραμείνει στη θέση της μέχρι το τέλος της θητείας της. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Δεν νομίζω ότι η χώρα και η κοινωνία μπορούν να αντέξουν άλλο αυτές τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που παράγει καθημερινά η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επιμένει στο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παίξει πολιτικό ρόλο διαμόρφωσης προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν;

Ο κ. Τσίπρας, όπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο επικίνδυνος για την κοινωνία, την οικονομία και το εθνικό συμφέρον, από κάθε πανδημία και από κάθε πόλεμο που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Για αυτό επιμένουμε στις εκλογές. Επίσης, είναι σαφές, ότι ως κυβέρνηση ψηφίσαμε την απλή αναλογική επειδή πιστεύουμε στην δύναμη και στην ισχυρή νομιμοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώνει όσες δημοσκοπήσεις θέλει. Μπορεί με τα χρήματα του λαού να εξαγοράσει ασυλία από τα ΜΜΕ. Στο παραβάν όμως ο πολίτης θα ξέρει πως, αν δεν σχηματιστεί συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό θα σημάνει την ολοσχερή καταστροφή της πατρίδας και των πολιτών. Την Κυριακή που θα μιλήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι η μέρα που θα σωπάσει και θα περάσει στο παρελθόν η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.

Τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματός σας, που θα σηματοδοτήσει και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την διεύρυνσή του. Έχει πετύχει τον σκοπό του η καμπάνια διεύρυνσης και εγγραφής νέων μελών;

Το συνέδριό μας λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για μεγάλο διάστημα. Όπως και τα συνέδρια των άλλων κομμάτων. Εμείς στις 14 Απριλίου ξεκινάμε το πιο πλατύ και δημοκρατικό συνέδριο που έχει γνωρίσει ποτέ το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Έχουμε ψηφίσει το πρόγραμμά μας, έχουμε πληρέστατες πολιτικές θέσεις και έναν πολύ πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο που έχει ξεπεράσει, μέσα σε ενάμιση μήνα, τις 700 συνελεύσεις μελών πανελλαδικά μέχρι τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μελών του και θεωρώ βέβαιο ότι μέχρι την άμεση εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, ενδεχομένως, αυτός ο αριθμός να έχει τριπλασιαστεί.

Απλά υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι εμείς έχουμε μέλη κόμματος και όχι γενικώς και αορίστως φίλους μιας παράταξης.

Για να τελειώνει και αυτός ο μύθος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολλά μέλη, τα οποία πάντα θα επιδιώκουμε να γίνονται περισσότερα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, μιας χώρας 84 εκατ. πολιτών, έχει 362.000 μέλη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάνω από 60.000 μέλη σε μια χώρα 10 εκατ. πολιτών.

Το συνέδριό μας θα σημάνει και την έναρξη του προεκλογικού μας αγώνα και θα εγγυηθεί τη σωτηρία της κοινωνίας, την επαναφορά της πολιτικής και της ηθικής στο προσκήνιο και την ανάκαμψη του κύρους της Ελλάδας.

*Ολόκληρη η συνέντευξη θα που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.03.2022

Κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ασκεί μέσω της «ΜτΚ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών με αρμοδιότητα το Εξωτερικό Εμπόριο και τον Απόδημο Ελληνισμό του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, αναφορικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χάρισε εκατομμύρια τουρίστες στη γειτονική Τουρκία».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διπλωματία δείχνει πως δεν μπορεί να φέρει ένα τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη της κατάστασης;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμφίβολα, είναι μία επιλογή ενάντια στο διεθνές δίκαιο, μία πράξη καταδικαστέα -εν έτει 2022- σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το πιο σημαντικό και επικίνδυνο στοιχείο της είναι ο γεωγραφικός αναθεωρητισμός, κάτι που αν δεν αποδοκιμαστεί απόλυτα και αν αυτός επιτευχθεί δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, τόσο για την ανατολική Ευρώπη, όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η διπλωματία μπορεί να αποδώσει καρπούς όταν υπάρχει προθυμία εξεύρεσης λύσης. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, παρότι διεξάγονται ταυτόχρονα πάρα πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ειλικρινής διαβούλευση πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός ή ολοκληρωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Εκτιμώ ότι οι άμαχοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, είναι τα αθώα θύματα του πολέμου και φοβάμαι ότι τα χειρότερα, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, είναι μπροστά.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία εντείνονται, ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια των κρατών-μελών. Τι μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση σε σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη;

Οι κυρώσεις ήταν επιβεβλημένες. Διότι υπήρχαν τρεις επιλογές: πρώτον η ουδετερότητα, η οποία προφανώς και δεν μπορούσε να συμβεί, δεύτερον η άμεση πολεμική εμπλοκή, η οποία μετά βεβαιότητας θα οδηγούσε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τρίτον ένα πλαίσιο ισχυρών οικονομικών κυρώσεων που θα συμβόλιζαν την άρνησή μας να αποδεχτούμε ως Ευρώπη την βαρβαρότητα του πολέμου και την ατιμωρησία του εισβολέα.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξάρτησής μας σε επίπεδο ενέργειας, τροφίμων και πρώτων υλών από την Ρωσία, πληρώνουμε ένα ακριβό τίμημα και εμείς, ως Ευρώπη. Μόνη θλιβερή εξαίρεση είναι η Ελλάδα, η οποία λόγω της ακραίας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ουσιαστικά βιώνει την εξοντωτική ακρίβεια εδώ και μήνες.

Για την Ελλάδα το πριν και μετά τον πόλεμο, όσο κυβερνά αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Εκτός από την ολοκληρωτική καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας, από την στιγμή που μόνος του, χωρίς να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Είναι προφανές, μετά και την επίσημη αντίδραση της Ρωσίας, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χάρισε εκατομμύρια τουρίστες στη γειτονική Τουρκία.

Παρά τις αρχικά αντίθετες προβλέψεις αρκετών διεθνολόγων, η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από τον ρόλο που ανέλαβε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν την περασμένη Κυριακή;

Το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια μία εικόνα απομονωμένης χώρας για την Τουρκία, απλά και μόνο για να στηρίξει την παραπαίουσα ελληνική εξωτερική πολιτική, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Αντιθέτως η Τουρκία χωρίς να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και την ίδια ώρα που πωλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, έχει κατορθώσει να είναι ο μόνος συνομιλητής και των δύο πλευρών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατόρθωσε με τις προσωπικές του επιλογές να μην πάρει τίποτα, να καταστρέψει την εθνική πολιτική της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και να προκαλέσει πλήρη οικονομική καταστροφή.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για γεύμα και όπως αβίαστα συμπεραίνουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις της Τουρκίας και τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου το μενού του γεύματος ήταν όλη η βεντάλια των παράλογων και παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων είναι απαραίτητη, αλλά το κρίσιμο είναι κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής με τις «κόκκινες γραμμές» μας.

Η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία είναι πολύ μεγάλη. Αρκετοί από τους ομογενείς έχουν ήδη εγκαταλείψει τις πόλεις τους. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε ως αρμόδια τομεάρχης; Επιμένετε στην κριτική σας σε σχέση με την διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση;

Πρώτα από όλα ελάχιστοι ομογενείς έχουν κατορθώσει να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος. Δεύτερον δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ούτε καν τις μέρες πριν την εισβολή, που όλοι περιμέναμε ότι θα συμβεί. Είδατε εσείς κάποια οργανωμένη κρατική πολιτική για την δημιουργία δικτύου έγκαιρης εκκένωσης και επαναπατρισμού των Ελλήνων που το επιθυμούσαν; Πρακτικά οι λίγοι ομογενείς που μεταφέρθηκαν, μεταφέρθηκαν χάριν στις προσπάθειες των Ελλήνων Προξένων.

Εμείς οργανώσαμε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και μελών της Ομογένειας, υποδείξαμε πολιτικές επείγουσας αντιμετώπισης, αλλά, δυστυχώς, προσκρούσαμε στην άρνηση Μητσοτάκη να συνεργαστεί ή να λάβει υπόψη του οποιαδήποτε συμβουλή.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Θα μπορέσει η οικονομία να αντέξει τις δυσκολίες ή είναι πιθανή η προσφυγή σε νέους μηχανισμούς στήριξης, που θα έβαζαν τη χώρα σε νέα περίοδο μνημονίων;

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν καταστραφεί πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου με αποκλειστική ευθύνη της πιο ανίκανης κυβέρνησης όλων των εποχών. Το ΕΣΥ διαλύθηκε, η χώρα μετράει 27.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, παραμένοντας σε μια από τις πρώτες θέσεις σε θανάτους ανά εκατομμύριο στον δυτικό κόσμο και η ακρίβεια έχει εξοντώσει τους πάντες, εκτός από την «κλειστή» παρέα φίλων του καθεστώτος.

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τι θα είχε συμβεί αν αυτή η ανίκανη κυβέρνηση δεν παραλάμβανε από τον Αλέξη Τσίπρα 37 δις στα ταμεία. Θα είχαμε πτωχεύσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον μισθό τους για περισσότερους από είκοσι μέρες τον μήνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 6,5 δις έχουν δοθεί στους εκλεκτούς της κυβέρνησης με απευθείας αναθέσεις μέσα σε 30 μήνες.

Η οποιαδήποτε προσφυγή κατόπιν χρεωκοπίας θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, εάν αυτή η κυβέρνηση παραμείνει στη θέση της μέχρι το τέλος της θητείας της. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Δεν νομίζω ότι η χώρα και η κοινωνία μπορούν να αντέξουν άλλο αυτές τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που παράγει καθημερινά η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επιμένει στο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παίξει πολιτικό ρόλο διαμόρφωσης προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν;

Ο κ. Τσίπρας, όπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο επικίνδυνος για την κοινωνία, την οικονομία και το εθνικό συμφέρον, από κάθε πανδημία και από κάθε πόλεμο που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Για αυτό επιμένουμε στις εκλογές. Επίσης, είναι σαφές, ότι ως κυβέρνηση ψηφίσαμε την απλή αναλογική επειδή πιστεύουμε στην δύναμη και στην ισχυρή νομιμοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώνει όσες δημοσκοπήσεις θέλει. Μπορεί με τα χρήματα του λαού να εξαγοράσει ασυλία από τα ΜΜΕ. Στο παραβάν όμως ο πολίτης θα ξέρει πως, αν δεν σχηματιστεί συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό θα σημάνει την ολοσχερή καταστροφή της πατρίδας και των πολιτών. Την Κυριακή που θα μιλήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι η μέρα που θα σωπάσει και θα περάσει στο παρελθόν η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.

Τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματός σας, που θα σηματοδοτήσει και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την διεύρυνσή του. Έχει πετύχει τον σκοπό του η καμπάνια διεύρυνσης και εγγραφής νέων μελών;

Το συνέδριό μας λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για μεγάλο διάστημα. Όπως και τα συνέδρια των άλλων κομμάτων. Εμείς στις 14 Απριλίου ξεκινάμε το πιο πλατύ και δημοκρατικό συνέδριο που έχει γνωρίσει ποτέ το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Έχουμε ψηφίσει το πρόγραμμά μας, έχουμε πληρέστατες πολιτικές θέσεις και έναν πολύ πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο που έχει ξεπεράσει, μέσα σε ενάμιση μήνα, τις 700 συνελεύσεις μελών πανελλαδικά μέχρι τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μελών του και θεωρώ βέβαιο ότι μέχρι την άμεση εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, ενδεχομένως, αυτός ο αριθμός να έχει τριπλασιαστεί.

Απλά υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι εμείς έχουμε μέλη κόμματος και όχι γενικώς και αορίστως φίλους μιας παράταξης.

Για να τελειώνει και αυτός ο μύθος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολλά μέλη, τα οποία πάντα θα επιδιώκουμε να γίνονται περισσότερα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, μιας χώρας 84 εκατ. πολιτών, έχει 362.000 μέλη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάνω από 60.000 μέλη σε μια χώρα 10 εκατ. πολιτών.

Το συνέδριό μας θα σημάνει και την έναρξη του προεκλογικού μας αγώνα και θα εγγυηθεί τη σωτηρία της κοινωνίας, την επαναφορά της πολιτικής και της ηθικής στο προσκήνιο και την ανάκαμψη του κύρους της Ελλάδας.

*Ολόκληρη η συνέντευξη θα που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.03.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία